NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Zöldség- és gyümölcsárak: manipuláció alatt

A benzin és az élelmiszerárak meredeken ívelnek felfelé, közvetve vagy közvetlenül mindenkit érintve. A szombathelyi Vásárcsarnokban annak néztünk utána, mi veri fel a zöldség-gyümölcs árakat.

Meglehetősen húzós zöldség-gyümölcs árakkal találkozhat, aki kilátogat a szombathelyi Vásárcsarnokba. A felhozatallal, sőt az érdeklődéssel sincs probléma, a vásárlók azonban alaposan meggondolják, miből, mennyit vásárolnak. A primőrök árai inkább elrettentőek, mint vonzóak. A zöldpaprika kilója 700-900 forint között mozog, s hasonló áron kínálják a paradicsomot is. Drága a sóska és a fejes saláta is. Hónapos retekből olcsóbb és drágább is van , az újhagyma csomója azonban még 130-150 forint, a burgonya 200 forint körül mozog, s csak „megroggyant” almát lehet kapni 100 forint alatt.

Még a tavalyi termést kínálom, s az elég szép volt, ezért meglehetősen visszafogottak az áraim. Nevetséges azt állítani, hogy a rossz termés miatt kell az egekbe emelni a zöldség-gyümölcs árakat. Most sincs olyan szélsőséges időjárás, amelyik annyira visszavetné a termést

– állítja egy széles terméskínálattal piacozó őstermelő.

Tudja, úgy van ez, mint a bolti áremeléseknél. Olyan árukészletre is ráteszik a megemelt árat, amelyiket már korábban, jóval olcsóbban szereztek be. Persze, alkalmazkodni kell a többi árus áraihoz, nemigen lehet alá menni…

Az őstermelő szerint is játszanak az árakkal
fotó: Nyugat.hu

Horváth Emil a piac egyik legrégebbi, legnagyobb standdal rendelkező zöldség-gyümölcs kereskedője. Ő a budapesti nagybani piacról szerzi be hétről hétre árukészletét.

Ami a primőrárakat illeti, azokat befolyásolja, hogy a hirtelen felmelegedés gerjesztette a fóliasátras termesztést. Le is mentek néhány napra a primőrök árai. Aztán ismét hidegebb lett, megállt a vegetáció, csökkent a termelés, de növekedett a kereslet. Ezért lettek olyan húzósak az árak. A folyamatos jó idő biztosan pozitívan hat majd az árakra is, de azt nem lehet várni, hogy ne legyenek azok magasabbak, mint tavaly voltak. Gondoljunk a benzin, az energiaárak jelentős növekedésére.

Nem a rossz termés miatt

Persze, manipulálják is az árakat. A nagyobb készlettel bíró gazdák lekötik a termést egy multival, persze kikényszerített nyomott áron. Az elvárt haszon kiesését kompenzálni kell, ezért a termés visszatartott részét felviszik a nagybani piacra, ahol szabad a gazda, a kereskedők licitálnak az árra. Egyre magasabb lesz a felvásárlási ár, amire még rájön a kereskedő haszna is. Az egyáltalán nem igaz, hogy a rossz termés okozza a rohamos árnövekedést, hanem a termelők egy része a nagyobb haszon érdekében egyszerűen visszatartja a termést, ameddig csak tudja. Ezzel mesterséges hiányt okoznak, majd kinyomatják a készletet a piacra, persze már jól felvert áron

- magyarázza.

Minden van, csak drágán
fotó: Nyugat.hu

Azt is elmondja, hogy almából Dunát lehetne rekeszteni, de ezt is igyekeznek visszatartani a raktárakban. Most már ugyanis nem hűtéssel, hanem gázosítással tartósítanak. Olyan állapotban marad az alma, mint amikor leszedték. Az új termés megjelenése előtt aztán piacra dobják a régit, jó áron. A tavalyi termést a gazdák hetven forint körüli áron adták el, most ebből lesz 150-200 forintos almaár.

Minden évben elszörnyedve tapasztalom az áremelkedést. Jóval kevesebbet tudok venni ugyanannyi pénzért, mint két-három évvel ezelőtt. A friss paprika, paradicsom helyett marad a télire eltett lecsó, a bolti torma és mustár

– mutatja bevásárlókosarának tartalmát egy középkorú háziasszony.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: *z*k *t*n n*m *ll*k l*b*ln* * f*d*sz*s m*d**r* * sz*nts*g*s m*r*...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
miki1950 : *z *gy p*ld**rt*k* d*nt*s l*sz, *s k*v*t*nd* v*l*m*nny* *ll*nz*k...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
joska01: *n v*gy*k * k*cs*g?? *n k*lt*k *l *gy h*l*m p*nzt “t*n*cs*d*sr*”...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
joska01: * t*ny *z t*ny!! L*h*t m*gy*r*zn*!! 63m*ll** * h*v*r*kn*k pr*p*g...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
StarMan: R*TT*GJ*T*K! *gy k*s f*lh*, *gy k*s sz*l, *s* s*mm*, *m* k*ll*t...
Valami nagy és durva közeledik Szombathely felé