NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

VW Bogarat toltak fel a Szombathelyi Képtár lépcsősorán

Rádióban kért segítséget egy nem hétköznapi dologban egy kőszegi férfi. Diplomamunkának készült kelta mintás VW bogarat kellett feljuttatni a Szombathelyi Képtárba. Öt percen belül jelentkezett egy autómentő cég és az autó már a kiállítótérben van. Videóbeszámoló.

Amikor kb. egy hónapja azt írtuk Ternyák Péterről

2010.04.20. 14:17

Retro fíling Kékfényben - Bólogató kutyától a kelta mintás VW Bogárig

/ életmód gal. /
Kőszeg Fő terén veterán autók és motorok, a Kékfény nevű vendéglőben pedig retro kiállítás és buli várta az évtizedekkel ezelőtti tárgyak és zenék szerelmeseit.
, hogy bogaras ember, a szó minden értelmében, akkor nem jártunk messze a valóságtól. A Savaria Egyetemi Központ Rajz Intézeti Tanszéke ugyanis kiállítást szervez Kezdőtőke címen a diplomamunkákból a Szombathelyi Képtárban. Ez addig nem is jelent problémát, amíg vásznakat, festett cserepeket és hasonló alkotásokat kell kiállítani, Makai András azonban egy VW bogarat festett ki kelta mintázattal, ez volt a diplomamunkája. Érthető lett volna, ha Ternyák Péter, az autó tulajdonosa elfogadja, hogy az autó kiállítása technikailag lehetetlen.

Videó az autó lépcsőztetéséről

A tulaj azonban úgy gondolta, hogy a feladat nehéz, de koránt sem lehetetlen és Makai András is megérdemli, hogy lássák az alkotását. Felhívott hát két helyi rádiót, ahol közzétették a kérését: aki tud, délután három órakor menjen segíteni, továbbá minden ötletet szívesen fogad, hogyan lehet megoldani ezt a problémát. A Nyugat Rádió reggeli műsorában élőben is kapcsolták a fiatalembert. A műsorvezető megkérdezte, nem lenne-e megoldás, ha a Képtár lépcsője előtt állna az autó? De a férfi eltökélt volt: a VW Bogár mindenképpen feljut az emeletre.

Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
fotó: Tánczos Mihály

Nem telt el öt perc a bejelentkezés után és csörgött a rádió telefonja. A Vasi Autómentő Kft. egyik embere érdeklődött, aktuális-e még a segítségnyújtás? A telefonáló megkapta Ternyák Péter telefonszámát, így ezután már egymással egyeztettek. A cég két embere elment terepszemlét tartani és a darus autóról azonnal letettek, de megnyugtatták a kocsi tulaját, hogy a bogara felkerül a Képtárba.

Délután fél háromkor még szakadt az eső. Azok, akik korábban ígérték, hogy jönnek segíteni az autót feltolni lemondták a találkozót. Az autómentők azonban megérkeztek és nekiálltak az előkészületeknek. Pontban három órakor elállt az eső.

Makai András és Ternyák Péter kíváncsian nézték, milyen építmény kerül a meredek lépcsősorra. A kocsi tulaja elmondta, ő nem izgul, biztos benne, hogy megoldják a feladatot. Mint kiderült, ismeri azt az autómentőt, aki jelentkezett. Másfél éve ő szállította el Kőszeg mellől a kitört kerekű bogarat, miután kátyúba hajtott vele. Még a névjegykártyája is benne volt a Volkswagenben.

Klikk ide a galériához
fotó: Tánczos Mihály

Közben megjelent a szombathelyi szent ember, Varecza László is. Nincs csipkebokor motívum az autón? - kérdezte valaki Makai Andrást, utalva arra, hogy szent Varecza környezetében spontán kigyulladnak a csipkebokrok. Kitérőként megjegyezzük, hogy az említett férfi korábban főiskolai docensként dolgozott, majd 1983-1996. között saját bevallása szerint halott volt. Akinek van egy fél órája, annak ajánljuk megtekintésére a szombathelyi filmesek által készített dokumentumfilmet a helyi szentről.

Visszakanyarodva a Volkswagenhez, az autó az első lépcsősort gyűrte le nehezebben a második kettő pedig már gyaloggalopp volt számára. Ehhez persze kellett több izmos férfikéz is. Negyed órával a munka megkezdése után a bogár begördült a Képtár ajtaján. Mint kiderült, az intézményben ez az első gépkocsi, eddig a legnagyobb kiállított jármű egy motorkerékpár volt. A lelkes segítők nevetve mondták Ternyák Péternek, hogy ha már itt vannak, akkor az intézmény csigalépcsőjén is felviszik a bogarat, de erre nem került sor.

Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
fotó: Tánczos Mihály

A „Kezdőtőke” nevű kiállítás május 19.-június 6-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban, ahol a képi ábrázolás és kézműves, valamint rajzszakon végzett hallgatók diplomamunkái láthatók.

Kapcsolódó

2010.04.20. 14:17

Retro fíling Kékfényben - Bólogató kutyától a kelta mintás VW Bogárig

/ életmód gal. /
Kőszeg Fő terén veterán autók és motorok, a Kékfény nevű vendéglőben pedig retro kiállítás és buli várta az évtizedekkel ezelőtti tárgyak és zenék szerelmeseit.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lojalista: D*gd f*l m*g*dn*k * 2x1 s*v*s *t*t f*d*sz sz*lg*.J*v*r* v*r*s*g ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
lojalista: J* *n *s gr*t*l*l*k * k*v*t*l*z* t*l*jn*k,,k* *s v*lt?J* * m*sz*...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
miki1950 : *zt * s*k *g*zs*g*t *m*t l**rt*t*k, *n n*m t*d*m *b*r*ln*. D* m...
“Nem megoldás cinkosként asszisztálni a fideszes mutyikhoz” - volt fideszes polgármesterek írtak levelet a döntéshozókhoz
j...: Gr*t*l*l*k m*nd*nk*n*k *k* * k*v*t*l*z*sb*n r*szt v*tt . ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
Fater: F*p f*ly*d*k, b*rn* s*r* t*k*ny. C*tr**n, p**g**t, f**t, pl. 250...
Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok