NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

VW Bogarat toltak fel a Szombathelyi Képtár lépcsősorán

Rádióban kért segítséget egy nem hétköznapi dologban egy kőszegi férfi. Diplomamunkának készült kelta mintás VW bogarat kellett feljuttatni a Szombathelyi Képtárba. Öt percen belül jelentkezett egy autómentő cég és az autó már a kiállítótérben van. Videóbeszámoló.

Amikor kb. egy hónapja azt írtuk Ternyák Péterről

2010.04.20. 14:17

Retro fíling Kékfényben - Bólogató kutyától a kelta mintás VW Bogárig

/ életmód gal. /
Kőszeg Fő terén veterán autók és motorok, a Kékfény nevű vendéglőben pedig retro kiállítás és buli várta az évtizedekkel ezelőtti tárgyak és zenék szerelmeseit.
, hogy bogaras ember, a szó minden értelmében, akkor nem jártunk messze a valóságtól. A Savaria Egyetemi Központ Rajz Intézeti Tanszéke ugyanis kiállítást szervez Kezdőtőke címen a diplomamunkákból a Szombathelyi Képtárban. Ez addig nem is jelent problémát, amíg vásznakat, festett cserepeket és hasonló alkotásokat kell kiállítani, Makai András azonban egy VW bogarat festett ki kelta mintázattal, ez volt a diplomamunkája. Érthető lett volna, ha Ternyák Péter, az autó tulajdonosa elfogadja, hogy az autó kiállítása technikailag lehetetlen.

Videó az autó lépcsőztetéséről

A tulaj azonban úgy gondolta, hogy a feladat nehéz, de koránt sem lehetetlen és Makai András is megérdemli, hogy lássák az alkotását. Felhívott hát két helyi rádiót, ahol közzétették a kérését: aki tud, délután három órakor menjen segíteni, továbbá minden ötletet szívesen fogad, hogyan lehet megoldani ezt a problémát. A Nyugat Rádió reggeli műsorában élőben is kapcsolták a fiatalembert. A műsorvezető megkérdezte, nem lenne-e megoldás, ha a Képtár lépcsője előtt állna az autó? De a férfi eltökélt volt: a VW Bogár mindenképpen feljut az emeletre.

Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
fotó: Tánczos Mihály

Nem telt el öt perc a bejelentkezés után és csörgött a rádió telefonja. A Vasi Autómentő Kft. egyik embere érdeklődött, aktuális-e még a segítségnyújtás? A telefonáló megkapta Ternyák Péter telefonszámát, így ezután már egymással egyeztettek. A cég két embere elment terepszemlét tartani és a darus autóról azonnal letettek, de megnyugtatták a kocsi tulaját, hogy a bogara felkerül a Képtárba.

Délután fél háromkor még szakadt az eső. Azok, akik korábban ígérték, hogy jönnek segíteni az autót feltolni lemondták a találkozót. Az autómentők azonban megérkeztek és nekiálltak az előkészületeknek. Pontban három órakor elállt az eső.

Makai András és Ternyák Péter kíváncsian nézték, milyen építmény kerül a meredek lépcsősorra. A kocsi tulaja elmondta, ő nem izgul, biztos benne, hogy megoldják a feladatot. Mint kiderült, ismeri azt az autómentőt, aki jelentkezett. Másfél éve ő szállította el Kőszeg mellől a kitört kerekű bogarat, miután kátyúba hajtott vele. Még a névjegykártyája is benne volt a Volkswagenben.

Klikk ide a galériához
fotó: Tánczos Mihály

Közben megjelent a szombathelyi szent ember, Varecza László is. Nincs csipkebokor motívum az autón? - kérdezte valaki Makai Andrást, utalva arra, hogy szent Varecza környezetében spontán kigyulladnak a csipkebokrok. Kitérőként megjegyezzük, hogy az említett férfi korábban főiskolai docensként dolgozott, majd 1983-1996. között saját bevallása szerint halott volt. Akinek van egy fél órája, annak ajánljuk megtekintésére a szombathelyi filmesek által készített dokumentumfilmet a helyi szentről.

Visszakanyarodva a Volkswagenhez, az autó az első lépcsősort gyűrte le nehezebben a második kettő pedig már gyaloggalopp volt számára. Ehhez persze kellett több izmos férfikéz is. Negyed órával a munka megkezdése után a bogár begördült a Képtár ajtaján. Mint kiderült, az intézményben ez az első gépkocsi, eddig a legnagyobb kiállított jármű egy motorkerékpár volt. A lelkes segítők nevetve mondták Ternyák Péternek, hogy ha már itt vannak, akkor az intézmény csigalépcsőjén is felviszik a bogarat, de erre nem került sor.

Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
fotó: Tánczos Mihály

A „Kezdőtőke” nevű kiállítás május 19.-június 6-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban, ahol a képi ábrázolás és kézműves, valamint rajzszakon végzett hallgatók diplomamunkái láthatók.

Kapcsolódó

2010.04.20. 14:17

Retro fíling Kékfényben - Bólogató kutyától a kelta mintás VW Bogárig

/ életmód gal. /
Kőszeg Fő terén veterán autók és motorok, a Kékfény nevű vendéglőben pedig retro kiállítás és buli várta az évtizedekkel ezelőtti tárgyak és zenék szerelmeseit.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Pistike39: *n *nk*bb *rt* *lv*s*sn*k g*nd*ln*m *z h**nyz*k *tt sz*r*nt*m....
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Syper: M* * v*l*m*ny* * v*kc*n**g*z*lv*nyr*l???...
Podcast péntek: Élőben Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
hatszazwattos: *z *l*bb*b*l *lt*nt*k *z *r*sj*l*k; d* t*l*n *rth*t*....
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
hatszazwattos: *lt*lt *gy *v, *s t*v*bbr* s*ncs n*rm*l*s t*j*k*zt*t*s. *z s*jn*...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : M* *ndr*s v*l*m*ny* M*t*lcsy k*rm*nykr*t*k*j*r*l? ...
Podcast péntek: Élőben Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével