NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

A világ 10 legcoolabb techcucca 1985-ből

Ha bármelyik is megvolt bárkinek ezen kütyük közül közel három évtizede – főleg Magyarországon -, akkor már az élet császárának érezhette magát. Pedig ma már csak egy csodálkozással vegyes vigyort tudnak kiváltani. De nosztalgiázni jó, tegye velünk!

Annak idején csak lestünk egy-egy Polaroid-gépre, ami azonnal kiköpte magából az elkészült színes fényképeket, miközben az átlagos magyar állampolgárok az Ofotértbe jártak előhívatni a fekete-fehér fényképeiket, egyhetes várakozási idővel. De egy Commodore 64-ért is sokaknak csak csorgott a nyála, és már egy Commodore 16-ossal vagy egy +4-el is kiegyeztek volna. Miközben ma már egy alsóketagóriás okostelefon is többet tud, mint ezek a holmik így együtt.

Ezek az eszközök számítottak az 1985-ös évben a technológia csúcsainak. Nosztalgiára fel!

1. A Polaroid 600

A klasszikus Polaroid-gép, ami azokat kissé fakó színű fehér papírkeretes képeket gyártotta le alig három perc alatt, azonnal gratulációkat váltva ki a megörökített közönségből.

Polaroid 600
fotó: flickr.com/photos/mpclemens/

2. Az eredeti Macintosh

Elnézve a mai pengevékony Macbook Aireket, kicsit nehéz elhinni, hogy ez a bumfordi masina az ősük, a parányi katódsugárcsöves monitorral, benne a floppy-meghajtóval és valami fura négyzet alakú egérrel, ami persze azt is jelenti, hogy itt már ablakok és ikonok könnyítették meg a használatot. Az meg talán még érdekesebb, hogy ez a kinézet a design csúcsa volt akkoriban.

Macintosh
fotó: MattsMacintosh

3. Commodore 128

Míg a Commodore 64 elsősorban a játékosokat célozta, addig a C128 az üzleti felhasználókat. Jóval kevesebbet is adtak el belőle: négymilliót a C64 17 milliós darabszámával szemben.

Commodore 128
fotó: Wikipedia

4. A Sony Discman

A zenehallgatás egy új dimenzióját nyitotta meg a Sony az 1984-en piacra dobott D-50 MK2 discmannel, mely az 1982-ben világhódító útjára indult kompaktlemezeket játszotta le, s váltotta le ezzel a kazettás walkmaneket. Annyi hátránya persze volt velük szemben, hogy nem bírta a futást, de még a ütemesebb gyaloglást sem, vagyis egyből megakadt a lejátszás a legkisebb döccenőre is. Persze hazánkban akkoriban már egy sima Sony walkman birtoklása is rettenetesen nagy dolognak számított, és discmanről inkább csak a '90-es évek elején álmodozhattunk.

Sony Discman
fotó: Wikipedia

5. Az Amiga 1000

Ismét egy legendás számítógép, ami 85-ben még annyira modernnek számított, hogy a Commodore akkori marketingesek még azt sem tudták, hogy mit is kezdjenek vele. Olyan dolgokat tudott, mint a négycsatornás sztereo hang, az 512 Kb-os memória, és egyszerre 4026 különböző szín megjelenítése. 2006-ban a PC World minden idők hetedik legjobb számítógépének választotta meg.

Amiga 1000
fotó: Wikipedia

6. Nintendo NES

Átevezve kicsit a videójáték-konzolok világába, elevenítsük fel, hogy hol is indult a japán Nintendo, mely ekkor kezdte el meghódítani Amerikát. A 8 bites gép akkor még forradalminak számított, s a legnagyobb eladott példányszámmal vághatott fel 85-ben. Kicsit furának és játékélményt korlátozónak tűnhet ma már, hogy akkoriban még vezeték kötötte a kontrollert a géppel.

Nintendo
fotó: Wikipedia

7. Nokia Mobira Talkman

És igen: ilyen volt a világ első mobiltelefonja. Az ötkilós készülék tömege kicsit távol áll a mai 200 grammos okostelefonokétól, ahogy a tudása is, tekintve, hogy mindössze telefonálni lehetett vele. A kritikusokat mindenesetre meglepte a 84-ben világhódító útjára indult készülék sikere, melyet 1987-ben váltott csak le egy fejlettebb változat.

Nokia Mobira Talkman
fotó: Nyugat.hu

8. Apple LaserWriter

Habár a lézeres nyomtatási technológia már a '60-as években ismert volt, egészen 1985-ig nem gyártottak otthoni használatra alkalmas lézernyomtatót. Amikor az Apple megalkotta, akkor elsősorban a grafikusokra gondolt, akik immár ki tudták nyomtatni műveiket. Ráadásul, mivel ez volt az első hálózatba köthető gép, ezért a horribilis ár némileg elviselhetőbbnek tűnt annak fényében, hogy egy egész iroda számítógépei csatlakozhattak rá és nyomtathattak vele.

Apple Laserwriter
fotó: flickr.com/photos/niklasstjerna/

9. Windows 1.0

Az első grafikus interfész, ahol már nem parancssorokat kellett begépelni, ráadásul egyszerre több feladat is elvégezhető volt vele, azaz például futhatott a szövegszerkesztő és a naptár egy időben. A Windows egyébként 16 éven keresztül adott támogatást az első operációs rendszeréhez.

Windows 1.0
fotó: flickr.com/photos/mwichary/

10. Tissot F1

Stopper, visszaszámláló, ébresztő, naptár, időzónák. Megannyi lenyűgöző funkció, amit belezsúfoltak ebbe a parányi szerkezetbe, egy elektronikus, LCD-kijelzős órába. Ugye emlékszünk még, micsoda őrületet váltottak ki hazánkban is a hét dallamot lejátszani képes, számológépes kvarcórának hívott csodák?

Tissot F1
fotó: retro-watches.co.uk/

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: V*l*m*k*r j*rt*nk sz*r*t*n *d*r*cs*n. * k*st*ly m*ll*tt **t*zv...
Fekete-kastély: Sötét múlt, kilátástalan jelen a Balaton mellett
fgzb: https://y**t*.b*/JmS*rj5HZh8 H* v*l*k*t *rd*k*l * l*th*t*n t*...
Fekete-kastély: Sötét múlt, kilátástalan jelen a Balaton mellett
realista: *RD*M*S * P*LL*N*TB*N F*L*D*ZN* *Z *NN* S*K B*JN*K*T N*V*L* H*L*...
Tokió kudarc Halász Bencének, de már a hazai világbajnokságra kell gondolnia
realista: * P*CK T*L*P "K*PV*S*L*J*" SZ*GY*NL*T*S*N R*H*G,*Z "...
Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet
evildoer: * l*k*ss*g*t t*m*g*t* pr*j*kt*k*t m*k*r *nd*tj*k *jr*? Pl.: *z *...
Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet