NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szentgotthárdi iskolaigazgatók a templombajáróktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat

Egy közlemény szerint nincsenek meg a feltételek a szervezeti átalakításhoz.

"Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok" - így kezdődik a Közösen Szentgotthárdért Egyesület lapunkhoz eljutott közleménye.

Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
fotó: Forrás: szentgotthárd.hu

Vasárnap írtuk

2019.12.08. 14:46

Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma

/ közélet 13 hsz. /
A szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot Széll Kálmán javaslatára alapították 1893-ban. Egy általános iskolával együtt lehet most az egyházé.
, hogy egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma, és az egyik általános iskola is. Arról is beszámoltunk, hogy a városnak két általános iskolája van, az Arany János iskolában az alsó tagozatosok tanulnak, a Széchenyiben pedig a felsősök. Az egyházmegye tervei szerint mindkét iskolában az első osztálytól a nyolcadikig tanítanának, az egyházivá váló Széchenyi iskola a szintén egyházi Vörösmarty gimnázium alapképzője lenne.

Arany János Általános Iskola Szentgotthárd
fotó: Forrás: sztgarany.hu

Az egyesület most azt írja, a két iskolában nincsenek meg a feltételei a nyolcosztályos oktatásnak, és sok a szabály, melyeknek alapvetően meg kell felelnie annak, aki katolikus iskolába íratja gyermekét.

A közleményt kiadó Közösen Szentgotthárdért Egyesület ősszel összellenzéki jelölteket indított a városban, habár a polgármester Huszár Gábor (Fidesz) maradt, a nyolc képviselői helyből négyet az egyesület nyert el.

Közlemény

Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok... A Közösen Szentgotthárdért Egyesület elsősorban az eljárást kritizálja.

Városunk oktatási intézményei állami fenntartásúak, irányításuk a Szombathelyi Tankerülethez tartozik. A város polgármestere, a tankerület vezetője és a megyéspüspök megállapodásáról furcsa módon értesültek tehát az igazgatók. A magyarlaki iskola egyházivá alakítását már nyár elején is rebesgették, de hogy nagy múltú gimnáziumunk és a "Széchenyi" is egyházivá válhat, igazi meglepetésként érte a pedagógusokat és a szülőket. A VMG városunk büszkeségére Szentgotthárd polgárainak anyagi befektetésével 1893-ban alakult meg mint Vas megye első állami gimnáziuma. Eddig tartott a dicsősége?

A két általános iskola ismét 1-8. évfolyamos lenne. Az Aranyban ennek pillanatnyilag nincsenek meg a feltételei. Ha valóban szeptembertől indulna az új rendszer, a nyár folyamán a tankerületnek létre kell hozni a fizika-kémia labort, az egyéb szaktantermeket, gondoskodnia kell az oktatáshoz szükséges anyagokról, eszközökről. S ha mindez sikerül is, hol fogják megtartani a kötelező heti 5 testnevelés órát a 16 osztálynak? A jelenlegi pici tornateremben?

Nem vitatjuk: az egyházi iskolák is lehetnek jók, sőt az állam több anyagi forrást juttat nekik, mint a saját fenntartásában lévőknek. Egyes, többnyire protestáns egyházi intézményekben a legmodernebb pedagógiát alkalmazzák. Ám sok a szabály, melyeknek alapvetően meg kell felelnie annak, aki katolikus iskolába íratja gyermekét. A szentgotthárdiak számíthatnak ránk!

Közösen Szentgotthárdért Egyesület

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna