NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

Virágosabb vagy gazosabb lett Szombathely? – Beszéljük meg és szavazzunk róla!

Több mint fél év telt el az új városvezetés hivatalba lépése óta, és járvány ide, járvány oda, eljött az ideje az első értékeléseknek.

Tudjuk, hogy nagyon sok oka van annak, hogy ősszel lecserélődött a szombathelyi városvezetés, de talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, ebben fontos szerepet játszottak a közterek állapotai

2019.01.20. 08:07

Szombathely mélyrepülésben: kezd szétcsúszni a város és az ország

/ vélemény 30 hsz. /
Rettenetes utak és járdák, szemét és közlekedési káosz. A sok apró jel azt mutatja, valami nagyon kisiklott a Nyugat Királynője udvarában. És még a közgyűlés is hasad.
.

Amennyire büszkék voltak korábban a szombathelyiek a tiszta, rendezett, virágos városukra, olyannyira zavarta őket a növekvő rendezetlenség

2019.01.20. 08:07

Szombathely mélyrepülésben: kezd szétcsúszni a város és az ország

/ vélemény 30 hsz. /
Rettenetes utak és járdák, szemét és közlekedési káosz. A sok apró jel azt mutatja, valami nagyon kisiklott a Nyugat Királynője udvarában. És még a közgyűlés is hasad.
.

Azt ígérték, odafigyelnek erre

Ez utóbbinak okait most nem boncolgatnánk, azon viszont egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy Nemény András és csapata már a legelején fontosnak tartotta megígérni

2020.01.21. 15:21

„Hát itt tartunk most” – A szombathelyi városvezetés helyzetjelentést adott

/ közélet 12 hsz. /
Megtudtuk, hogy nem fenékig tejfel a helyzet, és bizonyos területeken nagy változások jönnek.
: odafigyelnek a parkokra és a közterületekre.

Szombathelyen már régóra politikai kérdés a fű magassága
fotó: Józing Antal

Mindez később pénzben is konkretizálódott: Horváth Soma alpolgármester február közepén jelentette be

2020.02.14. 12:03

Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét

/ közélet 11 hsz. /
2020-ban az egészségügy, a szociális ágazat és az oktatás lesz a nyertes, de 2,2 milliárd forintot szánnak az utak, járdák felújítására is.
: parkfenntartásra 90 millió forinttal többet szánnak, mint a korábbi években, a plusz pénzből gépeket vásárolnak és új munkaerőt vesznek fel.

Ezek után nem sokkal berobbant a koronavírus-járvány, és hirtelen sok minden fontosabb lett, mint az, hogy éppen mennyire nő a gaz a járdaszélen.

De most érdemes visszatérni a kérdésre. Egyrészt mert már majdnem ismét "békeidő" van, másrészt a városháza weboldalán megjelent egy képes kishír arról, hogy „Virágba borult Szombathely”.

Az írás többek között arról tájékoztat, hogy a város több tucat pontján, szobroknál, körforgalmakban, terelőszigetek mentén, 38 ezer tő növényt ültetnek a Szompark munkatársait.

A Berzsenyi tér csütörtök délelőtt
fotó: Józing Antal

"Van, ahova verbéna, máshova sétányrózsa, díszgyergya, rózsameténg, de van, ahova begónia, sőt, nemesített édesburgonya is kerül" – tudhattuk meg, számos fotóval illusztrálva.

Virágból nem lett több, de a fűnyírók jobban pörögnek

A honlapon említett 38 ezer növény mennyiség nagyságrendileg hasonló a korábbiakhoz, ugyanakkor a kiültetendő virágok fajtája, összetétele változik az adott évi kiültetési tervnek megfelelően – tájékoztatta lapunkat a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. ügyvezető igazgatója.

A piac mögötti emeletes házak között egy Szompark-alkalmazott éppen füvet nyírt
fotó: Józing Antal

Kiss Dávid hozzátette: „A fejlesztések hatására jelentősen rövidült az az időtartam, amíg körbe tudnak érni a fűnyírók a városban: a korábbi 5 hét helyett most időjárástól függően ez nagyjából 2,5 - 3 hétre csökkent. Jelenleg Szombathelyen három csoport végzi egyszerre a fűnyírást, a város összesen 270 hektárnyi területén” .

És ez már közel van az optimálishoz.

Merthogy az ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy intenzív gyepfelület esetén kétheti rendszerességgel, extenzíven kezelt gyepek esetében 5-6 hetente lenne optimális a fűnyírás.

A Gayer-park
fotó: Józing Antal

Amúgy még gyorsabban tudnának haladni, ha kevesebb lenne az városban az autó, a lakók pedig kevesebbet szemetelnének a zöldterületeken.

Még nem mindenki elégedett

Ugyanakkor - tesszük hozzá - azt is látjuk, hogy több szombathelyi lakos a közösségi oldalakon továbbra is panaszkodik a fűnyírás sebessége és a parkok állapota miatt.

Még nem mindenhol tökéletes - Kattintson a képre a galériához
fotó: Józing Antal

Mi terepszemleként egy rövid biciklis túrát tettünk csütörtökön a belvárosban, és az a benyomásunk támadt, hogy tényleg mintha rendezettebbek lennének a parkok és a járdák melletti zöldsávok, de bevalljuk, a külsőbb városrészekben nem jártunk, és amúgy sem reprezentatív a körutunk.

Így nagyon kíváncsiak vagyunk az olvasóink véleményére.

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna