NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

2000.11.10. 01:27

Takács és Halmosi az U 21-es keretben

/ hírek /
Gellei Imre, az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya meghívta a keretbe a Haladás két játékosát, Takács Tamás kapust, és Halmosi Péter. Az U 21-es csapat szerdán Macedónia ellen lép pályára.

2000.11.09. 08:37

Torgyán a magyar modellről

/ hírek /
A miniszter szerint ronnabásszerűen fejlődött a mezőgazdaság Az európai uniós fogalomrendszerbe bekerült egy olyan fogalom, hogy magyar vidékfejlesztési modell, és ez a tény önmagáért beszél - hangoztatta Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Szombathelyen egy konferencián. Újságírói kérdésekre válaszolva a konferencia szünetében Torgyán József kijelentette: továbbra sem változott álláspontja Ligetvári Ferenc felmentését illetően, amit ő a koalíciós megállapodás értelmében kezdeményezett a miniszterelnöknél. - Sajnálatosnak tartom Nógrádi László közlekedési miniszter társam lemondását, hiszen amellett, hogy jó barátok voltunk, megegyeztünk abban, hogyan hangoljuk össze a két tárca működését a vidék infrastruktúrájának fekjlesztését illetően - jelentette ki. A konferencián a miniszter kifejtette: a vidékfejlesztésben és agráriumban az utóbbi két év során robbanásszerű fejlődés indult el. Hozzáfűzte: az Európai Unió kedvező megítélését jelzi, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által az unió SAPARD programjához benyújtott pályázatok a bíráló bizottságtól kiemelkedően jó minősítést nyertek el. - Az ISPA programban hazánk 88 millió euró támogatást kapott, amit fele részben a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, fele részben pedig környezetvédelmi beruházásokra költhetünk el - mondta. Torgyán József kiemelte, hogy a környezetvédelmi tárca által benyújtott valamennyi sikeres pályázatot még Pepó Pál minisztersége idején készült. A régiók fejlesztésével, az elmaradott kistérségek felemelésével kapcsolatban a vidékfejlesztési miniszter fontosnak nevezte azt a kezdeményezését, hogy a tárcák a területfejlesztésre, vidékfejlesztésre rendelkezésre álló forrásaikat egyesítsék, és közösen hajtsanak végre fejlesztési programot. Torgyán József, a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az agrárium minden területen jobb eredményeket ért el mint tavaly, még az amúgy gyenge jövedelmezőség mutatói is javultak. - Egy nagyon jól kialakított ösztönző rendszerrel elértük, hogy gyakorlatilag az őszi betakarítási munkák befejeződtek - mondta. Kukoricából a betakarított mennyiség eléri az ötmillió tonnát, tehát a korábbi negatív jóslatok nem váltak valóra.

2000.11.09. 07:50

Dokumentumok a Kurszkról

/ hírek /
A Kurszk orosz atom-tengeralattjáró negyedik kamrájából a búvároknak sikerült a felszínre hozniuk a fedélzeti naplót, s más szolgálati feljegyzéseket - közölte csütörtök Ilja Klebanov orosz miniszterelnök-helyettes, az augusztus 12-én bekövetkezett tragédia okait vizsgáló kormánybizottság vezetője. Klebanov szerint korai egyelőre következtetéseket levonni, előbb alaposan tanulmányozni kell a kiemelt dokumentumokat. Ugyanakkor sejteni engedte, hogy - mivel a tragédia másfél perc alatt játszódott le - az írásos feljegyzések nem tartalmazzák magának a balesetnek a leírását. Az orosz politikus közvetve megerősítette, hogy a háromhetes búvárakció célja nem csak a haditengerészek kiemelése volt, hanem igyekeztek bizonyos dokumentumokat is kimenteni a 108 méteres mélységben pihenő hajóroncsból. Az orosz kormánybizottság egyelőre nem adott végleges választ a 118 emberéletet követelő katasztrófa okaira, s csak a Kurszk jövő nyárra tervezett kiemelése után foglal el végleges álláspontot. Továbbra is három változatot vizsgálnak: idegen tárggyal (tengeralattjáróval) való ütközés, világháborús vízi akna robbanása, illetve az orr-részben lévő torpedóteremben bekövetkezett robbanás.

2000.11.09. 06:53

Konferencia az internetes piacról

/ hírek /
A jelenleg Magyarországon még elhanyagolható méretű, interneten bonyolított vállalatközi üzletek piaca négy éven belül szakértők szerint 2-4 milliárd dolláros nagyságrendűvé duzzad - mondta Szűcs Attila, az Andersen Consulting tanácsadója csütörtökön, Budapesten egy szakmai rendezvényen. Az Elektronikus vállalatközi piacterek nyílnak Magyarországon című konferencián a tanácsadó elmondta: az információs társadalom kialakulásával az üzletek egyre nagyobb hányadát kötik az interneten világszerte, értékük jelenleg eléri a 251 milliárd dollárt. Szólt arról, hogy jelenleg Magyarországon két ilyen speciális piactér van kialakulófélben: a marketline.hu illetve az 1-emarket.com. A tanácsadó beszámolt arról, hogy a magyar elektronikus piactereken eddig több száz cég regisztráltatta magát eladóként, s hamarosan a tranzakciók is megkezdődhetnek. A kínálat főként informatikai cikkekből, iroda-berendezésekből áll, amelyekhez a vevők éves előfizetési díj ellenében férhetnek hozzá.

2000.11.09. 05:39

Több pénz a bíróságoknak

/ hírek /
A kormány támogatja, hogy a 2001-2002-es költségvetésből a bíróságok kapják meg az alapilletmény-emeléshez szükséges teljes összeget, mintegy 2,2 milliárd forintot - jelentette be Solt Pál, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott csütörtöki megbeszélését követően. A kormányfő dolgozószobájából távozó Solt Pál tájékoztatása szerint Orbán Viktor egyetértett az OIT álláspontjával, miszerint a bírósági fejezet nincs abban a helyzetben, hogy létszámleépítéssel gazdálkodja ki ezt az összeget. Rubovszky György (Fidesz) az OIT tagja és Horváth Balázs (MDF) azonos tartalmú módosító javaslatot nyújtott be a kétéves büdzséhez annak érdekében, hogy a bírósági béremelésre 2001-ben 762 millió forinttal, 2002-ben pedig 1,506 milliárd forinttal több támogatást biztosítson a központi költségvetés, mint amennyit a kormány eredetileg e célra szánt. Solt Pál elmondta: a miniszterelnök ígérete szerint a következő kormányülésen döntés születik arról is, hogy a bíróságok még ebben az évben megkapják a helyi bírák pótlékára azt az 510 millió forintot, amely a költségvetésükből hiányzott.

2000.11.09. 04:56

Floridában újraszámolják a voksokat

/ hírek /
Floridában szerdán megkezdték a keddi elnökválasztáson leadott szavazatok újraszámlálását, amit az állam választási eljárási szabályai előírnak abban az esetben, ha az egyes jelöltekre adott szavazatok száma között az eredeti összeszámlálás alapján fél százaléknál kisebb a különbség. Az újraszámlálás eredményét helyi idő szerint csütörtök estig - budapesti idő szerint késő éjszakáig - nyilvánosságra kell hozni. Korántsem biztos azonban, hogy ennek alapján győztest hirdethetnek. Elvben nem kizárt, hogy csak a jövő hét végén válik ismertté, ki nyerte meg Floridában az elnökválasztást. Ebből az is következik, hogy ugyanennyit késik a válasz arra kérdésre, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

2000.11.09. 03:43

Windows Millenium

/ hírek /
Már Magyarországon is kapható a Microsoft Windows Millennium Edition új operációs rendszere, amelyet elsősorban otthoni felhasználóknak szán az amerikai vállalat - közölte Herczegh Tamás, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a magyar nyelven is kapható Windows Millennium elsősorban a multimédiás és otthoni internetes képességek továbbfejlesztésére, valamint az otthoni hálózatok kezelésének egyszerűsítésére alkalmas. Így például a szoftver segítségével telefonálni lehet az interneten keresztül, videokommunikációs összeköttetés valósítható meg, s az otthoni PC-ket hálózatra lehet kötni általa. A Microsoft Magyarország várakozásai szerint a legfrissebb internet böngészővel, univerziális médialejátszóval és új videoszerkesztő-programmal is ellátott szoftver, a fejlett biztonsági funkciói révén, a néhánygépes hazai kisvállalatok körében is nagy népszerűségre tesz majd szert. A Windows Millennium a Windows 98-al megegyező áron kerül kereskedelmi forgalomba, s ez utóbbi szoftverrel azonos valamennyi vásárlási konstrukcióban beszerezhető.

2000.11.09. 02:00

ISPA-támogatás vasútépítésre

/ hírek /
A szlovén-magyar vasút újabb, Zalalövő-Zalaegerszeg-Boba szakaszának kiépítésére szóló 12 milliárd forintnak megfelelő ISPA-támogatás 2001-től, több szakaszban hívható le - jelentette be Mayer Ferenc, a MÁV Rt. szombathelyi igazgatóságának beruházási felelőse. A támogatás a beruházási költség ötven százalékát fedezi, a másik felét a költségvetés biztosítja - tette hozzá. Mayer Ferenc elmondta: a Zalalövőig elkészült, decemberben átadandó első vonalrészt így már tavasszal követheti a folytatás, a tervek szerinti módon és ütemben. A mintegy négyéves projekt első részében a Zalalövő és a zalai megyeszékhely közötti szakasz - ezen belül is elsőnek a zalaegerszegi két kilométer hosszúságú deltavágány -, majd a Zalalövő-Zalacséb közötti új nyomvonal készül el. Ezek tervei már engedélyezés előtt állnak. A legköltségesebb lesz a Zalacséb és Zalaegerszeg közötti szakasz, ahol zömmel új, a Zala folyó medrét is módosító és két hidat magában foglaló nyomvonalon halad majd a vasút, és a megyeszékhely andráshidai városrészében korszerű állomás is épül. A projekt második része a Zalalövő-Boba szakasz 4-5 kilométeres új nyomvonalat is igénylő, a bobai delta megépítésével járó beruházás lesz. A szükséges kivitelezői tendereket - mint a MÁV szombathelyi beruházási felelőse elmondta - megfelelő ütemezéssel írják ki.

2000.11.09. 01:17

Benzin le, gázolaj fel

/ hírek /
A motorbenzin árát három forinttal csökkenti, míg a gázolajét hat forinttal emeli a Mol Rt. literenként jövő hét hétfőn - mondta Geszti László, a társaság értékesítési igazgatója csütörtökön Budapesten. Az emelést követően a 95-ös ólmozatlan benzin 242,50 forintba kerül majd literenként, a gázolaj pedig 233,75 forint lesz. Az értékesítési igazgató elmondta, hogy elemzők megítélése szerint a gázolaj a motorbenzinhez képest tartósan felértékelődött, s nemzetközi árszintje hónapok óta meghaladja a benzinét. Geszti László közölte: a Mol a motorbenzinek árának csökkentésével a várható világpiaci tendenciákat előzi meg, mivel a jelenlegi árszint még alacsonyabb a világpiacinál. Az elmaradás a gázolajnál is fennáll, ahol literenként 10-11 forinttal még mindig olcsóbb a gázolaj ára.

2000.11.08. 09:39

BC Marc-Körmend - ZTE: 72-62

/ hírek /
BC Marc-Körmend - ZTE: 72-62

2000.11.08. 08:18

Teljes a bizonytalanság a Kurszk körül

/ hírek /
A Kurszk atom-tengeralattjáró tragédiájának okait vizsgáló orosz kormánybizottság tagjai a testület szerdai ülésén sem tudtak egyöntetű álláspontra jutni, ezért a végleges verziót a jövő év végén, a hajó kiemelését követően hozzák nyilvánosságra. Ilja Klebanov miniszterelnök-helyettes, a testület elnöke a szerdai moszkvai tanácskozást követően közölte, hogy továbbra is három változatot vizsgálnak: idegen tárggyal (tengeralattjáróval) való ütközés, világháborús vízi akna, illetve robbanás az orrban lévő fegyverteremben. Klebanov szavai szerint az idegen tengeralattjáróval való ütközésre utaltak a Keldis akadémikus kutatóhajó mélytengeri eszközei által készített videofelvételek: ezt jelzik a roncsolás sajátosságai, továbbá a jobb oldalon látható horpadás is.

2000.11.08. 07:22

Döntetlen az amerikai elnökválasztás

/ hírek /
Továbbra is teljességgel bizonytalan, mikor lehet kihirdetni a keddi amerikai elnökválasztás végeredményét. Csaknem az összes szavazat összeszámlálása után Floridában George Bush republikánus elnökjelölt előnye csupán egy-két ezer, ami túl szoros eredmény ahhoz, hogy a floridai választási szabályok értelmében ennek alapján eltekinthessenek a voksok ismételt összeszámlálásától. Csaknem az összes szavazat országos összevetésében Al Gore demokrata jelölt egy-két százezer szavazatkülönbséggel az élen áll, de az lesz a döntő, ki nyeri el a 25 floridai elektort.

2000.11.08. 06:42

Magyarország megfelel az elvárásoknak

/ hírek /
Magyarország változatlanul teljesíti az Európai Unióhoz való csatlakozás koppenhágai kritériumait - állapítja meg az Európai Bizottság szerdán közzétett idei országjelentése. A koppenhágai ismérvek első csoportja (stabilan működő demokratikus intézményrendszer, jogállamiság, emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartása) szempontjából a jelentés nyugtázza a közigazgatás korszerűsítésében elért szemmel látható előrehaladást, a bíróságok kielégítő működését, az emberi és a polgári szabadságjogok tiszteletben tartását. Kifogásolja ugyanakkor, hogy a Legfelsőbb Bíróság előtt túlságosan nagy számú ügy halmozódott fel, ami nehezíti a bírói gyakorlat egységesítését és a következetes jogalkalmazást. Megújult erőfeszítéseket tart szükségesnek a korrupció elleni fellépésben is, mert az eddigi fontos intézkedések ellenére ez változatlanul problémát jelent. A vártnál jóval enyhébben fogalmaz a jelentés a romakérdés kezelésének - uniós részről rendszeresen szóvá tett - módjával kapcsolatban.

2000.11.08. 05:48

Orbán Ligetváriról egyeztet

/ hírek /
Amíg nem beszéltem az érintettekkel, addig nem tudok ilyen személyi döntéseket hozni, - jelentette ki újságírók előtt Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Parlamentben, reagálva arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a Torgyán József által kezdeményezett környezetvédelmi minisztercserét. Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke ezt megelőzően bejelentette: hivatalosan is kezdeményezte a kormányfőnél Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter felmentését. Utódjának Turi-Kovács Bélát, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának kisgazda alelnökét jelölte. Orbán Viktor újságírói érdeklődésre elmondta: a mai napon is lesznek ezzel kapcsolatos megbeszélései, de várhatóan két-három napig tart, amíg mindenkivel egyeztet.

2000.11.08. 04:56

A3 készül Győrben

/ hírek /
A német Audi autógyár a jövőben Magyarországon is gyártani kívánja alsó középkategóriás típusát, az A3 modellt - jelentették be szerdán a cég ingolstadti központjában. Az Audi szóvivője azzal indokolta a cégvezetőség döntését, hogy az ingolstadti üzem elérte kapacitásának felső határát, a termelés tovább nem növelhető. Ezért esett a választás a győri üzemre, ahol 1998 óta készülnek az Audi roppant népszerű TT sportautói. Mellettük a motorgyártás a győriek fő profilja: 1995 óta már jóval több mint egymillió Audi-motor gördült le az itteni futószalagokról. Az euró tartós gyengélkedése következtében főleg az amerikai piacon lettek vonzóan olcsók az Audi modellek. Az idei év első kilenc hónapjában két százalékkal növekedett a cég termelése, elérve a 493 ezer darabot.

2000.11.08. 03:16

Orbán is felelős a kisgazda történésekért

/ hírek /
Demszky Gábor saktótájékoztatója Szombathelyen Orbán Viktor miniszterelnököt is politikai, erkölcsi felelőség terheli mindazért, ami a Független Kisgazdapártban történik - hangoztatta az SZDSZ sajtótájékoztatóján szerdán Szombathelyen Demszky Gábor budapesti főpolgármester. A politikus az Szabad Demokraták Szövetsége pártelnök-jelöltjeként látogatott el Vas megyébe, ahol az SZDSZ helyi szervezeteinek vezetőivel, tagjaival találkozott, és sajtótájékoztatót is tartott. - Orbán Viktor kötött koalíciót Torgyán Józseffel, ő hozta be a hatalomba a Kisgazdapártot, azokat a politikusokat, akik Torgyán pártjában képviselői mandátumot kaptak, a miniszterelnököt tehát koalíciós felelőség terheli azért is, ami az agrárszférában történik, és azért is, amit más területeken a kisgazda politikusoktól tapasztalunk - jelentette ki. Demszky Gábor szólt a közelmúltban lezajlott koalíciós botránysorozatról. - Véleményem szerint alapvetően megváltoztatja a közéletet és alapvetően átrendezi majd az erőviszonyokat - fejtette ki véleményét Demszky Gábor. A sajtótájékoztatón elhangzott: az SZDSZ a politika és a gazdaság szétválasztását, egy privilégiumoktól mentes közélet kialakítását, az Orbán-Torgyán kormány leváltását tűzte ki céljául. - Azért vállaltam el az SZDSZ elnökjelöltségét, mert úgy gondolom, hogy az országnak szüksége van egy hatékonyan működő, döntéseit végrehajtani képes, a választók elvárásainak megfelelő, liberális európai polgári értékrendet valló pártra, és attól tartok, ha nem állok a párt élére, az SZDSZ olyan módon meggyengülhet, hogy még a minimális parlamenti küszöböt sem éri el - mondta.m Megválasztása esetén az SZDSZ ügyvivői testületében számít Rajk Lászlóra, Szent-Iványi Istvánra, Wekler Ferencre, Bőhm Andrásra, Zwack Péterre, és Sértő Radics Istvánra, aki a legutóbbi időközi választásokon az SZDSZ jelöltjeként Kelet-Magyarországon 16 százalékos támogatást szerzett. Demszky Gábor elmondta: pártján belül az eddig összegyűlt jelölések alapján 80-90 százalékosra becsüli a támogatottságát.

2000.11.08. 02:00

EU-régiós konferencia a befektetésekről

/ hírek /
Még az idén el kell készülnie legalább három, négy olyan határon átnyúló regionális projektnek, amelyek megfelelnek az Európai Unió követelményeinek és pályázni lehetne velük a Phare Interreg programhoz - jelentette ki Varga László, a Nyugat-Pannon Eurorégió soros elnöke, aki szerdán Szentgotthárdon megnyitotta a Határok nélkül címmel rendezett konferenciasorozat zárórendezvényét. Varga László elmondta azt is, hogy az eurégió munkacsoportjaiban készül néhány konkrét projekt, de eddig még egyet sem nyújtottak be támogatásért a Phare Interreg programhoz. - A nyugat-dunántúli megyéknek és Dél-Burgenlandnak van már közös tapasztalata a regionális projektek kidolgozásában, hiszen korábban többször eredményesen pályáztak a Phare CBC programban - hangoztatta. Az eurégió soros elnöke szerint elsősorban a környezet- és természetvédelem, a turizmus, a foglalkoztatási, valamint a kulturális és ifjúsági projektekkel lehetne eredményesen pályázni az Phare Interreg programnál. Ennek támogatási forrásai már a csatlakozás előtt is nyitva állnak és a Phare CBC programmal ellentétben a nyújtható támogatásokhoz nincsen keretösszeg meghatározva. A konferencián szó esett a szentgotthárdi kistérség EU integrációs törekvéseiről is, amely elsősorban a Szentgotthárd-Heiligenkreuz Ipari Park továbbfejlesztésében, a Güssing-Körmend Biomassza Program végigvitelében, valamint az Őrség Raab-Goricko Natúrpark megvalósításában bontakozik ki.

2000.11.08. 01:57

Folytatás a Tocsik-perben

/ hírek /
Zsarolás bűntettével vádolja a Fővárosi Főügyészség a Tocsik-perben Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki 1996-ban a vádbeli cselekmények idején az MSZP pénztárnoka volt, illetve Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembert - derült ki a Fővárosi Bíróságon szerdán, a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalási napján. Eddig Boldvai Lászlót és Budai Györgyöt egy enyhébb megítélésű bűncselekménnyel, befolyással üzérkedés vétségével vádolták. A Fővárosi Főügyészség az 1997 júniusában benyújtott eredeti vádiratot fenntartotta, a tényállást viszont minden vádlott vonatkozásában kiegészítette. Az ügyészség továbbra is csalással vádolja Tocsik Márta jogásznőt, illetve Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. volt jogi igazgatóját és hanyag kezeléssel az rt. négy egykori vezetőjét. A védelem a vád módosítására tekintettel a tárgyalás elhalasztását kérte. A Tocsik-per november 27-én a zsarolással vádolt személyek meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

2000.11.07. 07:09

Elnökválasztás előtt

/ hírek /
Kedden az Egyesült Államokban megválasztják a hivatali ideje leteltével tisztségéből távozó Bill Clinton utódját. Az utolsó, hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szerint Georg Bush texasi kormányzó, a Republikánus Párt jelöltje 235, Al Gore alelnök, demokrata jelölt pedig 207 elektori szavazatra számíthat több-kevesebb bizonyossággal, s eldöntetlen 96 elektori voks sorsa. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazatra van szükség.

2000.11.07. 05:33

Pintér öndicsérete

/ hírek /
Valódi sikertörténetnek minősítette a bűnüldözés szempontjából az 1992 és 1993 közötti időszakot Pintér Sándor belügyminiszter az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság hétfői ülésén. Az akkori országos rendőrfőkapitány úgy vélekedett, hogy kellő időben ismerték fel az olajbűnözést és a törvényi szabályozás hiányából fakadó kezdeti tétovázás után megfelelően reagáltak a kialakult helyzetre. Kitért arra is: az ORFK kísérletet tett az olajügyekkel foglalkozó szervezetek működésének összehangolására. Magyarországon a rendőrség rendkívül jól vizsgázott az átmeneti időszakban, hiszen míg Európában 100 ezer lakosra nyolcezer bűncselekmény jutott, addig hazánkban ez a szám ennek a fele volt, mondta végül Pintér Sándor.

Keresés

Hozzászólások

okoska1122: 40*s sz*k*sz*n hmm.......
Fiat csúszott Opel oldalának a szombathelyi elkerülőn
zuckerpopo: * k*r*kp*r*t*kr* vm* k*l*n pr*gr*m k*ll, m*rt *ly*n cs*pn*v*l* m...
Ezeknek az utcáknak és járdáknak a felújítására van pénz Szombathelyen
fgzb: c*nTR*LL*r ' s s*mL*R*NC * g*zsz*r*l* sz*m*l*t*r ...
Nyugat-Dunántúlon átlagosan 28,6 millió forint vagyona van egy háztartásnak
tzytz: N*m v*l*tl*n*l s*h* n*m * m*d**n b*rr*l/v*gy*nr*l h*ll*nk. D*ll*...
Nyugat-Dunántúlon átlagosan 28,6 millió forint vagyona van egy háztartásnak
tzytz: K*l*nccs*l *l*r*, *z * m*n*! B*zt*s *z *tv*sz*ny*kn*k m*gf*l*l**...
Fiat csúszott Opel oldalának a szombathelyi elkerülőn