NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

700 ezres prémium a szombathelyi képviselőnek

A Vasivíz Zrt. vezérigazgatója 4,4 milliót kapott, közben a cég bajban van.

A szombathelyi közgyűlés legutóbbi ülésén

2014.04.24. 08:48

Rekordokat döntögetett a szombathelyi közgyűlés

/ közélet 6 hsz. 2 kapcs. /
A mai ülés mérlege: a legtöbb napirendi pont, és majdnem a legrövidebb ülés. Olvassa újra tudósításunkat.
volt némi vita arról, hogy két városi képviselő, akik a Vasivíz Zrt.-nél dolgoznak, mekkora jutalmat kaptak tavaly év végén. A cég ugyanis nincs könnyű helyzetben, többször elhangzott a közelmúltban, hogy ha nem tesznek ellene, rövidesen komoly anyagi gondok jöhetnek.

A törvénymódosítások sújtják a céget

És most nem is a hivatalosan 6,4 milliárdos hiányról

2014.04.23. 08:14

6,4 milliárdos vesztesége van a Vasivíz Zrt.-nek

/ közélet 3 hsz. 4 kapcs. /
A SZOVA 177 milliós eredménnyel zárt tavaly. Közgyűlési előzetesünk.
van szó, ez ugyanis egy törvénymódosítás miatt, papíron jelentkezett. Úgy történt, hogy a törvény szerint a cég tulajdonában lévő közművezetékeket át kellett adni az illetékes önkormányzatoknak. És ezeknek is van értékük, ami az átadás után a Vasivíznél hiányként, a fogadó önkormányzatoknál bevételként jelentkezett a vagyonnyilvántartásban.

Szakács Dávid több mint 700 ezret kapott
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az önkormányzatok tulajdonában lévő Vasivíz Zrt.-t egyrészt a rezsicsökkentés és a közműadó

2014.04.25. 13:59

„Borzasztó negatív tendencia és halálos ölelés”

/ közélet 3 kapcs. /
A szombathelyi képviselőknek gazdag a szókincsük. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.
sújtja, előbbi évi 170 milliót, utóbbi évi 540 milliót vesz el a cégtől. De ami ennél is nagyobb kiesés, az a fedett uszoda működtetése. Korábban a vízdíjak bevételének egy részét fordították erre a célra, de most már ezt is tiltja a törvény. Tavaly és az idén még ki tudják gazdálkodni, de a közgyűlési felszólalások szerint jövőre már lépni kell valamit.

A Vasivíz egyébként a legjobban teljesítő önkormányzati cégek között volt korábban, többször segítette már ki az önkormányzatot is, és sorozatosan komoly nyereséggel zárt. Most viszont a törvénymódosítások következményei miatt került nehéz helyzetbe.

4,4 millió a vezérigazgatónak

Ezek után szólalt fel a közgyűlésben az ellenzék, Czeglédy Csaba kérdezte, mekkora jutalmakat osztottak ki a Vasivíznél tavaly év végén, különösen arra volt kíváncsi, hogy a cégnél alkalmazásban lévő két fideszes városi képviselő, Szakács Dávid és Lendvai Ferenc mennyi jutalmat kapott.

Lendvai Ferenc csupán 288 ezret
fotó: Vágvölgyi Bálint

Dr. Kohuth Viktor, a Vasivíz vezérigazgatója azt mondta, jutalmat nem fizettek, prémiumot viszont igen, azoknak, akik teljesítették a prémiumelvárásokat. Pontos számokat a közgyűlésben nem tudott mondani, mi viszont később rákérdeztünk, és néhány nap múlva meg is jöttek az adatok.

Szóval, Lendvai Ferenc, aki kommunikációs és marketingvezetőként dolgozik a cégnél, tavaly nettó 288 ezer forint prémiumot kapott. Szakács Dávid jogi osztályvezetőként tevékenykedik a Vasivíznél, ő nettó 727 ezer 443 forint prémiumot kapott. És akkor már megkérdeztük, hogy Kohuth Viktor, aki nem régóta tölti be a vezérigazgatói posztot, mennyi prémiumra volt jogosult. Kiderült, ő 4 millió 402 ezer forintot kapott prémiumként.

A közgyűlésben az is elhangzott, hogy senki sem kérdőjelezi meg az alkalmazottak munkájának minőségét, de aki egyben városi képviselő is, annak kötelessége, hogy nyilvánosságra hozza, milyen juttatásokat kap egy önkormányzati tulajdonú cégtől.


A VASIVÍZ ZRt. tájékoztatása a gazdaságos működésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Felhasználóinkat, hogy a 2011. év végén életbe lépett új, a víziközmű-szolgáltatásról szóló CCIX. törvény számos változást hozott a víziközmű-szolgáltatók, így a VASIVÍZ ZRt. vagyoni helyzetében és működésében is, melyek következményeiről több alkalommal közleményt adott ki társaságunk.

A hivatkozott törvény szerint víziközmű-vagyon kizárólag állami és/vagy önkormányzati tulajdonú lehet, így az addig a VASIVÍZ ZRt. tulajdonában lévő víziközmű-vagyontárgyak is az érintett önkormányzatok tulajdonába kerültek, mely tulajdonátadás a hivatkozott törvényben leírtak szerint – 2013. évben egyszeri alkalommal – mintegy 6,6 milliárd forint hiányt keletkeztetett, viszont Társaságunk működéséből eredő szokásos vállalkozási eredmény továbbra is a korábbi éveknek megfelelően pozitív, mértéke 176 mFt.

A Társaság működéséből eredő pozitív eredmény elsősorban az alaptevékenységeiből a víz- és csatornaszolgáltatásból és az egyéb tevékenységeiből származik. Ezek az építési tevékenység, laboratóriumi és egyéb szolgáltatások.

A Társaság Tulajdonosai 2013. év folyamán a fent hivatkozott törvényi rendelkezés következtében keletkezett hiányt a részvények leértékelésével rendezték.

A VASIVÍZ ZRt. célja továbbra is a Felhasználóink és a Tulajdonosaink megelégedésére történő biztonságos és folyamatos víz- és csatornaszolgáltatás biztosítása mellett a Társaság eredményes, gazdaságos működtetése, és a szolgáltatás elvégzéséhez szükséges beruházások és rekonstrukciók elvégzése.

VASIVÍZ ZRt.

Szombathely, 2014. május 14.

Kapcsolódó

2014.04.25. 13:59

„Borzasztó negatív tendencia és halálos ölelés”

/ közélet 3 kapcs. /
A szombathelyi képviselőknek gazdag a szókincsük. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

2014.04.24. 08:48

Rekordokat döntögetett a szombathelyi közgyűlés

/ közélet 6 hsz. 2 kapcs. /
A mai ülés mérlege: a legtöbb napirendi pont, és majdnem a legrövidebb ülés. Olvassa újra tudósításunkat.

2014.04.23. 08:14

6,4 milliárdos vesztesége van a Vasivíz Zrt.-nek

/ közélet 3 hsz. 4 kapcs. /
A SZOVA 177 milliós eredménnyel zárt tavaly. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: N* m* * br*ssz*l* b*r*kr*t*k p*r*ncs* ?...
Bár találkozott Dobrev Klárával, a szombathelyi polgármester tesztje negatív
Igaz: *z *g*szs*g*gy*t st*d**n*kk*l k*ll k*mp*nz*ln* , *z s*g*t ....
Lesz másik: 19 milliárdból épülhet a nyíregyházi stadion
rheingold1926: H*t *g*n **sztr**b*n t*dj*k, h*gy * ny*j *mm*n*t*s *l*r*s**g n*n...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
Igaz: J*l cs*n*lj*k . *gy k*v*s*bb*n v*sz*k b* h*zz*j*k *zt * n*th*t ....
Ha oda indulna: minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Igaz: *z **r*p** Gy*gysz*r*gyn*ks*g t*gj** * gy*gysz*r*p*r m*ff**j*b*l...
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak