NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

2001.04.13. 03:37

Hajószerencsétlenség Vietnámban

/ hírek /
A dél-vietnami Thi Vai folyón elsüllyedt egy túlzsúfolt halászhajó, és ennek következtében tizenhárom személy vízbe fulladt, legalább tizenegyen pedig eltűntek. A vízi jármű egy vallási ünnepség résztvevőit szállította volna haza. A csütörtökön bekövetkezett tragédiának tíz nő és három gyermek esett áldozatául, de a halottak száma tovább növekedhet, mivel tizenegy eltűnt személy után eddig hiába kutattak a mentőalakulatok. A becslések szerint harminc utasból hat embert sikerült kimenteni a folyóból.

2001.04.13. 03:14

Lenti Thermál-Vasi Aligátorok 15-15

/ hírek /
Lentiben 15-15 arányú döntetlent ért el a Vasi Aligátorok, Szombathely vízilabda csapata. A fiúk elmondása szerint a medence végig nagyon lejtett a hazaiak számára (bírói szempontból).

2001.04.13. 01:45

Ma vízbe lépnek a Vasi Aligátorok

/ hírek /
Ma este 7 órakor játsza első barátságos mérkőzését a Vasi Aligátorok, a szombathelyi vízilabdacsapat ellenfele a lenti thermál uszoda csapata lesz. Vonatkozó cikkünk: Harapjatok, Vasi Aligátorok!

2001.04.12. 07:50

Kisgazda nagygyűlés

/ hírek /
Az FKGP május 5-ére meghirdetett nyíregyházi politikai gyűlése egy meghatározott részében átalakul országos nagygyűléssé - közölte Torgyán József pártelnök csütörtökön. Az FKGP elnöke hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy május 5-ére politikai gyűlést, szeptember 29-ére pedig nagygyűlést hív össze. Úgy fogalmazott: még az idén összehívják a párt nagyválasztmányát is, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy bárki azt higgye, félnek a megmérettetéstől. Várhelyi András, az úgynevezett reform polgári platform ügyvivője a múlt héten jelezte, hogy május 5-ére szervezik országos nagygyűlésüket, ahol leváltják Torgyán Józsefet. Szavaztak hétfőn arról is, hogy elnökjelöltjük Lányi Zsolt független parlamenti képviselő, volt kisgazda alelnök legyen. Az FKGP-elnök kijelentette: ha a kisgazda küldöttek május 5-én összeülnek, akkor ezzel egy időben nem lehetnek máshol is, így például a Lányi Zsolték által összehívott nagygyűlésen. - A legitim küldöttek Nyíregyházán lesznek. Lányi Zsolték legfeljebb valamiféle politikai gyűlést tarthatnak, nagygyűlést nem - hangsúlyozta a politikus. Torgyán József beszámolt arról: az FKGP megyei elnökei már egyeztetik a küldöttlistákat a párt budapesti központjában. - A küldöttek kiértesítése is megkezdődött, így részt tudnak venni a május 5-ei nyíregyházi országos nagygyűlésen - mondta a kisgazda pártelnök.

2001.04.12. 06:45

A reformisták öntisztulást akarnak

/ hírek /
Az öntisztulás végrehajtására hívja fel az FKGP tagságát az úgynevezett Reform Polgári Platformjának csütörtöki békéssámsoni nyilatkozata. A reformerek stratégiáját megvitató békéssámsoni országos tanácskozás szünetében a platformban résztvevő, Torgyán József pártelnökkel szembe került reformerek sajtótájékoztatón ismertették felhívásukat. - A kisgazda párt öntisztulásához személyes kockázatvállalására van szükség, s ugyanerre biztatunk másokat is - fogalmazott Boros Imre tárca nélküli miniszter a többi reform kisgazda politikus nevében is. Hangsúlyozta: el kell fogadtatni a társadalommal, hogy a jobbközép kormány csak a gazdaréteggel együtt tudja Európába vezetni Magyarországot. - Nevezhetnek bennünket reform, vagy polgári platformnak, mi vagyunk a Független Kisgazda Párt, és egységesek vagyunk - fogalmazott Bánk Attila országgyűlési képviselő, volt FKGP-frakcióvezető a sajtótájékoztatón. A platform békéssámsoni nyilatkozata arra hívja fel a kisgazda alapszervezeteket, hogy küldjenek képviselőt a Reform Polgári Platform által összehívott május 5-i nagygyűlésre. A nyilatkozat az FKGP demokratikus megújítását, a teljes tisztújítást sürgeti, s szorgalmazza, hogy a párt új alkotmánya segítségével visszatérhessenek az FKGP-be "a torgyáni időszak alatt kizártak, vagy eltanácsoltak". A május 5-i nagygyűlésen akarjál a reformerek meghatározni a legsürgetőbb feladatokat a kisgazda párt megújítására és megerősítésére - áll a közleményben.

2001.04.12. 05:29

Papa szabad

/ hírek /
Megszüntette a Fővárosi Főügyészség Sándor István (Papa) előzetes letartóztatását csütörtökön. Az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság főnyomozóját tavaly október 31-én vették őrizetbe kétrendbeli hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének gyanúja miatt.

2001.04.12. 04:59

Lezuhant két katonai gép

/ hírek /
Ketten életüket vesztették, ketten pedig megsérültek a Gyulafirátót térségében, a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén csütörtökön délelőtt történt helikopterbalesetben. A szerencsétlenség 10.47 órakor, kiképzés közben történt: a Mi-24-es típusú helikopterek a levegőben összeütköztek, majd a lőtéren kényszerleszállást hajtottak végre, amelynek során az egyik helikopter kigyulladt. Ennek a helikopternek a személyzete - a helikoptervezető és a fedélzeti lövész - életét vesztette. A másik Mi-24-esben súlyosan megsérült katonák a körülményekhez képest jól vannak - közölte Józsa Zoltán, a veszprémi megyei kórház traumatológiai osztályának ügyeletes orvosa. Mint mondta, főként bőrsérüléseket szenvedtek, de egyiküknél gerincsérülést, pontosabban csigolyaperem-repedést is diagnosztizáltak. A harminc év körüli sérülteket ellátták, és néhány napig megfigyelés alatt tartják. Remélhetően a katonák a baleset maradandó nyoma nélkül hagyhatják el a kórházat. Talla István vezérőrnagy, a légierő vezérkari főnöke bejelentette: beszüntetik a Mi 24-es harci helikopterekkel való repülést mindaddig, amíg a vizsgálat kideríti, hogy műszaki hiba vagy egyéb körülmény okozta a balesetet. A tábornok nem nyilatkozott sem a Mi-24-esek műszaki állapotáról, sem az elhunyt, illetve megsérült katonák gyakorlottságáról; annyit közölt, hogy a balesetben egy százados és egy főhadnagy vesztette életét. Őket a honvédség saját halottjának tekinti.

2001.04.12. 03:45

Magyarellenes uszítás Szlovákiában

/ hírek /
Több napig járta a szlovákiai Nagyszombat (Trnava) utcáit egy magyarellenes feliratokat hordozó furgon, amely az utóbbi két napban provokatív céllal parkolt a kerületi elöljáróság épülete előtt, ahol csütörtökre virradó éjszaka valaki bezúzta a kocsi szélvédőjét és oldalsó ablakait. Az ellenzék közigazgatási reform elleni kampányának részét képező kocsi feliratai "Szlovákia elmagyarosításának" veszélyeire figyelmeztetnek, és azt kérdezik: "Ki állítja meg a magyarokat?" A szlovák nacionalista ellenzék nyíltan tiltakozik a közigazgatási reform kormányzati koncepciójában kieszközölt módosítás ellen, miszerint a majdani nagyszombati megyében a közigazgatási térkép módosításának köszönhetően harminc százalék fölé emelkedne a magyarok statisztikai aránya. Jóllehet ez az arány a természetes, történelmi régión belül a múltban mindig kedvezőbb volt, az ellenzék az új megyehatárokat így is ellenzi. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem tudta elérni az általa szorgalmazott magyar többségű megye kialakítását, majd nagy kompromisszumok által annyit tudott kieszközölni, hogy a kormány úgy döntött: a majdani nagyszombati megyétől kész elcsatolni két szlovákok lakta északi járást s ezáltal 27-ről 30 százalék fölé emelkedhet a magyarok majdani megyén belüli aránya. Az ellenzék azért tiltakozik, mert ezt is megengedhetetlennek találja. A nagyszombati "kampányfurgon" gazdája nem ismeretlen, de nevét a hatóság nem közölte, s egyelőre azt sem tudni, hogy ki zúzta be a hivatal előtt provokatívan parkoló jármű ablakait.

2001.04.12. 02:56

Hazatért a legénység

/ hírek /
Megérkezett az egyesült államokbeli Hawaiira annak az amerikai kémrepülőgépnek a 24 fős személyzete, amely 12 napja kényszerleszállást hajtott végre Kínában. Csütörtök reggel előbb Guam szigetére érkezett a Kínában 12 napja kényszerleszállást végrehajtott amerikai kémrepülőgép személyzetének szerdán szabadon bocsátott 24 tagja.

2001.04.12. 01:07

Kényszerleszállás rosszullét miatt

/ hírek /
Nem akármilyen okból hajtott végre kényszerleszállást Londonban a United Airlines amerikai légitársaság Majna-Frankfurtból Chicagóba tartó repülőgépe szerdán. Az történt, hogy a Boeing-777-es személyzetének mind a 13 tagja rosszul lett útközben. Valamennyien szédülésre és fejfájásra panaszkodtak. A légitársaság chicagói szóvivője szerint rosszullétüket feltehetően a klímaberendezés meghibásodása okozhatta. Ugyanakkor viszont a gép 154 utasa közül senki nem panaszkodott rosszullétre. A gép teljes személyzetét kivizsgálásra egy londoni kórházba szállították, az utasok pedig a brit főváros egyik szállodájában töltötték az éjszakát. A Boeing előreláthatólag csütörtökön repül tovább Chicagóba - jelentette az AP.

2001.04.11. 07:57

Vizsgálat Torgyánné beadványáról

/ hírek /
A Fővárosi Főügyészség még vizsgálja Torgyánné Cseh Mária (FKGP) beadványát, amelyet hétfőn juttatott a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány ügyében -adta hírül a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán. Borbély Zoltán elmondta, hogy a képviselőnő a legfőbb ügyészhez címzett beadványában Rogán Antal képviselő (Fidesz) országgyűlési felszólalásában közölt állításokra hivatkozva kérte a közalapítvány működésének vizsgálatát. Rogán Antal március 27-i napirend előtti felszólalásában megemlítette, hogy a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány megalapításakor 28 ingatlannal rendelkezett, de 1998-ra ebből mindössze 5 maradt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlanok "eltüntetői" között van Deésy Géza, akit a "kazetta-ügy" kapcsán ismer az ország. A szóvivő közölte: a közalapítvány - korábban alapítvány - két vezetője ellen a Fővárosi Főügyészség március elsején emelt vádat hűtlen kezelés miatt. - Az azonban a 1992-93 évekre vonatkozik - ismertette a szóvivő. Hozzátette: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy másik ügyben 2000-ben a közalapítvány kuratóriumának elnöke ellen tett feljelentést, amelyben a nyomozást a BRFK Vizsgálati Főosztálya tavaly májusában megtagadta. A nyomozás megtagadásával szemben az ÁSZ akkor nem élt jogorvoslattal - ismertette Borbély Zoltán.

2001.04.11. 05:09

Totóznak a szocialisták

/ hírek /
Egyes laphíresztelések szerint az MSZP országos elnöksége csütörtök délelőtt hallgatja meg a párt budapesti székházában miniszterelnök-jelölt aspiránsként Kovács László pártelnököt és Medgyessy Péter volt pénzügyminisztert. A harmadik lehetséges jelölt, Németh Miklós - a párt vezető politikusaitól származó információk szerint - jelenleg külföldön tartózkodik, így az exkormányfő elnökséggel való konzultációjára legkorábban a jövő héten kerülhet sor. A párt kongresszusa - ha a választmány az elnökség javaslatának megfelelően hívja össze a testületet - várhatóan június 9-én választja meg az MSZP kormányfőjelöltjét. A három potenciális jelölt mindegyike levélben foglalta össze elképzeléseit, illetve feltételeit az elnökség számára a jelöltség elvállalásával kapcsolatban. Juhász Ferenc alelnök kedden azt mondta: az érintettek nem fogalmaztak meg olyan kritériumot, amelyet az elnökség elfogadhatatlannak ítél, de néhány pont alapszabály-módosítási kérdést érint. Kovács László az elnökséghez írt levelében hangsúlyozza, hogy az MSZP választási győzelmének meg kell előznie minden szocialista politikus személyes ambícióját, és azt kell kormányfő-jelöltté választani, akivel a legnagyobb az esély a győzelemre. Jelzi, hogy ha meg tudnak egyezni olyan jelöltben, akivel a legnagyobb a győzelem esélye, és az érintett kész a párt vezetőivel egy csapatban dolgozni, minden erejével támogatni fogja őt. Hozzáteszi: ha minden körülményt mérlegelve ő látszik a legalkalmasabbnak, akkor vállalja a jelöltséggel járó felelősséget. Ebben az esetben a párt közvetlen irányítását az elnökhelyettesre bízná. Kovács László kiemeli, hogy jövőben szerepét nem csak miniszterelnök-jelöltként, illetve kormányfőként tudja elképzelni. Medgyessy Péter "a győzelemhez elengedhetetlen változások" feltételei között említi az elnökséghez írt levelében, hogy biztosítva legyen a szocialista kormányfőjelölt egységes és tartós támogatása a párt véleményformáló vezetői részéről. Szerinte a választási kampányt csak egy professzionális, menedzserszemlélettel dolgozó csapat vezetheti le sikeresen, és a választási időszakban világos munkamegosztásra, jól elkülöníthető felelősségi körökre és a számon kérhetőség kialakítására van szükség. A volt pénzügyminiszter a választási időszakban a döntéshozatal centrumává az elnökséggel együttműködő választási bizottságot tenné, amelyet a miniszterelnök-jelölt vezet. Kezdeményezte ezért, hogy az elnökség tegyen javaslatot a miniszterelnök-jelöltet választó kongresszusnak az alapszabály ilyen értelmű módosítására.

2001.04.11. 04:46

Dávid Ibolya a romaügyről

/ hírek /
Hiszem, hogy magyaroknak, romáknak, szegényeknek, értelmiségieknek egyaránt itt kell megtalálniuk boldogulásukat, és nem a kivándorlás délibábjait kergetve külföldön - hangsúlyozta Dávid Ibolya igazságügy-miniszter a magyarországi cigányság második országos ünnepségén szerdán Budapesten. A kisebbségek ügyeiért is felelős miniszter közölte: a cigányság problémáinak megoldási eszköze a munka, a tanulás és a megbecsülés, az értékek megőrzése, a szabadon választott kisebbségi identitás megerősítése. Hozzátette: minden kormányzati erőfeszítés csak akkor lehet sikeres, eredményes, ha élvezi a cigány társadalom és értelmiség bizalmát, tehát széles társadalmi alapon nyugszik. - A magyarországi cigányság problémáinak megoldásához talán nem a pártalapítás a legfontosabb és a leghatékonyabb mód, hanem hogy az országot egy olyan kormányzat irányítsa, amely mindenkit felvállal, a cigányságot is - hangsúlyozta Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a szervezet megalakulásának hatodik évfordulóján rendezett ünnepségen. Arra is rámutatott, hogy hanyatlik a magyarországi cigányság kultúrája, amely a cigány és a magyar társadalmat egyaránt színesíti, erősíti. Véleménye szerint a kormánynak az OCÖ-vel közösen létre kell hoznia egy országos konfliktuskezelő irodát, amely segíti az integrációs folyamatot.

2001.04.11. 03:08

Alkotmányellenes törvény

/ hírek /
Alkotmányellenes a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvény és végrehajtási rendelete az Alkotmánybíróság (AB) szerdán Budapesten nyilvánosan kihirdetett határozata szerint, a testület mindkettőt hatályba lépése napjára visszamenőlegesen megsemmisítette. A határozat indokolása szerint a törvény sérti a tulajdonhoz való jogot, mert a tényleges értéküktől függetlenül az üzletrészek névértékének kifizetésére kötelezi a mezőgazdasági szövetkezeteket, és ezzel vagyonukat, illetve annak egy részét közhatalmi eszközökkel elvonja. Az Alkotmánybíróság emellett úgy ítélte meg, hogy a törvény az üzletrész-tulajdonosok egyes csoportjaira és a mezőgazdasági szövetkezetekre nézve hátrányos megkülönböztetést alkalmaz. Az üzletrészek kifizetésére vonatkozó eljárási rend az AB szerint ellentétes a jogállamiság követelményével is. Az Alkotmánybíróság megállapítása szerint alkotmányosan elfogadható cél lehet, hogy az Országgyűlés a szövetkezeti üzletrészek jogintézményének megszüntetéséről döntsön.

2001.04.11. 02:20

Peking kiadja a repülőgép személyzetét

/ hírek /
Kína hivatalosan bejelentette szerdán, hogy szabadon bocsátja az EP-3-as amerikai kémrepülőgép személyzetét, miután elintézik a formaságokat. A hírt az Új Kína hírügynökség jelentette be Tang Csia-Hszüan külügyminiszterre hivatkozva, aki azt mondta, hogy az Egyesült Államok bocsánatot kért Kínától. A nap folyamán az amerikai elnök is hangot adott mélységes sajnálkozásának az események felett. A jelentés szerint Joseph Prueher amerikai nagykövet átadott a külügyminiszternek egy levelet, amelyben Washington bocsánatot kért azért, mert a kémrepülőgép előzetes engedély nélkül behatolt Kína légterébe, és életét vesztette egy kínai pilóta, akinek a gépe összeütközött az amerikai géppel. Kína a repülőgép személyzetének 24 tagját tíz napja tartja fogva a gép kényszerleszállásának helyszínén, Hajnan szigetén. "Mivel az amerikai kormány kinyilvánította, hogy az esetet, a kínai kormány emberiességi megfontolásból úgy döntött, hogy hagyja távozni a személyzetet Kínából, amint a szükséges formaságokat elintézték" - idézték a külügyminisztert a Reuters szerint. Egy pekingi külügyi szóvivő szerint az elengedés nem fog sokáig tartani, ha "az Egyesült Államok kellőképpen együttműködik". A legénység mind a 24 tagja egyszerre távozhat - tette hozzá. A nap folyamán George Bush amerikai elnök nyilatkozatban erősítette meg: megegyezés született arról, hogy Kína szabadon engedi annak az amerikai kémrepülőgépnek a 24 főnyi személyzetét, amely másfél héttel ezelőtt összeütközött egy kínai vadászgéppel, majd Hajnan szigetén kényszerleszállást hajtott végre.

2001.04.11. 01:23

Hollandiában engedélyezték az Eutanáziát.

/ hírek /
A parlament úgy döntött, hogy szabályozott keretek között alkalmazhatják az úgynevezett "kegyes halált".

2001.04.10. 07:22

Elnök a kés alatt

/ hírek /
Budapesten, a Kútvölgyi kórházban ma délelőtt megműtötték Mádl Ferenc köztársasági elnököt. A sérvműtétről kiadott közlemény szerint az operáció sikeres volt, az államfő a körülményekhez képest jól érzi magát.

2001.04.10. 06:13

Júniusban eldől

/ hírek /
A szocialistán nyilvánosságra hozták, hogy a miniszterelnök-jelölti pozícióra három jelöltje van a pártnak. Kovács László pártelnök, Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter és Németh Miklós egykori miniszterelnök közül a párt júniusi kongresszusán választják ki a frontembert.

2001.04.10. 05:14

Karcsúsít a Máv

/ hírek /
A parlament költségvetési bizottsága előtt Endrédy István, a Máv Rt. elnöke arról is beszélt, hogy még az idén megszüntetnek 159 kilométernyi mellékvonalat, további mintegy ezer kilométeren pedig kizárólag ipari céllal közlekednek a vonatok.

2001.04.10. 04:09

Kevesebb tévés

/ hírek /
Az elnöki jogkörrel felruházott alelnök, Mendreczky Károly 140 tévés elbocsátását jelentette be. A hírek szerint a tévéből több vezetőt is menesztettek, valamint a korábbi szóvivő, Bende Gyöngyi is az utcára került.

Keresés

Hozzászólások

qwerty: B*cs, l*m*r*dt. * m** v*l*gb*n m*r *v*d*ns, h*gy *gy *p*l*t *n*r...
Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót
qwerty: M*gk*ph*tn*m *nn*k * v*ll*k*z*n*k *z *l*rh*t*s*g*t, *k* *gy *kk*...
Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót
eheti: D*z*r. *zt*n *lt*ss*n*k *d* p*r sz*p f*t ! ...
Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót
duehebdud: L*h*tn* pl. v*r*sh*z*. N*m l*p*kk*nt*bb m*nt * j*l*nl*g*....
Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót
athlon77: Sz*l**m f*rd*sz*b*j*t m*st *j*t*tt*k f*l. 600 *z*r F*r*nt v*lt. ...
Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót