NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

VOLT Fesztivál 2017

VOLT-péntek duplázva: Paramore-ral, Pendulummal, Rúzsa Magdival, zsíros deszkával és sósmogyoróval

Ugyanaz az este a szenior fesztiválozó és az elsőbálozó tollából. Külön utakon jártak, Kiscsillagon azért összefutottak, de arról pont nem írtak.

Sokat próbált fesztiválozóként már semmin sem hatódunk meg, a soproni VOLT helyszíneit ismerjük, becsukott szemmel eltalálunk kedvenc kimérésünkig, itt Voltoztunk már 25 éve, az akkor még rockfesztiválszerű nagy erdei baráti bulin. Közben sokminden, több év és zenekar kimaradt, de az utóbbi időszakban rendszeres visszatérőknek számítunk. Amin egyedül izgultunk péntek este, az az idő volt. Megadatott a jó, hajnalban pár csepp eső, ennyivel megúsztuk.

Ami például bejött az újdonságok között: az ideiglenesen felállított ALDI, benne az adekvát gyümölcs- és péksütemény-kínálat. Mert éjszaka semmi sem jobb, mint zsíros deszkát barackkal és mogyoróval enni, miközben a roma hardcore gyalulja az agyadat .

Volt egy péntek - Arcok a tömegből
fotó: Pais-H Sz.

Az ízlésünk nem mindig volt összhangban a műsortervvel, több átfedés volt: Ektomorf –Pendulum, 30y-Paramore

De lássuk, miből éltünk: a pénteki első benyomás a nagyszínpadról az Enter Shikari. Igazából úgy ismertük meg őket, hogy évekkel ezelőtt az angoltanárom ajánlotta a férjemnek, hallva, hogy szereti az RATM -et. Más, mint amit a Youtube alapján képzeltünk róluk. :)

Verőfényes délután hatkor korán van még egy igazán ütős bulihoz, de az angol zenekar mindent megtesz, hogy ezt feledtesse. Energikus kezdés, és kb. ilyen a folytatás is. Fesztiválszezonban mindig él a gyanú, hogy a fellépők azt sem tudják, hol vannak. Ehhez képest a meglehetősen impulzív Roughton Reynolds még köszönni/megköszönni is megtanult magyarul, sőt, azt is el tudta mondani, hogy

Mi vagyunk az Enter Shikari

. Mondhatjátok, hogy elcsépelt marketingfogás, akkor is feltétlenül hálás vagyok érte. De ami az élményt illeti - valami elmaradt.

Rou Reynolds a brit Enter Shikari együttes koncertjén Sopronba
fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs

A hangosítással ezen a színpadon a késő éjszakai Pendulum koncerten is lett egy kis problémám, és most is rontott az élményen, hogy a basszuson kívül nem sokat hallottam a hangszeresek munkájából. Pedig a Shikari zenéje nekem csak akkor működik, ha a dob-basszus-gitár hármas együtt gyűri maroknyira a belső szerveket.

Ektomorf: a Békés-megyeiből németté avanzsált társaság

A Magyarországon kevésbé (el)ismert, Németországban komoly pályafutást magáénak mondható Hardcore – Trash-metal formációra nagyon kíváncsi voltam. Izgalmas dolgokat lehetett olvasni a Békés-megyeiből németté avanzsált társaságról. Ehhez képest meglepően kisszámú közönség fogadta őket, bár az megveszekedett lelkesedéssel. Hozták, amire számítottam, de jóval többet is. Minden értelemben földbe döngölő, túlzás nélkül veszélyes hangerővel nyomott műsor. Felszabadító, veszett törzsi révület, olyan energiával a hangfalakból és a zenészekből, amivel megkockáztatom, nem találkoztam még. Nehéz őket egy kulturált polgári háttérrel elfogadni, pedig érdemes volna.

VOLT
fotó: Nyugat.hu

A bankos-rádiós nagyszínpadon egy órával korábban fellépő Tankcsapda ehhez képest amolyan szalon-rockzenekar. Nem is csoda, hogy a debreceniek közönsége nem jött át nagyobb számban a dühös trasherek bulijára. Negyed óráig bírtam a színpad előtt (néha befogott füllel), aztán pár percig kicsit hátrébb. Sajnos fél óra volt a Mezőkovácsházáról indult dühös HC –sek és a Telekom színpadon fellépő Pendulum között.

Utóbbit sem akartam kihagyni, még időben átmentünk, utólag úgy ítélem, kár volt

A Pendulum európai turnéja közepette lépett fel a Volton. Nagy volt a lelkesedés a terepen, meglepően sok német, szláv és angol szót lehetett hallani. Az az érzésem, kisebb tömeg mozdult meg Közép-Európában, hogy a hús-vér zenészekkel kiegészült csapatot lássa. Kívülről tudják a műsort, ismerik a szövegeket.

VOLT Fesztivál - Pendulum
fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs

Jó részüket nem zavarta, de nekem rutinból letolt bulinak tűnt, egy fáradt hangú Rob Swire-rel, és elcseszett hangosítással.

Mintha a buli félideje táján ritkult is volna a tömeg –ezt én ennek tudom be. Pedig alaposan megtervezett a műsor, a főleg fekete fehér színpadkép, az ezzel összehangolt kivetítők, a háttér.

P.-H. Sz.

Ciki vagy nem, 21 éves koromban kerültem el először egy fesztiválra

Nehéz kimozdítani otthonról, de a Volt szervezőinek sikerült egy olyan bandát elhozniuk Magyarországra, akik miatt bevállaltam a tömegközlekedés minden nyűgét, és majd’ 24 óráig nem aludtam. De erről majd később.

Volt egy péntek - Arcok a tömegből
fotó: Pais-H Sz.

Nem tudtam mit várjak a Volttól, de még így is hatalmas pozitív csalódás ért rögtön az első percekben. Már amikor átléptünk az ellenőrzőkapun, éreztem, hogy ez egy teljesen más világ, mintha kontinenst ugrottunk volna. Kora délután érkeztünk meg a Lővér kempingbe, szóval volt időnk beszippantani a fesztiválhangulatot, és két sör után nekivágni az esti programoknak.

Rúzsa Magdi sokkal jobb élőben, mint a rádióban

De tényleg, csak a kocsiban szoktam hallani a dalait, sosem gondoltam volna, hogy ekkorát tud zúzni a csaj. A röpke egy órás koncertje kellemes meglepetés volt, rögtön a napunk elején. Habár kevés számát ismerem, eszméletlenül élvezhető volt az a hatvan perc.

Rúzsa Magdi után körbenéztünk valami harapnivaló után, ekkor esett le, hogy nem is olyan könnyű választani a rengeteg street food közül. Volt ott minden, a legegyszerűbb zsíros kenyértől a rántott garnélarákig. Végül csak találtunk egy gyrosost, aztán igazi fesztivál sztájl a földön ülve ettük meg a felemelően zsíros kaját.

A Paramore még mindig tudja, hogy hogyan kell megmozgatni a népet

2013-ban, amikor a Budapest Parkban koncerteztek, az amerikai trió énekesnője, Hayley Williams elmondta, hogy mennyire meglepődött azon, hogy ilyen sok rajongójuk van Magyarországon. Idén már felkészülve jött, olyan rutinosan mozgatta meg a tömeget, mintha nem is egy fesztiválon, hanem a Paramore saját koncertjén lettünk volna.

fotó: Nyugat.hu

Jó, hozzá kell tenni, hogy 10 másodpercenként jöttek szembe velem a banda pólójába öltözött emberek, várható volt, hogy csak a rajongók is megtöltik a színpad előtti tér nagy részét. Fél kilenckor már bekempeltünk, már akkor egy kisebb tömeg várt minket. Végül stílusosan, másodpercre pontosan kilenckor berobbant a banda platinaszőke énekesnője a hupilila overalljában, és indult a mandula.

Kapásból a legújabb albumuk, az After Laughter egyik számával indítottak, ami ugyan nem annyira zúzós, mint a korábbi számaik, de ezt senki sem bánta. A második számukkal már visszanyúltak a 2007-es Riot! albumukig, és megmutatták, hogy hiába hajaznak a legújabb számaik a ’80-as évek szintetizátoros popszámaira, azért még mindig otthon vannak az alternatív rock világában.

fotó: Nyugat.hu

Meglepően sokat válogattak a mostani koncertre, ami a biztos fanfavoritok mellett most néhány kevésbé ismert számot is tartogatott, de a hardoce Parawhore-ok (a Paramore rajongói így hívják magukat,) úgy üvöltötték az összes számot az első néhány sorban, hogy ebből senki nem érzett semmit.

A legnagyobb durranás azért mégis a Missery Business maradt, ami éppen idén ünnepli a tizedik születésnapját. A banda úgy ünnepelte meg a szülinapot, hogy egy rajongót felhívtak a színpadra, hogy énekelje velük a szám végét. Kíra, így hívták a narancssárga hajú lányt, akit kiválasztott a tömegből az énekesnő, baromi jól állta a helyét, tényleg olyan volt, mintha előre elpróbálták volna.

Végül a legújabb slágerükkel, a Hard Timesszal zártak, Hayley Williams megköszönte, hogy Magyarországon játszhattak, és mindenkit jelképesen befogadott a Paramore egyre növekvő családjába.

Hihetetlen koncertet nyomtak, szünet nélkül pattogták végig azt a másfél órát, ami sehogy sem tűnt elégnek. Lehet csak az elfogultság beszél belőlem, én szívesen nézném őket órákon keresztül is. Hayley Williams hangjára nem lehet ráunni, a banda tagjai között pedig olyan jó a kémia a színpadon, hogy már szinte egy lélegző organizmusként lehet rájuk gondolni. Nem, nem egy olajozott gépezetként, a koncerten bebizonyították, hogy a helyükön van a szívük, sokkal többek ők annál, mint egy kiadó előre megszerkesztett bábjai, akik csak a pénzért vannak együtt. 10/10, csillagos ötös, A+, és az összes tökéletes értékelés, mert ez a koncert tényleg az volt. Maga a tökély.

Mit csinál a mai fiatalság este 11 után? TNT koncerte megy, mert a ’90-es években élünk

Mert hogy a Volt pénteki napja még Dobrády Ákosékat is tartogatta. A Sopron Színpad előtti teret simán megtöltötték emberekkel, és én sosem gondoltam volna, hogy valaha is látni fogom, ahogy kigyúrt, 30-as emberek a Kicsi Gesztenyére tombolnak. Nem tudom, hogy időgépbe kerültünk-e, vagy mi történt, de hirtelen akkora buli kerekedett a ’90-es évek legnagyobb magyar slágereiből, mintha újra gyerek lettem volna.

Az emberek még a közeli bokrokba is képesek voltak felmászni, csak hogy jobban lássák a színpadot. Őrült egy buli volt, mindenkiről sugárzott a boldogság, a tiniktől az idős korosztályig. Ekkora ereje van egy kis nosztalgiának.

Volt egy péntek - Arcok a tömegből
fotó: Pais-H Sz.

Ezután már nem maradt más, csak hajnali zabálások, egy kis tuc-tuc itt-ott, meg a 12V fullra teletömött busza, amin még levegőt is nehéz volt venni. De hát ilyen az, ha tömegközlekedéssel megy fesztiválozni az ember, megvan ennek is a maga varázsa. Most pedig megyek, és megkeresem a hangomat, mert hajnal óta nem találom. Ha valaki látta, szóljon.

(Fehér Buda)

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *lt*l*n*s *sk*l** *szt*lyt*rs*m *s N*gyk*r *tc** b*r*t*m v*lt. ...
Elhunyt Pekovics József, nyugalmazott szombathelyi tűzoltó
jeremias: *r*mt*l* h*r, m**l*bb* gy*gy*l*st m*nd*n *r*nt*tt k*sgy*rm*kn*k....
Kásler: Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s betegek terápiája
kezdem: K*r, h*gy *z *mp*t**t s*m l*h*t t*n*ln*... ...
„Hetvenévesen már nagyon nehéz az unokámmal egész nap tanulni”
crankitup: *zt *d*m *n *s. D*l*t*n n*gy*n n*m *k*r m*nn* *z * b*z*ny*s b*l*...
Egy nap hárman buktak meg Vas megyében ittas vezetéssel, ketten balesetet is okoztak
miki1950 : *rtsd, b*rk*lt c*g*ny*z*s. ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt