NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Véletlenül megtalálták a gyógyírt a lyukas fogakra

Egy kísérleti Alzheimer-gyógyszerben van a válasz.

Végre valóra válhat a rossz fogakkal küzdők és fogorvostól rettegők álma. A londoni King's College kutatócsoport ugyanis az Alzheimer gyógymódjainak kutatása során teljesen véletlenül rábukkant egy gyógyszerre, ami képes visszanöveszteni a zománc és a fogbél között található dentint.

A tanulmányt a Scientific Reporton tették közzé nemrég. Ebben leírják, hogy a Tideglusib nevezetű kísérleti neurológiai gyógyszer képes regenerálni erősen sérült, szuvasodott, lyukas fogakat is. Méghozzá azért, mert felveszi a harcot a fogakban található tau proteinnel, ami nagyban gátolja a dentin növekedését. Mivel a dentin eddig nem tudott kellőképpen növekedni, a fog nem tudott teljesen meggyógyulni, romlott maradt, hiába turkáltak a fogorvosok lelkesen szánkban.

Azt még nem tudni, hogy mikor kaparinthatják meg a hétköznapi emberek a csodaszert, ugyanis jelenleg még folyamatosan tesztelik. Eddig viszont csak pozitív eredményt tudhatnak maguk mögött a kutatók: tesztalanyok lyukas fogai ugyanis idővel mind gyógyulni kezdtek. A tanulmány szerzője, Paul Sharpe egyébként bizakodik, hogy nem csak a foggyógyításra tudják majd felhasználni a gyógyszert, de egyelőre mindenképp ez az elsődleges céljuk.

Illusztráció
fotó: Nyugat.hu

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*nth* *gy h*t* *zt m*r *lv*st*m v*ln*, cs*k *pp*n n*m *rk*z*tt ...
Újabb nagy adag orosz vakcina indult útnak vasárnap Magyarország felé
gaful: * k*n** v*kc*n* s*mm*v*l s*m r*ssz*bb,m*nt * t*bb*!* f*l Sz*rb**...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Vasi: *tt n*m *s *z * l*gn*gy*bb pr*bl*m*,h*gy k*t m*v*l *lt*n*k b*, h...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
fgzb: M**t*n sz*nt* * t*lj*s s*jt* * t* k*z*t*kb*n v*n, *m*t *l*p*s*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
angelica: G*nd*l*m *z cs*k *nny*t j*l*nt, h*gy * k*n** v*kc*n* *s m*gk*pj*...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?