NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

2001.03.26. 06:42

Ellopták Jimmy fejfáját

/ hírek /
Eltűnt Zámbó Jimmy fejfája a csepeli temetőből, a XXI. kerületi rendőrkapitányság lopás vétségének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen megindította az eljárást - tájékoztatta a rendőrség szombaton az MTI-t. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen tettes péntek 17 óra és szombat 14 óra 50 perc között vitte el a január 2-án, 43 éves korában elhunyt popénekes fából készült fejfáját a 25 kilogramm súlyú betonlábazattal együtt.

2001.03.26. 05:32

Mégsem a pacal a hibás?

/ hírek /
Torgyán József a Debrecen melletti látóképi csárda híres pacalpörköltjéből ebédelt pénteken délután 2 óra körül - tudta meg az MTI debreceni tudósítója.

2001.03.26. 04:04

Javult Torgyán állapota

/ hírek /
Javult Torgyán József állapota - közölte Torgyán Sándor vasárnap, miután testvérénél járt a Kútvölgyi kórházban. Torgyán Sándor tájékoztatása szerint a testvérén végzett vizsgálatok egy részének már elkészült az eredménye, de erről nem árult el részleteket. Elmondta: Torgyán József továbbra is infúziót kap. - Tartom tegnapi véleményemet, miszerint két-három napot kórházban kell töltenie a testvéremnek - jelezte. Torgyán Józsefet, az FKGP elnökét szombaton késő délután szállították a budapesti Kútvölgyi kórházba az állami vezetőknek fenntartott részlegbe. A kisgazda politikus szombaton Vasszécsenyben lett rosszul, a mentőorvos nyilatkozata szerint gyomorbántalmai voltak. Torgyánné Cseh Mária szombaton késő este úgy fogalmazott: férje egészségi állapota valószínűleg annak tudható be, hogy gyomorfertőzést kaphatott pénteken a pacalpörkölttől, majd éjjel mindketten gombát ettek, amely után ő is rosszul érezte magát.

2001.03.26. 03:36

Harcok Mceddóniában

/ hírek /
Heves tűzharc hangjai hallatszanak, láng- és füstcsóvák láthatók Tetovo környékén: a macedón hadsereg folytatja kora reggel kezdett offenzíváját, hogy a várost övező dombvidékről kiűzze az albán felkelőket. Egy rendőr és négy civil lakos megsebesült. Mintegy 250 kormánykatona tízegynéhány páncélozott szállítójárművel és két T-55-ös harckocsival vasárnap késő délelőtt bevonult a dombok első falujába, a Tetovótól néhány kilométerre fekvő Gajréba, amelyet a macedóniai albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) korábban elfoglalt. A bejutás igen nehéz volt az UCK lázadóinak golyózápora közepette. Egy géppuskával felszerelt páncélozott harcjárműnek, amely valószínűleg találatokat kapott, vissza kellett fordulnia, csakúgy, mint egy rendőrautónak, amelynek ablakait golyók lyuggatták szét. Előzőleg más hadoszlopok is elindultak Tetovóból, hogy a hegyi falvak felé tartók segítségére siessenek, de a város határától mindössze néhány száz méterre tűzharcba keveredtek UCK-harcosokkal - írja az AFP. A hadsereg egységei már kora reggel állásokat foglaltak el a falvakhoz vezető út mentén húzódó tetovói temető mellett és a temetővel szomszédos szállodában. A harcok a városhoz olyan közel zajlottak, hogy több lakóház találatot kapott és kigyulladt.

2001.03.26. 02:16

Megrendelt robbantások

/ hírek /
Az orosz hatóságok vasárnap három férfit vettek őrizetbe Groznijban azzal a gyanúval, hogy közük volt a szombati sztavropoli robbantásos merényletekhez. Dmitrij Uzstyinov orosz főügyész közlése szerint a nyomozás során megállapítást nyert, hogy Hattab csecsenföldi hadúr megrendelésére követték el a pokolgépes robbantásokat Minyeralnije Vodiban és Jesszentukiban. A gépkocsiba rejtett pokolgépek csaknem egy időben robbantak, s 21 embert öltek meg, csaknem másfél százat pedig megsebesítettek. A kórházakban 25 súlyos sebesült életéért küzdenek az orvosok az NTV orosz tv-csatorna jelentése szerint. A Groznijban őrizetbe vett gyanúsítottak állítólag közreműködtek a tavalyi, decemberi pjatyigorszki robbantásban is. Az orosz rendőrség akkor rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a Csecsenfölddel szomszédos sztavropoli területen, ahol egy meggyszínű terepjárót és két férfit keresnek, akiknek már a személyleírását és nevét is tudják. Csecsenföldön a szombati merényleteket követően ugyancsak fokozott harckészültségbe helyezték a szövetségi erőket, fokozták a közúti ellenőrzéseket és egymást érik a razziák. Ugyanakkor Novij Satojnál szombaton egy belügyi katona meghalt, két másik pedig megsebesült, amikor az egyik ellenőrzőposztra tüzet nyitottak a közeli erdőből.

2001.03.26. 01:42

Tiszai helyzetkép

/ hírek /
A Tisza tokaji vízmércéjénél szombatról vasárnapra virradóan 2 centiméterrel, 751 centiméterre csökkent a vízállás - tájékoztatta az MTI munkatársát vasárnap a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) védelemvezető-helyettese. Bartha Péter elmondta: Tiszafüred és Rakamaz között továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség. A védelemvezető-helyettes tájékoztatása szerint az igazgatóság árvízvédelmi szakaszain 196-an dolgoztak a hét végén. Bartha Péter elmondta azt is, hogy vasárnap is folyamatos volt a vízpótlás a Nyugati Főcsatornába, ahol péntekre kritikus vízhiány alakult ki. Továbbra is zárva tartják a Keleti Főcsatorna beeresztő zsilipjét Tiszavasvárinál. A torkolati műtárgy megnyitására az elkövetkező napok vízminőség vizsgálati eredményei alapján kerülhet sor - mondta el a TIVIZIG védelemvezető-helyettese. Bartha Péter végezetül arról tájékoztatott, hogy 3.400 hektár vizet borít belvíz a térségükben. A Tisza-menti védelmi szakaszokon másodfokú, a Hortobágy-Berettyó térségében elsőfokú a belvízvédelmi készültség.

2001.03.26. 01:40

Sikertelen időközi választás Dabason

/ hírek /
Az eredmény:1.Szücs Lajos (Fidesz-MDF-FKGP) 2. Kovács István (MSZP) 3. Franka Tibor (MIÉP) 4. Pusztai Erzsébet (MDNP)

2001.03.24. 03:04

Magyarország - Litvánia: 1-1

/ hírek /
Magyarország - Litvánia: 1-1

2001.03.24. 02:47

Negyedik a Körmend

/ hírek /
A kosárlabda Magyar Kupa bronzcsatáján: Albacomp-Körmend 100-69. Ezzel a piros-feketék az MK idei kiírásában a negyedik helyen végeztek.

2001.03.24. 01:20

Fazekas Róbert hatodik Pretoriában

/ hírek /
Fazekas Róbert a Dobó SE versenyzője a hatodik helyen végzett diszkoszvetésben, a Pretoriában rendezett atlétikai Grand Prix II-es versenyen. Fazekas 60.88 méteres dobást tudhatott be legjobbjaként. A viadalt a litván Alekna nyerte 67.42-vel.

2001.03.23. 04:44

Megkezdődött a Korda-per

/ hírek /
Jórészt beismerte bűnösségét, és tettéről szólva sírva fakadt pénteken a Fővárosi Bíróság büntetőtárgyalásán Hajzer Lajos, akit az ügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, köztük az Úri utcai Korda-gyilkossággal vádol. A vádirat Hajzer terhére rója Korda István vállalkozónak, az Antenna Hungária Rt. igazgatósága volt elnökének, illetve az ÁPV Rt. egykori vezető tisztségviselőjének utóbb pedig homoszexuális pornófilmek producerének a budai Várban található, saját Úri utcai lakásában 2000. március 21-én történt meggyilkolását, valamint egy postás megölését 1999. november 16-án Törökbálinton. Hajzer Lajos a pénteki tárgyaláson elmondta: igen nehéz családi körülmények között nevelkedett, pszichiátriai kezelés alatt állt, és antidepresszánsokat szedett. Legmagasabb iskolai végzettsége nyolc osztály. Korábban újságkihordóként, kőműves-segédként dolgozott. Mindkét áldozatát a pénz miatt ölte meg. A postástól rabolt pénz egy pilótajátékban való részvételhez kellett volna. De egyik gyilkosságot sem tervezte el előre - derült ki Hajzer Lajos pénteki vallomásából, melyet egy ízben meg kellett szakítani, miután a vádlott sírva fakadt. A per március 30-án a vádlottak meghallgatásával folytatódik.

2001.03.23. 03:26

Vámpírt fogtak a rendőrök

/ hírek /
Vámpír vagyok és emberi vérre szomjazom! - kiabálta egy fiatal berlini nő, miközben a város rendőrei bilincset kattintottak a kezére. Az előzmény: A 21 éves Laura E. három járókelőt próbált meg nyakon csípni, hogy emberi vérrel olthassa szomját. A berlini önjelölt vámpír egy orvosi rendelőben egy húszéves nő nyakán kezdte mesterségét, de áldozatának sikerült elmenekülnie. Ezután a vámpírnő egy gyorsétterembe tért be, ahol egy pincért harapott nyakon, majd kirohanva az utcára egy üvegdarabbal elvágta egy 88 éves nyugdíjas asszony nyakát és a fülébe is beleharapott. A helyszínre kivezényelt rendőrök sem úszták meg a harapdálós démon ámokfutását: karjukon és kezükön egy ideig még meglátszanak majd a XXI. század egyik első vámpírjának fognyomai. A fiatal nőt letartóztatása után orvosi megfigyelés alá helyezték, mert saját ujját is megpróbálta megharapni, hogy így enyhítsen kínzó vérszomján - jelentette a Reuters.

2001.03.23. 02:25

Benedek mester Vasban

/ hírek /
Uhrin Benedek szombaton, vagyis március 24-én koncertet ad Lukácsházán, a művelődési házban. A nagy élvezeteket ígérő esemény este 8 órakor kezdődik.

2001.03.23. 02:05

Kupa elődöntő:Kaposvár - Körmend: 75 - 59

/ hírek /
Kupa elődöntő: Kaposvár - Körmend: 75 - 59

2001.03.23. 01:38

Földet ért a MIR

/ hírek /
A MIR orosz űrállomás megsemmisült. A Csendes-óceánba hulló darabjai nem okoztak kárt és senki sem sérült meg. A MIR 15 évig volt az űrben.

2001.03.22. 07:05

Orbán kitart Boros mellett

/ hírek /
Boros Imre miniszter leváltásának ügye nincs napirenden, és ezt közöltem a kisgazdapárt elnökével is - nyilatkozta újságírók előtt Orbán Viktor kormányfő csütörtökön, miután Torgyán József felkereste őt hivatalában. A találkozót az FKGP elnöke kezdeményezte a kormányfőnél. A megbeszélést követően Borókai Gábor kormányszóvivő hangsúlyozta: a miniszterelnök nem méltányol és nem teljesít olyan személyi változtatási igényt, amely a kisgazdapárton belüli viszályokból következik. A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy Orbán Viktor megerősítette tárgyalópartnerének: elégedett Boros Imre PHARE-miniszter szakmai munkájával, és a jövőben is csak szakmai alapú változtatást hajlandó végrehajtani a kabineten belül.

2001.03.22. 06:14

Az elektronikus aláírásról

/ hírek /
Általános vitára alkalmasnak találta az elektronikus aláírásról szóló, illetve az egységes hírközlési törvényjavaslatot az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága csütörtöki ülésén. Sík Zoltán informatikai kormánybiztos, mint a két törvényjavaslat előterjesztője a bizottság előtt elmondta: az elektronikus aláírásról szóló indítvány esetében új terület szabályozásáról van szó. Hozzátette: világméretű igény, hogy biztonságosan lehessen kommunikálni és tranzakciókat végrehajtani az interneten. A kormánybiztos szerint ennek alapját képezi az elektronikus aláírásról szóló törvény, hiszen az elektronikus kereskedelemhez és üzletvitelhez, valamint az elektronikus kormányzáshoz elengedhetetlen az ezen aláírás által lehetővé tett azonosíthatóság, letagadhatatlanság, hitelesség és biztonság.

2001.03.22. 05:27

Szakszervezeti tiltakozás a Hősök terén

/ hírek /
Felhívást tettek közzé csütörtökön a szakszervezeti szövetségek a Hősök terére tervezett szombati tiltakozó nagygyűlés céljairól. A munkahelyekre is eljuttatott felhívás azt javasolja a munkavállalóknak: nyilvánosan mondjanak nemet a Munka törvénykönyve tervezett módosítására. A múlt év novemberében megtartott budapesti demonstráció 8 ezer résztvevője döntött úgy, hogy ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, többen és hangosabban fejezik ki véleményüket - mutat rá a felhívás. A szakszervezeti értékelés szerint a Munka törvénykönyve tervezett módosításával általánossá válhat a heti 48 órás munkaidő, veszélybe kerülhet a szabad szombat, akár félévre összevonható az egyébként is csökkentésre tervezett heti pihenőidő, a munkaszüneti munkavégzés ott is törvényessé válhat, ahol eddig ez tilos volt, megvonnák a helyettesítési díj fizetését is.

2001.03.22. 04:08

Bormegállpodás az EU-val

/ hírek /
Brüsszelben aláírták az Európai Unió és Magyarország megállapodását a borok és boralapú égetett szeszesitalok forgalmának liberalizálásáról, amelynek alapján Magyarország évről évre több bort, pezsgőt és brandyt szállíthat a tizenöt országba. A megállapodást Silva Rodriguez, az Európai Bizottság mezőgazdasági főigazgatóságának vezetője és Juhász Endre, Magyarország európai uniós nagykövete írta alá. A megállapodás a közzététel után azonnal életbe lép és január 1-ig visszamenő hatályú. A megállapodás értelmében a két fél kölcsönösen vámmenteséget biztosít az egymásnak eladott borokra, pezsgőkre és szőlőalapú égetett szeszes italokra meghatározott keretek között, de évenként növekvő mennyiségre. Magyarország idén 415 ezer hektoliter bort (ebből 300 ezer hektó palackozott bort és pezsgőt, valamint 115 ezer hektó hordós bort) vihet be vámmentesen az Európai Unió országaiba. Ezek az országok pedig összesen 140 ezer hektoliter bort (75 ezer hektó palackosat és pezsgőt, és 65 ezer hektó hordóst) adhatnak el vámmentesen Magyarországon. Ezek a kvóták utána évenként mindkét félnek 15-15 ezer hektóliterrel emelkednek.

2001.03.22. 03:48

A Víz Világnapján

/ hírek /
Magyarország arra törekszik, hogy a szomszédos országokkal kialakított határvízi egyezményeket kiterjessze a közvetlen határrégióról az egész vízgyűjtő területére - mondta Hajós Béla vízügyi helyettes államtitkár a Víz Világnapja alkalmából megtartott rendezvényen csütörtökön, Budapesten. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország vízkészleteinek 95 százaléka a határokon kívül keletkezik és azok minősége döntő mértékben függ a szomszédos országokban tett intézkedésektől. Hajós Béla közölte: Magyarország területének 52 százaléka vízkároktól, több mint egynegyede az árvizektől fenyegetett - ezek az arányok Európában egyedülállóan a legmagasabbak.

Keresés