NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Titokzatos vizsgálat folyik a szombathelyi német nemzetiségi iskola ellen

Lakossági bejelentés miatt nyomoznak már egy jó ideje a szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában.

Vasárnap és hétfőn nagyrészt mindenhol lezajlottak a tanévnyitók, ezzel pedig el is rajtolt a 2019/2020-as tanév. Az egyik szombathelyi iskolában azonban nem éppen a megszokott módon indult az év.

A hét elején egy szülő felkereste lapunkat, és arról számolt be, hogy a Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén Zielbauer György igazgató egy bizonyos vizsgálatról beszélt, ami már jó ideje folyik az intézmény ellen. Ezt már a tavalyi évzárón is megemlítette az intézményvezető, most viszont azt hangsúlyozta, hogy egész nyáron ezzel kellett foglalkoznia.

Tehát gyakorlatilag tényként közölhetjük a hírt, hogy vizsgálat folyik a német nemzetiségi iskola ellen, hiszen ezt egy hivatalos, nyilvános eseményen jelentette be az igazgató és több száz ember hallotta. Viszont senki nem tud semmit, így azt sem, hogy ez mennyire lehet komoly. Ha nem komoly, akkor viszont miért kell nagydobra verni, és egyáltalán: van-e helye egy ilyen bejelentésnek egy évnyitón?

Kérdéseinket egy esetleges vizsgálatról elküldtük a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak, a Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolának, Szombathely MJV Német Önkormányzatának és az ÁNTSZ-nek is. Elsőként a rendőrségtől kaptunk választ.

Tájékoztatom, hogy a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya és a Szombathelyi Rendőrkapitányság a megkereséssel kapcsolatos ügyben büntetőeljárást nem folytat

– állt közleményükben.

Reguly Antal Általános Iskola
fotó: Bonyhádi Zoltán

Megkerestük telefonon Zielbauer Györgyöt is, aki szűkszavúan ennyit árult el:

Őszinte leszek önnel, én sem tudom. Annyit tudok, hogy állítólag lakossági bejelentés érkezett. ÁNTSZ, katasztrófavédelem vizsgálata alapján leírtak különböző dolgokat és határidőket, amiket be kell tartanunk.

Majd azt mondta, hogy telefonon többet nem kíván elárulni, kérjünk időpontot a Német Önkormányzatnál, és leülhetünk vele, valamint a vezetővel, Friedl Tamással közösen egy beszélgetésre. Az elmúlt napokban próbáltuk is elérni az önkormányzatot a szombathely.hu-n szereplő telefonszámon, viszont egyszer sem vették fel a telefont. Így időpontot sem tudtunk kérni, pedig mi csak tiszta vizet szeretnénk önteni a pohárba, mielőtt még mindenféle hírek szárnyra kapnának.

Aztán a hét végére tovább bonyolódott az ügy. Csütörtök délután megérkezett a válasz az ÁNTSZ-től, azaz a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, de nem éppen az, amire számítottunk. Röviden és tömören azt közölték ugyanis, hogy

Nevezett tárgyban a Nemzeti Népegészségügyi Központnál nincs eljárás folyamatban.

Péntek délelőttre pedig a katasztrófavédelem is utolérte magát a szabadságolási mizéria közepette és a következő közleményt küldték:

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt évben a megye összes általános iskoláját „több lépcsőben” ellenőrizte tűzvédelmi szempontból, a tűzesetek megelőzése érdekében. Az intézmény fenntartókat előzetesen megkeresve és tájékoztatva a tűzvédelmi hatósági állománya azt vizsgálja, hogy az adott épülettel kapcsolatban támasztott biztonsági követelmények érvényesülnek-e. Megnézik, hogy tárolnak-e a közös helyiségekben éghető anyagokat, a menekülési útvonalak szabadok-e, a kijáratokat, vészkijáratokat nem zárták-e le. Ellenőrzik a tűzjelző berendezéseket, valamint a hő- és füstelvezető rendszer működését, továbbá a tűzoltó készülékeket. Az ilyen ellenőrzések rendkívül sok részletre kiterjednek, hiszen az emberi élet védelmét szolgálják. A legfontosabb, hogy tűz esetén mindenki épségben el tudja hagyni az épületet. Mindemellett a tűzoltók rendszeresen tartanak gyakorlatokat is közoktatási intézményekben. Ilyenkor a tűzcsapokat is ellenőrzik. Ha valamelyik hibás, hiányos, esetleg nem megfelelő benne a víznyomás, a hivatásos katasztrófavédelemi szerv kezdeményezi a hiba kiküszöbölését. Emberéletek múlhatnak azon is, hogy a tűzoltógépjármű meg tud-e állni az épület előtt.

A tűzvédelmi ellenőrzések során az egyik leggyakrabban feltárt hiányosság az hogy az épületek elektromos hálózatának felülvizsgálata során feltárt szabálytalanságok kijavítását nem tudják igazolni. Előfordul olyan is, hogy elmarad például a tűzoltó készülékek felülvizsgálata. Sőt volt már olyan eset is, hogy leszűkítették a menekülési útvonalat.

A hatósági állomány a fokozatosság elvét alkalmazza az ellenőrzések során. A katasztrófavédelem célja nem a bírságolás, hanem az emberek biztonságának javítása. Természetesen a bírság kiszabását követően a hiányosság, vagy jogsértés megszüntetését a hatóság minden esetben visszaellenőrzi.

Most tehát már végképp nem értjük, hogy mi is történik. Mi ez a rejtélyes vizsgálat, amiről az igazgató beszélt? Azt nem tudjuk, hogy van-e bármilyen köze a vizsgálathoz, mindenesetre a lapunkat megkereső szülő néhány panaszt említett az iskola étkeztetésével kapcsolatban.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *n ny*t*tt sz*mm*l j*r*k-n*k*m *z * f*nt*s,h*gy * m*nk* l*gy*n *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
joska01: J* d*nt*s! Cs*k *gy t*v*bb!...
Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
fgzb: M*sz*r*s s*gg*b*n v*n * f*j*, *z*rt *ly*n h*m*ly*s * l*t*s*. *n...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
Ddd911: M*dd* pr*b*lk*z*s v*lt m*g*rt*tn* v*l*d *zt. *z * b*j h*gy m*g *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
namsub: M*t *s b*z*ny*t*tt...? M*ly*k *rsz*gb*n...? K*rv*r* v*ssz*h*t* ...
A szombathelyi Csillag Tamás képviseli majd a külföldi magyarokat a Parlamentben?