NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

2000.10.16. 01:24

Agyatlan apartman

/ kultúra /
Felejtsd el, amit eddig humorosnak gondoltál. Mindez semmi ehhez a filmhez képest. Itt semminek nincs határa, a jó ízlést meg a film elején nyugdíjba küldték.

2000.10.15. 21:15

Táncórák kezdőknek és haladóknak

/ kultúra /
"Amikor én a versenytáncot kezdtem, a világbajnok a harmincadik éven túl járt. Most öt éves kortól erőltetik a profizmust... A gyerekekből majmot csinálnak, az erőteljes kifestés miatt a versenytáncot csak vámpírok versenyének hívom."

2000.10.14. 00:32

Tudom mit ettél tavaly nyárson

/ kultúra /
Erre a filmre a rózsasziromlelkű barátnődet is bátran elcipelheted. Persze csak akkor, ha vevő másfél órányi fekete humorra. Itt az álarcos gyilkos füvet szív, rappel, és végigbukdácsolja a filmet.

2000.10.13. 01:39

Bérgyilkos a szomszédom

/ kultúra /
Vannak szakmák, amelyek valahogy mindig kimaradnak a munkaközvetítő ajánlatából. Ilyen mondjuk a strici, kábítószerdíler (esetleg összevonva), utcai valutaváltó, vagy a bérgyilkos. Az utóbbinál maradva érthető, hiszen átképző tanfolyamok viszonylag ritkán indulnak, és a korhatár is gátat szab az emberi erőforrás áramlásának.

2000.10.10. 15:27

Legiosok Szent Márton városából

/ kultúra /
Aki nem tudná, élnek római legiosok is Szombathelyen. Igen, majdnem olyanok, mint a Gladiátor című filmben, legalábbis amikor a város utcáin masíroznak, mondjuk a Savaria Karnevál idején. A légoit létrehozó egyesület tagjai nagyon komolyan veszik a katonásdit és a város múltját, nem csoda, hogy akkora sikert arattak a karneválon. Sőt, a már említett film katonai szakértője is elismeréssel nyilatkozott róluk...

2000.10.05. 02:55

Én és én meg az Irén

/ kultúra /
Jim Carrey-ből néha egy is sok a vásznon. Most azonban - tudathasadása révén - kétszer olyan lökött, mint alapban. "Miért jó a skizofréneknek? Mert sosincsenek egyedül."

2000.10.03. 18:42

Korunk hősei

/ kultúra /
A kerámia stúdió tárlatának címe szerényen hősöket ígér, akik káosz-elméletekkel és a posztmodernnel dacolva, alkotó közeget, esztétikát, megformálható lényeget, teljességet és gyúrható értelmet keresnek maguknak.

2000.10.03. 01:26

Kis utazás a filmgyártás körül

/ kultúra /
"Meg lehet nézni bennünket! Ilyenek a magyar filmesek, én, míg elkészült a film elfogytam, Misi pedig meghízott. Ha úgy döntesz, hogy filmet akarsz csinálni, készülj fel arra, hogy több évig keményen szívsz majd. Szar a helyzet, de azért nem kell kétségbe esni, mi választottuk ezt, nem igaz?".

2000.09.30. 03:08

Filmkritikusok a képváltásról

/ kultúra /
Képváltás közben, a kísérleti és kisjátékfilmek után és a nagyjátékfilmek előtt, a péntek délután a filmkritikusoké: Varga Balázsé és Muhi Kláráé. A legújabb magyar film világképe helyett, vagy mellett, részletes diagnózist kapunk a hazai mozizás helyzetéről.

2000.09.29. 04:15

Pepe, a Mester szelleme

/ kultúra /
Az Örökmozgó Művészmozi háromnapos mini filmfesztiváljának első fordulója Jancsó Miklóssal és az Anyád! Szúnyogokkal indult, a mozi után a nézők a mester helyett a tanítvánnyal, a szombathelyi kötődésű Pepével, Scherer Péterrel találkozhattak.

2000.09.28. 15:28

Képváltás közben - Szombathelyen

/ kultúra /
Mától szombatig a Berzsenyi Dániel Főiskola keretében működő Szombathelyi Örökmozgó Művészmozi - évek óta hagyományos nagyrendezvényei folytatásaként - három napos fesztivált rendez az idei magyar filmszemle filmjeiből, Képváltás közben címmel. A találkozó eseményeiről folyamatosan beszámolunk.

2000.09.28. 00:01

Az arisztokraták és a képzőművészet

/ kultúra /
Kutyabőrös nemzetségek egy-egy kézügyességgel megáldott sarja, divatból, bohémságból, esetleg elhivatottságból, ecsettel a kézben, zsíros falatokkal a zsebben külhonba zarándokolt, hogy Münchenben vagy Párizsban a legnagyobbaktól tanulja a művészetet. Hogy mire jutottak, ezt mutatja be a Szombathelyi Képtár legújabb tárlata.

2000.09.26. 17:37

Boros kirándulások

/ kultúra /
Ilyenkor, amikor felváltva borzongat a hideg szél és melegít az őszi nap, sokan indulnak túrázni, kirándulni. És mindjárt könnyebben esnek a méterek, kilométerek, ha tudjuk, hogy közben finom falatok, jóféle borok és hangulatos pincék várnak bennünket.

2000.09.26. 08:55

Szombathelyi művészek a Műhelyben

/ kultúra /
Lehet, hogy még az irodalmi életben járatosak számára is újdonság, hogy a nyolcvanas évek elején a Magyar Műhelynek volt olyan kiadványa, amelyben egyszerre öt szombathelyi költő is publikált.

2000.09.23. 06:19

Vas megye jeles személyiségei

/ kultúra /
Kik voltak azok az emberek, akik Szombathelyről és környékéről elindulva sokra vitték? Akik országos szinten is elismertté váltak, vagy "csak" szűkebb régiójukban dolgozva tettek sokat a megyéért? Őket mutatja be a Savaria Múzeum legújabb kiállítása.

2000.09.22. 07:00

Flintstones 2-Viva Rock Vegas

/ kultúra /
Az amerikaiak mindenből filmet csinálnak. Még a (rajz)filmekből is. A nálunk is - méltán - sikeres Frédi és Béni rajzfilmsorozat ezúttal egészestés, szélesvásznú, és nem kíván megkövült tekinteteket. A szereplők ugyanazok, a poénokon már előre röhögünk, mint a gyerek, amikor rajszeget tesz a tanár székére.

2000.09.19. 13:12

Lantos este Kónya Istvánnal

/ kultúra /
"Már jóval húsz fölött voltam, amikor egy olasz lantművész játéka annyira magával ragadott, hogy a koncert után megfogadtam: tizenöt év múlva ugyanezt a darabot én is el fogom játszani legalább ilyen színvonalon.... A tizenöt év eltelt, az ígéretem sikerült teljesíteni. Összegyűjtöttem tudásom, most már az a feladatom, hogy a kint szerzett ismereteimet itthon is kamatoztassam."

2000.09.14. 02:10

Hi-Lo Country

/ kultúra /
Van, akiért érdemes vállalni a veszélyt. Mármint a lebukás veszélyét. Akkor is, ha nekünk van valakink, és akkor is, ha ő nem független. Mona (Patricia Arquette) esetében mindkettő igaz. A forróvérű asszonynak nemcsak férje van, de szeretőből is több.

2000.09.13. 01:43

(örök) mozgó kép

/ kultúra /
Október elsején kerek tíz éve lesz, hogy a város filmklubjainak egyesülésével megkezdte működését a Szombathelyi Örökmozgó Művészmozi. Bár azóta jócskán változtak a filmnézési szokások, ma is sokan ülnek be megnézni a nem egyszer használatos filmeket. Kérdés, mi lesz vele, ha Szombathelyt is eléri a multiplex láz?

2000.09.11. 11:12

Az én házam, az én váram

/ kultúra /
Villanydrótok hálójában, vasmadarak árnyékában, veszélyes hulladékok közt is lehet romantikus és idilli az élet. Vagy mégsem? Kerrigan, a nyakigláb teherfuvarozó groteszk meséje, összegyűjtött közhelyszótár, álrealizmussal nyakonöntve.

Keresés

Hozzászólások

StarMan: H* * z*mb*r*k t*r*dn*n*k *z *g*szs*g*kk*l, n*m s*k*k*t d*nt*tt v...
Nyakunkon a negyedik hullám? – A szombathelyi adatok egyelőre mást mutatnak
StarMan: *kk*r * h*t*r*r*k m*nn*k b*lj*bb * t*zb*, v*gy h*gy *rt*tt*d? V...
Hatalmas robbanás volt a Gazprom egyik üzemében
StarMan: M*r m*g*nt cs*k * n*k. H*l *z *gy*nj*g*s*g? Cs*k m*rt * sz*l*ss*...
Támogatást kérhetnek azok a kisgyerekes szülők, akik visszamennének dolgozni
StarMan: *z *mb*r*k l*lk*r* *z *ll*nd* r*m*l*tk*mp*ny h*t, n*m * c*v*d. *...
Drámai, milyen hatással volt a koronavírus-járvány a lelkünkre
StarMan: N*gy k*rv*, n*gy p*nz....
Várkonyi Andrea 750 millió forinttal szállt be Mészárossal közös cégébe