NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

(X)

XX. Savaria Karnevál Szombathelyen: hagyomány és szórakozás, időutazás 400 programmal

Ismét időutazásra hívja a Szombathelyre látogatókat a Savaria Történelmi Karnevál augusztus 22. és 25. között. A rendezvényen a történelmi programok és hagyományőrző csoportok mellett számos koncert is várja a vendégeket: fellép Rúzsa Magdi, zenél a Bagossy Brothers Company és számos más együttes is színpadra lép.

Húsz éves lesz idén Szombathely legnagyobb tömegeket megmozgató és leglátványosabb fesztiválja, a Savaria Történelmi Karnevál, az eseményre évente több mint 120 ezer ember látogat el. Ilyenkor a városlakók és a turisták tógát és korhű ruhákat öltve emlékeznek a 2000 éves múltra.

A rendezvény felvillantja Szombathely-Savaria két évezredes históriájának eddig kevésbé ismert momentumait. Idén a szervezők augusztus 22. és 25. között közel négyszáz nívós programmal kedveskednek majd a közönségnek. A jubileum alkalmából a meghívott vendégek segítségével megidézik a Savaria Karnevál két évtizedének legemlékezetesebb pillanatait is.

Itt lesznek azok a hagyományőrző csapatok, akik kezdetektől fogva részesei voltak a történelmi időutazásnak, és akik mára a Savaria Karnevál arcai, kulturális nagykövetei lettek (Savaria Legio Egyesület, Collegium Gladiatorium Egyesület, Kassai Lajos lovasíjász, Artistica Anam Cara). Őket a Történelmi Témaparkban láthatja a közönség, a bemutatók mellett pedig a kulisszák mögé is bepillanthatnak az érdeklődők, megtekinthetik a csapatok táborait, szállásait.

fotó: Szabados Lajos Luigi

A karnevál Fóruma ismét a Fő tér. Az Öreg Város Vásárában kézműves termékek és csábító gasztroremekek „kelletik magukat”, miközben a színpadon a zenei élet válogatott szereplői lépnek fel. Színpadra lép a Fran Palermo, a Kerekes Band, az elektronikus swing francia mestere, a Lyre le Temps, Ray Charles alakját hozza közénk az Isis Bigband.

A karnevál szervezőcsapata a fesztiválozóknak igazi meglepetéssel kedveskedik: az Erdélyből érkező Bagossy Brothers Company koncertjével. Rúzsa Magdi is fellép a rendezvény zárónapján, a szervezők remélik, hogy az énekesnőt ismét sikerül rábeszélni arra, hogy tógát öltsön Savaria tiszteletére. Természetesen nem hiányozhatnak idén sem az esti órákat fényvarázzsal megtöltő tüzes produkciók sem.

Nem kell beutaznia Magyarország teljes területét annak, aki a történelmi borvidékek legkiválóbb nedűit szeretné megízlelni, elég, ha a Karnevál négy napja során ellátogat a Borok Utcájába kitelepült borászatok standjaihoz. Itt lehet megkóstolni majd a Savaria Történelmi Karnevál borversenyének győztesét, Feind Borház Franc 2017 évjáratú borját.

Borkóstolás a Tóvendéglőben
fotó: Varga Mátyás

A színpadon magas színvonalú zenei kínálat várja a közönséget: itt játszik a Sin Seekas, Nagy Feró, a Budapest Klezmer Band és Szinetár Dóra. Fellép a szintén 20 éves Zanzibár, mellette Oláh Ibolya és a Ladánybene 27 gondoskodik az emelkedett hangulatról. Újdonság idén a Guszto tér, ahol a római köznép, a katonaság és a patríciusok ételeit főzik ki majd híres sportolók, sztárséfek, az étkeken keresztül a közösség is megízlelhet egy csipetnyi Rómát.

A karnevál fő helyszínei

Fórum színpad

A fesztivál központja, a karnevál Fóruma ismét a Fő tér. Az Öreg Város Vásárában kézműves termékek és csábító gasztroremekek „kelletik magukat”, miközben a színpadról a zenei élet válogatott ínyencségeit kapjuk kényeztető finomságként. Mások mellett fellép a Fran Palermo, a Kerekes Band, a francia a Lyre le Temps, a Bagossy Brothers Company, Rúzsa Magdi.

Borok utcája (Rákóczi utca eleje)

Idén minden eddiginél több borászat kínálja a legjobb termékeit, 33 standon lehet majd kiváló borokat kóstolgatni. A Batthyány téri színpadon a Sin Seekas, Nagy Feró, a Budapest Klezmer Band és Szinetár Dóra, Zanzibár, Oláh Ibolya és a Ladánybene 27 zenél.

Mintha a Trónok harcának egyik epizódja elevenedett volna meg
fotó: Savaria Történelmi Karnevál /Mészáros Zsolt

Történelmi témapark (Aréna utca)

A Történelmi Témapark ismételten a katonai hagyományőrzőknek ad otthont. Láthatjuk a Birodalom legjobb gladiátorait, a világ legjobb lovasíjászát és az ország legrégebbi római katonai hagyományőrző csapatát.

Sörtér (A Zeneiskola mögötti parkoló)

Idén 14 kézműves sörfőzde települ ki a térre. A zenei csemegék között megtalálható lesz a Blahalouisiana, a New Level Empire, a Nyughatatlan zenekar, a Tom Kondor Band, a Smoking Frog és a Radiogram zenekar is.

Thalia Kertje (Gayer-park)

Thalia Kertje idén a nőkre irányítja a hangsúlyt. Péntek este a Call Gir-ben Mészáros Piroska, szombaton Neil LaBute: Valami csaj(ok) című komédiájában Pokorny Lia, vasárnap Szalai Kriszta a Maradjunk annyiban című monodrámában mutatja meg, milyen a világ női szemszögből.

KALANDVÁR (Gayer-park)

A Gayer-park fái alatt számtalan izgalmas kaland várja a kisebbeket és nagyobbakat. Énekelni lehet Palya Beával, Gryllus Vilmossal, játszani a Rózsabors Műhellyel és Bujtás Ervinékkel. Szombaton 15 órától ismét minifelvonulás lesz a parkban. A korhű ruhába bújtatott gyerekeket pónifogat vezeti fel.

Savaria Karnevál 2018 szombat
fotó: Nagy Zoli

Keleti udvar (VAOSZ-udvar)

Az idén új helyszínre költöző keleti varázs a VAOSZ-udvarban szippantja be a keleti táncok, a szépséges mozdulatok és a fülledt pillanatok rajongóit. A workshopok idén a fúziós hastáncra, az orientális flamencóra és a dobszóló koreográfiákra koncentrálnak.

Művészetek utcája (Kossuth Lajos utca)

Nincs egy olyan fesztiválhelyszín, ahol ennyi képző-és iparművész engedne bepillantást műhelytitkaiba. A Kossuth Lajos utca negyvennél is több kiállítója a képző- és iparművészet legkülönbözőbb területein alkotva egyedi termékeket kínál a karneválozóknak.

Civil korzó (Szent Márton utca-Fő tér)

A Karnevál a városlakók és a városban működő civil szervezetek aktív részvétele nélkül nem lehetne ennyire színes és sikeres rendezvény. A Civil Korzón bemutatkozó szervezetek bepillantást engednek tevékenységeikbe, megismertetik a látogatókat céljaikkal, aktív támogatókat keresnek munkájukhoz.

Guszto tér (Batthyány tér)

A téren számos vendéglátó kínálja ínycsiklandó ételét. A színpadon gladiátorok, sportolók mellett nemzetközileg elismert Michelin csillagos séf kulisszatitkait is megismerhetik a főzőbemutatókon.

Savaria Karnevál első nap 2018
fotó: Kovács Dávid

Keresés

Hozzászólások

fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
miki1950 : *gy *g*n r*tk* *s n*gy*n *rd*k*s bl*kk v*lt * h*r*m*szt*t* b*sz...
Együttműködés vagy versengés? Pécsi beszélgetés a helyi hírportálok helyzetéről
namsub: F*sz* p*l*t*k** k*rd*st cs*n*lsz *gy k*z*ss*g* sz*rv*z*sb*l. H*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
namsub: *dr*k* b*szk*, *lv*ss m*r k*mm*nt*k*t! N* m*g p*rsz* ny*l*tk*zh*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: *z *t*k n*m m*sf*l *v *l*tt m*nt*k t*nkr*, *z *lm*lt 10 *v - n*g...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat