NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

A csepregi vízibaleset mentése videón

A vízimentők szonárja talált rá az elsüllyedt vízibiciklire, mellette a 20 éves szombathelyi fiatalember holttestére a csepregi horgásztóban. Helyszíni beszámoló a kiemelésről.

Mint arról a baleset után nem sokkal beszámoltunk, hétfőn a kora esti órákban eltűnt a csepregi horgásztóban

2011.06.20. 21:43

Radarral találták meg az elsüllyedt vizibiciklist (Frissítve!)

/ sokkoló /
Elmerült egy vízibicikli a kora esti órákban a csepregi tóban. A huszonéves fiút búvárok keresték - mostanra találták meg.
egy 20 év körüli vízibiciklis fiatalember. A helyszínen begyűjtött adatok alapján ,három fős társaság sétált a 26 hektáron elterülő tó partján, amikor egyikőjük felfedezett egy partra húzott - mint később kiderült javítás alatt álló - vízibiciklit. A szombathelyi fiatalember a vízre lökte a járművet és feltehetőleg egyedül betekert a tó közepéig.

A halálos baleset helyszíne mentés közben - videó

Parton maradt társai a segélykiáltásaira figyeltek fel. Úgy tudjuk, a jármű féloldalasan előre bukott és süllyedni kezdett. Az egyik fiú megpróbált beúszni, hogy segítsen, de nem járt sikerrel, ezután tárcsázták a segélyhívót. A csepregi önkéntes tűzoltók percek alatt a helyszínre értek, majd búvárok segítségével megkezdték a kutatást a zavaros, iszapos aljú tóban. Bójákkal jelölték ki azt a helyet, amit a szemtanúk megjelöltek és mint később kiderült meglehetősen pontos volt az irány. A keresésbe egy radarral felszerelt motorcsónak is beszállt, de éjfélig nem találták meg sem a vízibiciklit, sem a fiatalembert.

Mentőcsapat a tavon
fotó: Tánczos Mihály

Másnap folytatódott a keresés, ekkor már a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is beszállt a kutatásba. Végül az ő nagy teljesítményű szonárjuknak köszönhetően délután megtalálták a fejreállt járművet, két méterrel arrébb pedig a szombathelyi fiatalember holttestét, közel 2,5 méteres mélységben. Az iszappal is küzdő búvárok a testet egy hordágyhoz rögzítették, amit csónakkal vontattak partra és az egyik stégre emelték ki a szerencsétlenül járt fiút. Úgy tudjuk az a barátja azonosította, aki megpróbált beúszni érte. A szintén huszonéves fiatalember a pár másodperces azonosítás után megtörve lépett ki a stégről és egy idősebb férfiba karolt. A tűzoltók vízzel kínálták és nyugtatták.

Csónakkal vitték partra a szerencsétlenül járt fiatal holttestét
fotó: Tánczos Mihály

Nem sokkal messzebb közeli ismerősök borultak sírva egymás nyakába. Szertefoszlott a minimális esély, hogy még élve előkerül a fiú valahonnan a nádasból. Úgy tudjuk, a halálesettel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja nem merült fel. A fiatalembernél nála volt a mobiltelefonja és a kulcsa. Cipőben találták meg, ami azt jelezheti, hogy nem volt víz a vízibicikli lábterében, amikor elindult.

Az áldozatot barátja azonosította
fotó: Tánczos Mihály

A parton több stég és horgászkunyhó van. Ezeknél tábla jelzi, hogy magánterületek. Van, ahol léc, vagy drótkerítés, máshol jelzés értékű, de könnyen kikerülhető, vagy átléphető kerítés jelzi, hogy magánterületről van szó. Több helyen láttunk kikötött csónakot. Egy helyi horgász elmondta: nem érdemes ezeket lakatolni, ha akarják így is, úgy is ellopják. Egy másik horgász pedig azt mondta, előző nap 17 órakor még látta a partra húzott vízibiciklit. Gazdája vasárnap utazott haza. A horgásztanyák egy része osztrák tulajdonban van.

A vízi járművek csábítóan hatnak a fiatalokra
fotó: Tánczos Mihály

A holttest elszállítása után megkezdődött a légpárnákkal megemelt, motorcsónakhoz rögzített jármű partra vontatása is. A vízzel feltelt légkamrák miatt a vízibicikli több mázsát nyomott, csak lassan lehetett vele megközelíteni a partot, majd többszöri nekifutásra sikerült partra vontatni, miután kiszerelték a dugókat és a víz kiömlött a szerkezetből. Azt majd a szakértő állapítja meg, miért süllyedt el az elkötött vízibicikli.

A mentésben segédkező Savaria Dive Búváregyesület egyik búvára, Kiss Henrik a nyugat.hu-nak elmondta, az áldozat feltehetőleg pánikba esett és így már nem tudott racionálisan gondolkodni. Görcsösen ragaszkodott a süllyedő vízi járműhöz, mert számára az volt az egyetlen stabil pont a víz közepén. A fuldokló kimentése ezért sem egyszerű feladat, mivel könnyen víz alá ránthatja a megmentésére sietőt is.

Több mázsát nyomott a vízzel telt vízibicikli
fotó: Tánczos Mihály

Hétfőn egy egyszerű csínytevés végződött tragédiával. A fiatalember nem ellopni akarta a vízibiciklit, csak tekerni vele egyet a szép környezetben. Azt, hogy a férfi tudott-e úszni nem tudtuk meg egyértelműen. Volt, aki azt állította, a bajban lévő fiatalember azt kiabálta "Segítsetek, nem tudok úszni!", ezzel szemben olyan is akadt, aki tudni vélte, hogy a szombathelyi férfi a Balaton-átúszáson is indult.

Csak remélni tudjuk, hogy ez az eset elgondolkodtatja azokat az úszni nem tudó fiatalokat, akik a nyaralásukat valamilyen vízparton töltik, vajon érdemes-e kockáztatni az életüket egy pár perces kaland reményében?

A csepregi horgásztó 26 hektáron terül el
fotó: Tánczos Mihály

Hamarosan videó-összeállítást is közlünk a mentésről.

Kapcsolódó

2011.01.06. 16:52

Exkluzív: Jég alól mentés a vízbeeső szemszögéből!

/ sokkoló gal. 3 hsz. 1 kapcs. /
A vízbeszakadó ember szemszögéből mutatja be videónk a mai, szombathelyi mentési gyakorlatot és a jég alá is bepillantást engedünk. Rákérdeztünk arra is, mekkora esélye van egy civilnek túlélni egy ilyen kalandot.

2009.01.13. 08:48

Búvárok szakadtak a jégbe – Vízből is ment a magasból mentő

/ sokkoló gal. 2 kapcs. /
Még soha nem volt olyan nagyszabású, „élő áldozatokkal” lebonyolított jégbőlmentési gyakorlat Szombathelyen, mint amit most láthattunk a Csónakázó tónál. Beöltöztetett búvárok alatt szakadt be a jég és a tűzoltók mentették ki őket. Mi a jég felett lebegtünk.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról