NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

2001.04.17. 03:11

Elrabolt olajmunkások

/ hírek /
Egy kolumbiai gerillacsoport vasárnap elrabolta az amerikai Occidental Petroleum olajvállalat 92 alkalmazottját Arauca városa mellett, Bogotától 500 kilométernyire északkeletre. A túszok mind kolumbiaiak. Mint az AFP a kolumbiai hadseregtől megtudta, a gerillák rendőröknek álcázták magukat, így sikerült foglyul ejteniük a csaknem száz alkalmazottat, akiket 18 autó szállított. A 18-as dandár szóvivője szerint az emberrablók vagy a kommunista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC) vagy a guevarista Nemzeti Felszabadító Hadsereghez (ELN) tartoznak. Az ezer katonából álló különleges gerillaellenes erő üldözi a túszejtőket - mondta Rubén Alzate Mora.

2001.04.17. 02:04

Újabb izraeli támadás

/ hírek /
Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy hétfőn este légi és szárazföldi támadást hajtott végre a Gázai övezetben, de jelezte, hogy nem akar palesztin területeket elfoglalni. Palesztin források közölték, hogy az izraeliek nemcsak helikopterről, hanem hadihajókról is lőtték a palesztin biztonsági szolgálat főhadiszállásait. A támadásnak hat palesztin sérültje volt. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a Gázai övezetben végrehajtott támadás válasz volt arra, hogy a palesztinok előzőleg egy izraeli települést lőttek. Leszögezi ugyanakkor, hogy a hadseregnek nem áll szándékában palesztin fennhatóság alatt álló területeket elfoglalni és a katonák az akció befejeztével távoznak onnan. Az izraeli katonák kizárólag biztonsági okból foglalnak el ilyen területeket. - hangoztatja a közlemény Az izraeli hadsereg azt is bejelentette, hogy a Gázai övezetben a támadással egy időben utakat zárt le.

2001.04.17. 01:01

Haladás edzőmeccs

/ hírek /
A Haladás szerda délután négy órától edzőmeccset játszik az NB/II-es büki együttessel

2001.04.16. 05:03

Hősök emléknapja

/ hírek /
A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánítaná minden év májusának utolsó vasárnapját. A javaslat célja az, hogy törvényben örökítse meg azoknak az emlékét, akik az elmúlt ezer évben Magyarország szabadságáért, függetlenségéért, a magyar nemzet fennmaradásáért harcoltak.

2001.04.16. 04:55

Hágában a háborús bűnös

/ hírek /
Dragan Obrenovicot, a boszniai szerb hadsereg vasárnap Bosznia északkeleti részén letartóztatott alezredesét Hágába szállították, ahol az ENSZ-törvényszék működik - közölte hétfőn a világszervezet szarajevói képviselete. Obrenovic a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék vádlottainak titkos listáján szerepelt. A hágai nemzetközi törvényszék vádirata szerint a zvorniki szerb hadcsoportok parancsnokaként 1995 júliusa és novembere között több ezer boszniai muzulmán férfi kiirtásáért volt felelős. Emberiség elleni és háborús bűnöket, gyilkosságot követett el, megkínzott, valamint faji és vallási hovatartozásért üldözött embereket, amikor a szerb erők elfoglalták a Kelet-Boszniában fekvő srebrenicai muzulmán enklávét. Hétfőn ezer boszniai szerb tüntető tiltakozott Obrenovic előző napi letartóztatása ellen. A hétfői zvorniki tüntetők főként a hágai törvényszék tevékenysége ellen tiltakoztak, egyebek között azt követelve, hogy vessenek véget a letartóztatások sorozatának. Akciójuk jelentős rendőri készültség és két SFOR-helikopter felügyelete mellett zajlott, de alig 40 perc alatt véget is ért. A Reuters idéz egy tüntetőt - az alezredes egykori beosztottját -, aki tévedésnek minősítette a letartóztatást. Egy másik tiltakozó szerint az SFOR-akció bűntény volt, és a letartóztatást a másik oldalon is hasonló tetteknek kellene követniük. Egy Közép-Boszniából menekült szerb viszont arról beszélt, hogy a bűnösöknek bíróság elé kell állniuk, ezzel is mentesítve a felelősség terhe alól mindazokat a szerbeket, akik háborús bűnök elkövetésében nem vettek részt.

2001.04.16. 03:08

Franciaországban a veszélyes hulladék

/ hírek /
Hétfőn reggel megérkezett a Reims melletti katonai raktárhoz az az 55 tonnányi, első világháborús veszélyes vegyifegyver-szállítmány, amelyet hét hűtőkocsiba csomagolva, 51 biztosító autó fedezete mellett vasárnap éjszaka indítottak útnak az észak-franciaországi Vimyből. A Pas-de-Calais körzetében fekvő városból és környékéről pénteken reggel általános mozgósítás keretében közel 13 ezer lakost evakuáltak, hogy biztonságosan bonyolíthassák le az évek óta felhalmozott, rossz állapotban lévő tüzérségi lövedékeket és mérgesgáz tartalmú vegyi fegyvereket tároló szabadtéri lőszerraktár kiürítését. Az első világháborúból származó, szétesőben lévő lövedékeket vízzel feltöltött műanyagládákba csomagolva hét hűtőkocsira rakták fel. A négy kilométeres autókonvoj hajnali két órától reggel 8 óráig tette meg a Vimyből Suippes-be vezető 240 kilométeres utat, amelyet az akció idejére lezártak mindennemű forgalom elől. Az autókaravánt a levegőből helikopterek felügyelték, az útvonal két oldalán mentő- és rendőri alakulatok sorakoztak fel. Incidens nem történt. A kiürítési művelet során egy alkalommal állt elő vészhelyzet. Vasárnap délelőtt az egyik ládából jellegzetes foszgénszag kíséretében fehér füst kezdett gomolyogni, a 25 perces riadó alatt azonban a tűzszerészeknek baj nélkül sikerült elfojtaniuk a szivárgást.

2001.04.16. 02:33

Izraeli légitámadás halottakkal

/ hírek /
Egyes jelentések szerint három, míg a libanoni biztonsági erők és a szemtanúk szerint két szíriai katona életét vesztette, és többen megsebesültek, amikor az izraeli légierő hétfőre virradóra szíriai radarberendezéseket bombázott libanoni területen. Rafik Hariri, az ország miniszterelnöke élesen elítélte az akciót. Az izraeli gépek szíriai radarberendezéseket támadtak Libanon középső, hegyes területein. A halottakon kívül öt sebesültje volt a támadásnak, amelynek során a harci gépek megsemmisítettek egy radarállomást. A károkról még nincs pontos kép. A Reuters tudósítója tüzet és füstöt látott azon a területen, ahol becsapódtak az izraeli gépek lövedékei.

2001.04.16. 01:07

Milosevics mellett tüntettek Oroszországban

/ hírek /
Moszkvában hétfőn az ortodox kommunisták tüntettek Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök mellett Jugoszlávia nagykövetsége előtt. A Dolgozó Oroszország, a Kommunisták Forradalmi Pártja, az Oroszországi Kommunista Ifjúsági Szövetség és más ortodox kommunista szervezetek meghirdette megmozduláson végül csak kevesebb mint száz ember jelent meg, szabadságot követelve Milosevicnek.

2001.04.15. 04:46

Döntés a civil szervezetek támogatásáról

/ hírek /
Az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottságának javaslata szerint 1619 civil szervezet részesül az idén a tavalyival azonos összegű, 348,1 millió forintnyi költségvetési támogatásban. Ha a javaslatot a parlament elfogadja, az egészségügyi, rehabilitációs, prevenciós, egészségmegőrzési és karitatív feladatokat ellátó szervezetek közül 432-en részesülnek állami támogatásban, összesen 80 millió 150 ezer forint értékben. Ebből a legtöbbet - 1,1 millió forintot - a Magyar Karitász - Caritas Hungarica Alapítvány kaphatja. Összesen 253 gyermek- és ifjúsági, illetve oktatási és ifjúságvédelmi szervezet kap költségvetési támogatást, csaknem 62 millió forint értékben. Egymillió 760 ezer forintot kaphat a Katolikus Ifjúsági Mozgalom, ugyanennyit a Magyar Cserkészszövetség. Egymillió 350 ezer forint juthat a Regnum Marianum Katolikus Közösség Egyesületnek, egymillió a Magyar Cserkészszövetségnek. A Baloldali Ifjúsági Társulás és a Magyar Úttörők Szövetsége egyformán 470 ezer forintot kaphat a szétosztásra javasolt összegből. A javaslat szerint 135 természet- és környezetvédelmi tevékenységet végző szervezet összesen 29 millió 250 ezer forintot vehet igénybe. A legtöbbet várhatóan a Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség kapja, összesen 800 ezer forintot. Ismeretterjesztő, kulturális és művelődési feladatokat ellátó tudományos tevékenységet végző szervezetek közül 513 társaság, több mint 111,5 millió forint értékben részesülhet állami támogatásból. A bizottság 1,1 millió forintot javasol a HÖOK a hallgatókért Alapítványnak, 900 ezret a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Történelmi Társulatnak. Összesen 286, egyéb közérdekű feladatot ellátó szervezet részesülhet még a központi büdzséből, összesen mintegy 65 millió forint értékben. Egymillió forintos támogatást élvez a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, 900 ezret javasol a bizottság a Recski Szövetségnek, 800-800 ezret pedig a Magyar Újságírók Közösségének és a Magyar Nemzeti Ellenállási Szövetségnek.

2001.04.15. 03:30

Orbán a kormány terveiről

/ hírek /
Orbán Viktor szerint a gazdaság teljesítőképessége fedezetet ad az állami nyugdíjrendszer fenntartására; a kormány tervei között szerepel a kötelező nyugdíjkorhatár eltörlése; a földkérdés megoldásán dolgozó szakértők előterjesztése hamarosan elkészül. Minderről a miniszterelnökkel készült interjúban lehet olvasni az Új Dunántúli Naplónak a szombati számában, a lap világhálós honlapján. A kormányfő véleménye szerint be kell kapcsolni a gazdaság vérkeringésébe a leszakadó területeket. Ennek egyik megoldásaként jelezte az elmaradott vidékeket elérő jó minőségű és nemzetközileg is használható utakat építését. Ezért is tartja ma a miniszterelnök több szempontból is a legfontosabbnak az M3-as építését. Orbán Viktor utalt a lapban a kistérségek fejlesztési programjára, melyet ismertetése szerint a napokban nézett át a kabinet. - Öt kistérség-fejlesztési program már biztosan megkezdődik - mondta a miniszterelnök. Ismertetése szerint ebből szerencsére jutott az Alföldre is, például Mórahalomra, Fehérgyarmat környékére, s a másik három Gödöllőn, Pápán és Csurgón indul. A kistérség-fejlesztési programok során egyszerre több helyen sok minden történik: például templomfelújítás, csatornázás, útépítés, panzióépítés, oktatási intézmények fejlesztése - sorolta. A következő tervekben szerepel Villány és környéke, Szekszárd és környéke, Vásárosnamény, Esztergom és a Válvölgyi-térség. A múlt hét végén tartott kormányülésnek a legfontosabb napirendi pontja az állami nyugdíjrendszer reformja volt - ismertette Orbán Viktor, miután ez eddig nem kapott nyilvánosságot. - Azt szeretnénk, ha minden egyes embernek névre szóló számlája lenne a nyugdíjfolyósítónál, így mindenki tudja majd, hogy élete során melyik évben, hány forintot fizetett be nyugdíjjárulék formájában, és ezért mennyi nyugdíj jár - mondta a miniszterelnök. - A nyugdíjasokkal kapcsolatos elvünk, hogy a pontos elszámolás, hosszú barátság. Megreformáljuk és erősítjük az állami nyugdíjrendszert, s visszavárunk, sőt visszahívunk tíz- és százezreket a magánnyugdíj rendszerből - közölte Orbán Viktor.

2001.04.15. 02:35

A pápa húsvéti áldása

/ hírek /
Minden földrész lakójának fel kell ismernie, hogy a világ immár nem lehet "elkerülhetetlen események" rabja, a béke megteremtésének még a legháborgóbb tájakon is van esélye - fejtette ki II. János Pál a vasárnap elhangzott "urbi et orbi" (a városhoz - Rómához - és a világhoz) intézett húsvéti üzenetében. A római Szent Péter téren összegyűlt tömeg az előző napi heves esőzést követően húsvétvasárnap már napsütésben kísérhette figyelemmel a húsvéti mise szertartását, majd a pápa "urbi et orbi" üzenetét. "Miközben az új évezred első lépéseit teszi, szeretnénk az új nemzedékekre ruházni létünk alapvető bizonyosságát: Krisztus feltámadt, és benne az egész élet feltámad" - mondta a II. János Pál. - Az új évezred emberei számára ez a húsvét a fény ajándéka, ez a fény elűzi a félelem és a bánat sötétségét, szétszakítja az erőszak és a gyűlölet láncait - tette hozzá a szentatya. - Ez a világunk képes megváltozni - folytatta a katolikus egyházfő -, a béke megteremtésére ott is van esély, ahol - mint a Szentföldön és Jeruzsálemben - hosszú idő óta harcolnak és meghalnak az emberek. A béke a Balkánon is lehetséges, mert azt a térséget már nem uralja a bizonytalanság légköre, amely kudarcra ítél mindenfajta megegyezési kísérletet. A szentatya a meggyötört, a viszályok által szüntelenül fenyegetett Afrikához is szólt: Emelje fel büszkén a fejét, bízva a feltámadt Krisztus erejében! - mondta. A pápa szerint az évszázados szellemi hagyományok bölcsője, Ázsia is képes érvényre juttatni a tolerancia és a szolidaritás elveit. Az "új ígéretek" Latin-Amerikája ugyancsak Krisztusban találja meg majd a képességet és a bátorságot az olyan fejlődéshez, amely tiszteletben tartja minden ember érdekeit és méltóságát. "Ti, minden kontinens férfijai és asszonyai, merítsetek erőt ebből az immár örökké üres sírból (Krisztuséból), hogy legyőzhessétek a gonosz és a halál erőit!" - hangoztatta a pápa, arra szólítva az embereket, hogy a tudományos kísérleteket és technikai vívmányokat a mindenki számára szebb jövő szolgálatába állítsák. II. János Pál ezután - szokásához híven - hatvanegy nyelven köszöntötte a világ legkülönbözőbb országaiból összesereglett híveket. A magyarok is hallhatták saját nyelvükön a pápa üdvözletét: "Krisztus feltámadott, Alleluja!".

2001.04.15. 01:58

Menekültroham várható?

/ hírek /
A Neue Kronen Zeitung című bécsi bulvárlap vasárnapi számában felderítési adatokra hivatkozva azt írta, hogy az osztrák határőrizeti szervek Magyarországról érkező menekülthullámra készülnek fel. A lapban megjelent cikk egy idézettel kezdődik, amely szerint "a magyarországi menekülttáborokban túlzsúfoltság uralkodik", ám az idézet forrását a lap semmilyen formában nem közli. Mindenesetre úgy tudja, hogy sok ezer afgán menekült már megalkudott az embercsempészekkel és ki is fizette szolgálataikat.

2001.04.14. 09:59

Falco KC - MOL Szolnok 79-83

/ hírek /
Falco KC - MOL Szolnok 79-83

2001.04.14. 07:13

Körmenetek országszerte

/ hírek /
A keresztények legnagyobb és legősibb ünnepe, a húsvét keretében szombaton országszerte körmenetek indulnak a katolikus templomokból, a feltámadás előtti napon hagyományosan ezzel emlékeznek Jézus Krisztus halálára. A nagyszombat, amikor Jézus a sírban feküdt, a csendes szomorúságé és az önkéntes böjté. A Katolikus lexikon leírása szerint a föltámadási körmenet nem szorosan vett liturgikus szokása Európában a X. században, Közép-Európában a XVII. században jelent meg. Magyarországon - az esztergomi rituáléban - már 1625-ben fellelhető a máig élő hagyomány nyoma. Napjainkban szokássá vált, hogy ezen a napon a körmenet útvonalán az ablakokba égő gyertyát tesznek. "A fény mint jel azt hangsúlyozza, hogy a húsvét átmenet a halál és a bűn sötétségéből az élet és a kegyelem világosságára" - áll a lexikon szövegében. A leírás ennek kapcsán kitér arra, hogy a körmenetet sok helyütt közvetlenül megelőzi az úgynevezett fényünnepség. Ennek kezdetekor a templomban minden fényt eloltanak, majd az épületen kívül vagy annak bejáratánál - lehetőség szerint tűzszentelés után - meggyújtják a húsvéti gyertyát. Ennek lángjáról lobbantják fel a többi gyertyát, majd a templom valamennyi fényforrása kigyullad - olvasható az összefoglalóban. Nagypénteken és nagyszombaton a harangok nem szólalnak meg. Vasárnap, Jézus Krisztus feltámadásának napján, valamint hétfőn a katolikusok országszerte szentmisével, a protestánsok istentisztelettel ünnepelnek

2001.04.14. 05:16

Újabb kizárt kisgazdák

/ hírek /
Felfüggesztett három békési kisgazda politikus párttagságát az FKGP megyei elnöksége - tájékoztatta a sajtót pénteken Pallag László, a Független Kisgazdapárt megyei elnöke, országgyűlési képviselő. A felfüggesztettek: Hanó Miklós országgyűlési képviselő, a békési megyeszékhely kisgazda alpolgármestere, az FKGP békéscsabai alapszervezetének az elnöke, Bene András orosházi elnök, megyei önkormányzati képviselő, és Markó István megyei önkormányzati képviselő (volt parlamenti képviselő). A megyei kisgazda vezetés nemcsak a párttagsági jogaikat függesztette fel, hanem fegyelmi eljárás lefolytatását is kezdeményezte ellenük. A három békési kisgazda politikus az ellenük induló fegyelmi eljárás befejezéséig nem gyakorolhatja a tagsági jogait. Ez azt jelenti, hogy nem vehetnek részt az FKGP életében, gyűlésein nem jelenhetnek meg, a pártjelvényeket nem viselhetik és a párt nevében nem nyilatkozhatnak - fogalmaz a megyei kisgazdapárti vezetés közleménye. Az FKGP Békés megyei szervezetének az elnöksége még az elmúlt héten hozta meg egyhangú határozatát, amelyről a kisgazda reform-polgári platform csütörtöki békéssámsoni országos tanácskozását követően tájékoztatta a sajtót Pallag László országgyűlési képviselő. Mindhárom felfüggesztett politikus részt vett a békéssámsoni rendezvény szervezésében.

2001.04.14. 04:00

Nem keresik tovább a kínai pilótát

/ hírek /
A kínai hatóságok szombaton úgy döntöttek, hogy nem kutatnak tovább az április elején egy amerikai felderítő repülőgéppel összeütközött kínai vadászgép eltűnt pilótája után. Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint az eredménytelenül zárult kutatásban a kínai haditengerészet hajói, halászhajók, repülőgépek és mintegy 100 ezer ember vett részt. Washington és Peking súlyos diplomáciai vitába keveredett az április 1-jei légi szerencsétlenség kapcsán. Az Egyesült Államok a kínai vadászgép pilótáját tette felelőssé a balesetért, Peking szerint viszont az EP-3 típusú amerikai kémrepülőgép hirtelen manővere miatt történt az ütközés, amely miatt a kínai gép kettétört és a tengerbe zuhant

2001.04.14. 03:30

Putyin Csecsenföldön

/ hírek /
Szombaton váratlanul Csecsenföldre látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök.Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint Putyin Moszkvából repülőgéppel először Dagesztán fővárosába, Mahacskalába repült. Onnan helikopterrel folytatta egy útját egy magaslathoz, ahol 84 orosz ejtőernyős vesztette életét tavaly a csecsen szakadárokkal vívott harcokban. Putyin virágcsokrot helyezett el a korábbi összecsapás helyszínén.

2001.04.14. 02:15

Az idősebb Bush kitüntette Gorbacsovot

/ hírek /
Az ember, aki biztosította önöknek a békés világot - így mutatta be egy texasi egyetem diákjainak idősebb George Bush egykori amerikai elnök Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió utolsó elnökét. A két volt államfő arra a texasi A and M egyetemre látogatott el, ahol emlékkönyvtárat alapítottak George Bushnak, az Egyesült Államok 41. elnökének. Bush az egyetem hallgatói előtt kijelentette: Gorbacsov "sokat tett azért, hogy a következő 25, 50 vagy akárhány évben önök a béke világában éljenek. Fogta magát, és megváltoztatta a politikát az egész világon." Gorbacsov kérdésekre válaszolva hangoztatta, hogy stabil és sokoldalú kapcsolatokra számít Vlagyimir Putyin orosz államfő és George W. Bush jelenlegi amerikai elnök között. Úgy vélekedett, hogy az ifjabbik Bush igen tevékeny és szilárd partnerre lel orosz kollégájában. A látogatás alkalmával az idősebb Bush kitüntetést adott át Gorbacsovnak: a George Bush nevét viselő díj a köz javáért végzett kiemelkedő munkáért jár, fő támogatója a George Bush elnöki emlékkönyvtár. Az AP anyagában megírta még, hogy a két volt elnök - aki hivatali ideje alatt négy csúcstalálkozón tárgyalt egymással - részt vett az egyetem baseball-mérkőzésén, és baseballsapkát viselve jelképesen beállt játszani.

2001.04.14. 01:42

A következő bajnoki mérkőzés: április 22: Pécs-Haladás

/ hírek /
Siófok-Haladás 0:0 A következő bajnoki mérkőzés: április 22: Pécs-Haladás

2001.04.13. 04:22

Milosevics újra börtönben

/ hírek /
Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfőt péntek délután a belgrádi katonai kórházból visszaszállították a jugoszláv főváros központi börtönébe. A hírt Miroslav Vasic, a volt államfő egyik ügyvédje közölte az AFP-vel. Vasic elmondta, hogy a belgrádi katonai kórház orvosai megállapították: Milosevicnek magas a vérnyomása, és ezért további orvosi ellátásra szorul, de betegségét a börtönkórházban is kezelni tudják. A volt államfőt szerda éjjel szívproblémákkal szállították a belgrádi katonai kórházba.

Keresés

Hozzászólások

miki1950: M*r p*rsz*r k*t*rgy*lt*k, d* m*g*gysz*r: *z *ll*nz*kn*k n*ncs *...
Többek között Hende Csabára bízták, hogy visszavezesse a Fideszt az Európai Néppártba
etel: N* j*, *gy l*t*m *zt *s n*k*m k*ll m*g*ld*n*.. M*nt h*t*l *l*...
Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót
fosulis: T*nk* M*r* 13 *v *l*tt m*g *z *lk*pz*l*s*g s* j*t*tt, h*gy k*ll*...
Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót
periferia: *zt * h*t*lm*t *l*v* * b*l t*k*tl*ns*g* k*lt*tt* *l*tr*, *s t*rt...
Többek között Hende Csabára bízták, hogy visszavezesse a Fideszt az Európai Néppártba
agro: M*n*k *k*z*t*k * H*l*d*s???...
Legyőzte NB I-es ellenfelét az SZKKA