NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Újra kell tervezni a csapadékvíz-rendszereket a klímaváltozás miatt

Nem csak a trópusi esők miatt avult el a rendszer, sokkal több lett a lebetonozott, leaszfaltozott terület, ami nem vezeti el a vizet.

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat – írtuk pár napja.

2020.08.22. 07:41

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat

/ közélet 12 hsz. /
Az egyik szombathelyi lakásszövetkezet igazgatósági tagja reagált a beázó pincékről szóló cikkünkre.
A cikk azért született, mert egyes panelházak pincéit rendszeresen elönti a víz és a lakók panaszkodnak és kritizálják a szolgáltatócégeket, a társasházakat, a lakásszövetkezeteket.

fotó: Garai Antal Atom

Az egyik lakásszövetkezet elnökségi tagja válaszolt cikkünkben, aki elmondta, az utóbbi évek trópusi jellegű esőiben pár óra alatt havi, kéthavi csapadékmennyiség esik. Ezzel pedig nem bírnak el a kontinentális éghajlatra tervezett csapadékvíz-elvezető rendszerek.

Cikkünkhöz

2020.08.22. 07:41

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat

/ közélet 12 hsz. /
Az egyik szombathelyi lakásszövetkezet igazgatósági tagja reagált a beázó pincékről szóló cikkünkre.
elég sok komment érkezett, volt, aki azt írta, hogy ezzel csak a felelősséget akarják áthárítani, volt, aki szerint csak normálisan ki kellene tisztítani a vezetékeket.

fotó: Garai Antal Atom

Közben aztán megszólalt a Magyar Víziközmű Szövetség is, a Vasivíz Zrt. Facebook-oldalán közzétett közleményükben ők is arról írnak, hogy a korábbi méretezés miatt nem tudja a rendszer elvezetni a megnövekedett mennyiségű esővizet.

De azt is írják, hogy

évről-évre egyre több a leaszfaltozott és lebetonozott terület a városokban, ezzel arányosan egyre kevesebb az a zöldterület, amely elnyelhetné a lezúduló csapadék egy részét.

Megjegyzik, hogy a meglévő rendszer vezetékeinek keresztmetszete a legtöbb helyen alkalmas arra, hogy levezesse a csapadékot, a gond azzal van, hogy a nagy mennyiségű víz rövid idő alatt esik le.

fotó: Garai Antal Atom

Mint írják, a Magyar Víziközmű Szövetség és a víziközmű szolgáltatók az elmúlt években többször is jelezték, hogy probléma lehet a klímaváltozás következtében fellépő szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Szerintük a megoldást a csapadék-elvezető rendszerek kapacitásának bővítése sem hozná meg, a csapadékvíz-elvezető műveket nem lehet a végtelenségig bővíteni, mivel ez gazdasági szempontból finanszírozhatatlan.

Hozzáteszik,

A megoldás a korszerű, integrált csapadékvíz gazdálkodás lehetne, lokális víz visszatartással, korszerű tározási módszerek alkalmazásával, amelynek megvalósítása – az anyagiakon kívül – szemléletváltást, odafigyelést és egy egészen más, rendszerszintű együttműködést igényelne.

Arra is emlékeztetnek, hogy a felelősség közös, a megoldás viszont az önkormányzatok, mint közműtulajdonosok, az üzemeltetők és a lakosság, mint közműfelhasználók kezében van.

A teljes közlemény itt olvasható:

Klímaváltozás: hová folyhat a hirtelen sok csapadék? Az utóbbi néhány évben a csapadék intenzitása jelentősen megnőtt,...

Közzétette: VASIVÍZ ZRt. – 2020. augusztus 27., csütörtök

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* h*ll*d, t* *zt*n n*m v*gy s*mm*. *nny*r* b*g*tt p*s*st m*r r...
Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát
miki1950 : H* *gy*lt*l*n l*sz n*l* h*llg*t*. ...
Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
miki1950 : *g*sz *gysz*r**n n*m t*d*m m*g*lln*, h*gy * f*lk*nfb*n f*lt*tt k...
Podcast Feiszt Györggyel: Miért nem tudják a szombathelyiek, hogy gazdag kultúrájú, nagy múltú városban élnek?
miki1950 : M*g j*, h*gy n*m *n d*nt*k b*rk* h*ly*tt *s! D* *tt*l m*g h* v*l...
„Nagyon szerencsétlen, amikor beleszól a politika” – Egy szombathelyi orvos a kínai vakcináról
miki1950 : *kk*r* h*ly*s*g*t *rt*l, h*gy cs*k r*v*d*n. * f*d*ss m*gt*lt*tt*...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen