NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

2001.03.19. 03:41

Kutyában szólt a mobil

/ hírek /
A kutyájában csörgött a mobiltelefonja egy kenyai férfinak. Kamal Sah azért hívta fel a saját mobiltelefonját, mert elvesztette, és a kicsengés alapján próbálta megtalálni. Legnagyobb megrökönyödésére a telefoncsengést 2 éves német juhászkutyája gyomrából vélte hallani. A falánk eb is meglepődött, olyannyira, hogy valósággal sokkos állapotba került a gyomrából szóló mobil hallatán. Sah úr, hogy segítsen a kutyán, sürgősen állatorvoshoz vitte Snoopyt - ez a mobilos kutya neve -, ahol azonnal megoperálták. Kamal Sah az AFP hírügynökségnek megvallotta, hogy valójában nem csak a kutyáját sajnálta, hanem a telefonját is. A történet jól végződött: immár a kutyának és mobiltelefonnak is kutya baja.

2001.03.19. 02:31

Ajkay Európa-csúcsa

/ hírek /
A szombathelyi Savaria-kupa súlyemelőversenyen Ajkay Anikó (53 kg) lökésben 105,5 kg-ra javította a bolgár Dragneva által tartott 105 kg-os Európa-csúcsot

2001.03.19. 01:29

Új Kalevala-fordítás

/ hírek /
Szente Imre új Kalevala-fordítását mutatták be ma dél-után 5 órakor Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem finnugor tanszékén. Az est házigazdája Domokos Péter tanszékvezető egyetemi tanár volt. A Kalevala új helyesírású fordítását a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola uralisztikai tanszéke jelentette meg, és a Bárczi Géza Értékőrző Kiejtési Alapítvány is támogatta.

2001.03.18. 07:12

Király Gábor apuka lett!

/ hírek /
Vasárnap virradóra, egészen pontosan 0 óra 18 perckor Király Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott és a német Hertha BSC labdarúgójának felesége egészséges kislánynak adott életet Berlinben. Király Viktória 4190 grammal és 56 centivel látta meg a napvilágot, s a szülésnél a válogatott hálóőr is végig jelen volt, mi több, a köldökzsinórt is a népszerű sportember, a Haladás egykori játékosa vágta el.

2001.03.18. 06:53

Hét végi árvízhelyzet

/ hírek /
- Az előzetes adatok alapján a Felső-Tisza vidékén mintegy 2.100 épületben keletkezett kár elérheti a 4,5 milliárd forintot, a helyreállítás költségei pedig várhatóan 9-11 milliárd forintot tesznek ki - közölte Demeter István, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője sajtótájékoztatón vasárnap, Budapesten. Hozzátette: a kárösszeg még emelkedhet, illetve a becsült helyreállítási költségek is változhatnak aszerint, hogy milyen építőanyagot használnak majd fel. Tombor Sándor, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: a térségben az éjszaka lehullott 15-17 milliméteres csapadék ugyan több mint a korábban előre jelzett mennyiség, ám nem indokol rendkívüli intézkedést az árvíz-védekezésben. Védelmi készültséget 1.269 kilométer védvonalon tartanak, ebből változatlanul 205 kilométer hosszon rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben. A védekezési munkálatokban vasárnap összesen 6.313 fő vett részt, feleannyian voltak, mint másfél hete, a korábbi legkritikusabb időszaknak. A két hete tartó árvíz-védekezési munkálatok halmozott kiadásai meghaladják a 3,5 milliárd forintot. Folytatódott vasárnap a Tisza és a Bodrog Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán a lassú apadás, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Évizig) továbbra is harmad-, illetve másodfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a folyók mentén. A Tisza vízmércéje Tokajnál vasárnap 759 centimétert mutatott, a március 12-i tetőzés óta 88 centimétert apadt a folyó. Ennek ellenére a Tokaj-Sarud közötti szakaszon harmadfokú a készültség, feljebb, Zalkod és Zemplénagárd között másodfokú. A Bodrog teljes magyarországi szakaszán másodfokú készültség vigyázza a gátakat, míg a Takta Inérhát-Taktaföldvár közötti szakaszán, az inérháti és a kesznyéteni őrjáráson továbbra is harmadfokú a készültség. Tartósan magas vízállásra és hosszan elhúzódó védekezésre számítanak a szakemberek a Tisza lassú apadása miatt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) tiszai védvonalán. Tokajnál 758 centiméteres vízállást mértek vasárnap, ami azt jelenti, hogy egy nap alatt csupán 12 centimétert csökkent a vízszint.

2001.03.18. 05:43

Mozgósítás Macedóniában

/ hírek /
Macedóniában a hét végén mozgósítást rendeltek el az ország északnyugati részén dúló fegyveres harcok miatt, amelyek a múlt hónap vége óta tartanak albán nacionalista fegyveresek és a macedón biztonsági erők között. Georgi Trendafilov macedón védelmi miniszter jelentette be vasárnap a mozgósítás tényét, kevéssel azután, hogy mintegy tízezres tüntetés zajlott le a balkáni állam fővárosában, Szkopjében, ahol a tüntetők erélytelenséggel, tehetetlenséggel vádolták a kormányt, mert nem képes leszámolni az ország északnyugati részén tevékenykedő albán nacionalista fegyveresekkel. A tüntetők nagy része az albánok lakta északnyugat-macedóniai térség központjából, az albán fegyveresek által öt napja pergőtűz alatt tartott Tetovóból érkezett. A Tetovóból elmenekült szláv lakosok követelték, hogy a kormány mondjon le, és adja át a helyét olyan államférfiaknak, akik képesek úrrá lenni az ország északnyugati részén kialakult válságos helyzeten. A tiltakozók sürgették a kormányt, hogy vezessen be rendkívüli állapotot az egész ország területén, és rendeljen el kijárási tilalmat a valószínűleg Koszovóból átszivárgó albán nacionalista fegyveresek által szorongatott Tetovóban és környékén.

2001.03.18. 04:46

Kritika Torgyánnak

/ hírek /
Megdöbbenésünket fejezzük ki amiatt, hogy Torgyán József kisgazda frakcióvezető-helyettes sorozatos vidéki botrányokozásával lejáratja a közéletet - jelentette ki Várhelyi András országgyűlési képviselő az FKGP frakciójának polgári platformja nevében vasárnap. Hozzáfűzte: úgy látják, hogy Torgyán József magatartásával és őrző-védő kft.-k segítségével ellehetetleníti a koalíciós kormányzást. Várhelyi András elmondta: a polgári platform ügyvivői testülete tiltakozik az ellen, hogy Balogh Gyula szervező főtitkár és Torgyán József támadást indított Boros Imre kisgazda miniszter ellen. - Torgyán József és Balogh Gyula akciójának valójában nem Boros miniszter, hanem a koalíció szétszakítása a célja. Akciójukkal a miniszterelnököt kívánják arra kényszeríteni, hogy meghajoljon akaratuk előtt és eltávolítson a kormányból egy szakmailag sikeres minisztert - fogalmazott a kisgazda politikus. - A tíz országgyűlési képviselőből álló ügyvivői testület felelőtlennek és veszélyesnek ítéli azt a szemlélődőnek mutatkozó politikai magatartást, amellyel Torgyán Józsefet és maroknyi lekötelezettjét egyes kormánypárti tényezők bíztatják - hangoztatta Várhelyi András. Szavai szerint a platform ügyvivői testülete nélkülözhetetlennek tartja a Fidesz markáns döntését amellett, hogy lezártnak tekintik "a torgyáni történetet". - Torgyán József Torgyán Józsefhez vezet, sehová máshová - húzta alá. A kisgazda honatya jelezte: álláspontjuk szerint a magyar vidék polgári demokráciát akar, "nem személyi kultuszt és őrző-védő diktatúrát". - Az FKGP polgári platformjának ügyvivői testülete mindent megtesz azért, hogy megszabadítsa a magyar közéletet a botránycsinálóktól és a politikai bohócoktól - hangsúlyozta Várhelyi András.

2001.03.18. 03:53

Folytatódik a kisgazda bohózat

/ hírek /
A győri Pártok házába hívták híveiket vasárnap délelőtt nagygyűlésre a Lányi Zsolt vezette reformkörös kisgazdák, és ugyanide, ugyancsak délelőttre hirdette meg kibővített vezetőségi ülését az FKGP Győr-Moson-Sopron megyei szervezete. A Torgyán József mellett kiálló megyei vezetőség a párt országos elnökét is várta a zárt körű ülésre, s az azt követő sajtótájékoztatóra A reformkörösökkel szimpatizáló kisgazdák és érdeklődök már a reggeli órákban gyülekeztek a ház előtt. Őket nem engedték be a házba a kisgazdapárt megyei szervezetének programját biztosító rendezők, sőt Pápai Mihály, a kisgazdapártból kilépett, ma már független országgyűlési képviselő is csak némi dulakodás árán jutott be. Az utcán és a ház előtt várakozó reformkörösök tapssal üdvözölték Lányi Zsoltot, aki nyugodt viselkedésre szólította fel az egybegyűlteket. A helyszínen lévő Torgyán-hívők és Torgyán József politikai ellenzői között éles szópárbaj alakult ki, de komolyabb rendbontásra nem került sor. A demonstrációra kivezényelt rendőrség jelenlétével biztosította a rendet és a résztvevők személyi biztonságát. A tömeg másfél-két órán keresztül várakozott, hogy személyes meggyőződésének megfelelően megtapsolja vagy kifütyülje az országos elnököt, de Torgyán József a Pártok házához délelőtt nem érkezett meg. Sőt 11 óra előtt a megyei vezetőségi ülésre érkezett országos politikusok: Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára és Czoma Kálmán, a kisgazdapárt országos alelnöke is távozott az épületből. Lányi Zsolt a Pártok háza előtti téren szólt az egybegyűltekhez. Kijelentette: a reformkisgazdáknak joguk van arra, hogy kiálljanak az igazi, független kisgazda eszmeiség mellett. - A magyar népet nem lehet úgy vezetni, mint a birkákat, nem lehet hazudni, csalni, rabolni, és nem lehet a néppel azt csinálni, amit egyes, nemzetet elveszejtők akarnak - hangoztatta. Pápai Mihály úgy vélekedett: üzenetértéke van annak, hogy az országos elnök "nem mert bejönni" a Pártok házába. Cseh Sándor, a Kisgazda Szövetség elnöke kijelentette: a miniszterelnöknek észre kellene venni, hogy kivel alkot koalíciót. - Európa erre figyel, nem az országimázsra - mondta Cseh Sándor. Miközben a Pártok háza előtt zajlottak az események, az FKGP Győr-Moson-Sopron megyei szervezete másik helyszínre - egy győri vendéglőbe helyezte át rendezvényét. A helyi szervezetek elnökeinek részvételével megtartott megyei gyűlést követő sajtótájékoztatón Torgyán József, a kisgazdapárt országos elnöke kijelentette: ami Győrben történt, az messze kívül esik a politikai csatározások körén. - Köztéri garázda magatartást tanúsító helyzetet teremtettek egyesek, amelyet a hatóságnak fel kellett volna számolni - szögezte le, s hozzátette: ezért a belügyminiszterhez és a legfőbb ügyészhez is előterjesztik a megfelelő indítványokat.

2001.03.18. 02:11

Boros megdöbbent

/ hírek /
Megdöbbenéssel és értetlenséggel fogadta a hírt Boros Imre PHARE-miniszter, megbízott agrárminiszter, miszerint az FKGP Csongrád megyei szervezete szombaton visszahívását javasolta a PHARE-miniszteri posztról. A miniszter szóvivője, Németh Zsolt útján közölte, hogy a megyei kisgazdák véleménye téves információkon alapul. Balogh Gyula kisgazda szervező főtitkár mégsem kezdeményezi Boros Imre visszahívását a PHARE miniszteri posztról. Ezt az FKGP-s politikus vasárnap közölte

2001.03.18. 01:13

Ingyen szállít segélycsomagot a Posta

/ hírek /
A Magyar Posta Rt. hétfőtől díjmentesen juttatja el a segélyszállítmányokat az árvíz sújtotta településekre - közölte Szigeti Ildikó, a Magyar Posta Rt. szóvivője vasárnap. Elmondta: az érintett térségben a postai küldemények kézbesítésénél jelentős fennakadás nem volt és nem is várható. A társaság illetékesei folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a megyei védelmi bizottságokkal, így a posta naprakész és pontos információkkal rendelkezik a kitelepítettek tartózkodási helyéről. A Magyar Posta az idén is közreműködik a Belügyminisztérium által, az árvízkárosultak megsegítésére indított akcióban. A Belügyminisztérium által nyitott számlára a postákon található csekkeken lehet befizetni a felajánlott összegeket, amelyek után a társaság nem számol fel pénzforgalmi díjat. A Magyar Posta saját akciója is folytatódik, vagyis a szintén támogatási célból forgalomba bocsátott 127 forintos áron kapható postabélyeg árából 100 forint jut az árvízkárosultaknak.

2001.03.17. 08:07

Marc - Kapos: 82:73

/ hírek /
Marc - Kapos: 82:73

2001.03.17. 05:05

Javul a helyzet

/ hírek /
A legutóbbi 48 órában hullott csapadék kisebb vízszint emelkedést indított el a Tiszán, ami azonban nincs kedvezotlen hatással a védekezési munkálatokra - közölte Bodnár Gáspár, a Felso-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság fomérnöke szombaton regel. - A fo feladat jelenleg a 120 négyzetkilométeren elterülo, a tarpai gátszakadásokon kizúdult ár elvezetés - mondta a helyettes védelem vezeto. Tájékoztatása szerint az eso 72 centiméterrel emelte meg Tiszabecsnél a Tisza vízszintjét, de ott már napok óta a medrében vonul a folyó, s lejjebb, egészen Záhony térségéig, hasonló a helyzet. - A Tiszán Tiszabecs és Záhony között, a Túron, valamint a Szamos és a Kraszna torkolati szakaszán a sok helyen megsérült és átázott gátakra tekintettel, továbbra is érvényben van a rendkívüli árvízvédelmi készültség - közölte Bodnár Gáspár. A folyó Záhony alatti részén folytatódik az apadás, ezért Gávavencselloig elso fokúra mérsékelték a készenlétet. A Lónyay-focsatorna mentén Kemecse és Kótaj között másod-, a többi helyen szintén elsofokú a készültség. A tarpai gátszakadások helyén, az ideiglenes védelmet biztosító szádfal mentén nagy ütemben folyik a földes rátöltés, illetve a megközelíto út építése. Közel 2,5 kilométer hosszon, 10 méter szélességben kavicsos gáttalp-szivárgó is készült, ami a töltésen átszivárgó vizek biztonságos elvezetését szolgálja, javítva ezzel a töltéstest állékonyságát. A gátsuvadási helyeken, egészen Gulácsig, megtörtént az úgynevezett támasztóbordák kiépítése. A Túr károsodott töltésrészeinek végleges helyreállítása szintén folyamatban van.

2001.03.17. 04:39

Újabb harcok

/ hírek /
A macedón kormányerok szombaton hajnalban lotték az albán fegyveresek feltételezett hadállásait a Tetovónál elterülo magaslatokon, és megerosítették állásaikat a városnál, ahonnan péntek este uzték ki a lázadókat. Páncélozott szállítójármuvek és rendori gépkocsik végigvonult ak Tetovo kihalt utcáin, a kormánycsapatok farönkök és homokzsákok mögé bújva elfoglalták harcállásaikat. A macedón rendorség kora hajnalba jelentette be, hogy sikeres támadás hajtott végre a lázadók ellen, és kiszorította oket Tetovóból, de a várostól délnyugatra fekvo magaslatok a fegyveresek kezén maradtak.A macedón rendorség és az albán fegyveresek szombat reggel ugyancsak tuzharcot vívtak a dél-macedóniai Kumanovónál. A behatolók támadást intéztek egy rendorségi ellenorzopont ellen - közölte Sztevo Pendarovszki rendorségi szóvivo. A lövöldözésben senki sem sebesült meg. Közben Brüsszelben szombaton bejelentették, hogy hétfon Szkopjéba látogat Javier Solana az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviseloje. A brüsszeli közlemény szerint Solana tolmácsolja a helyi vezetoknek az EU támogatását, és tárgyalni fog a macedón politikai vezetokkel azokról a lépésekrol, amelyeket azonnal meg kell tenni a biztonság helyreállítása végett - írta az AFP.

2001.03.17. 03:57

Putyin köszönete

/ hírek /
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton köszönetet mondott Fahd szaúdi királynak azért a közbenjárásért, amely révén pénteken sikerült pontot tenni az orosz utasszállító gép két napig húzódó túszdrámájára. Három terrorista csütörtökön, röviddel az isztambuli repülotérrol való felszállás után a szaúd-arábiai Medinába térített el egy orosz TU-154-es típusú utasszállító repülogépet fedélzetén 174 személlyel.

2001.03.17. 02:23

A túszdráma péntek délelőtt ért véget Medina repülőterén

/ hírek /
szaúdi kommandósok három személy halála árán tudták kiszabadítani az utasokat. Egy csecsen géprabló, egy orosz légikíséro és egy török utas életét vesztette, hét személy könnyebben megsérült, a másik két terroristát letartóztatták. Vlagyimir Putyin köszöno levelében reményét fejezte ki, hogy a szaúdi hatóságok mihamarabb kiadják Oroszországnak az életben maradt két terroristát. Az orosz elnök szerint a szaúdi és az orosz hatóságok együttmuködése a túszdráma során, arról tanúskodik, hogy a két ország kész közös erofeszítéseket tenni a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Szombat reggel egyébként a kiszabadított túszok Medinából hazaindultak Moszkvába. Az IL-62-es tipusú repülogép kora délelott szállt fel a medinai repülotérrol.

2001.03.17. 01:02

Virágnév Gorbacsovról

/ hírek /
A 70 esztendos Mihail Gorbacsovról, az egykori Szovjetunió utolsó elnökérol nevezték el a bolíviai Andok esoerdeiben talált új orchidea fajtát, amelynek hivatalos neve így "Maxillaria gorbacsovii" - jelentette be Frank Brandenburg hidesheimi botanikus, aki baráti kapcsolatban áll az orosz politikussal. Ezzel akarjuk elismerni Mihail Gorbacsovnak a természet és a növények fennmaradása érdekében kifejtett erofeszítéseit és egyúttal emlékeztetni a kihalás által fenyegetett növényekre" - hangsúlyozta Brandenburg. Gorbacsov, aki maga is lelkes hobby-kertész, megalapítója és elnöke a genfi székhelyu "Zöld Kereszt" környezetvédo szervezetnek, amely világszerte síkra száll a fajták védelme mellett. Brandenburg szerint a húsz centiméterre megnövo orchidea virága élénkpiros színu. A bolíviai esoerdok tipikus növényvilágához tartozó orchidea 1800-2500 méteres magasságokban honos - olvasható a dpa jelentésében.

2001.03.16. 06:28

Kossuth- és Széchenyi-díjasok

/ hírek /
A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök javaslatára - nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth-díjat adományozott: Bánffy György színművésznek, Bari Károly költőnek, műfordítónak, Bella István költőnek, műfordítónak, Bereményi Géza írónak, rendezőnek, Cseh Tamás színművésznek, előadóművésznek, Csikós Attila építész tervező művésznek, Eszenyi Enikő színművésznek, Erdélyi Zsuzsanna folkloristának, G. Dénes György dalszövegírónak, Halász Judit színművésznek, Jeney Zoltán zeneszerzőnek, Kampis Miklós építésznek, Kovács Jánosnak, karmesternek ,Kő Pál szobrászművésznek, Dr. Lükő Gábor néprajzkutatónak, Nádler István festőművésznek, Szervátiusz Tibor szobrászművésznek, Szilágyi István írónak, Tóth János operatőrnek, Széchenyi-díjat adományozott: Dr. Bánhidi Lászlónak, a műszaki tudomány doktorának, Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Részvénytársaság vezérigazgatójának, Dr. Borhidi Attila akadémikusnak, Dr. Csapody István erdőmérnöknek, Dr. Czelnai Rudolf akadémikusnak, meteorológusnak, Dr. Domanovszky Sándornak, a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetgyártó részvénytársaság minőségügyi és hegesztési igazgatójának, Dr. Hatvani László akadémikusnak, Dr. Jelenits István piarista szerzetesnek, Dr. Kolosi Tamás egyetemi tanárnak, Dr. Mátyás Antal akadémikusnak, Dr. Palkovics Lászlónak, a műszaki tudomány doktorának, Dr. Papp Lajosnak, az orvostudomány doktorának, Dr. Peschka Vilmos akadémikusnak, Dr. Ritoók Zsigmond akadémikusnak, Dr. Simon Miklósnak, az orvostudomány doktorának, Dr. Solymos Rezső akadémikusnak, Dr. Vekerdi László irodalom- és tudománytörténésznek, Dr. Vértes Attila akadémikusnak.

2001.03.16. 04:32

Megemlékezések Szlovákiában, Romániában

/ hírek /
A szlovákiai magyar települések között alig akad egynéhány, ahol a magyar nemzeti ünnepen ne emlékeznének meg 1848 márciusáról. A legtöbb helyen csütörtökön koszorúzták meg az emlékhelyeket, de a hét hátralevő napjain is sok helyen lesznek még megemlékezések. A pozsonyi magyarok százai most is Petőfi Sándor számtalanszor megcsonkított ligetfalui szobrának torzójánál gyűltek össze. Újra abban a reményben, hogy előbb vagy utóbb közadakozásból sikerül összegyűjteni a szobor felújításához szükséges pénzt, és a város magisztrátusát is sikerül meggyőzni arról, hogy Petőfi szobrának - mely egykor a pozsonyi sétatér legszebb helyén, a színházzal szemben állt - ma is a városban, védett környezetben lenne a helye, ott, ahol a vandál indulatoktól is talán jobban megkímélnék. A koszorúzás után a Pozsonyi Casinóban rendeztek emlékestet. A szabadságharc utolsó bástyájaként helyt álló Révkomáromban a város szülöttje, Jókai Mór szobránál kezdődött az emlékünnepség, ahol Boros Miklós pozsonyi magyar nagykövet idézte fel a történelmi március napjait. Ezt követően a hő várvédő, Klapka György városháza előtt álló monumentális szobrához vonultak, utána pedig megkoszorúzták a városi temető honvédsírjait.Kassán a magyar színtársulat, a Thália Színház épületében ünnepi megemlékezéssel vette kezdetét a három napos eseménysorozat, melynek csütörtök esti nyitórendezvényen Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt az ünnepi szónok. A felvidéki városok közül Dunaszerdahelyen, Galántán, Ipolyságon, Somorján, Losoncon, Zselízen és Füleken voltak megemlékezések csütörtökön. Füleken ezen a napon adták át a jelentős anyaországi segítséggel létrehozott, Magyar Ház nevű közösségi épületet. Pereden az ottani csata emlékművét, Érsekújvárott Czuczor Gergely szobrát, Dunaszerdahelyen a néhány éve emelt monumentális gránit-emlékművet koszorúzták meg. Nagyon sok faluban honvédsírokhoz, kopjafákhoz, emléktáblákhoz vitték el virágaikat a magyarok. Méltóságteljesen és nyugodt légkörben ünnepelte meg március 15. évfordulóját csütörtökön a romániai magyarság az ország magyarok lakta városaiban és településein. Aradon a hagyományokhoz híven megkoszorúzták az aradi vértanú honvédtábornokok emlékművét a vesztőhelyen, majd megemlékezést tartottak a Szabadság emlékműnél, amelynek jelenleg az aradi minorita rendház biztosít átmeneti elhelyezést. A vesztőhelynél tartott koszorúzáson részt vett Florin Remetan, Arad megye alprefektusa. Kolozsváron közel háromezren emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra. A főtéri Szent Mihály plébániatemplomban ökumenikus istentiszteletet tartottak. A megemlékezt ünnepségen jelen volt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke is, aki azokra a budapesti ifjakra emlékezett, akik a béke, szeretet és egyetértés jelszavával egy nap alatt megfordították a világ állását Budapesten.

2001.03.16. 03:57

Az Aurul sokallja a magyar kártérítést

/ hírek /
A nagybányai Aurul ausztrál-román vegyes vállalat vezetése túlzónak tartja Magyarország kárigényét a tavaly év elején okozott ciánszennyezés miatt. A társaság jelenleg bármiféle kártérítés fizetésétől elzárkózik. Ben Munteanu, a nagybányai vállalat termelési igazgatója csütörtökön a Mediafax román hírügynökségnek adott nyilatkozatában "szédítőnek" nevezte a Magyarország által megfogalmazott 110 millió eurós kárigényt. - A kár valós nagyságát egy olyan nemzetközi tanulmány, jelentés alapján fogják megállapítani, amelynek összeállításában román és egyes nemzetközi illetékes hatóságok vesznek részt. A Magyarországon emlegetett összeg túlságosan nagy ahhoz képest, mint ami károkozásban történt - mondta. Munteanu leszögezte, hogy az Aurul jelenleg elzárkózik attól, hogy bármiféle kártérítést fizessen a magyar államnak. Tavaly január végén szakadt át az Aurul bányavállalat nagybozintai zagytározója és 100 ezer köbméternyi, ciánt tartalmazó ipari víz jutott a szabadba. A ciánhullám végigvonult a Tiszán és a Dunán, s egy hónappal később a Fekete-tengerbe jutott

2001.03.16. 02:27

Árvízhelyzet

/ hírek /
Újabb áradás kezdődött az elmúlt 24 órában a Tiszán Tiszabecsnél, az árvízi helyzetre ez azonban egyelőre nincs kedvezőtlen hatással. Több helyen alacsonyabb készültségi fokozatot rendeltek el, de a Tiszán Tiszabecs és Záhony között, illetve a Túron, továbbá a Szamos és a Kraszna folyók szabolcsi torkolati szakaszán a gátak átázottsága miatt fenntartják a rendkívüli árvízvédelmi készültséget. Észak-Bereg négy községében - Tiszaadonyban, Mátyuson, Tiszakerecsenyben, Lónyán - tart a védekezés a tarpai gátszakadáson keresztül kiömlött mintegy 150 millió köbméter víz ellen. A települések házait mintegy 35 kilométeres homokzsákokból emelt töltés védi, amelyet szükség szerint erősítenek a védekezők. A víz szintje ezen a területen érezhetően csökkent. Folytatódik a mentesítési és fertőtlenítési munka az árvíz sújtotta településeken. A nap folyamán 12 beregi községben dolgoznak majd az egységek, a 80 szakember munkáját 39 speciális gép segíti. Két újabb kitelepített település - Hete-Fejércse és Csaroda - lakói térhetnek vissza lakóhelyükre. Az eddigi felmérések szerint az árvíz nagy károkat okozott az épületekben és az állatállományban egyaránt. Hétszáztizenhét épületben mintegy 754 millió forint kár keletkezett, a helyreállítási költségigény meghaladja az 1 milliárd 480 millió forintot. A beregi térségben 2 ezer 786 háziállat és 5 ezer 770 vadon élő állat pusztult el. A kárösszeg a haszonállatoknál 8 millió 655 ezer forint, míg a vadállománynál 158,8 millió forint

Keresés