NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Megszűnik a Vasi Volán önállósága?

A hírek szerint a busztársaságokat régiónként összevonják, a Nyugat-Dunántúlon Győr lenne a központ. A Vasi Volán vezérigazgatója azt mondja, az új kormány felállásáig nekik sincs információjuk.

Az összevonásról szóló hírek már néhány hete terjednek, a jólértesültek azt is tudni vélik, hogy a Vasi Volán menedzsmentjét menesztik, és jó esetben a kisebb szervizekhez, telephelyekhez kerülnek a szakemberek.

Önállóan, de konzorciumban

A híreszteléseknek van némi alapjuk, Papp László vezérigazgató azt mondja, tavaly nyáron egy kormányhatározat értelmében kezdődött meg az átszervezés. Akkor alakult ki a jelenlegi állapot, melynek szerint az egyes régiókban működő Volán társaságok konzorciumokat alkotnak.

A Nyugat-Dunántúlon a Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben működő társaságok alkotnak egy konzorciumot. A lényeg, hogy ezek a cégek több szakmai ügyben együttműködnek. Ilyen pédául a beszerzés, vásárlás, amikor a nagyobb tétel miatt kedvezőbb árat tudnak kiharcolni. De az együttműködés a járatok szervezésénél is létezik, főként a megyehatárokon áthaladó távolsági buszjáratok esetében.

Tavaly új buszokkal bővült a Vasi Volán helyijáratos flottája
fotó: Mészáros Zsolt

De a megyei cégek megtartották önállóságukat. Így külön-külön kötik meg a közösségi közlekedési szerződéseket az állammal, a Vasi Volán külön a szombathelyi önkormányzattal a helyijáratú közlekedéssel. A megyei társaságok önállóan felelnek a szerződések teljesítéséért és működésükért is.

Speciális helyzet a Nyugat-Dunántúlon

Igaz, hogy a konzorcium képviselője Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója, de a konzorciumot érintő döntéseket a három tagú igazgatótanács hozza meg. Ennek a három megyei Volán társaság vezérigazgatója a tagja, és azonos szavazati joggal rendelkeznek.

A konzorcium hat bizottságot hozott létre a tevékenységek irányítására, a hat bizottságból minden megye kettőt-kettőt kapott. Papp László szerint harmonikus az együttműködés. Azért hozzáteszi, a tavaly nyári átszervezésnél szóba került a regionális működtetés is, de ezt akkor nem valósították meg.

A vezérigazgató úgy véli, a közösségi közlekedés működtetése azért komolyabb kérdéseket is felvet, főként itt a Nyugat-Dunántúlon, ahol speciális helyzet van. A Volán és a MÁV mellett ugyanis itt működik a GySEV is. Az igazi cél az lenne, hogy a régióban egy takarékosan működő, a forrásokból eredményesen gazdálkodó, mégis színvonalas tömegközlekedési rendszer jöjjön létre. Akár úgy is, hogy a Volán társaságok, a MÁV és a GySEV is közös konzorciumot alkotnak.

Majd az új kormány eldönti…

Papp László hozzáteszi, sokadrangú kérdés, hogy ennek a rendszernek milyen lesz a szervezeti struktúrája, még akkor is, ha ez a mostani vezetők számára egzisztenciális hátrányokat jelentene.

Azt viszont, hogy milyen módon szervezik meg majd a közösségi közlekedést, a vezérigazgató nem tudta megmondani. Minderre majd az új kormány megalakulása után és a kormányprogram ismeretében lehet visszatérni.

Kapcsolódó

2009.12.18. 16:57

Megérkeztek az új Credo buszok Szombathelyre

/ közélet gal. 16 hsz. 1 kapcs. /
Az érdeklődők a mai ünnepélyes átadó után kipróbálhatták a buszokat, amelyek egy kör erejéig már meg is mutatták magukat a városban.

2009.11.17. 15:05

„A jó busz az új busz!”

/ közélet gal. 17 hsz. 4 kapcs. /
Hol az ajtó makacsolja meg magát, hol a levegő- és vízcső hibásodik meg, nyáron felforr a víz és babakocsival is nehéz felszállni. Szombathelyi buszsofőrök mesélnek a kiöregedett járművekről.

2008.11.05. 22:28

Ön használ tömegközlekedési eszközöket?

/ szavazás 1 hsz. /
Kíváncsiak voltunk, ki, miért használja illetve nem használja a buszokat, vonatokat? Szavazásunk eredménye azt mutatja: egyre többen mennek inkább autóval. Következő kérdésünk a korán jött ünnepi forgataghoz kapcsolódik.

2007.07.30. 13:18

Újabb ARC-ok Szombathelyen

/ közélet /
Korszerűsödik a szombathelyi helyijárati buszközlekedés, két új, korszerű buszt állítottak forgalomba. Az ARC 187 típusszámú autóbuszokat pénteken adták át.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát