NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Önök megvennének egy fehér vásznat, haránt fehér sávokkal, 62 millió forintért, amin semmi más nincs?

Jordán Tamás narancssárga zakós műértő sznob orvosa megvette. Ezt itt! Lett is belőle kalamajka. Ez meg itt a Művészet, Lukáts Andor legújabb szombathelyi rendezése.

Vagy húsz éve láttam már ezt a Művészetet. Még a színpadkép is megmaradt bennem, pedig nem jellemző, hogy ennyi idő után úgy egyáltalán, bármi is rémlene egy előadásból. Az egész egyfelvonásosból leginkább Haumann Péter és karaktere élt bennem, hihetetlen színpadi egyéniség. Ascher Tamás rendezése volt, egy olyan, ráérősebb korból, amikor még mi is lelkesebben, hosszú órákon át boncolgattuk, kerestük egy-egy darab lényegét. Ezért is féltem újra megnézni, hátha nagyon más lesz.

A zsákmány felett
fotó: Mészáros Zsolt

A WSSz premierjét Lukáts Andor rendezte. A szombathelyi társulattal nem először dolgozik, amit eddig csinált, abban nem csalódtunk, A mi osztályunk az egyik emlékezetes kedvenc azóta is. Ez biztató jel volt. Ráadásul nem kis köze volt ahhoz a régi előadáshoz sem, ő játszotta akkor Yvant (akit most Szerémi Zoltán).

Szabó Tibor és Jordán Tamás párosa
fotó: Mészáros Zsolt

Összességében nincs amúgy semmi különleges ebben a darabban.

Három idősödő halánték törékeny barátsága, benne három majdnem lezárt élet, különböző életfelfogás, privát csalódottság, főként egymásban. A legnehezebb színpadi műfaj ez, egy ilyen régi vágású, kibeszélgetős darabot jól eljátszani, akciók helyett szócsatákkal lekötni egy kamarateremnyi közönséget. Ehhez mindenekelőtt három rátermett színész kell, akik nemcsak el tudják játszani az ügyesen megrajzolt, összetett karaktereket, de rá tudnak hangolódni egymásra is.

Szerémi és Jordán Tamás
fotó: Mészáros Zsolt

Lukáts Andornak ehhez is van szeme. Megtalálta a szombathelyi társulatban azokat, akik képesek végigcsinálni. Jutalomjáték ez Szabó Tibornak és Szerémi Zoltánnak, ahogy Jordán Tamásnak is: karaktereik működnek, lekötnek, mintha rájuk szabták volna a szerepeket, jó látni, ahogy mozgatják a figurákat és egymást.

Egy jó darabhoz nem kell feltétlenül nagy sztori, elég ha a szerzőnek van egy eredeti felvetése. Itt van ez a fehér kép – a bonyodalom maga.

Egy kilencven centiszer egy méter húszas, vászonra festett alkotás (vagy valami olyasmi), ami tényleg fehér: fehér az alapja és haránt irányú fehér pászmák díszítik. Amiért Serge, a pénzes orvos, privátban sznob műkedvelő (Jordán Tamás) horribilis összeget ad ki. Barátja, a folyton idegeskedő és leosztó Marc (Szabó Tibor) viszont az istennek sem érti, a kép szerinte kész átverés, minimum szar. Kinek van igaza? Döntőbírának felkérik az épp egy rossz házasságba beleugrani készülő, amúgy is döntésképtelen, széteső-félben lévő barátot (Szerémi Zoltánt). Aki történetesen mindig annak ad igazat, aki épp közelebb áll hozzá.

fotó: Mészáros Zsolt

Innentől kezdve persze az is kérdés lesz, mi egyáltalán a művészet. Lehet-e műalkotás egy fehér vászon, rajta fehér ecsetnyomokkal? Mert persze olyan nincs, hogy semmi sincs, valami mindig van. Másrészt minél konkrétabb és direktebb egy műalkotás, annál kisebb a tere a néző fantáziájának, így legalább egy fehér képbe azt látunk bele, amit csak akarunk. Mi ez, ha nem a maximális szabadság? De mitől ér többet egy fehér kép, mint mondjuk egy fehér fal? Mitől lesz egyáltalán értéke valaminek, és mitől nem egy fos?

Attól, hogy egy művészettörténész azt mondja rá: igen, ez most a művészet?

A darab azonban csak felütésében szól a kortárs festményről, sokkal inkább mesél rólunk, korlátainkról, barátságról és kapcsolatokról, arról, hogy Serge-ből az évek alatt miért lett felvágós sznob, barátjából mogorva pokróc, vagy az ütközőzónában szerencsétlenkedő harmadikból balfék. Másrészt képesek vagyunk-e elfogadni barátainkat olyanoknak, amilyenek. Miért szúrjuk el, ami még működik, bántjuk meg akaratlanul is a másikat, akit elvileg mindennél jobban kedvelünk. Vagy a barátság csak addig működik, amíg ki nem derül, hogy nézeteink nem mindenben egyeznek meg? Amíg uralhatjuk a másikat? Miért vonzódunk egyáltalán a másikhoz? Azért, mert a társaságában feldobódunk, általa többnek érezzük magunkat, mert bólogat nekünk, vagy mert tükröt tart elénk? Végül is mi a barátság?

fotó: Mészáros Zsolt

Megannyi kérdés, amire választ is ad Yasmina Reza, többfélét, mindenkinek a maga igazát. A színpadkép minimalista, annyit mond, mint a bizonyos fehér kép, a vita tárgya - bármi belerajzolható.

Yasmina Reza: Művészet

Szereplők:
Serge/Jordán Tamás
Marc/Szabó Tibor
Yvan/Szerémi Zoltán

fotó: Mészáros Zsolt

Díszlet: Khell Csörsz
Jelmez: Pető Kata
Zene: Kovács Márton
Súgó: Papp-Ionescu Dóra
Ügyelő: Bors Gyula
Rendezőasszisztens: Schmidt Róbert
Rendező: Lukáts Andor

Bemutató: 2017. december 1. 19 óra, Márkus Emília terem

Kapcsolódó

2017.11.30. 17:23

Példátlan pervezión kapták a szombathelyi színészeket: van az az őrület, amikor a mosdókagylóval szexelni is lehet

/ kultúra /
Zavarban vagyok, éjszaka van, itt ülök, kezemben egy pohár borral (ez után a darab után muszáj inni valamit), és azon gondolkodom, tetszett-e, vagy annyira mégsem ez a Hétköznapi őrületek, a WSSZ legfrissebb premierje.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

gpszycho: *zt b*zt*s n*k*m *k*rt*d c*m*zn*? T* b*lf…?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: * f*s*zm*s t*n*t**: -*gyr* f*k*z*d* n*c**n*l*zm*s -*mb*r* j*...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
realista: *nn*,* sz*g*r* k*z*pk*rb*n * l*p*st "l*v*g*ss*l" b*nt*tt...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
lalika: K*t*l*z*t*rt cs*k "l*v*g*ss*l" l*h*t l*pn*. ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
syracusa: J* b*mm*g, m**rt n*m m*ndt*d? H* n*k*d t*k*k* * f*s*zm*s m*g * p...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel