NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Leszakadt a vakolat, tiltakoznak a lakók

A szombathelyi Bem József u. 19. faláról akarták leszedni a veszélyessé vált vakolatot a tűzoltók, a lakók szerint ez sokba kerül majd nekik.

Kb. 20 nm-es területen szakadt le a szigetelés és a vakolat a Bem József u. 19. számú négyemeletes épület faláról. A jelzés után a tűzoltók két kocsival érkeztek a helyszínre, a magasból mentő autóval próbálták leszedni a veszélyessé vált vakolatot. A kosárban magasba emelkedőket a "Magukat meg ki a f*sz hívta?" köszöntés fogadta, majd egy férfi elkezdte tépkedni a harmadik emeleti ablakából a lógó szigetelés és vakolatdarabokat.

Vakolat és szigetelés omlott le a Bem utcában, Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

A lakásban lakók tiltakoztak a vakolat lebontása ellen, azt mondták, ez túl sokba kerül majd a háznak és ez nem a tűzoltók dolga. A következő fél órában patthelyzet alakult ki, a segíteni érkező tűzoltók nem akarták küzdelem árán lebontani a meglazult és a szél által mozgatott szigetelést, de abban is biztosak voltak, hogy így nem maradhat. Az egyik idősebb lakó közölte, hogy ő körbekeríti a területet és másnap majd egy vállalkozó megoldja a problémát. Öt perc múlva meg is érkezett egy lötyögő fejű fejszével és egy karóval. A pontos elképzelésről, hogy ezzel hogyan keríti körbe a területet, nem sikerült többet megtudnunk.

Közben annyiban változott a helyzet, hogy a tűzoltók ígéretet kaptak arra, hogy érkezik a ház közös képviselője, aki majd aláír egy nyilatkozatot, miszerint saját felelősségre döntöttek arról, hogy nem kérik a tűzoltók segítségét és ők maguk gondoskodnak a veszélyhelyzet elhárításáról és a terület addigi elkerítéséről.

Vakolat és szigetelés omlott le a Bem utcában, Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Közben elhangzott az is, hogy minek kellett ekkora feneket keríteni a dolognak, mivel abba senki nem hal bele, ha a fejére esik egy kis hungarocell-darab. Az egyik tűzoltó erre rámutatott egy éppen arra eltekerő kerékpárosra és az őt előző autóra és elmagyarázta, mi van akkor, ha a kerékpáros megijed a felé zuhanó tárgytól és elrántja a kormányt. Kézlegyintés volt a válasz.

Vakolat és szigetelés omlott le a Bem utcában, Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

A tűzoltók körbeszalagozták a területet, de már így is sokkal több időt töltöttek el a helyszínen annál, mint amennyit normális esetben kellett volna. Közben jelzett egy belvárosi tűzjelző és egy megdőlt sorkifaludi 15 méteres fához is riasztották a tűzoltókat.

Vakolat és szigetelés omlott le a Bem utcában, Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

A lakók tiltakozása már csak azért is érthetetlen, mert a ház rendelkezik biztosítással, aminek a terhére a javítás elvégezhető. A szigetelés és a vakolat a talajig repedt, ami azt jelzi, hogy mozgásban volt az egész, a szigetelés mögé pedig a víz is befolyhatott. Az erős szél pedig láthatóan mozgatta a szigetelést a harmadik és második emelet között. A tűzoltók segítségének elutasítására egyetlen reális magyarázatot látunk. Azt, ha valóban a biztosítás terhére készül el a javítás, de úgy, hogy minél kevesebb leszakadt részt kell pótolni, miközben a biztosító a teljes falszakaszra fizet. Ez csak fikció a részünkről, de kérjük Olvasóinkat, hogy írják meg, Önök szerint mi lehet a magyarázata a segítség elutasításának?

Kapcsolódó

2012.02.04. 20:17

Vakolatot vertek a tűzoltók megelőzésként

/ sokkoló gal. /
Járdára omlott vakolat miatt hívták a tűzoltókat Szombathelyen, a Király utcába. A kosaras autóról a meglazult vakolatot is leverték.

2012.01.10. 11:33

Leomlott a vakolat a Kőszegi utcában

/ könnyű gal. /
Olyan jó egy négyzetméternyi külső vakolat esett a járdára Szombathelyen, szerencsére nem talált el senkit. A területet elkerítik, mert van még veszély.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *tt v*lt m*r *z *d*ly*! T*l*n v*g*t *r * m*d*rn g*tt*k k*rsz*k*....
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
west: K**l*m*zh*t*d *z *l*bb**k*t *bj*kt*v*n *s f*gg*tl*n*l: -r*k*rd ...
Orbán Viktor kimondta: „Csupa rossz hírem van”
realista: K*m*n,*z *sk*l* *s V*z*nt* *tc* k*rny*k* t*l* v*n j*bbk*z*s,*z*z...
Újabb négy szombathelyi útkereszteződés kap tükröt
busman: T*p*rz*k*ln* n*m, d* s*k*t r*h*gn* * h*zz*d h*s*nl* gy*k*r*k*n *...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
realista: T*gn*p H*rn*d* Zs*lt *z *TV-b*n m*r sz*nt* k*sz ,*ld*nt*tt t*nyk...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"