NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Zöldkönyvtár nyílt Kámonban

Új korszak kezdődött ezzel Vas megyében.

2021. május 25-én kedden délelőtt, a járványügyi korlátozások miatt szűk körben és szolidan, de ünnepélyes keretek között megnyitott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár új kámoni fiókkönyvtára – derül ki a könyvtár lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.

A kámoni városrész olvasói egy sok évtizedes múlttal bíró, de leromlott állapotú épülettől búcsúztak el 2020 márciusában, amikor a Szófia utcai könyvtár végleg bezárt. Ekkor már javában folytak a munkálatok a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonban lévő telekrészén, ahol Nagy Éva könyvtárigazgató 2018-as szakmai programja és Bajkai Gábor építészeti tervei szerint a szombathelyi önkormányzat elindította az új fiókkönyvtár kivitelezési munkáit.

2019 októberében megvolt az első kapavágás is, aztán jött a koronavírus-járvány, ami kicsit átírta a forgatókönyvet, így végül csak most jött el a nagy pillanat, hogy a könyvek szerelmesei meghódíthatják az új, hatalmas fenyőfákkal körbevett zöldkönyvtárat.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Az új helyszínnel pedig közel 9000 embert tud kiszolgálni a könyvtár, hiszen a vonzáskörzetébe tartozik Kámon mellett Herény és a Derkovits lakótelep is. Ráadásul az új fiókkönyvtárnak a nyitvatartási ideje is hosszabb, mint a korábbinak és még szombaton is várja az olvasni vágyókat.

Ha pedig ez még nem lenne elég csábító, ott van a mindössze 600 forintos beiratkozási díj, amit ugyan évente meg kell újítani, de egy folyamatosan megújuló, 3000 kötetes könyvállományhoz lehet vele hozzáférni. A könyvek mellett kölcsönözhetők zenei CD-k, DVD-filmek, ingyenes a számítógép- és internethasználat, van gyereksarok, illetve helyben olvasható hetilapok és magazinok is.

Az ökoszemlélet jegyében a gyűjtemény kiegészül természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó könyvekkel, a jövőben pedig a különböző fiókkönyvtári rendezvények is a téma fontosságát igyekeznek majd hangsúlyozni, támogatni. A Berzsenyi Dániel Könyvtár Kámoni fiókkönyvtára a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközponttal szorosan együttműködve, egymást és a közös célt támogatva szeretné terjeszteni a zöld szemléletet, a környezettel és a természettel való harmonikus együttélés fontosságát – írják.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Berzsenyi Dániel Könyvtár | Kámoni fiókkönyvtár
9700 Szombathely, Szent Imre herceg útja 84/B.

 • Nyitvatartás: kedd, szerda, péntek, szombat 13-18 óráig
 • Beiratkozási díj: 600 Ft/év
 • Beiratkozási kedvezmények: fogyatékkal élők, 16 éven aluliak és 70 éven felüliek, diák, nyugdíjas, pedagógus, Szent Márton kártya
 • Könyvtárosok: Tóthné Gyuricza Ágnes (kedd, szerda) és Nagy Marianna Zsuzsanna (péntek, szombat)
 • Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kazi: L*h*t, h*gy * 3 *v t*v*d*s, d* h*gy * C*V*D-j*rv*ny k*zd*t* *t* ...
  Lezárták a mászófalat a szombathelyi Sportligetben
  edmond: H*gy *llh*t *l* *ly*n h*lyz*t, h*gy *gy t*z*v*s gy*r*k f*l*gy*l*...
  Eltűnt egy kislány a Balatonban
  demokratikus_gumilovedek: F*p*d*s D*mszky-*t*nz*t. N*ll* t*rt*l*m. T*m*ny *mp*rt*lt b*llsh...
  Egy vidéki fiú Budapesten – interjú Karácsony Gergellyel
  angelica: N*k*m n*m k*ll *lm*nn*m *hh*z P*rp*c*g, h*gy m*lysz*g*nys*g*t l*...
  Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
  joska01: S*k*dsz*r b*z*ny*t*d *st*b*s*g*d*t,t*d*tl*ns*g*d*t,t*j*k*z*tl*ns...
  Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik