NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Kiszivárgott videók a Windows 8-ról

Október 25-én jön az új operációs rendszer, de már kiszivárgott négy videó róla.

A kora kilencvenes évek óta fúrtak-farigcsáltak a Microsoft által kiötlött Windows-on, de úgy igazából forradalmi változást azóta sem vehettünk észre rajta: gyorsabb és snádjigabb és kezelhetőb lett ugyan, de a vérvonal maradt. Ugyanez azonban már nem lesz elmondható az operációs rendszer nyolcas sorszámú változatáról: a grafikus interfész, magyarul az egész kinézet gyökeresen eltér az elődökétől (ez nem is részben a tablet-forradalomnak is köszönhető), és nem csak az - gyakorlatilag újrarántották az egész platformot. A Windows 8-ról annyit már eddig is tudni lehetett, hogy a mobilra lefejlesztett oprendszerhez, a Windows Phone -hoz hasonlóan a Metro fantázianevű felületen fog működni, ami úgy néz ki, mintha különböző csinos csempék sorakoznának egymás alatt, fölött és mellett, és mindegyik mögött egy-egy alkalmazás lapul. Lesz multitask, búcsút inthetünk viszont a jó öreg Start menünek.

Hogy ez valami egészen más, tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés lesz, azt tehát már tudják egy ideje azok, akik figyelik a tech-világ lépéseit (és azon belül azt, hogy a Microsoft hogyan igyekszik az Apple nyomába eredni). Azt viszont csak a fejlesztők egy kivételezett klánja tudhatta, hogyan néz ki mindez a működésben - idáig legalábbis. A YouTube-ra ugyanis hogy, hogy nem, felszivárgott négy videó, amit láthatóan a Windows 8 promóciójához készítettek. (És talán egy fokkal több mindent megmutatnak, mint amit a hivatalos site-on látunk.)

Az első videóból többek között azt tudjuk meg, hogy ha táblagépen használjuk majd a Windows 8-at (de persze nem csak azon lehet), akkor jelszó helyett a megfelelő képernyőpontokra bökött ujjbeggyel tudunk bejelentkezni, akár egy szívünknek kedves fényképet segítségül hívva. Aztán azt, hogy az egyes appokat a képernyő bal oldaláról ránthatjuk be, de akár a képernyőt is megoszthatjuk közöttük tetszőleges arányban, ami azért egy elég fain húzás.

A másodikban azt is láthatjuk, hogy a csempeszerűen elhelyezkedő alkalmazások nem csak úgy vannak a képernyőn, hanem ún. live tile -ok ezek, vagyis akkor is közölnek jellegükből adódó friss információkat (például hőmérséklet, vagy hogy hány e-mailünk érkezett), ha még meg sem nyitottuk őket:

És persze azt is, hogy a keresés játszi könnyedségű, ja, és az appokat értelemszerűen a Windows Store-ból vásárolhatjuk meg (reklámvideóként ez nyilván nem részletez mindent, de a lényeg átjön):

Hogy beváltja-e az új oprendszer a hozzá fűzött erőteljes reményeket, az nyilván majd a használat elterjedésével derül ki. Mindenesetre kritikák már szép számmal akadnak a béta verzióról, bőven lehet szemezgetni köztük (figyelem, minden egyes szó mögött más link lapul).

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: *z *g*z l*nn* *kk*r, h* l*nn* f*lyt*t*s*. *tt *z*nb*n m*gsz*n*k ...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
fgzb: " D*m*kr*c**" " Gl*b*l*z*c**" " N*mz*t* ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
okoska1122: R*m*l*m v*gr* *z *x*m!!...
Frontálisan ütközött két autó Hegyhátsálnál
TheOldBarbers: *nny*r* *z*rt n*k*d s*ncs *g*z*d. * k*r*kp*r *t * f**tt*l p*rh*z...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
mikornyicki: *k*s p*ld*j*, h*gy m**rt k*ll*n* m*n. Kr*ssz v*zsg* * k*r*kp*r*s...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton