NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Újra kell tervezni a csapadékvíz-rendszereket a klímaváltozás miatt

Nem csak a trópusi esők miatt avult el a rendszer, sokkal több lett a lebetonozott, leaszfaltozott terület, ami nem vezeti el a vizet.

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat – írtuk pár napja.

2020.08.22. 07:41

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat

/ közélet 12 hsz. /
Az egyik szombathelyi lakásszövetkezet igazgatósági tagja reagált a beázó pincékről szóló cikkünkre.
A cikk azért született, mert egyes panelházak pincéit rendszeresen elönti a víz és a lakók panaszkodnak és kritizálják a szolgáltatócégeket, a társasházakat, a lakásszövetkezeteket.

fotó: Garai Antal Atom

Az egyik lakásszövetkezet elnökségi tagja válaszolt cikkünkben, aki elmondta, az utóbbi évek trópusi jellegű esőiben pár óra alatt havi, kéthavi csapadékmennyiség esik. Ezzel pedig nem bírnak el a kontinentális éghajlatra tervezett csapadékvíz-elvezető rendszerek.

Cikkünkhöz

2020.08.22. 07:41

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat

/ közélet 12 hsz. /
Az egyik szombathelyi lakásszövetkezet igazgatósági tagja reagált a beázó pincékről szóló cikkünkre.
elég sok komment érkezett, volt, aki azt írta, hogy ezzel csak a felelősséget akarják áthárítani, volt, aki szerint csak normálisan ki kellene tisztítani a vezetékeket.

fotó: Garai Antal Atom

Közben aztán megszólalt a Magyar Víziközmű Szövetség is, a Vasivíz Zrt. Facebook-oldalán közzétett közleményükben ők is arról írnak, hogy a korábbi méretezés miatt nem tudja a rendszer elvezetni a megnövekedett mennyiségű esővizet.

De azt is írják, hogy

évről-évre egyre több a leaszfaltozott és lebetonozott terület a városokban, ezzel arányosan egyre kevesebb az a zöldterület, amely elnyelhetné a lezúduló csapadék egy részét.

Megjegyzik, hogy a meglévő rendszer vezetékeinek keresztmetszete a legtöbb helyen alkalmas arra, hogy levezesse a csapadékot, a gond azzal van, hogy a nagy mennyiségű víz rövid idő alatt esik le.

fotó: Garai Antal Atom

Mint írják, a Magyar Víziközmű Szövetség és a víziközmű szolgáltatók az elmúlt években többször is jelezték, hogy probléma lehet a klímaváltozás következtében fellépő szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Szerintük a megoldást a csapadék-elvezető rendszerek kapacitásának bővítése sem hozná meg, a csapadékvíz-elvezető műveket nem lehet a végtelenségig bővíteni, mivel ez gazdasági szempontból finanszírozhatatlan.

Hozzáteszik,

A megoldás a korszerű, integrált csapadékvíz gazdálkodás lehetne, lokális víz visszatartással, korszerű tározási módszerek alkalmazásával, amelynek megvalósítása – az anyagiakon kívül – szemléletváltást, odafigyelést és egy egészen más, rendszerszintű együttműködést igényelne.

Arra is emlékeztetnek, hogy a felelősség közös, a megoldás viszont az önkormányzatok, mint közműtulajdonosok, az üzemeltetők és a lakosság, mint közműfelhasználók kezében van.

A teljes közlemény itt olvasható:

Klímaváltozás: hová folyhat a hirtelen sok csapadék? Az utóbbi néhány évben a csapadék intenzitása jelentősen megnőtt,...

Közzétette: VASIVÍZ ZRt. – 2020. augusztus 27., csütörtök

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?