NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Rólad is elárul titkokat a mindentudó kereső

Ki kommentel nekünk a Facebookon a legtöbbet? Melyik feltöltött fotónk volt a legnépszerűbb? A Wolfram Alpha egy olyan online szolgáltatás, ami adatok végtelen kincsesbányájából szedi elő a kívánt információt.

Kedves Olvasó, ismerkedj meg a Wolfram Alphá val, a világ egyik legkülönlegesebb, gigantikus tudástárként működő internetes keresőjével. Mert mit is csinál egy átlagos search engine ? Mi beírunk valamit, amire ő kidob egy csomó linket különféle weboldalakhoz, tessék, valamelyiken ott lesz a válaszod (vagy nem). És mit csinál a Wolfram Alpha? Mindenhonnan levadászott, ép ésszel elképzelhetetlen adatmennyiségből tálcán elénk teszi, amit kérünk tőle. 25 év munkája van ebben a keresőben, és az alapján, amire képes, nem is nagyképű tőle az az önreklám, amivel iPhone-alkalmazását reklámozza:

Emlékszel a Star Trek számítógépére? Ez végre valóság.

Mennyi tejet termelnek Magyarországon?

A Wolfram Alpha - csak hogy tudjuk, hogyan álljunk hozzá - szigorúan kemény tényekből, számokból, egyenletekből és becslésekből dolgozik, tehát hiába kérdeztük meg tőle, hogy a magyarok kedves emberek-e, a "nice" szót értelmezve összehasonlította országunk népességét a francia Nice városéval. Ellenben amikor azt kérdeztük le, hogy mennyi tejet termelnek Magyarországon egy évben, már lökte is, hogy 1,753 millió tonnát.

Három másodperc alatt megmondta
fotó:

Népesség, gazdaság, dátumadatok, kvantumfizika, geometria, földrajz, könyvek, csillagászat. Ez csak néhány terület, amiben a kereső hibátlanul teljesít. Megkérdeztük, melyik volt a valaha élt legnagyobb dinoszaurusz - megmondta, hogy az Amphicoelias . Beírtuk, hogy

olympic gold medals Hungary

, és már sorolta is 1972-ig visszamenőleg az aranyérmeseinket.

Szombathely időjárása volt a következő tesztkeresésünk, amire azonnal közölte, hogy ma 26 Celsius fok várható, 45 százalékos páratartalommal, és sütni fog a nap, de pár felhő azért lesz az égen. És ez még csak az első adattáblázat volt: lejjebb görgettünk, ahol grafikonokon láthattuk, hogyan alakult a hőmérséklet az elmúlt napokban, várhatóan hogyan fog a következőkben, és hogy szeptember 11-én mikor mérték a vasi megyeszékhelyen a legnagyobb hőséget (30 fokot 1954-ben). Tetszetős, ugye?

Alázza-e a Microsoft az Apple-t éves bevételben?

És ez még semmi: Wolfram Alpha összehasonlításokra, számításokra, átváltásokra is képes. Kérésünkre egymás mellé tette például a Microsoftot és az Apple-t, bevétel, részvények, piaci részesedés és egyéb ismérvek alapján összevetve a két informatikai cégóriást, de ugyanezt megtette egy csimpánz-gorilla összehasonlításnál, csak őket biológiai jellemzők alapján írta le. De arra is tudta a választ, milyen messze lesz a Föld és a Hold egymástól szilveszterkor, vagy hogy hány éves volt Barack Obama a Woodstock fesztivál idején (8 éves és 11 napos).

Mobilon is bányászhatunk az adatokban
fotó:

Mi mindent tud rólunk a Facebook?

De ami igazán hátborzongatóvá teszi a keresőt, az az, hogy most már saját Facebook-adatainkról is láthatunk benne statisztikákat. Elég annyit beírnunk, hogy

facebook report

, majd engedélyezni a hozzáférést profiloldalunkhoz (nem úgy tűnik, hogy Stephen Wolfram azért kezdte fejleszteni a keresőt 1988-ban, hogy hozzáférjen az adatainkhoz, úgyhogy emiatt - kivételesen! - itt most nem kell aggódnunk), és máris olyan információk birtokába jutunk, amiket eddig nem is tudtunk magunkról és ismerőseinkkel ápolt viszonyunkról.

A kereső megmondja ugyanis, hogy milyen típusú tartalomból mennyit osztottunk meg, és a hét melyik napján, és annak melyik óráiban vagyunk a legaktívabbak a közösségi oldalon. De nem rejti véka alá azt sem, kivel van a legtöbb közös ismerősünk, vagy hány fotót töltöttünk fel eddig összesen - mi több, megtudhatjuk, hogy melyik megosztásunkat halmozták el barátaink a legtöbb lájkkal, és ilyen szép kis tortaszeletekbe gyömöszöli azt is, hogy ismerőseink közül hányan szinglik, foglaltak vagy már házasok.

fotó:

Készüljünk fel, hogy egynémely információ meg fog lepni minket. Azt viszont érdemes tudatosítani magunkban, hogy - és ez az igazán ijesztő -, mindezeknek az adatoknak a Facebook már eleve birtokában van, hiszen eszerint szortírozza, adagolja nekünk a hirdetéseit. A Wolfram Alpha voltaképpen azt az örök törvényszerűséget tárja elénk kézzelfogható formában, hogy ha nem pénzzel fizetünk egy áruért, akkor valójában mi vagyunk az áru - az információk, amiket közlünk magunkról.

De ne őt hibáztassuk: ez egy zseniális kereső, amit bármikor csatasorba állíthatunk, ha nem akarunk negyed órákat guglizni egy-egy számadat után. Tegyünk így , és próbáljuk ki a PRO változatot is.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: *z *g*z l*nn* *kk*r, h* l*nn* f*lyt*t*s*. *tt *z*nb*n m*gsz*n*k ...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
fgzb: " D*m*kr*c**" " Gl*b*l*z*c**" " N*mz*t* ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
okoska1122: R*m*l*m v*gr* *z *x*m!!...
Frontálisan ütközött két autó Hegyhátsálnál
TheOldBarbers: *nny*r* *z*rt n*k*d s*ncs *g*z*d. * k*r*kp*r *t * f**tt*l p*rh*z...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
mikornyicki: *k*s p*ld*j*, h*gy m**rt k*ll*n* m*n. Kr*ssz v*zsg* * k*r*kp*r*s...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton