NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Huszonkét millióval zsarolja a várost a megye?

A szocialisták ezt állítják a szimfonikus zenekar átvétele kapcsán felmerült költségekről. Lazáry Viktor szerint nem lehetett kockáztatni az együttes jövőjét. 15 százalékkal csökkentik továbbá a Volán szombathelyi szolgáltatását, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának pedig Kohuth Viktort javasolják.

A zárt üléssel egyetemben egészen 20 óráig tartott tegnap a Puskás Tivadar polgármester elfoglaltsága miatt egy héttel és egy nappal előrehozott szombathelyi közgyűlés

2012.01.12. 19:02

Egy héttel és egy nappal előbb lesz közgyűlés

/ közélet 1 hsz. /
Puskás Tivadar polgármester grúzokkal találkozik, egyébként sem lesz Szombathelyen.
. Az ülést követő, immár megszokott sajtótájékoztatókon előbb Lazáry Viktor alpolgármester, majd az MSZP-SZTKE részéről Gyebrovszki János és Horváth Attila értékelte a legfontosabb döntéseket. Az alábbiakban ütköztetjük a véleményeket.

ÁSZ-jelentés, költségvetés

Lazáry azzal nyitott, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december végén napvilágot látott jelentése alapján intézkedési tervet fogadtak el, ennek megvalósításával az önkormányzat hosszú távú pénzügyi stabilitását alapozhatják meg. Az alpolgármester szerint a jelentésben nem szerepelt olyan újdonság, melyekre a városvezetés ne készült volt már korábban is.

Az alpolgármester röviden a Szombathely, a segítés városa nevet viselő programról is szólt. Ennek részeként a képviselők tegnap a gyakorlatban is elsajátíthatták az újraélesztés szakszerű mozdulatait

2012.01.18. 14:45

Bábukon gyakoroltak a szombathelyi képviselők

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Szájból-szájba lélegezni tanultak a városatyák szerda délután.
. Lazáry bízik benne, hogy ez üzenet lesz a szombathelyieknek, s a képviselők példamutatásával egyre több polgárt sikerül rávenni arra, hogy segítsen embertársán.

Lazáry Viktor: a Szombathely, a segítés város program üzenet a polgároknak
fotó: Mészáros Zsolt

Gyebrovszki ezzel szemben arról beszélt, hogy az ÁSZ-jelentéssel egyetért ugyan, de egy, a számvevőszéki anyagban feltüntetett témakört mégis problémásnak tart. Nevezetesen azt, hogy leírják: az állam évről évre kevesebb forrást biztosít az önkormányzatoknak, mégis azt kérik, a városok takarékoskodjanak. A képviselő szerint ez logikai ellentét, ráadásul az eddig vállalt feladatok költségeiből úgy kellene lefaragni, hogy az állam folyamatosan magára hagyja a helyhatóságokat.

Gyebrovszki szerint komoly problémát jelent, hogy a 2012-es költségvetésről nem kaptak első olvasatot, mert

a polgármester SZMSZ-ellenesen január 18-ára hozta előre az ülést.

Az ülések időpontjaként ugyanis minden hónap utolsó csütörtökét írja elő az SZMSZ, s ettől csak nagyon indokolt esetben lehet eltérni. A frakcióvezető-helyettes szerint a felhozott indokok korántsem voltak komolyak.

Gyebrovszki: úgy kellene a költségekből lefaragni, hogy az állam egyre kevesebb pénzt ad
fotó: Bonyhádi Zoltán

A szocialista politikus úgy véli, az ÁSZ-jelentésből az is kiderül, hogy az önkormányzati cégek többsége veszteségesen működik. Gyebrovszki azt mondta, ezeket csak azért tartják fenn, mert a cégek vezetői

a jelenlegi városvezetés barátai.

Az érintett társaságoknak folyamatosan tagi kölcsönöket kell adnia a városnak, s ezek a pénzek a szombathelyiek más célra félretett forrásait csökkentik.

A verzió, B verzió, csökkentett menetrend-konklúzió

A másik fontos, nagy vitát kiváltott ügy a Vasi Volán szombathelyi menetrendjének lefaragása volt. Lazáry szerint eredendően nincs is olyan menetrend, amely mindenkinek megfelelne. Figyelembe kell továbbá venni, hogy a tömegközlekedés finanszírozása nem kötelező önkormányzati feladat. A társaság által kidolgozott A és B menetrendről már részletesen is megemlékeztünk

2012.01.11. 18:27

Megnyirbálják a Volán szombathelyi menetrendjét?

/ közélet 9 hsz. /
Megszűnhet például az 1U-s, a 8H-s, a 25-ös és a 26-os jelzésű járat, és több buszsofőri állás. A társaság két tervezetet is kidolgozott, nálunk mindkettőt megnézhetik.
, a közgyűlés által elfogadott, 15 százalékos szolgáltatás-csökkentéssel járó A menetrendet írásunk elején a jobb felső sarokban, a letöltések alatt találják.

Az A verzióhoz egyébként érkezett több képviselői módosító javaslat is, többen a hétvégi buszjáratok ügyében szólaltak fel. Lazáry úgy véli, ez a lépés feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy a jövőben a város által a Volánnak juttatott veszteségpótlások mértékét elviselhető szintre csökkentsék.

Természetesen a szocialista képviselők sem hagyták ki a menetrend ügyét. Gyebrovszki elmondta: a döntés értelmében általában 20-30 perccel ritkábban járnak majd a buszok, több hétvégi járat pedig megszűnik. Az ellenzékiek egyébként a Volán által novemberben benyújtott, körülbelül 17 millió forintos megtakarítással járó tervezetet támogatták. Ez ugyanis nagyjából fenntartotta volna a már megszokott szolgáltatási szintet, illetve menetrendet, melyre véleményük szerint az utasforgalom is beállt.

Gyebrovszki hozzátette: a járatritkítás az utasok számának csökkenésével is együtt jár, tehát így bevételtől is elesik a Volán. A szocialista frakció az ülésen azt javasolta, hogy a módosítás ismeretében a viteldíjakat is csökkentsék, hiszen az emberek a bérletek megvásárlásakor még a korábbi menetrendből indultak ki, miközben lehet, hogy most éppen az a járat szűnt meg, amellyel munkába mentek. A javaslatot a többség leszavazta.

Vita a szimfonikusok pénzügyeiről

Az ülésen a vártnál jóval nagyobb vitát váltott ki a Savaria Szimfonikus Zenekar átvételéről szóló napirend. Abban minden képviselő egyetértett, hogy az együttest Szombathelynek kell megmentenie. Ezzel kapcsolatban Lazáry megjegyezte: az ellenzék a hozzászólásaiban nem a városvezetést, vagy a zenekart, hanem a megyei önkormányzat elmúlt hónapokban mutatott tevékenységét kritizálta. Az alpolgármester azt is világossá tette, hogy a zenekarnak nincs lejárt szállítói tartozása, tehát alaptalanok azok a pletykák, melyek 50 milliós kintlévőségről szóltak. A szimfonikusoknak van viszont egy körülbelül kétmilliós nem lejárt határidejű tartozása, továbbá a városnak kell állnia a megye által az együttesnek január 3-án folyósított decemberi béreket. Ezek összege valamivel több mint 19 millió forint.

A Savaria Szimfonikus Zenekar decemberi béreit a városnak kell vállalnia
fotó: Tóth Ákos

Lazáry szerint a február 1-jei átvétellel ugyan mentesülhetett volna a város a bérek kifizetése alól, ám ezt a megoldást a megyei önkormányzat nyilván nem fogadta volna el. Nem vállalhatták azt a kockázatot, hogy veszélybe kerül az együttes működése, tette hozzá. A város egyébként keresi az állami forrásokat is, jelenleg úgy tűnik, két-három lehetőség is elérhető közelségben van. Lazáry szerint az együttes hosszú távú működéséhez nagy segítséget nyújtana, ha el tudnák érni, hogy nemzeti kategóriába sorolják be.

Gyebrovszki szerint viszont egész egyszerűen arról van szó, hogy

a megye 22 millióval (19 a bér, és több mint 2 millió a tartozás) zsarolja a várost, ez pedig méltatlan egy 50 éves együttes hírnevéhez is.

Az ellenzéki politikus úgy véli, igencsak furcsa, hogy miközben a városvezetés lefarag a buszmenetrendből, addig milliókat ad át gálánsan a megyének. A képviselő tovább sorolta: 1,5 milliárdot kéne megtakarítani idén, a másik oldalon viszont a fideszesek szórják a pénzt a csillagvizsgálónak, a pécsi egyetem szombathelyi központjának, vagy éppen a megyei önkormányzatnak.

Kovács Ferenc levelét megírta

Az ülésen derült ki, hogy január 16-ai dátummal levél érkezett Puskás Tivadar polgármesterhez Kovács Ferenc megyei elnök aláírásával. Ebben szerepel a fent már említett 19 milliós összeg, melynek átutalására 5 napot ad a megyei vezetés. Horváth Attila jogász emberként is azt mondja, ilyen ügyekben, normál esetben 15 vagy 30 nap haladékot adnak, de a legkevésbé kedveltek magánembereknek, cégeknek, önkormányzatoknak is legalább 8-at.

Horváth egyébként úgy látja, az önkormányzat láthatóan megzavarodott, mert az már most világos, hogy a Fidesz által 2010-ben a helyhatóságoknak megígért pluszpénzekből nem lesz semmi. A képviselő hangsúlyozta, hogy egyelőre senki sem tudja, a város idén milyen költségvetési számokból dolgozhat. Azt mondja, Szombathelyen már kialakult egy városkép, melynek része egyebek mellett a Haladás, a Falco, a Weöres Sándor Színház, illetve a szimfonikus zenekar is. Ezek működtetése nem kötelező feladat, ám sok szombathelyi valószínűleg nem szívesen mondana le róluk. Éppen ezért a közgyűlésnek is ragaszkodnia kellene a kialakult városkép megtartásához.

A zárt ülésen egyetlen jelentősebb napirend volt, méghozzá a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának megválasztás ügyében. A megyeszékhely közgyűlése egy tagot küld a cég közgyűlésébe, s szombathelyi képviselők úgy döntöttek, hogy a delegáltnak Kohuth Viktort kell támogatnia. Az 54 százalékban szombathelyi tulajdonban lévő társaság vezérigazgatói pozíciójáról várhatóan február dönt a társaság közgyűlése. A szentpéterfai családból származó, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjeként dolgozó Kohuth megválasztását egyébként a Vasivíz igazgatósága is támogatta.

Kapcsolódó

2012.01.03. 14:18

3 év alatt triplájára nőtt Szombathely adóssága

/ közélet 1 hsz. 6 kapcs. /
Egy felmérés szerint a vasi megyeszékhely ötödik a leginkább eladósodott városok listáján. Az ÁSZ jelentése sem fest rózsás képet a város pénzügyi helyzetéről.

2012.01.18. 14:50

Szombathely átveszi a Savaria Szimfonikus Zenekart

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
A döntés nem született meg olyan egyszerűen, ahogy azt várhattuk. Mintegy 20 millióba kerülhet a megyeszékhelynek az átvétel.

2012.01.16. 17:26

Megmentik a szimfonikusokat

/ kultúra 1 kapcs. /
Az utolsó kérdéses megyei intézmény sorsa is rendeződni látszik: eztán a Savaria Szimfonikusok egyedüli fenntartója a város lesz.

2012.01.11. 18:27

Megnyirbálják a Volán szombathelyi menetrendjét?

/ közélet 9 hsz. /
Megszűnhet például az 1U-s, a 8H-s, a 25-ös és a 26-os jelzésű járat, és több buszsofőri állás. A társaság két tervezetet is kidolgozott, nálunk mindkettőt megnézhetik.

2012.01.17. 08:11

Új autóbusz-menetrend lesz Szombathelyen

/ közélet 5 kapcs. /
Négy verzió közül kell választania a közgyűlésnek, a szerdai ülésen új utcanevekről is döntenek. Előzetesünk.

2011.12.29. 07:21

Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

/ közélet 3 hsz. 9 kapcs. /
Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: N* m* * br*ssz*l* b*r*kr*t*k p*r*ncs* ?...
Bár találkozott Dobrev Klárával, a szombathelyi polgármester tesztje negatív
Igaz: *z *g*szs*g*gy*t st*d**n*kk*l k*ll k*mp*nz*ln* , *z s*g*t ....
Lesz másik: 19 milliárdból épülhet a nyíregyházi stadion
rheingold1926: H*t *g*n **sztr**b*n t*dj*k, h*gy * ny*j *mm*n*t*s *l*r*s**g n*n...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
Igaz: J*l cs*n*lj*k . *gy k*v*s*bb*n v*sz*k b* h*zz*j*k *zt * n*th*t ....
Ha oda indulna: minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Igaz: *z **r*p** Gy*gysz*r*gyn*ks*g t*gj** * gy*gysz*r*p*r m*ff**j*b*l...
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak