NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Dupla X-es vígasság - Négy napos pünkösdi fesztivál Gencsapátiban

Gencsapáti Pünkösdi Vígasság huszadszorra, és minden korosztály találhat benne magának való programot. A néptánc és népzene is komoly szerepet kap.

Már a XX. Gencsapáti Pünkösdi Vigasságok

Pünkösdkor Gencsapáti lakossága többszörösére növekszik. 2011-ben már 20. alkalommal kerül megrendezésre a Gencsapáti Pünkösdi Vigasságok összművészeti fesztivál, és annak keretén belül 15. alkalommal a Gencsi Söprű Regionális Néptánfesztivál. 1992-ben egy egynapos falunappal kezdődött el valami, ami végül nagy fesztivállá nőtte ki magát. Akkor néptánctalálkozó, kispályás labdarúgótorna és BMX verseny vonzotta a nézőket.

XX. Gencsapáti Pünkösdi Vígasságok sajtótájékoztatóG
fotó: Tánczos Mihály

A program azóta folyamatosan megrendezésre kerül. "A pénz a legkevesebb" - mondta nevetve Varga Albin, a Gencsapáti Művelődési Ház igazgatója és ez a mondat minden értelmében igaz. A programokról egy házi réteses, sós stanglis, vadvirágcsokros reggelin hallhattunk részletes összefoglalót, amelyen Kovács Vince, a település polgármestere, a jegyző és a programszervező cég képviselői is megjelentek. Kaptunk egy kis ízelítőt az elmúlt 19 évből. Néhány név kiragadva a felsorolásból: Zorán, No Comment, Republic, Karthago, Bródy János, Demjén Ferenc, Pa-Dö-Dö, Takáts Tamás Dirty Blues Band, Tátrai Tibor, Szűcs Antal Gábor (latin), P. Mobil, Gerendás Péter, Irigy Hónaljmirigy, Hevesi Tamás, Vikidál Gyula, Varga Miklós, Fenyő Miklós, Kormorán, Tolcsvay László, Pataky Attila, Ghymes, Boban Markovic Orkestar, Csík Zenekar, Nagy Feró, Kispál és a Borz, és még sokan mások.

XX. Gencsapáti Pünkösdi Vígasságok sajtótájékoztatóG
fotó: Tánczos Mihály

Pünkösdvasárnap a - szintén jubiláló – 15. Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál várja az érdeklődőket. A néptánctalálkozóból 1997. óta a „Gencsi Söprű” névre keresztelt Vas Megyei Néptáncfesztivál született, amit azóta minden évben megrendeznek. 2000-től nyitottak a tágabb értelemben vett régió irányába, így regionális fesztivállá fejleszthették programjukat.

A gencsiek a fesztivál szervezésében együttműködnek a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel, a Burgenlandi Magyarok Népfőiskolájával (Oberwart, Ausztria), a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel (Lendva, Szlovénia), és a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetséggel. A néptáncfesztiválra Vas megye minden együttese, a néprajzilag szomszédos Rábaközi csoportok, és az Ausztriai (Burgenland), illetve a Szlovéniai (Muravidék) magyar együttesei kapnak meghívást.

A program nem verseny, hanem egy szakmai találkozó, amelyet a zsűri értékel, és segítséget nyújt a csoportoknak a további munkájához. A program a látogatottság és a hangulata miatt is nagyon népszerű. A táncosok főleg azért kedvelik, mert "laikus" közönség előtt lépnek fel, őket kell meggyőzniük a tánc szépségéről.

Fellép a Lord is
fotó: Tánczos Mihály

Minden évben jeles együttes képviselte a magyar népzenét a rendezvény zárásaként. Tavalyelőtt a Csík Zenekart invitálták Gencsapátiba, 2010-ben pedig Pál István „Szalonna” és zenekara, illetve Bognár Szilvia és zenekara adott nagysikerű koncertet. 2011-ben a Cimbaliband koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők a fesztivál zárásaként.

A rendezvény lebonyolítását pályázat keretében nyerte el a Nyugat Produkció Kft. A már hagyományos kísérőrendezvények, mint pl. a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál, a Pünkösd Kupa Kispályás labdarúgótorna és a BMX Országos Bajnoki Futam a Művelődési Ház és Könyvtár és a Gencsapáti KSE szervezésben valósulnak meg.

Gencsapáti Pünkösdi Vigasságok 2011 június. 10-13.

Péntek:
18:00 Lunchbox
21:00 Republic (Élő koncert)
23:00 5Let’t Buli
Szombat:
15:00 Varnyú Country (gyerek műsorok)
16:00 Varnyú Country
17:00 Kaczor Feri
18:30 Bikini (Élő koncert)
21:30 Hooligans (Élő koncert)
23:00 Unikum Buli

Vasárnap


14 órától Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál

A Fesztivál résztvevői:
 • Ungaresca Néptáncegyüttes
 • NYME-SEK Szökős Néptáncegyüttese
 • Ümmögő Együttes (Répcelak)
 • Béri Balog Ádám Néptáncegyüttes (Körmend)
 • Kemenesalja Néptáncegyüttes (Celldömölk)
 • Felsőszölnöki Szlovén Néptáncegyüttes
 • Gradisce Horvát Kulturális Egyesület (Szentpéterfa)
 • Hajnalcsillag Néptáncegyüttes (Kőszeg)
 • Szili Hagyományőrző Egyesület
 • Őrszigeti Néptáncegyüttes (Siget in der Wart)
 • Muravidék Néptáncegyüttes (Lendva)
 • Kapuvár Néptáncegyüttes
 • Fergeteg Néptáncegyüttes Nick
 • Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
 • Ispiláng együttes Gencsapáti
 • Sopron Néptáncegyüttes
 • Velika Polana Táncegyüttese (Szlovénia)
 • 20 órától CIMBALIBAND koncert
  23:00 Forte buli
  Hétfő:
  14:00 Köszeg Big Band
  15:00 Missisippi Moon
  16:00Skótrock
  17:00 Fuzz Boksz
  18:00 Metalmovers
  20:30 Lord (Élő koncert)
  Tűzijáték

  Szombaton és vasárnap a BMX Országos Bajnoki futamokra, Pünkösdhétfőn a Pünkösd Kupa kispályás labdarúgótornára várják a közönséget.

  Hozzászólások (1)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
  Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
  lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
  Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
  belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
  Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján
  belabo: Sz*r*nt*m k*m* *z *g*sz, m*nd*n m*s*sz*r *gy*n*z. *ly*sm* *l*f*r...
  Mosószerteszt: Nem a legdrágábbak és a legismertebbek a legjobbak
  joska01: *l*pv*t**n *n k*nkr*t*n l*sz*r*m * cs*h *gy*t-m*rt sz*r*nt*m s*m...
  Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián