NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem csak a fővárosban, a falvakban is gyengült a Fidesz az önkormányzati választások után

A kormánypárt tábora a teljes választókorú népességen belül 35-ről 32 százalékra csökkent - írja elemzésében a Závecz Research.

A kormánypárt tábora a teljes választókorú népességen belül 35-ről 32 százalékra csökkent - írja elemzésében a Závecz Research. Az intézet egy hónappal az önkormányzati választások után, november 8. és 16. között végzett közvélemény-kutatást a pártok támogatottságáról, az eredményeket ma publikálták.

A legfontosabb megállapítások

 • Az elmúlt két hónapban a Fidesz tábora a teljes választókorú népességen belül 35-ről 32 százalékra csökkent.
 • A Momentum ugyanebben az időszakban bővítette táborát, 5-ről 8 százalékra.
 • A legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért a Momentum a Demokratikus Koalícióval van szoros versenyben.
 • A DK -nak szeptember óta nem változott a támogatottsága – 9 százalékos.
 • A Jobbik őrzi a 6 százalékot, az MSZP-nek két hónapja ugyanennyi híve volt, most 5 százalékon áll.
 • A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapár t 2-2 százalékon állt szeptemberben és novemberben is.
 • Az LMP legutóbb 2, most 1 százalékot ért el.
 • A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos,
 • a pártnélküliek aránya 33 százalék.
 • fotó: Forrás: Závecz Research
  fotó: Forrás: Závecz Research

  Az elemzés szerint az önkormányzati választások nem hagyták érintetlenül a pártpreferenciákat, a Fidesz tábora számszerűsítve 2,8 millió főről 2,5-2,6 milliósra csökkent .

  A csökkenés korántsem egyenletes, vannak olyan társadalmi csoportok, ahol az átlagos aránynak több mint kétszeresét veszítette el a Fidesz.

  A harmincas-negyvenes-ötvenes korosztályokban 9, 11, illetve 10 százalékponttal lett kevesebb a támogató, az érettségizetteknél 8, a diplomásoknál 9 százalékponttal.

  A fővárosban is látványos a visszaesés, itt 15 százalékponttal csökkent a párt tábora.

  Szeptember óta a falvakban is sok szavazót veszített a kormánypárt, 8 százalékponttal lett kisebb a támogatók aránya.

  A Fidesztől távozók egyébként nem találhatók meg más párt hívei között, bizonytalanná váltak.

  Van néhány társadalmi csoport – a 30 év alattiaké, a szakmunkásoké – ahol nem változott a Fidesz-tábor mérete, vagy – mint a 60 év felettieknél, az alapfokú végzettségűeknél, a vidéki városokban élőknél –, amelyekben valamelyest, 2-4 százalékponttal még nőtt is.

  A Fidesz-tábor egyenletes társadalmi beágyazottsága most kevésbé érzékelhető. Amíg korábban például az egyes iskolázottsági csoportokban hasonló arányban találtak Fidesz-szavazókat, ezúttal az alapfokú végzettségűek és a szakmunkások körében 36-37 százalék,

  az érettségizettek és diplomások körében 26-27 százalék a Fidesz szavazóinak aránya.

  Ugyanakkor a Fidesz minden rétegben magasan vezet, legkisebb előnye a 30 év alattiak körében van, ott 25 százalékuk van, a Momentumnak pedig 14 százaléka.

  Az ellenzéki párt főleg itt, a fiatal választók csoportjában erősített, 7 százalékponttal több támogatója lett. A többi társadalmi rétegben is erősödött valamelyest a Momentum, általában 1-3 százalékpontot, az érettségizetteknél 4-et.

  Iskolázottság szerint egyébként viszonylag kiegyensúlyozott a Momentum tábora a kutatóintézet szerint: az alapfokú végzettségűek 7, a szakmunkás képzettségűek 6, az érettségizettek 9, a diplomások 7 százaléka támogatja őket.

  Módszertan

  Az adatfelvétel ideje: 2019. november 8-16. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés