NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

2001.01.25. 04:55

Szombathelyen az APEH-vezérkar

/ hírek /
A kis- és középvállalkozások ellenőrzésének fokozására, a kis összegű adótartozások behajtására is nagyobb figyelmet fordít 2001-ben az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal - jelentette ki Vida Ildikó, az APEH elnöke csütörtökön Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján. Az APEH elnöke a Vas megyei adóhivatal apparátusi értekezletén vett részt, ahol elismeréssel szólt a vasi szervezet munkájáról. Hangsúlyozta: egyelőre nem tervezik az adóhivatalok regionális átszervezését. Ha lesznek is valaha régióközpontok, a megyei igazgatóságok önállósága akkor is megmarad - tette hozzá. Vida Ildikó szólt arról is: az ellenőrzések és az adóbehajtás szigorítása mellett az APEH lakossági szolgáltató jellegét is erősíteni kívánják. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy már tavaly is jelentős beruházásokat hajtottak végre az ügyfélszolgálat korszerűsítésére. Egy új módszerrel is kísérletezik az APEH; negyedévente kérdőíveken tudakolják majd ügyfeleiktől, hogy milyen adóügyi szolgáltatásokra tartanának igényt - közölte.

2001.01.25. 03:11

Újabb iskolát zártak be

/ hírek /
Vas megye több településéről jeleztek nagyobb számban újabb influenzás tünetekkel járó megbetegedéseket a háziorvosok - mondta csütörtökön Angyal Márta tiszti főorvos. - Szombathelyen egy újabb oktatási intézmény bezárása mellett döntöttek, a tanulók 40 százaléka hiányzott a Reguly Antal Általános Iskolából - közölte. Kőszegről, Sorkifaludról, és Vépről érkeztek még emelkedő beteglétszámról szóló jelentések. Elmondta: a háziorvosoknál jelentkezők, illetve az iskolából távol maradók magas száma azzal is összefüggésbe hozható, hogy sokan félnek a fertőző agyhártyagyulladástól, amelynek tünetei hasonlítanak az influenza egyes tüneteihez. A tiszti főorvos elmondta azt is, hogy az ÁNTSZ szakemberei az utóbbi napokban az influenza szerű vírusos fertőzéseken kívül más, hányásos, hasmenéses tünetekkel járó, elsősorban bélrendszeri fertőzést okozó vírusos eredetű megbetegedésekről is tudomást szereztek Vas megyében.

2001.01.25. 02:12

A pápa az internetről

/ hírek /
II. János Pál szerint az internet, a megannyi televíziócsatorna és a tömegtájékoztatás minden korszerű találmánya nagyszerű lehetőséget nyújt az evangélium hirdetésére, ugyanakkor számos torzulásnak is forrása. A pápának a tömegtájékoztatás napja alkalmából kiadott üzenetét bő terjedelemben közlik a csütörtöki olasz napilapok. A dokumentum címe: Hirdessétek a háztetőkről: az evangélium a globális tájékoztatás korában. A szentatya ebben Jézus szavaira építi fel mondanivalóját: Amit sötétben mondok nektek, mondjátok el fényes nappal, és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkről! (Máté evangéliuma). Korunk háztetőit antennák erdői népesítik be, amelyek lehetővé teszik, hogy azok segítségével lehessen hirdetni az igét - fejtette ki a szentatya. A pápa a modern kor komunikációs eszközeiben kimeríthetetlen lehetőséget lát arra, hogy az egyház - haladva a kor szellemével - tevékeny és kreatív módon vegye igénybe azokat. Nagyszerű dolognak tartja, hogy a különféle vallási ceremóniák műholdas adások révén az egész világon láthatóak, akárcsak azt, hogy az internet államhatárokon átnyúlva is képes vallási tartalmú információkat továbbítani. A Corriere della Sera csütörtöki számában felidézi, hogy a katolikus egyház az elmúlt időszakban milyen nagy teret szentelt a korszerű tömegtájékoztatásnak. Megemlíti Judith Zoebelein nővért, aki 1991-ben hozzálátott a Szentszék információs rendszerének elektronizálásához, dacolva olykor egyes főpapok nemtetszésével. Isten útjai végtelenek. Van, aki kórházban vagy iskolában kívánja szolgálni apácaként az urat, én a komputer előtt akarom tenni ugyanezt - mondta a nővér, aki azóta sister web (web nővér) néven vált ismertté. Később létrejött a Vatikán hivatalos honlapja (www.vatican.va), amelyet 1997 óta naponta frissítenek.

2001.01.25. 01:25

Újabb iskolát zárnak be Szombathelyen

/ hírek /
Ma reggel a Reguly Antal Általános Iskolában döntöttek úgy, hogy péntekre és hétfőre rendkívüli tanítási szünetet rendelnek el a nagyszámú megbetegedések miatt. Ugyanis a 245 diákból csak 130-an mentek iskolába. Volt olyan osztály, ahol mindössze hárman voltak. Az iskola igazgatóját is ledöntötte a vírus, úgyhogy az egészséges diákoknak az örömteli hírt a helyettese jelentette be. Az eddig bezárt két iskola meglehetősen közel van egymáshoz, így lehet, hogy már az egész lakótelepet fenyegeti a kór. Közben az ÁNTSZ-től megtudtuk, hogy az oladi iskolában is ugrásszerűen megnőtt a hiányzók száma. Itt holnap döntenek az esetleges szünet bejelentésétől. Vas megyében még Kőszegről, Vépről, Sorkifaludról és Vátról jelentettek nagy számú beteg gyereket. A vírus elsősorban a 92-es születésűeket sújtja, Ők azok, akik még nem találkoztak az influenza ezen változatával.

2001.01.24. 09:18

Nincs országos influenzajárvány

/ hírek /
A legfrissebb adatok szerint nincs országos méretű influenzajárvány, ugyanis szerdáig öt megyéből, Baranyából, Pest megyéből, Somogyból, Tolnából és Vasból jelezték influenzaszerű megbetegedések helyi vagy több települést érintő halmozódását - tartalmazza a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ közleménye. Melles Márta főigazgató-helyettes tájékoztatása szerint Somogy megyében már január 15-től, Tolna és Baranya megyében pedig január 22-től rendelték el az influenzajelentő-szolgálat működtetését, így ezekről a területekről valamennyi orvosi rendelő részletes adatokat továbbít az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak. Ismertetése szerint Somogy megyében az elmúlt héten összesen 2637 beteg, a megye lakosságának 0,8 százaléka fordult orvoshoz influenzás panaszokkal. A főigazgató-helyettes tájékoztatása szerint az eddigi influenzaszerű esetek magas lázzal, végtagfájdalommal, elesettséggel, torokfájással kezdődtek, de a betegek szövődménymentesen és gyorsan gyógyultak. Melles Márta közölte: az Országos Epidemiológiai Központ víruslaboratóriumában 9 somogyvári beteg esetében igazolták influenza A vírus jelenlétét.

2001.01.24. 08:31

A BMW ausztriai befektetése

/ hírek /
A BMW a tavalyihoz hasonlóan idén is egymilliárd schillinget fektet a felső-ausztriai Steyrben lévő motorgyárába, de a korábbi elképzelésekkel szemben nem épít új gyárakat Ausztriában - jelentették be a BMW Group Austria sajtótájékoztatóján szerdán Bécsben. A tavalyi befektetés nyomán a dízelmotorok gyártását Steyrben mintegy 25 százalékkal tudták növelni, s erre szükség is van, mert a takarékosnak számító hajtóművekkel készülő autók iránt továbbra is nagy a kereslet. Tavaly 237 ezer dízelmotor készült az ausztriai gyárban, ami 37 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest, miközben benzinmotorokból 384 ezer darabot gyártottak, csupán 3,5 százalékkal többet az előző évinél. A 2500 alkalmazottal működő gyár tavaly 16,5 százalékkal 23,3 milliárd schillingre növelte forgalmát. A kereslet olyan nagy, hogy Németországban alig egy év alatt 22-ről 30 százalékra ugrott a BMW-dízelautók aránya, míg Ausztriában az új BMW-knek immár több mint 60 százaléka dízelmeghajtású.

2001.01.24. 07:09

Óriási érdeklődés a Széchenyi-terv pályázatai iránt

/ hírek /
A Széchenyi-tervhez kapcsolódó, január 15-én megjelentetett pályázatok iránt óriási érdeklődés mutatkozik, a dokumentumokat egy hét alatt 120 ezren töltötték le a Gazdasági Minisztérium (GM) honlapjáról - mondta Kiss Tóth Péter, a tárca kommunikációs vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. A legkeresettebb a vállalkozás-erősítő programhoz kötődő pályázat, amelyet 50 ezren, a turizmusfejlesztési programhoz kiírt pályázatokat 30 ezren, az energiatakarékossági program pályázatait 15 ezren a regionális gazdaságépítési pályázatokat 12 ezren, a lakásprogram pályázatait ötezren, a foglalkoztatáspolitikai tendereket négyezren töltötték le.

2001.01.24. 06:35

Sinkovits Imre búcsúztatása

/ hírek /
Az életének 73. évében elhunyt Sinkovits Imre Kossuth-díjas, kiváló művészt február 2-án, pénteken 15 órakor kísérik utolsó útjára Budapesten, az Óbudai temetőben - tudatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Sinkovits Imrét, a Nemzet Színészét a temetés napjának délelőttjén ravatalozzák fel a Pesti Magyar Színház épületében. A VII. kerületi, Hevesi Sándor téri volt Nemzeti Színház előcsarnokában 9 és 13 óra között róhatják le kegyeletüket tisztelői. A január 18-án elhunyt színművészt a kulturális minisztérium és a Magyar Színház saját halottjának tekinti. Sinkovits Imre munkásságát 1966-ban Kossuth-díjjal ismerték el. Két alkalommal (1955-ben, és 1962-ben) részesült Jászai Mari-díjban. Érdemes művész címet 1970-ben, Kiváló művész kitüntetést pedig 1974-ben kapott. A Magyar Örökség-díjat 1996-ban ítélték oda a színművésznek, a Magyar Művészeti Akadémia 2000-ben választotta tagjai sorába, s ugyancsak tavaly lett a Nemzet Színésze cím birtokosa.

2001.01.24. 05:20

Kárpótlás a kényszermunkáért

/ hírek /
Elképzelhető, hogy március elején megkezdődhetnek a kifizetések az Osztrák Megbékélési Alapból a második világháború idején Ausztriában dolgoztatott volt rabszolga-, illetve kényszermunkások részére - hangzott el az alap és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) képviselőinek szerdai közös sajtótájékoztatóján, Budapesten. A szervezetek képviselői azután nyilatkoztak erről, hogy előző nap kezdett megbeszélésük eredményeként szerződést írtak alá kapcsolatuk szabályozásáról, valamint a kifizetések lebonyolításának technikai feltételeiről. A sajtótájékoztató résztvevői hangsúlyozták: a kifizetések akkor kezdődhetnek meg, ha az Egyesült Államokban lezárulnak a kényszermunkával kapcsolatosan Ausztriával szemben, illetve egyes osztrák cégek ellen indított perek. 1944 és 1945 tavasza között több mint százezer magyar állampolgárt hurcoltak Ausztriába, 99 százalékuk zsidó származású volt. ś A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az alap összességében mintegy 150 ezer jogosultra, ezen belül Magyarországról legfeljebb hatezer jelentkezőre számít.

2001.01.24. 04:38

Lányi Ádernál járt

/ hírek /
Távozásának politikai indokairól, az FKGP-ben a gödi elnökségi ülés óta történt eseményekről tájékoztatta Áder Jánost, az Országgyűlés elnökét Lányi Zsolt volt kisgazda-alelnök, szerdán Budapesten. Ezt a megbeszélés után közölte újságírókkal az FKGP-frakcióból hétfőn kilépett, független képviselő. A politikus elmondása szerint Áder János nem kommentálta az általa közölteket, csupán annyit jegyzett meg, hogy nem örül az öt parlamenti képviselő kisgazda-frakcióból való távozásának. - Megerősítettem, hogy nekünk semmi bajunk nincs a kormánykoalícióval, és továbbra is a kormányprogram megvalósítása mellett fogunk szavazni a parlamentben - fogalmazott Lányi Zsolt.

2001.01.24. 03:48

A munkaerő szabad áramlásáról

/ hírek /
A személyek szabad áramlásának korlátozására vonatkozó német javaslat nincs arányban azzal az esetleges következménnyel, amelyet a magyar munkaerő jelenthet az EU-államok munkaerőpiacán - nyilatkozta Gottfried Péter, a külügyi tárca integrációs államtitkárságának vezetője. Orbán Viktor miniszterelnök keddi stockholmi tárgyalásait követően közölte: Magyarország elfogadhatatlannak tartja Gerhard Schröder német kancellár javaslatát, amely szerint a személyek szabad áramlása terén az EU-nak hétéves átmeneti időszakot kellene bevezetnie az újonnan belépő tagállamok esetében. A magyar álláspont szerint inkább egy biztonsági szelepet kellene beépíteni arra az esetre, ha valóságos probléma jelentkezne. - Magyarország azt szeretné elérni, hogy minden uniós állampolgár egyformán szabadon mozoghasson. Ezért javasoltuk informálisan az EU-nak, hogy csak akkor vezessenek be korlátozó intézkedéseket, ha a csatlakozást követő első évben mégis tömegesen áramlana a magyar munkaerő az unióba - közölte Gottfried Péter. A külügyi vezető utalt arra, hogy az általános vélekedés szerint a tagjelölt államok közül Magyarország vonatkozásában ez a probléma gyakorlatilag nem létezik.

2001.01.24. 02:14

Szombathelyen is bezártak egy iskolát.

/ hírek /
Ma a szombathelyi Dési Huber István Általános iskola igazgatója két napos tanítási szünetet rendelt el a nagy számú megbetegedések miatt. A Vas megyei ÁNTSZ influenza jelentő szolgálat működéséről döntött. (Eddig csak figyelőszolgálat volt.) Az, hogy milyen vírus okozza a tömeges megbetegedéseket, várhatóan a jövő hét elején tudják megmondani. Ugyanis addigra lesz meg a laboreredmény. Az orvosi rendelők forgalma valószínűleg attól is nőtt, hogy a szülők időben viszik a gyerekeket orvoshoz. Az agyhártyagyulladás keltette aggodalom miatt, nem próbálják otthon meggyógyítani a beteg gyerekeket.

2001.01.24. 01:08

Nemzetközi vásárok Szombathelyen

/ hírek /
Ebben az évben is három nemzetközi kiállítást és vásárt rendeznek Szombathelyen. Március 8-11. között rendezik meg - immár 8. alkalommal - az Agra Savaria Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakvásárt, melyre több mint száz kiállítót és 16 ezer látogatót várnak. A rendezvény központi témája a falusi és a borturizmus.

2001.01.23. 06:23

Megjelent az influenza Vas megyében is!

/ hírek /
Hétfőn észlelték az első nagyobb számú megbetegedéseket a háziorvosok az Őrségben- Őriszentpéteren és Nádasdon. Az utóbbi településen az újabb megbetegedések, valamint a további fertőzések megelőzése miatt bezárták az általános iskolát és az óvodát is. Itt a gyerekek több mint fele nem ment iskolába. AZ ÁNTSZ megyei tiszti-főorvosa még nem tudta megmondani, hogy milyen kórokozó okozza a megbetegedéseket, ugyanis a laboratóriumi leleteket holnap továbbítják az Országos Epidemiológiai Intézetbe azonosításra.

2001.01.23. 05:20

Németh kiszállt

/ hírek /
Németh Miklós volt kormányfő szervezett módon nem kíván szerepet vállalni a szocialista párt munkájában - jelentette be a párt országos elnökségének ülése után Kovács László kedden. Az MSZP elnöke elmondta: az elnökségtől korábban kapott felhatalmazás alapján Szili Katalin elnökhelyettes és Jánosi György, az országos választmány elnöke, illetve ő maga is beszélt Németh Miklóssal, aki leszögezte, hogy egyetért az MSZP céljaival és támogatja politikáját, de nem vesz részt a munkában. Kovács László közölte: ezzel lezártnak tekintik azt a kérdést, hogy Németh Miklós milyen szerepet kap, illetve vállal az MSZP választási felkészülésében.

2001.01.23. 04:41

Túl az életveszélyen

/ hírek /
Túl van az életveszélyen az a 15 éves sitkei fiú, akit múlt csütörtök óta fertőző agyhártyagyulladással kezelnek a Vas Megyei Markusovszky Kórházban - tájékoztatták a sajtót kedden a kórház intenzív osztályán. "A fiú tudata tiszta, néhány szót már válthatott is szüleivel, és reménykedünk a gyógyulásában" - mondta a kezelőorvosa. A kezelőorvos tájékoztatása szerint kedden délelőtt meg lehetett szüntetni a beteg mesterséges lélegeztetést, mivel a fiú spontán légzése visszaállt. A laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy az időpont egybeesése és a két település közötti viszonylag kis távolsága ellenére sincs összefüggés a csütörtökön szintén fertőző agyhártyagyulladással kórházba került ötéves ikervári kislány és a sitkei fiú megbetegedése között. Az kislány állapota az utóbbi napokban szintén sokat javult.

2001.01.23. 03:20

Folytatódik a zámolyi romaper

/ hírek /
A múlt év novembere óta tartó szünet után szerdán tanúkihallgatásokkal folytatódik a Székesfehérvári Városi Bíróságon az emberöléssel és garázdasággal vádolt zámolyi romák pere, nyilatkozta kedden Morócz Emil, a Fejér Megyei Bíróság elnökhelyettese. - Az újabb háromnapos tárgyalássorozat első napján a korábbi tárgyalás időpontjában még ismeretlen helyen tartózkodó, de néhány hete előzetes letartóztatásba helyezett K. Elemér negyedrendű vádlottat hallgatja meg a bíróság az 1999 augusztusában Zámolyon történt emberölést megelőző, s azzal összefüggő eseményekről - mondta el Morócz Emil. A következő két napon pedig már az 1999. augusztus 28 -án történt emberölés és garázdaság ügyében folytatja a tanúk kihallgatását a büntető tanács. A tárgyalássorozatra húsznál több tanút idéztek be. Hozzátette: nem lesz jelen azonban ezúttal sem a tárgyaláson az ügy másod-, harmad- és ötödrendű vádlottja, valamint egyik koronatanúja.

2001.01.23. 02:57

Bush első intézkedése

/ hírek /
Az Európai Unió elítélte Bush amerikai elnököt, amiért megvonta az amerikai szövetségi pénzeket az abortuszt támogató nemzetközi szervezetektől. Anna Diamantopoulou asszony, az EU szociális ügyekért felelős főbiztosa sajtóértekezletén csalódását hangoztatta, és azt a félelmét, hogy Bush lépése "jövendő dolgok hírnöke lehet". "Miért olyan könnyű egyetlen mozdulattal visszavonni az egyenlőség terén húsz év alatt elért vívmányokat" - tette föl a kérdést a főbiztos, és felszólította Svédországot - amely a minap vette át az EU-elnökséget -, hogy hallassa hangját Washingtonnál. Egyben arra sürgette Göran Persson svéd kormányfőt, vesse föl a kérdést Bushsal tervezett júniusi találkozóján. "Sajnálatos, hogy Bush elnök első dolga a támogatás megvonása azoktól a szervezetektől, amelyek támogatják a nők szabad döntését az abortusz ügyében" - mondta a miniszter asszony. Bush intézkedése, amelyet első munkanapján tett közzé, megtiltja, hogy az Egyesült Államokon kívül működő családtervezési szervezetek amerikai támogatást kapjanak, amennyiben végrehajtanak abortuszt, vagy elősegítik annak terjedését.

2001.01.23. 01:20

Több mint hétszáz halott

/ hírek /
A Salvadorban január 13-án pusztított földrengésben a legfrissebb adatok szerint 724 személy vesztette életét, 4421-en sebesültek meg, a hajléktalanná váltak száma pedig meghaladja az 1 milliót. A közép-amerikai ország katasztrófavédelmi bizottságának a jelentése nem tesz említést az eltűntetekről, akiknek a számát a nemzetközi segélyszervezetek 2 ezerre teszik. Az országban majd 700 épületet teljesen maga alá temetett a földmozgás, 75 ezer összedőlt, 109 ezer pedig súlyosan megrongálódott. A közszférában mintegy milliárd dollárnyi kár keletkezett, nem számítva ebbe a vállalatokat és a magánszemélyeket ért anyagi veszteséget.

2001.01.22. 07:55

Lehet, hogy egymást fertőzték meg

/ hírek /
A 15 éves sitkei fiú továbbra is életveszélyes állapotban fekszik a szombathelyi Markusovszky kórház intenzív osztályán. Állapota nem romlott, de nem is javult. Géppel lélegeztetik, és a betegség súlyos lefolyása miatt altatják. Közben kiderült, hogy a fertőző osztályon fekvő öt éves kislány testvére egy osztályba jár a beteg fiúval. Az ÁNTSZ-nél kizárják, hogy a gyerekek egymást fertőzték meg. Mindkét beteget a meningococcus "B" típusú baktériuma fertőzte meg.

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : T*tsz*k * k*mm*nt*d, *z *t*ls* b*k*zd*st k*v*v*. *gy*n*s * Ny*g*...
Nagy az öröm: megjöttek az első tankok
miki1950 : V*l*b*n n*m * b*l*ld*l sz*j**z* sz*r*nt *l*k*lt*k, *m*nny*b*n n*...
Megszületett az uniós megállapodás, amit mindenki győzelemként kommunikál
Kari: *s *z *l*z* c*kk *l*tt *s n*v*ts*g*sn*k t*rt*tt*k *z *lv*s*k. ...
Nagy az öröm: megjöttek az első tankok
polgartars: *z * h*lyz*t, h*gy *z *mb*rn*k v*nn*k f*nnt*rt*s**, k*ts*g**. K...
Valami nagy dologra készül a kormány az egészségügyben
jeremias: * k**lk*d*tt m*g*ll*p*d*st s*k*n s*kf*l*k*pp*n, *ls*s*rb*n * s*j...
Megszületett az uniós megállapodás, amit mindenki győzelemként kommunikál