NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nyílt levél a döntéshozóknak az iskolanyitás előtt

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség fogalmazta meg aggodalmait.

NYÍLT LEVÉL A DÖNTÉSHOZÓKNAK

“Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.”

(Szent-Györgyi Albert)

"Április 19-én a kormány megnyitja az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait. Kásler Miklós miniszteri levelében rögzítette, hogy az intézményvezetők igazolt hiányzásnak tekinthetik, ha a szülők a pandémiára hivatkozva otthon tartják gyermeküket. Kiemelte, hogy jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, ugyanakkor az intézmény biztosíthatja a jelenléti órába való online bekapcsolódás lehetőségét egy otthon maradó tanuló számára. 

Szomorúan tapasztaljuk azt a fajta presszionálást, ami az utóbbi napokban érték mind a szülőket, mint pedig a segítő szándékú intézményvezetőket és pedagógusokat. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szülőket befolyásolni próbálják döntésük meghozatalában.

Számos panasz érkezett ugyanis, miszerint a tankerületek utasítására az intézményvezetők nyomást gyakorolnak a szülőkre, hogy döntésük ellenére is kénytelenek legyenek gyermeküket iskolába vinni: többek között a tanév nyári meghosszabbításával fenyegetnek. Az otthonmaradók tanulási hátrányát pedig fokozza, hogy a pedagógusoknak megtiltják, hogy bármilyen módon – például a tanórák online közvetítésével, akár túlmunkát vállalva – segítsék őket – a miniszteri levélben foglaltak ellenére!

Azon túl, hogy az iskolák nyitása túl korai a szakemberek szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben, ezek a nyomásgyakorló intézkedések felerősítik a szülők közötti, illetve a szülők és a pedagógusok közötti feszültséget, melynek leginkább a gyerekek látják kárát.

Kérjük a döntéshozókat és a tankerületek vezetőit, hogy hagyjanak fel a szülők presszionálásával, és működjenek együtt a szülőkkel és a pedagógusokkal, hogy a gyerekeknek a legkisebb kárt kelljen elszenvedniük ebben a kellemetlen és lehetetlen helyzetben. Hagyják, hogy a pedagógusok – lehetőségeikhez képest – segítsék az otthonmaradó diákokat, ne akadályozzák, hogy hivatásukat tanítványaik és a sikeres tanévzárás érdekében gyakorolják. 

A pedagógusoknak tegyék lehetővé, hogy az otthon maradó diákokat is érdemjegyekkel láthassák el annak érdekében, hogy megfelelő számú jegy birtokában a tantestület döntése alapján értékelhetők legyenek a tanév végén.

Gyermekeink jövője mindannyiunk számunkra a legfontosabb. Úgy látjuk, hogy mind a pedagógusok, mind a szülők megtettek, és meg is tennének mindent a jelen helyzet észszerű megoldása érdekében. Az oktatásirányítás segítő támogatásával a jövőben is biztosítható lenne, hogy az iskolai szereplők – diákok, szülők és pedagógusok – könnyebben viseljék a több mint egy éve tartó, eddig is hatalmas veszteségekkel járó járványhelyzetet. 

Együttműködésre, összefogásra van szükség. A gyerekeink érdekében. Mindannyiunk érdekében.

Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség

Alábbi levelünket eljuttattuk a döntéshozóknak - Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere, Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke részére." - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról