NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vége a zanati kerékpárút 12 éves kálváriájának, a szombathelyi önkormányzat megépítteti a bicikliutat

Nyolcszor adott új határidőt az előző, fideszes városvezetés az út megépítésére, az új vezetés megelégelte a huzavonát.

Megépíttetjük a Zanatra vezető kerékpárutat - jelentette be Tóth Kálmán, a szombathelyi közgyűlés Éljen Szombathely-frakciójának vezetője pénteken, a közgyűlés utáni frakció-sajtótájékoztatók egyikén.

Az ügyről a hét elején már tárgyalt a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság, amikor több kerékpárút, út, járda, parkoló, játszótér felújításának megtervezéséről döntöttek, de a többi között elbújt a zanati kerékpárút megtervezése.

Ennyi készült el a bicikliútból az elkerülő Zanat felőli oldalán
fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Tóth Kálmán a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, 20 millió forintba kerül a tervek elkészíttetése, az összeg azért ilyen magas, mert a kerékpárutat át kell vezetni egy vasúti átjárón is, és ott szigorú szabályoknak kell megfelelni.

"A zanatiakat nem lehet hülyének nézni"

A frakcióvezető kijelentette, nem húzhatják tovább az időt, hiszen 12 éve megy a huzavona a zanati kerékpárút körül. "A zanatiakat nem lehet hülyének nézni" - mondta.

Kérdésünkre, hogy milyen keretből épül meg a bicikliút és mennyibe kerül, Tóth Kálmán azt mondta, egy korábbi becslés 150 milliót jelölt meg, de ez csak egy irányszám, ehhez hozzájön még a tervezés 20 milliója. Pontos adatok a tervezéskor derülnek ki.

Aztán hirtelen vége szakad az útnak
fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Elmondta, hogy több uniós beruházás, amelyek főként óvodákat érintenek, már hozzá kellett nyúlni a Schaeffler-beruházásból érkezett 2,2 milliárd forinthoz. Pár tízmillióról van szó, ha ezt nem adják hozzá a projektek költségeihez, akkor milliárdos nagyságrendű uniós támogatástól esik el a város. Tóth arra is célzott, hogy a zanati kerékpárút költségeit is ebből a pénzből fedezik majd, ez az összeg egyébként az út-, híd-, járda-felújítási keretben van jelenleg.

A zanati kerékpárút tehát megépül, arról viszont nincs információ, mikorra lesz kész.

A történt még 2008-ban kezdődött. Akkor jelentkezett egy befektető, aki meg akarta vásárolni a Zanati úti körforgalom és a Zanatra vezető régi út melletti területet, hogy oda üzleteket telepítsen. Ahhoz azonban, hogy építési engedélyt kapjanak oda, az ingatlant belterületté kellett nyilvánítani, amihez az önkormányzatnak van joga.

Nyolcszor módosították az eredeti szerződést

Az akkori közgyűlés úgy határozott, teljesítik a befektető kérését, egy feltétellel. Ha a vállalkozó a Zanati út végéig vezető kerékpárutat meghosszabbítja egészen Zanatig, és megépíti a nagy forgalmú elkerülőn az átvezetést. Eredetileg aluljárót terveztek ide a gyalogosoknak és a bicikliseknek. A vállalkozó viszont arra hivatkozott, hogy a közlekedési hatóság ezt nem engedélyezi, ugyanis a nagy kamionforgalom miatt az aluljáró megtelhet kipufogógázzal.

Ez a rész is kész
fotó: Horváth Zoltán

Az azóta eltelt évek alatt annyi történt, hogy egy szintbeli kereszteződést alakítottak ki a körforgalom mellett a kerékpárútnak, viszont a bicikliút a kereszteződés után mintegy 15 méterre meg is szűnik. Közben az önkormányzat pár évente módosította az eredeti szerződést, a vállalkozó többször kért halasztást és ezeket sorra meg is kapta.

2015-ben Puskás Tivadar polgármester és Kántás Zoltán, a körzet képviselője kiállt az elkerülő mellé

2015.10.27. 17:12

Hamarosan a 86-oson keresztül csapathatják a bringások Zanatnál

/ közélet gal. 14 hsz. /
Az új bicikliút bejelentéséhez pedig új verda is dukál, szóval mutatunk mindent képekben.
és bejelentette, megállapodtak, hogy két ütemben elkészül az út. Az első, 750 méteres szakasz a Decathlonig tartana; akkor azt mondták, hogy 2015. december 30-ig kell elkészülnie, a második, Zanat városrészig tartó, mintegy egy kilométeres, 2016 decemberére lesz meg.

Az üzletek meg sem nyithattak volna a bicikliút elkészülte előtt.

De az ígéretek akkor sem teljesültek, és ismét jöttek a módosítások. Legutóbb tavalyelőtt, a júniusi közgyűlésen

2018.06.25. 08:30

Közgyűlés: hajléktalanügyek, zanati kerékpárút, költségvetésmódosítás, megszűnő mandátum

/ közélet gal. 5 hsz. /
Percről percre a szombathelyi közgyűlésről.
, akkor arról volt szó, hogy 2020 végig megépíti a vállalkozó a bicikliutat.

Tavaly október elején, a választási kampányban Nemény András polgármester-jelölt (Éljen Szombathely) és Putz Attila a választókerület képviselőjelöltje (Éljen Szombathely) közösen tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen

2019.10.04. 12:03

2021-ben elkészül a zanati kerékpárút - ígéri az Éljen Szombathely

/ önkormányzati választás 2019 1 hsz. /
13 éve húzódik a megépítése, eddig nyolcszor módosították a szerződést.
, ahol azt ígérték, hogy 2021-re elkészül a zanati kerékpárút.

A szombathelyi közgyűlés csütörtökön egyébként arról is határozott, hogy bizottság vizsgálja meg, miért húzódott ilyen sokáig a kerékpárút megépítése, és azt is, kit terhel ezért a felelősség. A bizottságot Putz Attila vezeti majd elnöknek, tagja Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely), Koczka Tibor (Pro Savaria), Illés Károly (Fidesz) és Takátsné Tenki Mária (Fidesz).

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* *z * n*m s*mm*! *z *ng*l k*rm*ny t*d*m*ny*s t*st*l*t* sz*r*n...
Csendben árat emelt a Pfizer és a Moderna is
Safranek Úr: M*ly*n Kr*sz-p*rk *szk*zb*rl*s? *m*k*r p*r h*n*pj* *rr* j*rt*nk,...
Ha a felújított szombathelyi víztoronyba vágyna, itt vannak az árak
Safranek Úr: N*gy*n *gysz*r* * m*g*ld*s, b* k*ll f*v*s*t*n* *z *g*sz*t. M*g l...
Videó: Kánikulába dermedt a szombathelyi „térköves” Berzsenyi tér
miki1950 : B*z*ny*r* v*n *g*zs*g *s b*nn*, d* kb. *nny*, h*gy n* sz*dd l* *...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
demoktatorovm: H*ly*tt* m*jd * L*r*ncn* c*g* sz*rv*z* ......
Egy évig nem szervezhet vadászatokat Mészáros Lőrinc cége