NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás

Megint csak eredménytelenül ülésezett a szombathelyi polgármester szakértőinek tevékenységét vizsgáló bizottság. Megint felszólítják a polgármestert, adja már oda azokat a dokumentumokat. Igaz, most határidőt is szabtak.

Laza hangulatban, némi késéssel kezdődött az ellenőrző bizottság ülése, összesen négyen voltak a nagyteremben, köztük az elnök Szakács Dávid (Fidesz), két tag, Molnár Miklós (Pro Savaria) és Nemény András (MSZP). Marton Zsolt (Fidesz) és Feiszt György (SZDSZ) távol maradt, később kiderült, utóbbi betegsége miatt. Jelen volt Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP), akinek státuszáról is elvitatkozgattak kicsit, Czeglédy szerint Ipkovich polgármestert képviseli, Szakács Dávid szerint nem.

Elég egy masnit kötni a dossziéra

A bizottságot egyébként még április elején

2010.04.08. 13:15

Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

/ közélet gal. 14 hsz. 5 kapcs. /
Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.
hozta létre a közgyűlés Marton Zsolt javaslatára, abból a célból, hogy megvizsgálják a polgármesteri keretből kifizetett szakértői díjak jogosságát és hasznosságát. Az április végi közgyűlés
2010.04.29. 08:47

Erős kezdés után laza befejezés - Folyamatos tudósításunk a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet gal. 34 hsz. 7 kapcs. /
Politizálás az elején, összeveszés a közepén, nyugalom - kis vitával a végén. De legalább van költségvetése a városnak.
közben ülésezett is egyet a bizottság, akkor hozták először azt a határozatot, melyben felszólítják a polgármestert, bocsássa a bizottság rendelkezésére a dokumentumokat.

Szakács Dávid hiányolja az adatokat
fotó: Mészáros Zsolt

Most is erről folyt a diskurzus. Szakács elmondta, többször is levélben kérte a polgármestert, hogy adja át az anyagot, amelynek tartalmaznia kell a szerződéseket, az elkészült szakértői anyagokat és a teljesítési igazolásokat. Ez azonban jelenleg sem történt meg. Szakács – Molnár segítségével – elmesélte, hogy a polgármester egy levelén felbuzdulva a városháza irattárában próbáltak meg tájékozódni, ott azonban közölték, csak a polgármester engedélyével tehetik ezt meg.

Aztán ettől kezdve már arról vitatkoztak, hogyan is kellene átadni a dokumentumokat. Szakács szerint egyszerű, az anyagok másolatát bele kell tenni egy dossziéba, azt szépen átkötni, a tetejére pedig rátenni egy papírt, amelyen a polgármester aláírásával igazolja, hogy teljes az anyag.

Cél a teljes nyilvánosság

Czeglédy Csaba szerint viszont ők teljesítik a kérést, ám a teljes körű nyilvánosság a cél. Ezért a hivatal dolgozói elkezdték feltölteni a város internetes oldalára a szakértőkről szóló dokumentumokat, viszont több ezer oldalról van szó, amihez idő kell. Utánanéztük, valóban, itt olvasóink is megtehetik . A szakértők nevére kattintva a szerződésekhez jutunk, a 2009-es évnél pedig néhány esetben már a beszámoló is ott van. Tehát: eleget tesznek az adatszolgáltatásnak.

Czeglédy és Nemény a teljes nyivánosság mellett érvelt
fotó: Mészáros Zsolt

Molnár Miklós azonban azt mondta, a bizottságnak gyorsan be kellene fejeznie a munkát, nehogy az a vád érje őket, hogy az őszi önkormányzati választásokra kampányolnak ezzel. Kijelentette, ha a következő, június 17-i közgyűlésig nem kapják meg az anyagot, a bizottságnak be kell jelentenie, hogy nem tudja ellátni a feladatát, és fel kell azt oszlatni.

Nemény András is a teljes nyilvánosság mellett érvelt, megemlítve, hogy a bizottság a közgyűléstől szeptember 30-ig kapott a határidőt. Egyébként is: ők készek az együttműködésre, ha nem így lenne, ő most felállna, hazamenne és létszámhiány miatt már is nem lenne határozatképes a bizottság. Ez a vita eltartott egy darabig, a háttérben azért ott volt, hogy mindkét oldal gyanakodva figyeli a másikat.

Burkolt gyanúsítgatások

A jobboldal arra célozgatott, hogy időhúzásról van szó, amire azért van szükség, mert most is készülnek a szakértői anyagok. Vagyis: teljesítés nélkül fizették ki a megbízási díjat, most aztán gyorsan igazolni akarják ezt, így utólag.

A baloldal kommunikációjában pedig az volt benne, hogy ha az anyagok nem a teljes nyilvánosság elé kerülnek, akkor a másik oldal szemezgethet belőlük, úgy alakítva a dolgot, hogy találjanak kifogásolnivalót.

Nem is lett nagy egyetértés. Czeglédy és Nemény többször is próbálkozott, hogy hosszabb határidőt kapjanak, indokolva az anyag internetes feltöltésének munkaigényével. Még egy rövid szünetet is kértek, mondván, egyeztetnek a hivatallal, azzal tértek vissza, hogy lehetetlen június 17-ig elvégezni a munkát.

Egy titokzatos hatóság…

A jobboldal viszont ragaszkodott a határidőhöz, mondván addig össze lehet állítani a dossziét. Molnár és Szakács szavazatai aztán győztek is Nemény egyetlen voksával szemben (Czeglédy nem tagja a bizottságnak), így június 17-ére át kell adni a teljes dokumentációt.

Szakács azért kijelentette, ha addig ez nem történik meg, feloszlatják a bizottságot, és az ügyet egy meg nem nevezett hatóság elé viszik. ( Szubjektív megjegyzés, ez a hatóság valószínűleg az a kormánybiztosi hivatal lenne, amelyről a hétvégén döntött a kormány, ez az előző nyolc év „kormányzati visszaélései” után fog kutakodni. )

A bizottsági ülés végén még kölcsönösen visszautasították egymás kijelentéseit, aztán szép egyetértésben elvonultak.

Kapcsolódó

2010.04.29. 08:47

Erős kezdés után laza befejezés - Folyamatos tudósításunk a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet gal. 34 hsz. 7 kapcs. /
Politizálás az elején, összeveszés a közepén, nyugalom - kis vitával a végén. De legalább van költségvetése a városnak.

2010.04.08. 13:15

Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

/ közélet gal. 14 hsz. 5 kapcs. /
Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: * k*rm*ny gy*l*z*t*s *gy**t n* pr*b*lj* m*gm*gy*r*zn*, n*m f*g s...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Katka: B*jj v*ssz* * f*k*l**b*, *tt *rz*d j*l m*g*d, m*rt m*nt l*tn* *z...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Katka: H*t t* n*gy*n b*t*g*k v*gyt*k, *ly*n *mb*r*k*t n*v*lt k* * f*d*s...
Kiemelkedő munkát végző pedagógusokat tüntettek ki Szombathelyen
mihu68: *k*k *zt * v*r*st l*n*ll*zt*k *z*kn*k n*m k*ll*tt l*m*nd*n* m*rt...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot