NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

2000.10.28. 03:27

Orbán Viktor hazavitte Rózát

/ hírek /
A jelszó nem változik: marad a három gyerek, három szoba, négy kerék program - fogalmazott a kormányfő péntek délben, újságírók előtt a Kútvölgyi úti kórház aulájában, karján negyedik gyermekévek, a háromnapos Rózával, útban hazafelé. Mint elmondta, a jövő hét nagyrészét még családja körében tölti.

2000.10.28. 02:05

Németh Miklós nem vállal tisztséget

/ hírek /
Németh Miklós nem kíván a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje lenni - jelentette be az ex-miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseit követően Szabó György, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke pénteken Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján. Németh Miklós döntése nem meglepő, miután kiderült, hogy a volt kormányfő másképpen látja az ország és a párt helyzetét, a szocialisták 2002-es választási esélyeit, mint az MSZP-t jelenleg vezető politikusok többsége - kommentálta az elhatározást Szabó György.

2000.10.28. 01:41

Vasárnaptól téli időszámítás

/ hírek /
A nyári időszámítás október 29-én, vasárnap ér véget, amikor hajnali három órakor két órára kell visszaigazítani az időmérők mutatóit, visszanyerve ezzel a nyári időszámítás kezdetén, március végén elvesztett egy órát. Az órák átállítása nem érinti a MÁV, a Volán és Mahart menetrendjét

2000.10.27. 01:32

Haladás - Nyíregyháza 1:0

/ hírek /
Góllövő: Alex.

2000.10.26. 07:38

Ismét felszámolás alatt a volt Latex-üzem

/ hírek /
A Vas Megyei Bíróság elrendelte a szombathelyi Savatex Kft., az egykori Latexl  felszámolását. Az eljárást az adóhatóság, egy külföldi beszállító és egy belföldi hitelező kezdeményezte. A dolgozók végkielégítésének várható költségével együtt a pamutipari társaság mintegy 440 millió forint összegű tartozást halmozott fel alig négyéves működése alatt. Várhatóan még az idén meghirdetik a Savatex Kft. szombathelyi ingatlanát is.. Vonatkozó cikkünk: Még az idén meghirdetik a Savatex Kft. szombathelyi ingatlanát

2000.10.26. 06:57

Akták a KGB irodalmi archívumából

/ hírek /
A feltámadott szó - A KGB irodalmi archívuma címmel immár magyarul is megjelent Vitalij Sentalinszkij, a szovjet hatalom által üldözött írók, költők KGB-aktái alapján írt könyve. A kötet Párizsból került Magyarországra, Oroszországban könyv alakban soha nem jelent meg. Sentalinszkij a XX. századi orosz irodalom tíz jelentős alakja - köztük Mihail Bulgakov, Iszaak Babel, Andrej Platonov és Makszim Gorkij - "szigorúan bizalmas" aktáiba ad betekintést jegyzőkönyv- és naplórészletek, feljegyzések, levelek és fotók felhasználásával. A kötet gondozója Nagyvilág Kiadó.

2000.10.26. 05:04

Magyar konzulátusnak álcázott kaszinó - intézkedik a Külügyminisztérium

/ hírek /
Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a guatemalai tiszteletbeli konzul visszaélt a Magyar Köztársaság és intézménye nevével, akkor a Külügyminisztérium a legrövidebb időn belül visszavonja megbízatását - közölte a külügyi szóvivő az MTI érdeklődésére, miután a guatemalai rendőrség kedden a közép-amerikai ország fővárosában leleplezett egy illegális játékbarlangot, amelyen a Magyar Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusa feliratú tábla függött. A hírt az AFP francia hírügynökség jelentette. Eszerint a "konzulátussal" együtt bukott le a "Magyar Alapítvány a Guatemalai Gyermekekért" is, amely elnevezés ugyancsak tartalmától eltérő intézményt takart. Az épületének környékén lakó emberek fogtak először gyanút, látván, hogy folyvást örömlányok légiója tolong a "jótékonysági intézmény" körül, s az utcalányok ki-be járnak. A hatóságok a lakosság jelzései nyomán göngyölítették fel a bűnbandát.

2000.10.26. 04:24

Nő az európai internetpiac

/ hírek /
Az európai internetipar piaci értéke 87 százalékos éves növekedési ráta mellett 2004-re meg fogja haladni az ezer milliárd dollárt - áll egy londoni intézet csütörtökön kiadott jelentésében. Az iparág - a hardver- és szoftvervagyon, a távközlési infrastruktúra, az e-kereskedelem és a tartalomszolgáltatók összessége - jelenleg 53 milliárd dollárt ér; ennek az értéknek a fele Németországban épült ki - írja a Gartner kutatóintézet összefoglalója, amely a Cisco Systems megrendelésére készült. A jelentés szerint az ágazat Franciaországban fog a leggyorsabban bővülni, utána Németország, Olaszország és Nagy-Britannia következik a növekedési listán. Kelet-Európán belül Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában fejlődik a leggyorsabban az internetipar, de bővülést hátráltatja a hatékony szabályozói rendszer hiánya - áll a jelentésben.

2000.10.26. 03:59

Guns N' Roses is fellép Rióban

/ hírek /
A januárban megrendezésre kerülő, Rock in Rio monstre fesztiválon fellép Axl Rose Guns N' Roses bandája. Ez az eddigi legnagyobb meglepetés a közel száz fellépő neve között. Rióba fesztiválon az új Guns N' Roses január 14-én, utolsóként lép majd fel.

2000.10.26. 02:07

Meglelték az első holttesteket a Kurszkba behatoló búvárok

/ hírek /
A Kurszk orosz atom-tengeralattjáró farokrészébe szerdán behatoló mélytengeri búvárok meglelték és a Regalia norvég úszó toronyra emelték ki az első három holttestet - jelentették be Szeveromorszkban, az orosz Északi Flotta bázisán. A haditengerészeti források szerint a két hátsó részlegben, a nyolcadikban és a kilencedikben bukkantak a tengerbe veszett három haditengerészre (az augusztus 12-én a Barents-tengeren szerencsétlenül járt Kurszk fedélzetén 118-an tartózkodtak a tragédia pillanatában).

2000.10.26. 01:46

Repülőszerencsétlenség Oroszországban

/ hírek /
Nyolcvankét ember, köztük nyolc gyerek vesztette életét annak az orosz katonai utasszállító repülőgépnek a katasztrófájában, amely szerdán a grúziai Batumi közelében hegynek ütközött - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma csütörtök hajnalban, az adatok pontosítása után.

2000.10.25. 08:41

Indiánolimpia

/ hírek /
A legújabb olimpiának Brazília ad otthont, a játékok az Amazonas dzsungelében folynak. Ez az olimpia azonban nem nemzetközi, hanem inkább "törzsközi", mivel kizárólag az indiánoké. Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a brazíliai indiánolimpiát, amelyen egyebek között nyilazás, lándzsadobás, mázsás fatörzscipelés a legfőbb versenyszám. Az úszás is kicsit eltérő a megszokottól, mivel nem medencében folyik, hanem folyóban, méghozzá a folyásiránnyal szemben. A legnépszerűbb sportág azonban a dzsungel mélyén is - elvégre Brazíliáról van szó - a foci.

2000.10.25. 07:25

Kurszk - bementek a búvárok

/ hírek /
Az orosz mélytengeri búvárok BEHATOLTAK a Kurszk tengeralattjáró farokrészébe, de egyelőre nem találtak rá a legénység tagjaira. Orosz haditengerészeti források szerint az önkéntes búvárok SZERDÁN, közép-európai idő szerint 14 óra tájban lebegtek be a hajó belsejébe, a nyolcadik részlegen vágott, ellipszis alakú nyíláson keresztül, miután videokamerákkal alaposan felderítették a bent uralkodó állapotokat. Hasonló nyílást alakítanak ki jelenleg a hetedik részleg szilárd burkolatán is. Az egyre rosszabbodó időjárás azonban akadályozhatja a munkálatokat, így azok felfüggesztése is lehetséges.

2000.10.25. 06:00

Megjelent magyarul a Dominus Iesus

/ hírek /
Elkészült a magyar fordítása a Vatikán által szeptember elején közzé tett Dominus Iesus kezdetű nyilatkozatnak; a dokumentum az interneten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapján olvasható. A Hittani Kongregáció augusztus 6-ai keltezésű, II. János Pál pápa jóváhagyásával kiadott dokumentumát Diós István fordította magyarra, német nyelvű szöveg alapján. A "Jézus Krisztus és az Egyház egyetlen és egyetemesen üdvözítő voltáról" alcímű nyilatkozat a kibocsátáskor heves kritikát váltott ki Magyarországon és külföldön egyaránt. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szerint a Dominus Iesus című nyilatkozatban "hangsúlyozottan megjelent több olyan gondolat, amely kétségessé teszi a római katolikus egyháznak az utóbbi években gyakorolt ökumenikus elkötelezettségét és más keresztyén felekezetekkel folytatott dialógusának hitelességét."

2000.10.25. 05:10

Felújították a vasvári vasútállomást

/ hírek /
Szerdán befejeződött a vasvári vasútállomás rekonstrukciója. A Szombathely és Zalaegerszeg közötti nagy forgalmú állomás felújítása 12 millió forintba került. A munkálatokra a MÁV felújítási programja részeként került sor. Az egykori vasi megyeszékhely MÁV-állomásán évente 125 ezren váltanak jegyet a vonatokra, az áruszállítás pedig eléri a 10-12 ezer tonnát.

2000.10.25. 04:46

Fél évszázad után ismét munkaszüneti nap Mindenszentek

/ hírek /
Mintegy fél évszázad után - a Munka Törvénykönyve módosítása nyomán - az idén ismét munkaszüneti nap november 1-je, azaz Mindenszentek ünnepe. Mindenszentekkor, illetve november 2-án, halottak napján a szentekről és az elhunytakról való megemlékezés jegyében mondanak misét a római katolikus templomokban. A Mindenszenteket egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A halottak napja jóval későbbi eredetű: 998-ban indult el Franciaországban a holtakért való imádkozás szokása, amely a XIV. században vált általánossá.

2000.10.25. 03:10

Újra kezdődik a Stadler-per

/ hírek /
Stadler József akasztói nagyvállalkozó büntetőperében csütörtökön kezdődik az újabb első fokú tárgyalássorozat Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A sportmecénásként is ismert vállalkozó elleni vád ugyanaz, mint korábban volt, amelynek alapján 1998 áprilisában a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 9 évi börtönbüntetésre ítélte, előzetes letartóztatása azonnali elrendelése mellett. Ezt az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság azonban - döntően eljárási szabálytalanságokra hivatkozva - hatályon kívül helyezte, a vállalkozó majdnem egy éve tartó előzetes letartóztatását pedig lakhelyelhagyási tilalommá változtatta, és egyben új eljárás lefolytatására utasította a megyei bíróságot.

2000.10.25. 02:26

Haladás-Héviz 5:1.

/ hírek /
A kupameccs gólövői: Alex (2), Győri (2), Somfalvi (1).

2000.10.25. 01:10

Aranyérmek a paralimpián

/ hírek /
A sydney paralimpián ma két magyar aranyérem is született. Sánta Krisztián új világcsúccsal nyert a férfi 100 méteres hátúszásban az értelmi fogyatékosok között. Vereczkei Zsolt pedig szintén világcsúccsal aranyérmet szerzett a férfi 50 méteres hátúszásban. Ideje 39,2 másodperc.

2000.10.24. 05:01

Megalakult a szerb ideiglenes kormány

/ hírek /
Kedden délután megalakult a szerb ideiglenes kormány, amely a decemberi választások után megalakuló új kabinet hivatalba lépéséig irányítja majd az országot. Az átmeneti kabinet tagjai többnapos politikai egyeztetés és parlamenti huzavona után kedden délután tették le az esküt a szerb törvényhozás előtt. A kormányt Milomir Minic, Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök pártjának tagja vezeti, aki azonban csak két ellenzéki helyettesével együtt hozhat döntéseket. Az eddigi fő belgrádi kormánypárt és ellenzéke közösen irányít majd négy kulcsfontosságú minisztériumot - a belügyi, pénzügyi, igazságügyi és tájékoztatási tárcát -, a többit pedig elosztották egymás között.

Keresés

Hozzászólások

Tetter: K*dv*s "M*m*"! M*st *kk*r m* *s *z *z*n*t? M*rt *l*g n*h*z r*...
„Önnek ezt mind joga lenne tudni” – A szombathelyi Momentum átragasztotta a kormány plakátjait
kovacs_ugynok: M* * pr*bl*m*? Sz*r*nt*m m*g *l*g f*n*m v*lt*m. B*r, h* n*gy*n P...
„Önnek ezt mind joga lenne tudni” – A szombathelyi Momentum átragasztotta a kormány plakátjait
feriba: *nn*k j*g* v*n t*dn*, h*gy m**rt n*m j* *z *gyp*rtr*ndsz*r. ...
„Önnek ezt mind joga lenne tudni” – A szombathelyi Momentum átragasztotta a kormány plakátjait
definition: *gy n*gy cs*t*t m*gny*rt *z *ll*nz*k,d* * h*b*r*n*k m*g n*ncs v*...
„A fideszes fiúk újólag igazolták, hogy mért kell őket elküldeni a francba”
Szentkirályi: M**rt k*ll*n* *r*ln*?M*t *r *z * gy*z*l*m?H*jr* H*l*!...
Otthonában verte meg a Haladás a Honvédot