NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A k2 Színház művészei szerint Dér András valótlanságot állított szombathelyi színházigazgatói pályázatában

Ennek kiszivárgása okozhatta Dér visszalépését és a szombathelyi színházbotrány kitörését.

Törvénytelenség, zsarolás, fenyegetőzés, botrányos helyzet. Ezek a kijelentések is röpködtek a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén

2017.03.02. 08:45

Új színházigazgatói pályázat lesz, van költségvetése a városnak

/ közélet gal. 42 hsz. 1 kapcs. /
A Jordán-ügyben döntetlen volt a szavazás. Olvassa újra egésznapos tudósításunkat, és szavazzon Ön is.
, ahol eredménytelenül zárult a színház igazgatójának megválasztása.

Mint sokszor leírtuk, Jordán Tamás kihívója, Dér András visszalépett a pályázattól, és ezt azzal a botrányos helyzettel indokolta, amit pályázatának nyilvánosságra hozása okozott. A közgyűlésen a városvezetés és a Fidesz-frakció is erre építette fel kommunikációját.

Eszerint Dér András nem szerette volna, ha idő előtt kiderül, kik támogatják majd színházigazgatói munkáját, mert attól tartott, hogy őket támadások érik majd. Sőt, Illés Károly alpolgármester odáig ment, hogy zsarolásról beszélt, és arról, hogy erről Jordán Tamásnak is tudnia kellett. Volt, aki azt mondta, Jordán emberei az egész országban kampányt indítottak, és üldözni kezdték azokat, akik Dér Andrást támogatták.

Jordán - Dér
fotó:

Megnéztük még egyszer a pályázatot, és közben megtaláltuk a k2 Színház két művészének, Benkó Bencének és Fábián Péternek a közleményét , amit február 22-én adtak ki, tehát egy nappal Dér András visszalépése után. Dér András pályázatában ezt írta:

A k2 színházi formáció (Kaposváron végzett fiatal színészek) bevonásával és a színház színészeivel Szombathelyhez köthető darab létrehozását tervezzük. Ez is része a Kaposvári Egyetem és a Színház szorosabb együttműködésének.

A két művész a közleményben hangsúlyozta, hogy valóban tárgyalt velük Dér András, és rendezői szándéknyilatkozatot kért, amit meg is adtak neki. Viszont nem a k2 színház, hanem saját maguk nevében tették ezt a nyilatkozatot. Szó szerint ezt írják:

Felkeresett minket Dér András, hogy írjunk alá rendezői szándéknyilatkozatot a pályázatához. Azt ajánlotta, hogy amennyiben őt nevezik ki igazgatónak, szívesen hívna meg minket rendezni. Mi erre rábólintottunk.

k2 társulata
fotó: k2

És hozzáteszik:

mi csak kettőnk nevében fogadtuk el a felkérést, a társulattól függetlenül. A társulatunk tehát semmit sem tudott a pályázatba való bekerüléséről, ahogyan mi sem. Bár gondolhattuk volna, hogy akármennyire is önállóan írunk alá valamit, az úgyis elválaszthatatlan lesz a k2-től. Erre a félreértésre Dér András figyelmét is felhívtuk, aki elismerte, hogy a pályázatból fentebb idézett passzus kitaláció.

És még ezt is írták:

Ha Jordán Tamás is felkér minket, akkor neki is aláírjuk a pályázatát. Szerintünk ez nem erkölcsi kérdés. Sőt, az lenne egészséges, ha egy színházigazgatói pályázat esetén az egyik pályamű támogatása nem lenne egyenlő a többi pályázó ellen való állásfoglalással. Elismerjük Jordán Tamás munkásságát és mindent, amit a szombathelyi színházért tett. Sőt, őszintén örülünk, ha ő maradhat az igazgató. És mégsem gondolnánk, hogy ennek ellentmond a másik pályázó által felkínált munkalehetőség elfogadása.

Nem állítjuk, de könnyen lehet, hogy a pályázat nyilvánosságra hozatalától azért ijedt meg Dér András, mert tudta, hogy abban valótlanságok is szerepelnek, és ez volt az egyik oka, hogy visszalépett a pályázattól.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna