NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szentgotthárdi iskolaigazgatók a templombajáróktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat

Egy közlemény szerint nincsenek meg a feltételek a szervezeti átalakításhoz.

"Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok" - így kezdődik a Közösen Szentgotthárdért Egyesület lapunkhoz eljutott közleménye.

Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
fotó: Forrás: szentgotthárd.hu

Vasárnap írtuk

2019.12.08. 14:46

Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma

/ közélet 13 hsz. /
A szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot Széll Kálmán javaslatára alapították 1893-ban. Egy általános iskolával együtt lehet most az egyházé.
, hogy egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma, és az egyik általános iskola is. Arról is beszámoltunk, hogy a városnak két általános iskolája van, az Arany János iskolában az alsó tagozatosok tanulnak, a Széchenyiben pedig a felsősök. Az egyházmegye tervei szerint mindkét iskolában az első osztálytól a nyolcadikig tanítanának, az egyházivá váló Széchenyi iskola a szintén egyházi Vörösmarty gimnázium alapképzője lenne.

Arany János Általános Iskola Szentgotthárd
fotó: Forrás: sztgarany.hu

Az egyesület most azt írja, a két iskolában nincsenek meg a feltételei a nyolcosztályos oktatásnak, és sok a szabály, melyeknek alapvetően meg kell felelnie annak, aki katolikus iskolába íratja gyermekét.

A közleményt kiadó Közösen Szentgotthárdért Egyesület ősszel összellenzéki jelölteket indított a városban, habár a polgármester Huszár Gábor (Fidesz) maradt, a nyolc képviselői helyből négyet az egyesület nyert el.

Közlemény

Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok... A Közösen Szentgotthárdért Egyesület elsősorban az eljárást kritizálja.

Városunk oktatási intézményei állami fenntartásúak, irányításuk a Szombathelyi Tankerülethez tartozik. A város polgármestere, a tankerület vezetője és a megyéspüspök megállapodásáról furcsa módon értesültek tehát az igazgatók. A magyarlaki iskola egyházivá alakítását már nyár elején is rebesgették, de hogy nagy múltú gimnáziumunk és a "Széchenyi" is egyházivá válhat, igazi meglepetésként érte a pedagógusokat és a szülőket. A VMG városunk büszkeségére Szentgotthárd polgárainak anyagi befektetésével 1893-ban alakult meg mint Vas megye első állami gimnáziuma. Eddig tartott a dicsősége?

A két általános iskola ismét 1-8. évfolyamos lenne. Az Aranyban ennek pillanatnyilag nincsenek meg a feltételei. Ha valóban szeptembertől indulna az új rendszer, a nyár folyamán a tankerületnek létre kell hozni a fizika-kémia labort, az egyéb szaktantermeket, gondoskodnia kell az oktatáshoz szükséges anyagokról, eszközökről. S ha mindez sikerül is, hol fogják megtartani a kötelező heti 5 testnevelés órát a 16 osztálynak? A jelenlegi pici tornateremben?

Nem vitatjuk: az egyházi iskolák is lehetnek jók, sőt az állam több anyagi forrást juttat nekik, mint a saját fenntartásában lévőknek. Egyes, többnyire protestáns egyházi intézményekben a legmodernebb pedagógiát alkalmazzák. Ám sok a szabály, melyeknek alapvetően meg kell felelnie annak, aki katolikus iskolába íratja gyermekét. A szentgotthárdiak számíthatnak ránk!

Közösen Szentgotthárdért Egyesület

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Haha1970: T*d*m h*gy *z cs*k j*v*sl*t, d* *k* Sz*mb*th*ly* m*n*tr*ndsz*rk*...
Nemcsak a menetrend, de a buszjáratok is megváltoznak Szombathelyen
Torkosborz: *nny*r* f*j??? :(...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre
miki1950 : *z*rr*l *ml*k * h*z*gs*gc*n*m* *s * s*rt*d*tts*g *rb*n sz*j*b*l,...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre
Nagyadri: 2002 *s 2008 k*z*tt * M*n*szt*r*ln*k* H*v*t*l k**rd*n*c**s *ll*m...
Karácsony Gergely nem érti, hogy kerül az Elkxrtukba
Torkosborz: *rt*m, h*gy f*j, h*sz m* *ld*lt * j*v* *v* v*l*szt*s. ...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre