NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése

Szombathely így több százmilliót spórol, az állam ennyivel többet költ. Legalább ennyire lényeges, hogy az elképzelésekről Hende Csaba és Nemény András közös (!) sajtótájékoztatón számolt be.

Amikor a polgármesteri hivataltól tegnap megkaptuk a meghívót, sejtettük, hogy fontos dologról lesz szó ma délután a városházán.

Egyrészt mert „kontaktos” sajtóesemények mostanában nemigen vannak, másrészt a meghívóban az szerepelt, hogy Nemény András polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő ezt együtt tartja.

Ilyen még nem volt.

Mondjuk a két politikus elég messze ült le egymástól a nagyterem asztalánál, de ezt tudjuk be a járványveszélynek.

Fontos a távolságtartás
fotó: nyugat.hu

Nemény András a sajtótájékoztató elején rögtön – félig tréfásan, félig komolyan „sajtótörténeti”-nek titulálta az eseményt, hozzátéve, hogy reméli, majd több ilyen is lesz, közös ügyek mentén összedolgoznak majd Hende Csabával.

Zárójelben tesszük hozzá, hogy ez elvileg mindkettőjük érdeke: Szombathely fejlesztése nehezen képzelhető el kormányzati lobbi nélkül, másrészt Hende Csaba is tud profitálni abból, ha nem reked margón kívül, együtt a várossal.

Az első közös ügy: visszakerül az államhoz a Haladás-sportkomplexum üzemeltetése

Nemény András felidézte a szombathelyi költségvetés nehéz helyzetét és a Haladás-stadion körüli megoldatlan problémákat

2020.09.27. 07:32

278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése

/ közélet 47 hsz. /
Az üzleti terv szint modellváltásra van szükség.
, majd gyorsan a lényegre tért.

Az állam által kapott évi 300 millió forintból tavaly és idén még úgy ahogy fent lehetett tartani a pénznyelő létesítményt, de a jövő év már bizonytalan.

Érezhető örömmel szabadul meg a város a kormány ajándékától
fotó: Kiss Tamás

Az EMMI-vel most folynak az elmúlt évek elszámolásai, és ezeken a tárgyalásokon vetődött fel, hogy mi lenne, ha az állam átvenné a szombathelyi stadion üzemeltetését, miközben az ingatlanok megmaradnának a városnak.

Már el is készült az előterjesztés, amelyet a képviselők véleményezhetnek, majd elfogadása után a labda a minisztériumhoz kerül.

fotó: nyugat.hu

A dokumentum (amelyet itt lehet elolvasni ) egyelőre nem túl sok konkrétumot tartalmaz, de a sorok között – és Hende Csaba jelenlétéből - azt lehet kiolvasni, hogy a legfontosabb kérdésekben valószínűleg már megegyezett a város és a kormány.

Ennek része az is, kissé leegyszerűsítve, hogy a város lemond a meglehetősen kudarcos előéletű

2020.09.27. 07:32

278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése

/ közélet 47 hsz. /
Az üzleti terv szint modellváltásra van szükség.
Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-ről, az állam majd eldönti, milyen cégformában végzi a dolgát.

Hende Csaba beszédét a járványellenes küzdelem fontosságával kezdte, megemlítve, hogy milyen nagy szerepet játszik a megelőzésben a sport, a testmozgás, hogy aztán néhány mondat után megérkezzünk oda, hogy a pandémia rámutatott: az elmúlt 10 év erőltetett sportlétesítmény-fejlesztései indokoltak voltak, hiszen a Haladás-komplexumban is több mint ezer fiatal sportol.

fotó: nyugat.hu

A fideszes országgyűlési képviselő felelevenítette a létesítmény történetét, korábbi és jelenlegi tulajdonosi viszonyait.

Hangsúlyozta: ha a kormány átveszi az üzemeltetést, akkor Szombathely pénzügyileg nagyon kedvező helyzetbe kerül. Nemcsak az évi 300 milliót nyeri a bolton, de most nem is kell költenie az ingatlanokra, mint ahogy azt kellett korábban, miután a MÁV-tól 2011-ben átvették azokat. (Azt mondta, ez évi 100 millióba fájt azokban az években.)

Hende szerint a megállapodás jó a Haladásnak, jó a városnak és jó a sportolni vágyó fiataloknak.

Ez – tesszük hozzá – valóban így van, az elképzelés elméletileg valóban egy fokkal tisztább viszonyokat teremt, de a kisördög csak kimondatja velünk, hogyha nem sikerül okosabban üzemeltetni a komplexumot, ugyanúgy adóforintokat kell belepumpálni, mint eddig, csak egy másik zsebből.

Meglátjuk.

Hozzászólások (38)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
lojalista: T*bb h*lysz*n *s v*n *h*v* l*h*tn* *p*t*n*.V*l*m**rt *z * b*ny*m...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
hatszazwattos: F*l*l. N*m p*d*g f*l*. *l*g *tv*r*s c*m....
Mától nyitva a határ a legtöbb szomszédos ország felé
miki1950 : **r*p** f*c* * n*m*t*k *ll*n! R*ss* n*gy*t-*lk*t*tt! Gy*ny*r* ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
Macoka: N*, m*g*gy St*r M*n. *z*rt *rt* *gy *z *js*g*r*, m*rt *z t*bbl*...
Fák közé csapódott egy Iveco hűtőautó a 88-as úton