NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Harmincöt éve zárult be a „vietnami pokol”

Éppen 35 éve annak, hogy befejeződött a világ egyik legismertebb és legpusztítóbb háborúja Vietnamban. Nekünk magyaroknak nemcsak azért emlékezetes ez az időszak, mert annak idején sok vietnami diák tartózkodott Magyarországon, de azért is, mert részt vettünk a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság (ICCS) munkájában.

Április végén lesz harmincöt éve, hogy végleg befejeződött a vietnami-amerikai háború, és 1975-ben az utolsó amerikai katona is elhagyta a dél-kelet ázsiai országot. A négy nemzet alkotta – Magyarország, Lengyelország, Kanada (egy év után Irán vette át a szerepüket) és Indonézia - ICCS munkájában három év alatt három váltásban összesen 570 magyar vett részt. Sokan, köztük vasiak már elhaláloztak. A körmendi dr. Déri Miklós – aki katonai ügyészként került annak idején a kiválasztottak közé – készségesen emlékezett a 35 éve történtekre.

Dr. Déri Miklós (jobbról a negyedik) a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság tisztjei között
fotó:

- 1973-ban megszületett a párizsi Vietnam-egyezmény, amelyet a Vietnami Demokratikus Köztársaság, a Dél-Vietnami Köztársaság Ideiglenes Forradalmi Kormánya, a Vietnami Köztársaság és az USA vezetői írták alá. A békeszerződés aláírásával egy időben már elindult a magyarok első csoportjának egy része, több mint száz taggal Vietnamba, de ezek között csak hivatásos katonák voltak. A feladatunk a hadifogolycserék felügyelete, ellenőrzése volt. Hat hónapig dolgoztam a hadifogolycserét ellenőrző bizottságban. Hanoiból amerikai vadászgépek kísérték a küldöttségünket a saigoni repülőtérig.

- Hogyan fogadták a magyarokat odakint?

- Mivel az ellenséges területnek számító Dél-Vietnamban teljesítettünk szolgálatot, meglehetősen fagyos volt a fogadtatás, de például az amerikai hadsereg magyar származású tagjaitól sok segítséget kaptunk. Az ellenőrző bizottság más nemzetbeli tagjaival általában jó munkakapcsolatban voltunk, persze előfordultak azért súrlódások, kisebb konfliktusok is.

Eddie Adams Pulitzer-díjas fotója
fotó:

Hogyan történtek a hadifogolycserék?

- A déliek visszaadták a foglyokat az ideiglenes forradalmi kormánynak, a DIFK-nek, az észak-vietnamiak pedig az északon lelőtt gépek pilótáit adták át az amerikaiaknak. Több évtized távlatából sem tudom elfelejteni, mennyit szenvedtek a vietnamiak. A foglyok embertelen körülmények között sínylődtek, s voltak, akik egyszerűen el sem akarták hinni, hogy szabadok lettek. Meglehetősen megalázó volt az amerikaiaknak, amikor a saigoni Than Shon Nut repülőtéren a hadseregparancsnokuk nevét kihúzták az eltávozottak névsorából.

Óriási változáson ment át az ország

Azt is megtudtuk, hogy újságja is volt a kint lévő magyar hivatásos és tartalékos katonáknak Vietnami Magyar Híradó néven, amelyet az időközben elhunyt Farkas László, a Vas Népe egykori munkatársa szerkesztett.

A párizsi békeszerződés aláírása
fotó:

Déri Miklós arról is beszélt, hogy Vietnamban történt megjelenésüktől napjainkig tisztelik, becsülik a magyarokat az ellenőrző bizottságban való aktív közreműködésük miatt, s ma is barátként tekintenek ránk. Ötször-hatszor volt az 1970-es évek óta turistacsoporttal Vietnamban - legutóbb tavaly -, ahol elképesztő fejlődést tapasztalt.

- Sokemeletes luxusszállodák nőnek ki a földből a tengerparton, tucatnyi autó-összeszerelő üzem települt be az országba, naponta több Boeingot kellett indítani Hanoi és Ho Si Minh város (az egykori Saigon) között, a nagy léptekkel fejlődő idegenforgalmat pedig elsősorban az amerikai turistákra alapozzák. Eltűntek a kunyhók, és igen jó a közbiztonság is. Kínához hasonlóan nem összeférhetetlen, hogy kommunista egypártrendszerrel építik a kapitalizmust.

A mai Vietnam térképe
fotó:

Mindenhol beszélnek magyarul

- Úgy még nem voltam Vietnámban, hogy Ho Si Minh városban vagy Hanoiban a Vietnami-Magyar Baráti Társaság tagjai ne találkoztak volna velünk. De olyan is előfordult, hogy az egykori ellenőrző és felügyelő bizottsági tagoknak Hanoi főpolgármester-helyettese egy előkelő étteremben adott vacsorát. A vietnami honvédelmi miniszter is rendre fogadta a kint járt katonákat.

- Mivel a háború idején igen sok vietnami, elsősorban diák tartózkodott Magyarországon, jelenleg nincs odakint olyan jelentősebb állami hivatal vagy intézmény, ahol valaki ne beszélne jól magyarul. Amúgy, a kint járt magyar katonák fényesen felfelé ívelő katonai pályát futottak be. Közülük magas rendfokozattal egy hivatásos katona a közelmúltban ment nyugdíjba, egy pedig éppen erre készül.

Május 12-én Budapesten tartanak emlékülést a vietnámi háború befejeződésnek 35. évfordulója alkalmából a Magyar-Vietnami Baráti Társaság és a Zsigmond Király Főiskola szervezésében, melyen az ünnepi beszédet Vietnam magyarországi nagykövete mondja. Erre az eseményre természetesen meghívták Déri Miklóst is, aki a baráti társaság elnökségének a tagja. A vietnami központi ünnepségekre pedig meghívást kapott néhány egykori magyar ICCS tag is.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*n*k * m*gb*z*s*b*l *s m*ly*n c*lb*l? M*nth* n*m *sm*rn* *z *l...
Egységes ellenzék: Kövér a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdított – Távozzon tisztségéből
Sanca: M*r n*gy*n n*gy * b*j!!! *z *ssz*s m*gh*ly*l?Gr*z b*z*rt v*gy m...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
iszek: L*gt*bb * f*l*s*gf*gg*......
Magyarország a „függők” országa
Sanca: N*l*nk * c*v*db*n *lh*nyt*kh*z *zt *s h*zz*v*tt*k *k* m*rc**sb*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
miki1950 : T*lt*sz b*z*ny ,m*rt *tt *s * f**ll*ns*gn*k *z *ll*nz*k*t j*l*l...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről