NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Röpködtek a cserépszilánkok a stúdiószínpadon – Megnéztük a Széttört tál című színdarabot

A Kerekasztal Színház társulata interaktív darabbal hozta közelebb a színházat a gyerekekhez.

A Weöres Sándor színházban tartott vendégelőadást a Kerekasztal Színház társulata március 4-én délelőtt. A nézőtér teljesen megtelt a drámatanárok kíséretében érkezett negyedikes, ötödikes gyerekekkel, akik nem csak hogy élvezték az előadást, különösebb noszogatás nélkül is aktívan részt vettek az interaktív feladatokban.

A cselekmény helyszíne egy családi ház kopott, szürke étkezője valamikor 2077-ben. A lakosság egyre kétségbeesettebb, nincs áram, nincs vezetékes víz, se fűtés, a kormány pedig már régóta nem kommunikál. Csak annyit lehet tudni, hogy időnként irtózatos erejű szélrohamok söpörnek végig az utcákon és ilyenkor életveszélyes házon kívül tartózkodni.

A boltokban már alig kapni ételt, ha mégis, akkor is leginkább csak takarmányt. Az utcák néptelenek és némák, az ablakok bedeszkázva, az emberek pedig egyre éhesebbek.

Jelenet a Széttört tál c. színdarabból
fotó: Baráth Noémi

Ebbe az alaphelyzetbe csöppenünk bele az apával, az anyával és a tíz év körüli lányukkal. A konfliktus forrása is nagyon gyorsan felfedi magát – egy képzeletbeli barát, aki a szürke, túlélésért folytatott nyomorúságos napokat segít átvészelni a lánynak, szép lassan az őrületbe kergeti az apát.

Ahogy az a Weöres Sándor Színház weboldalán is olvasható, ez a darab leginkább a 10-14 éves korosztályt szólítja meg, így ehhez mérten az azonosulási pont is a lány. Míg az ő belső monológjait vagy képzeletbeli barátjával folytatott beszélgetéseit kihangosítva halljuk, a szülők reakciói leginkább elnagyolt karikatúrái annak, ahogyan egy tíz éves lány láthatja őrjöngő apját, vagy keservesen síró anyját. (Persze a szülőknek is tanulságos lehet a darab, ha ráeszmélnek, milyennek látja őket gyermekük, mikor kifordulnak önmagukból.)

A Széttört tál olyan fontos kérdéseket tesz fel a gyerekeknek, mint hogy milyen törékeny és illékony dolog a családi békesség, milyen módokon lehet szembenézni a külvilág borzalmaival, vagy hogy mennyire mosható el a határ képzelet és valóság között. Annak ellenére (vagy talán éppen azért), hogy a darab 10-14 éves gyerekeknek szól, semmit nem butít le és nem ad filléres, könnyű válaszokat.

Felvonás közti interaktív foglalkozás
fotó: Baráth Noémi

Nem akarok olyan népmesét vagy tündérmesét, ami úgy magyarázza meg az életet, hogy leegyszerűsíti. A fiatalok nem vennék komolyan – írja Edward Bond, a Széttört tál szerzője.

Habár a darab még sok kivesézni valót hagy maga után, a megvalósítás sokkal érdekesebb. Bond drámapedagógiai célzattal írta a Széttört tálat, így a drámához mellékelte a drámafoglalkozás vázlatát is.

A nagyjából másfél órás darabot három felvonásra bontotta, melyek között a szereplők fontos kérdéseket tesznek fel a gyerekeknek, játékok formájában interakcióra és nem utolsó sorban gondolkodásra sarkallva őket. A foglalkozások során a gyerekek kiegészíthetik, átírhatják a cselekményt, vagy akár valamelyik szereplő bőrébe is bele bújhatnak egy jelenet erejéig.

A cselekmény kiegészítése interaktív módon
fotó: Baráth Noémi

Számomra felejthetetlen élmény volt, hogy egy olyan összetett kérdésre, mint „Mi járhat az apa fejében, amikor éppen nem szól a lányához?” milyen kreatív és értelmes válaszok érkeztek a negyedikes gyerekektől.

Edward Bond Széttört tál című darabja és a Kerekasztal Színház nem csak a feldobott kérdéseket igyekszik minél alaposabban körüljárni, de használati utasítást is ad a gyerekeknek a drámák értelmezéséhez, és ezt nem mellesleg izgalmasan és játékosan teszik.

Interjú Nyári Arnolddal, az apát alakító színésszel és Eszterrel, egy lelkes nézővel.

Széttört a tál a Weöres Sándor színházban

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t Cs*b* r*m*l*m m*gf*ng*t*d *zt * t*tv*s t*lv*j b*nd*t *gy, h...
Czeglédy Csabát gyanúsítottként hallgatták ki az "Ördög ügyvédje" blog Borkai Zsolt jachtos-szexpartis bejegyzése miatt
elbandi: m*r cs*p*gt*t*k *z *nf*k*t h*gy *lt*s *g*z*l*ss*l m*t l*h*t m*jd...
Orbán Viktor: Nem indulnak el a középiskolák április 19-én
miki1950 : H*zz*sz*l*s*db*n *z *rb*n* p*l*t*k* j*n*s *rc* t*st*s*l m*g, m*l...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
miki1950 : *gy*n m*r k*dv*s p*lg*rm*st*r *r*k, * ny*j*mm*n*t*s l*z*ngj*t m*...
Szombathely polgármestere elődeivel együtt biztatja a város lakosait az oltásra
miki1950 : T*l*n, t*l*n. *n *bb*n n*m l*nn*k *z*rt b*zt*s. S*k m*l*k *z *mb...
Zacher Gábor már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre