NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Végre minden adott lehetne, hogy ne legyen tele szeméttel a Szombathelyi Parkerdő

Elkészült a Molok felszín alatti hulladékgyűjtő rendszer és a térfigyelő kamerák is üzemelnek.

Még szeptemberben tudtuk meg egy olvasói levél kapcsán, hogy jelentős ráncfelvarrás vár a Szombathelyi Parkerdőre , ami számításaink szerint 96 millió forintba kerül. A tervek között szerepel egy Pihenőpont mosdóval, WC-vel, pelenkázóval és kerékpártárolóval, valamint egy szelektív hulladékgyűjtő és a szombathelyi közterület felügyeleti rendszerbe köthető kamerarendszer, hogy szemmel tudják tartani a szemetelőket és vandálokat.

A szelektív hulladékgyűjtő pedig, ami a finn Molok rendszeren alapul, el is készült. Ennek a rendszernek az a lényege, hogy a szemetes tartályának kétharmada a föld alatt helyezkedik el, ezért nem csak helytakarékos, de a gravitáció miatt tömöríti is a hulladékot.

Még több képért kattints!
fotó: R.Gy.

Eredményes

A rendszer higiénikus volta csökkenti a gyűjtőutak számát, lehetővé téve a havonkénti ürítést. 60-80%-kal csökkenti a hulladékgyűjtés költségeit. A szelektíven gyűjtött hulladékot egy gyűjtőúttal el lehet szállítani. A lakókörnyezetet nem változtatja kukavárossá. Eredményesebb utóválogatást tesz lehetővé, mert a hulladékot nem préseli össze. A berendezés élettartama a sokszorosa a hagyományos hulladékgyűjtési eszközöknek.

Természetbarát

A föld felső rétege fizikai tulajdonságai miatt hűtőként működik, s így ezt a hulladékgyűjtési módot higiénikussá teszi. Ezzel elkerülhető a pusztán higiéniai szempontok szerint szükséges kényszerürítés. A MOLOK a gravitációs energiát a tömörítésnél használja fel. Így lehetővé válik az egyszerű, könnyűszerkezetes szállítójárművek használata. Az üzemanyag-megtakarítás kb. 5 liter begyűjtött hulladéktonnánként.

Forrás: innoproject.hu

Még több képért kattints!
fotó: R.Gy.

Az új szelektív hulladékgyűjtő mellett pedig a kamerarendszer is elkészült, így ideális esetben minden adott lenne, hogy végre ne álljanak szeméthalmok a Parkerdőben. De persze, hogy ez működjön, az emberek mentalitásának is változnia kellene.

A felújítási munkálatok jelenlegi állapotával kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek, de a válaszra még több mint egy hét elteltével is csak türelmesen várunk. Amint megérkeznek az eltévedt postagalambok a válasszal, közöljük a fejleményeket.

Hozzászólások (15)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
StarMan: R*m*k *tl*t *kk*r* b*k*s *t*n....
Hosszú Katinkáról neveznek el egy strandot a Balatonon