NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Videó: mit tegyünk, ha kigyullad a kocsink?

Ütközés során a gépkocsi nagyon ritkán gyullad ki, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen műszaki hiba miatt kezd el a jármű füstölni, égni. Az alábbi hasznos tanácsokkal szolgál a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra az esetre, ha füstölést tapasztalunk járművünkben.

A gépkocsik motortere és utastere nagy mennyiségben tartalmaz éghető anyagokat, többek között műanyagokat, textileket, festéket, valamint éghető folyadékot, azaz benzint és olajat. Ha az autó meggyullad, szinte pillanatok alatt elboríthatják a lángok, a szétfolyó üzemanyag, olaj pedig tovább szítja a tüzet.

Az autók esetében a tűz leggyakrabban a motortérben, és az utastérben keletkezik. A motortérben szivároghat az üzemanyag, a sebességváltó-, szervokormány, amik mind motortüzet okozhatnak. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, kopás, a tömítések hiánya, tömítetlensége.

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzét okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag, helytelenül beszerelt fényszórók, világítás, az egyéb javítások, az elhasználódásból eredő beavatkozások, a biztosítéktábla meghibásodása, kiiktatása.

Problémát okozhat a meglazult, vagy nem megfelelően megszorított kötéseknél kialakult nagy átmeneti ellenállás, zárlat, az elektromos vezetékek szigetelésén – a szerelés során létrejött – mechanikai sérülések, az üzemanyag ellátó rendszer vezetékeinek elhasználódása, a vezetékek repedése, törése. Sokszor jelent problémát az utastérben történő dohányzás. Az autósok előszeretettel hajítják ki az ablakon a még égő cigarettát, amit a menetszél visszafújhat az utastérbe.

Mit tegyünk, ha füstölést tapasztalunk?

Ha az utasfülkében égett szagot tapasztalunk, és a nyomában vékony füstcsíkot látunk terjengeni a műszerfal mögül, azonnal álljunk meg, vegyük le a gyújtást és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot!

A gyújtás levételével, majd az akkumulátor lekapcsolásával áramtalaníthatjuk autónk elektromos rendszerét, ezáltal megszűnhet a zárlatos vezeték túlmelegedése, felizzása. Természetesen az azonnali megállás nem hirtelen padlóféket jelent, hanem a körülöttünk – és főleg a mögöttünk – haladó járművek biztonságát figyelembe vevő gyors fékezést. Tűzoltási bemutató

A motortérben keletkező tűz esetén csak akkor nyissuk fel a motorháztetőt, ha a kezünkben van egy kibiztosított, beüzemelt tűzoltó készülék, de ebben az esetben is csak annyira, hogy az oltóanyag biztosan bejusson. Arra vigyázzunk, hogy a felforrósodott karosszériaelemek és a kiáramló égéstermékek égési sérüléseket okozhatnak! Tűzoltáskor a tűzoltó készüléket szakaszosan üzemeltessük.

Mit tehetünk a tűz megelőzése érdekében?

 • Rendszeresen ellenőriztessük a gépkocsit szervizben, szakemberek segítségével.
 • Ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen eltört, hibás alkatrész, vagy furcsán lógó elektromos vezeték.
 • Figyeljük, hogy nem szivárog-e bármilyen folyadék a motortérben. Ennek nyomai lehetnek a parkoló jármű alatt, vagy akár a motortérben szétfröcskölődve.
 • Ha olajat töltünk a járműbe, mindig használjunk tölcsért, hogy a folyadék ne folyhasson a motortérben össze-vissza.
 • Ellenőrizzük, hogy tankolás után a tanksapkát megfelelően rögzítettük-e.
 • Ne halmozzunk fel túl sok szemetet az utastérben. Rendszeresen takarítsuk autónkat.
 • Ne dobáljuk a cigarettacsikket össze-vissza.
 • Vezetés közben figyeljük a gépkocsink hangjának változását, vagy a kipufogócsövön távozó füstöt. A motortér felől felszálló füst egyébként nem mindig tüzet jelez, ugyanis az lehet a hűtőből származó gőz, egy elszakadt ékszíj, egy beszorult fékpofa, esetleg a túlmelegedett motor is. Ha azonban gyanús füstöt észlelünk, azonnal cselekedjünk, mivel a jármű zárt ablakai, és ajtaja halálos csapdát jelentenek, és a hő is gyorsan emelkedhet.
 • Bár jogszabályi kötelezettség nem teszi kötelezővé, javasolják tűzoltó készülék elhelyezését a személygépkocsiban, amely a kezdeti tüzek oltására alkalmas lehet.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  belabo: N*m cs*k * tr*j** f*l* k*lt*tt *rd*kl*d*st, *k* b*c*kl*v*z*n h*z...
  Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren
  miki1950 : M*gm*nd*n*d m**rt k*ll *z*rt *d**t*zn*d? N*m *rb*n *rt*! *v*nt*...
  Hóvirágszedés miatt emelt vádat a szombathelyi ügyészség
  belabo: B*cs, k*v*t*l p*rsz* * tr**n*n* l*t*sz*s *z*. ...
  Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
  belabo: *z * v*r*s n*m *rd*ml* m*g, h*gy b*rm* *tt - *m*t n*m k*r*cs*ny*...
  Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
  miki1950 : B*z*ny*t*k *rr*, h*gy sz*r*nt*d * k*mm*nt *z*n*s * n*ck -k*l. ...
  Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren