NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Szex és más semmi, ez kell a megcsalásra készülő Hülyéjének

Újabb szombathelyi premier a nyakunkon, ezúttal egy habkönnyű Feydeau-darab, a Hülyéje (lánykori nevén „A balek”) van soron. Egy házastársi afférokkal teletűzdelt polgári bohózat, különösebb izgalmak nélkül, pontos és elegáns rendezésben.

Aki a kötelező szilveszteri jókedvet szeretné előbbre hozni (vagy pár héttel később felmelegíteni), aki kedveli a mellékhatásoktól mentes, jellem- és helyzetkomikumokra épülő vicces színházat, annak ezt a mostani, csűrcsavaros bohózat telitalálat lesz. (Aki meg mást vár, a vidámságon túl szereti a mindennapi létállapotból kicsit kipöccentő megoldásokat, annak a kamarateremben játszott Parasztoperát

2014.11.22. 09:52

Odavág a parasztoknak – Tarol Pintér Béla kultikus bunkoperája

/ kultúra /
Mint balta a fejbe, olyan ez a megfáradt, celebmesékhez szokott agynak.
ajánljuk.)

Csonka Szilvi és Bajomi Nagy György szerelmi duója
fotó: Mészáros Zsolt

Mi középen állunk, a két szünettel megspékelt, majd’ három órás darabról az a véleményünk: ilyen is kell

Nem műfajunk ez a Feydeau, hiába írják róla, hogy ő „a bohózat koronázatlan királya,” és „nincs párja a bohózati félreértések virtuóz halmozásában,” eddig egyetlen félreértésekkel megtűzdelt darabja sem jött be igazán, általában untuk. (Amúgy a Hülyéjét 1896-ban mutatták be a párizsi Théâtre du Palais Royal-ban, és állítólag ez Feydeau egyik legjobban sikerült darabja.) Sokat ugyan nem mond az életről (semmit), de nem is ártalmas. Arra jó, hogy kicsit ránctalanabbul gyere ki, mint ahogy bementél a színházba. Amúgy ismerős csiki-csuki bohózat ez is, amiben mindenki csal és mindenkit csalnak, vagy csalni akarnak, aki pedig nem tud senkit ágyba vinni, az marad - a hülyéje.

Keresd a nőt - Edvi Henrietta
fotó: Mészáros Zsolt

A többi darabjához képest (már amiket láttunk: Kézről kézre

2012.12.07. 21:41

A nő körbejár - Kézről kézre premieren

/ kultúra gal. /
Nem kell félni, ez nem az a WSSZ stúdióelőadás, ami mélyen karcol, és utána álmatlanul forgolódsz. Egyszeri, gyorsan lebomló szórakoztatás.
, A tartalék tartalékos
2010.08.11. 14:37

Minden erőt mozgósítottak az idei Karneválra

/ savaria karnevál 2010 2 kapcs. /
Idén is szürcsölhetjük majd a karnevál borát, foghatjuk a hasunkat a nevetéstől a színházban és tanúi lehetünk, hogy csapnak össze római és germán lovasok. Mindeközben pedig - állítólag - észre sem vesszük, hogy negyven százalékkal csökkent a Karnevál költségvetése.
és a legismertebb, a Bolha a fülben. És még legalább 40 van, amit nem láttunk.) most jókat röhögtünk, ami biztosan köszönhető Réthly Attila rendezésének, és a Hamvai Kornél szellemes fordításának. A maga nemében egy akkurátus (óramű pontossággal csetlik-botlik, röpül, csapódik minden és mindenki) és elegáns előadást (egész pontosan: főpróbát) kaptunk, kifejezetten rendben lévő színészi alakításokkal. De úgy egészében azért nem fizetnénk be magunkat rá még egyszer.

A Hülyéje épp a nő előtt térdel
fotó: Mészáros Zsolt

Akkor nézzük: elegáns polgári az enteriőr, díszlet kipipálva. Ezek a kétdimenziós Feydeau-figurák remekül működnek ebben a papírmasé párizsi világban. Irigyelni valók az elegáns női ruhák, bele lehet szeretni Nagy Cili zöld kosztümjébe...

Akinek egyszerre több is bejön
fotó: Mészáros Zsolt

Jó tesz az előadásnak Formán Bálint kicsit nyálas úriember hülyéje, vérfrissítés, örülünk neki. Szexi Edvi Henrietta, és mintha jobban elemében lenne, mint az Én és kisöcsémben. Aranyos Balogh János nagyonszemüveges fiúkája is. Rendben van Nagy Cili, Bajomi Nagy György szellemes és pontos játéka, de mintha már láttam volna őket így, komédiában, ebben a szerepszemélyiségben. Csonka Szilvia erős meglepetés, elhisszük neki, hogy ő egy bővérű, viharzóan hisztérikus angol kis liba. Trokán viszi el a másik pálmát, az általa játszott őrnagy több is, mint egy klasszikus vígjátéki karakter, kiváló jellemrajz. Ahogy kiemelendő Trokán Péter- Vlahovics Edit párosa is, a 25 éves jubileumát ünneplő szánni-való házaspár - jutalomjáték, élnek is vele.

És akik már nem csalják egymást, inkább aludnának
fotó: Mészáros Zsolt

Kifelé menet aztán hallunk jót is rosszat is: hatvankörüli hölgy, miközben a ruhatárjegyét csinos kis piros táskájában keresgéli, barátnőjének:

Te, én rég röhögtem ennyit, ez most nagyon jó volt.

Mellettem egy értelmiségiforma férfi a párjának:

Na, erre aztán érdemes volt eljönni! Mentünk volna haza a szünetben!

A hülyéje ugye... ennyire mások vagyunk:)

Mértéket vesz Balogh János
fotó: Mészáros Zsolt

Georges Feydeau: A hülyéje

(Két szünettel - 150 perc)
- vígjáték -
fordította: Hamvai Kornél

„George Feydeau-nak remek humora volt. Híres volt az „aranyköpéseiről.” Minden este a Maximba ment. Nem ivott alkoholt, csak ásványvizet. (…) Lusta volt. Eredetileg színész akart lenni. Megbeszélt időpontja volt a Palais Royal színházának igazgatójával, ahol az egyik darabban szeretett volna szerepet kapni. Mivel elkésett, nem alkalmazták. Így ért véget mikroszkopikus színészi karrierje, amit így kommentált: „Azon a napon értettem meg a pontatlanság áldását, és utána egész életemben elkéstem!” Alain Feydeau (1934-2008) színész, Georges Feydeau unokája

Vatelin, aki rajongva szereti feleségét, Lucienne-t, döbbenten tapasztalja, hogy azt egyik barátja, Pontagnac pár napja szerelmesen követi. Kisvártatva kiderül, hogy nem ő az egyetlen udvarló. Rédillon is szívesen közeledne Vatelin feleségéhez. Pontagnac nős, miközben továbbra is léha életet él, Rédillon pedig számos állandó és átmeneti szeretővel rendelkezik. Lucienne mindkettejük felé világossá teszi álláspontját; egyetlen feltétellel lenne hajlandó beadni a derekát: ha a férje megcsalná. Ez esetben kész lenne felajánlkozni egyik széptevőjének. Pontagnac és Rédillon mindenre hajlandók, csakhogy Lucienne félre nem érthető helyzetben találja Vatelint. Épp kapóra jön nekik, hogy Párizsban tartózkodik Maggy, akivel Vatelinnek volt egy futó kalandja Angliában…

Szereplők:
Lucienne/Nagy Cili
Pontagnac/Formán Bálint
Vatelin/Bajomi Nagy György
Rédillon/Balogh János
Mme Pontagnac/Fekete Linda
Maggi/Csonka Szilvia
Soldignac/Horváth Ákos

Armandine/Edvi Henrietta e.h.
Pinchard/Trokán Péter
Mme Pinchard/Vlahovics Edit
Geróme/Kertész Péter
Jean/Kenderes Csaba e.h.
Victor/Jámbor Nándor e.h.
Clara/Varga Dóra
Felügyelő/Vass Szilárd
Vendég/Poór Éva

Díszlet: Klimó Péter
Jelmez: Szűcs Edit
Ügyelő: Győrváry Eszter
Súgó: Balogh Lívia
Rendezőasszisztens: Juhász Ádám
Rendező: Réthly Attila

Bemutató: 2014. november 28. 19 óra, Nagyszínpad

Kapcsolódó

2014.11.22. 09:52

Odavág a parasztoknak – Tarol Pintér Béla kultikus bunkoperája

/ kultúra /
Mint balta a fejbe, olyan ez a megfáradt, celebmesékhez szokott agynak.

2012.12.07. 21:41

A nő körbejár - Kézről kézre premieren

/ kultúra gal. /
Nem kell félni, ez nem az a WSSZ stúdióelőadás, ami mélyen karcol, és utána álmatlanul forgolódsz. Egyszeri, gyorsan lebomló szórakoztatás.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jokkmokk: Ny*lv*n * B v*lt*z*t j*tsz*k cs*k...
Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt
polgartars: N*m *rb*n * b*t*g, h*n*m *z*k, *k*k h*szn*k n*k*. *nn*k * b*r*h...
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat
kertecske: *s m*t v*sz*t*tt * v*r*s,l*k*s**n*k *l*tm*n*s*g*b*n, *z *mb*r*k ...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
kertecske: *z m*g*nt *gy sz*p m*s*. N*m *s t*d*m, h*gy m*r* j*, h*sz*n h*ss...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
Mammamia: H* *z *v*t *lv*nn*k *kk*r m*g n*gy*n s*k *mb*r*t *l k*ll*n* v*nn...
Elvenné Lendvai Ildikó nyugdíját a Mi Hazánk