NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

WC-papír felvásárlást hozhat az egyre súlyosabb papírhiány

De a legjobb esetben is nagyot fog emelkedni a háztartási és egyéb papírtermékek ára a közeljövőben.

A járvány és a műanyag termékek tiltása együttesen olyan felfordulást okozott a papíriparban, amilyenre valószínűleg évtizedek óta nem volt példa - hívta fel a figyelmet a G7. Mint írják, mostanra azonban számos alapanyagból és köztes termékből az ellátás is akadozik.

A probléma egyik oka, hogy nagyon megugrott a legfontosabb alapanyag ára: a cellulóz a tavaly őszi mélyponthoz képest fél év alatt több mint 40 százalékot drágult. Szeptemberben azonban már nemcsak ezzel volt probléma, hanem a mennyiséggel is. Egyre több papírtípusból egyszerűen nem érkezett elég, lényegében hiány alakult ki a piacon - írja a lap. Ráadásul a koronavírus-járvány, illetve az amiatt hozott intézkedések felborították a megszokott ügymenetet, és úgy általában a kereslet-kínálati viszonyokat. Emellett gondot okozott a különböző műanyag termékek betiltása is, mivel sok műanyag terméket papíralapú helyettesítőkkel váltottak ki.

A papíripari cégek így aztán nem kapnak elég alapanyagot. A Magyar Piszke Papír cégvezető-tulajdonosa a G7-nek egyenesen úgy fogalmazott, hogy a papírpiacon

„a háború óta nem volt ilyen káosz”

.

Ennek eredménye egyrészt az lesz, hogy a következő időszakban a megszokottnál jóval kevesebb keménykötésű könyv lesz a piacon, de hiány van a magazinpapírokból, a különböző címkékhez használt öntapadó alapanyagból, és kevés az olyan úgynevezett thermo papír is, amit mások mellett az élelmiszerláncok zöldség-gyümölcs mérlegei használnak a címkenyomtatáshoz. A lakosság számára persze az fog leginkább feltűnni, ha elfogy a WC-papír az üzletekből, ami a lap szerint szintén várható.

A lap még megjegyzi, hogy a legjobb esetben is arra kell készülnünk, hogy a háztartási és egyéb papírtermékek ára nagyot fog emelkedni a közeljövőben. Rosszabb esetben pedig arra, amit a járvány kitörésekor láthattunk az üzletek WC-papír-polcainál, akkor itthon még többnyire csak külföldi videókon.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

westend: Sz*m*kk*l v*gy*zz p*p*, s*k*r*lt r*nggy* *gn*d * m*n*p....
Megvan a toplista: Kiderült, melyik a legdrágább utca Szombathelyen
ltk70: *nk*bb t* "ny*g*dj b*k*n", s*nk*t n*m *rd*k*l *z *kny*m*...
Meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere
Ddd911: M*rt v*l*sz*n*l*g sz*p k*s k*mm*nt h*b*r* l*nn* b*l*l*. *lt*tt v...
Több mint 22 ezer fertőzöttet találtak hétvégén
eheti: B*c*gl*mv*n b*cs* * sz*g*rt*. D* l*g*l*bb n*p*nt* k*p t*bb *l...
Az ország nagy részén emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben
kovacsg: F*nt*szt*k*s z*n*k*r, f*nt*szt*k*s *mb*r. N*m *gysz*r v*lt*m k*n...
Meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere