NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Volánbusz bíróságra megy, mert elveszítették a szombathelyi helyijárat működtetésére kiírt pályázatot

Megkérdeztük az önkormányzatot és a pályázatot elnyerő Blaguss Kft.-t is.

"Szombathely városvezetése továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az utasközönség 2022. január 1-től modernebb, utasbarát, minőségibb és a 21. századi kritériumoknak megfelelő közösségi közlekedést használhassanak. Ennek szellemében fogadta el egyhangúlag a Közgyűlés a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát. Az új társaság működésének zavartalan megkezdését a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott keresetlevél nem befolyásolja" - írja lapunknak küldött válaszában többek között a szombathelyi városháza. (A teljes közlemény cikkünk végén olvasható.)

A Volánbusz ugyanis bíróságon támadta meg, hogy a városháza kizárta őket a szombathelyi helyijárat működtetésére kiírt pályázatból. Ezt az ugytudjuk.hu tudta meg a bíróságtól, a bíróság közölte, hogy a Volánbusz a pályázat eredményének megállapításával összefüggésben kéri jogszabálysértés megállapítását.

fotó: Kiss Tamás

A Volánbusz már július elején, pár nappal a pályázat eredményének kihirdetése után közleményben közölte

07.02. 13:11

A szombathelyi önkormányzat nem érti a Volánbusz fenyegetőzését

/ közélet 16 hsz. /
A Volánbusz jogi eszközöket emleget, miután elveszítették a városi helyijáratot.
, vitatják az önkormányzat döntését, és minden jogi eszközt felhasználnak, hogy érvényt szerezzenek álláspontjuknak.

De mi is történt? A szombathelyi önkormányzat tavasszal írt ki pályázatot a szombathelyi tömegközlekedés működtetésére, amire némi meglepetésre a Volánbuszon kívül jelentkezett

06.08. 10:02

Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért

/ gazdaság 24 hsz. /
Az osztrák Blaguss nem kispályás szereplő. Érdekes verseny lesz.
az osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. is.

Július közepére kiderült

06.18. 19:19

Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat

/ gazdaság 27 hsz. 1 kapcs. /
Érdekesen alakulnak az események.
, hogy nagy valószínűséggel a Blaguss nyeri a pályázatot, ugyanis a városháza szakemberei a Volánbusz pályázatát kizárták. Erről a városházától ma kapott levélben így írtak:

fotó: Mészáros D. Zsolt

Szombathely MJV Közgyűlése nyilvánította érvénytelennek a VOLÁNBUSZ Zrt. helyi személyszállítási közszolgáltatásra benyújtott pályázatát, szemben a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.-vel.

"Ahogy korábban is tájékoztattuk a sajtót és a közvéleményt: a VOLÁNBUSZ Zrt. pályázata 4 pontban sem volt tekinthető érvényesnek: a buszpark egységes megjelenése tekintetében, a viszonylatszámot feltüntető táblák tekintetében, az autóbuszon történő reklámelhelyezésre és a hasznos kilométer-kibocsájtás ellentételezésre vonatkozóan.

"A VOLÁNBUSZ Zrt. ajánlatában – a pályázati felhívásban foglaltakkal szemben – például ellentételezési előlegre tett ajánlatot. Továbbá a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott pályázat szerint a társaság közel százmillió forinttal több pénzért vállalta volna a helyi személyszállítási közszolgáltatást, mint a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft."

A Volánbusz most ezt a kizárást támadta meg a bíróságon. Így az ügy mindenképpen elhúzódik pár hónapig, viszont az önkormányzat a szerződést aláírta már a Blagussal, a cég be is mutatta

06.30. 11:20

„Elhoztuk a 21. századot” – Bemutatták, milyen buszok járnak Szombathelyen január 1-től

/ közélet gal. 66 hsz. /
Aláírták a szerződést a szombathelyi helyijárat új üzemeltetőjével.
, milyen buszok járnak majd Szombathelyen. A szerződés értelmében január 1-jétől a Blagussnak kell működtetnie a szombathelyi helyijáratot, erre pedig fel kell készülni.

A városháza már említett válaszában azt írják: "Az új társaság működésének zavartalan megkezdését a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott keresetlevél nem befolyásolja."

Megkerestük a Blaguss Agora Magyarország Kft.-t is, ők is hasonlóképpen fogalmaztak. Mint írták: "Nem vagyunk érintettek ebben az ügyben. Az érvényes szerződésünknek megfelelően készülünk."


A szombathelyi városháza válasza

Szombathely MJV Közgyűlése nyilvánította érvénytelennek a VOLÁNBUSZ Zrt. helyi személyszállítási közszolgáltatásra benyújtott pályázatát, szemben a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.-vel.

Ahogy korábban is tájékoztattuk a sajtót és a közvéleményt: a VOLÁNBUSZ Zrt. pályázata 4 pontban sem volt tekinthető érvényesnek: a buszpark egységes megjelenése tekintetében, a viszonylatszámot feltüntető táblák tekintetében, az autóbuszon történő reklámelhelyezésre és a hasznos kilométer-kibocsájtás ellentételezésre vonatkozóan.

A VOLÁNBUSZ Zrt. ajánlatában – a pályázati felhívásban foglaltakkal szemben – például ellentételezési előlegre tett ajánlatot. Továbbá a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott pályázat szerint a társaság közel százmillió forinttal több pénzért vállalta volna a helyi személyszállítási közszolgáltatást, mint a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.

Szombathely városvezetése továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az utasközönség 2022. január 1-től modernebb, utasbarát, minőségibb és a 21. századi kritériumoknak megfelelő közösségi közlekedést használhassanak. Ennek szellemében fogadta el egyhangúlag a Közgyűlés a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát.

Az új társaság működésének zavartalan megkezdését a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott keresetlevél nem befolyásolja.

Hozzászólások (15)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés