NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

A szombathelyi Claudius Hotel tulajdonosa viheti csődbe az Alexandra könyvesboltokat?

Sarkítva akár ezt is lehetne mondani, de azért nem ilyen egyszerű, komoly céges harcok folynak a háttérben.

Nemrég megjelent egy cikk a hvg.hu -n, ami szerint akár csődbe is mehet az Alexandra bolthálózat. Számunkra ott vált érdekessé a sok-sok adat és összefüggés kibontása, amikor kiszúrtunk egy ismerős cégnevet, a Wolf-CRS Kft-t, ami a szombathelyi Claudius Hotel tulajdonosa.

A Wolf-CRS Kft tavaly év végén megszerezte az Alexandra bolthálózatot üzemeltető Rainbow Kft-ben a menedzsment-jogot, ezzel átvette az irányítást, és megtiltotta az alkalmazottaknak, hogy a korábbi ügyvezetőre hallgassanak. Mindebben már csak az szép, hogy a korábbi ügyvezető látja el könyvekkel a boltokat egy másik cégen keresztül, most fennáll egy 3,8 milliárdos tartozás, az Alexandra pedig beleroppanhat a csatározásba.

A szombathelyi szál: Úgy vették meg a Claudius Hotelt, hogy nem fizették ki

Korábban megírtuk, hogy miként alakult Szombathely két nagy hírű szállodájának, a Savaria Hotelnak és a Claudius Hotelnek a sorsa

2015.05.22. 14:36

Nem fizették ki a Claudius Hotelért a vételárat

/ közélet 2 hsz. 2 kapcs. /
Mi lesz a Claudius Hotellel?
. Tulajdonosváltások, ki nem fizetett vételár, árverezés... Azért próbáljuk röviden elmagyarázni:
A Savaria Hotel és a Claudius Hotel a rendszerváltás után az IGN Zrt. Kecskemét tulajdonába került (ez a cég 2012 óta felszámolás alatt áll). 2012 július 9-én az IGN eladta a Claudius Hotelt a Wolf-CRS Kft-nek, aki nem fizette ki határidőre az 547 millió forintos vételárat. Hogy azóta ez megtörtént-e, arról semmiféle írásos információra nem bukkantunk.

A Wolf-CRS Kft 2011 május 31. óta NAV-végrehajtás alatt áll, ezt a nyilvános cégbírósági bejegyzések közt lehet olvasni - most is.

Fontos megjegyezni azért, hogy a Claudius Hotelt azóta is a Wolf-CRS Kft-hez köthető Savadius Kft. üzemelteti, úgy tudjuk, fennakadások nélkül .
A Claudius Hotel
fotó: Bonyhádi Zoltán

Beszállt a Wolf-CRS a könyvbizniszibe, borulhat az Alexandra-hálózat

Nem tudjuk milyen taktikai játszma zajlik a háttérben, ami biztos, hogy pár napja a milliárdos Matyi Dezső, a Könyvbazár Kft ügyvezetőjeként levelet küldött a kiadóknak, hogy nem tud fizetni.

Az alapító Matyi Dezső ma már papíron nem köthető az Alexandra hálózathoz, de a HVG részletezte, hogy miképp is működik ez:

 • a nagy könyvkereskedők (Libri, Líra, Kossuth) könyveit a Könyvbazár Kft (könyvnagykereskedő) veszi át, ami Matyi Dezső volt felesége nevén van, de Matyi Dezső az ügyvezetője
 • az Alexandra (dolgozók, boltok, gyakorlatilag a kiskereskedelem) a Rainbow Üzletlánc Kft-é, ami szintén a volt feleség nevén van, de ott is Matyi Dezső volt az ügyvezető
 • Egymásra mutogatnak, hogy ki tartozik kinek

 • a Rainbow Kft-ben tavaly átvette az irányítást a Wolf-CRS , tavaly év végén megtiltották a Rainbow dolgozóinak, hogy Matyi Dezső utasításait végrehajtsák, mivel szerintünk az ügyvezető több mint hárommilliárd forinttal nem tud elszámolni
 • Matyi Dezső szerint ez fordítva igaz, így nem ad ki árut a Rainbow Kft-nek
 • Ezzel most megakadt, az amúgy is lassan forgó kereke az Alexandrának, amelyet hitelekből duzzasztottak megkerülhetetlen piaci szereplővé. A vesztes egyébként ebben a hercehurcában nem csak a könyvvállalat lehet, hanem maguk a könyvolvasók is. A könyvpiac ugyanis annyira kiszolgáltatott, hogy könnyedén borulhat az egész eddigi rendszer, amelyben az Alexandra megkerülhetetlen.

  Az ügy most feljelentésekkel folytatódik, mivel a könyvbirodalom válságmenedzselésével megbízott Somogyi Ferenc, a Wolf-CRS nevében intézkedő munkatárs, azt indexnek azt állította , hogy törvénytelenségek is folytak a háttérben. Ezt szeretné felgöngyölítettni a hatóságokkal.

  Matyi jogi képviselője azonban pont azt állítja, hogy a Wolf-CRS tulajdonjogszerzése volt törvénytelen. Álláspontjuk szerint ugyanis okirat-hamisítás történt. A Wolf így kaphatott tulajdonrészt a Rainbowban.

  A szombathelyi Alexandra könyvesbolt a nagyszálló mellett
  fotó: Garai Antal Atom

  Nem a rejtélyes Wolf Crs viszi csődbe az Alexandrát, csak kiborította a bilit, ami már csurig volt?

  Somogyi állítása szerint a Rainbow mára már komoly tartozásokat halmozott fel. Egy novemberi adat szerint, több mint 260 millió forint kifizetetlen számlája van, amik leginkább az üzletek bérleti díjainak rendezetlensége miatt halmozódott fel.

  Mindennek eredménye pedig az ( a hvg forrásai szerint ), hogy a nagy könyvkereskedők visszahívják a könyveiket az Alexandra bolthálózatból (ez körülbelül 3000 címet jelent, azaz ennyivel kevesebb fajta könyv lesz elérhető a boltokban), ami vélhetően összeroppantja az Alexandra-hálózatot, de a nagy könyvkereskedőket is megviseli.

  Az már csak egy átlagember számára érdekes, hogy egy évek óta többszörösen végrehajtás alatt álló cég, mint a Wolf-CRS Kft, hogy tud ekkorákat gurítani gond nélkül és működni lazán?!

  Hozzászólások (5)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
  Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
  iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
  A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
  okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
  Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
  zuckerpopo: K*r*kp*r*s v*r*sn*k br*ng*s f*t*r j*r, n*m *rt*m * t*lt*k*z*k*t....
  Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
  mikrobi: * m*nk*v*z*t* f*l*l*s*g*, t*dn** k*ll*t v*ln* h*gy n*m *ng*d* r*...
  Húsz tonnás markoló szakadt pincébe Szombathelyen