NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Begombázott Fő tér, csípős cinkelés: így facebookoznak a helyi képviselők

Hogyan akcióznak a fejünk felett döntő vasi, szombathelyi politikusok a Facebookon? Hova nyúlnak, mit írnak, ha belépnek a Zuckerberg-birodalomba? Megnéztük.

Ma a Facebook olyan egy államférfinek, mint amilyen egykor az Arany Oldalak volt a jómunkásembernek: aki számít, benne van. Akit meg nem érdekel, mert azt mondja, hogy nincs szüksége erre az életidegen blődségre, az a választók egy része előtt nem is létezik. Barack Obama sem lenne most az Amerikai Egyesült Államok elnöke, ha 2008-as kampányában nem használja ki az online közösségi terek lehetőségeit. Egy politikusnak jelen kell lennie ott, ahol a fél társadalom is jelen van - így fellapoztuk a Nagy Kék Könyvet, hogy megnézzük, milyen ismertebb nevek és hogyan kezelik azt a helyi politikusaink közül.

fotó:

Puskás Tivadar : higgadt fotópornó a pszichedelikus borítókép mögött

Ki mással is kezdhetnénk a sort, ha nem a Böcsületet zászlajára tűző, radikálisan fegyelmezett mentőorvosból lett radikálisan fegyelmezett fideszes polgármesterrel? Szombathely bölcs vezetője már profilképével is azt sugalmazza: "igen, drága barátom, figyelek rád." A Facebookos borítókép már kissé belezavar a távol-keleti szerzetesi józanságot üzenő politikusi profilba - amit egyébként valószínűleg nem ő maga, hanem jobbkeze, Lazáry Viktor kezel -, hiszen azon a megyeszékhely Fő terét úgy sikerült ábrázolni, mintha valaki egy hallucinogén lónyugtató-pszilocibingomba mixtúrával indulna neki a vasárnapi misének, a távoli templomtornyot ingaként követve a torzan görbülő házfalak között.

Na de nézzük azt, amiért itt vagyunk: Puskás posztjai szinte kivétel nélkül fotókból és fotóalbumokból állnak. Ezeket végiglapozva az a szürreális benyomásunk támadhat, hogy a szombathelyi aktuálpolitika egy egész éven át tartó uborkaszezon, az elvileg aktív polgármester meg inkább egy nyugalmazott közszereplő, akinek nincs jobb dolga, mint 90 éveseket felköszönteni és egészségnapra, kopjafa-avatóra, megnyitókra és díjátadókra járni. Az útfenntartási munkálatokat vagy a rezsicsökkentéses aláírásgyűjtést megörökítő képsorok szinte már nyugtalanítóan hatnak a szivárványos, gondtalan mosolyáradat közepette.

fotó:

Bárki kezelje az oldalt, a tökösséget remegve kerüli, még véletlenül sem akar ingoványos terepre tévedni, ami vitára adhat okot. A repülőnappal és a Nagycsaládos Regionális Egyesületek találkozójával meg ugye hogyan is lehetne hibázni?


Ipkovich György : Kalandozzunk együtt egy finom kávé mellett!

Ha már lemeóztuk a jelenlegi nagyfőnököt, megtettük ugyanezt a szocialista korábbival - kár, hogy hamar lelohadt a tenyérdörzsölős lelkesedésünk, amikor kiszúrta a szemünket, hogy itt még a látszata sincs meg annak, hogy ezt az oldalt Ipkovich saját kezűleg csinálná, ugyanis egy csomószor emlegetik harmadik személyben. Igaz, itt már legalább tesztoszteronszagú politikusi megnyilatkozásokat is találunk, fotó a Gyorskocsi utcából beszólós képaláírással , trafikügyezés, újabb cinikus odamondás , határozott felkiáltójelek, komoly és könnyű témák vegyesen, néha egy-egy béna eseménymegosztás.

fotó:

Nagy általánosságban egy online jól kommunikáló politikus képe rajzolódik ki, akinek csak pár lapáttal kéne rátennie, és talán a rajongói klub is megszaporodna. A kedvencünk persze mindenképpen a behízelgően modoros, már-már Vujity Tvrtkós meghívás egy kávézásba bújtatott képviselői fogadóórára.


Ágh Péter : szívós közösségi karriermenetelés

Ugorjunk vissza a nemzeti jobbra, egyúttal a fiatal generációhoz: a legtekintélyesebb forever napközismosoly tulajdonosa, a Fidesz szombathelyi büszkesége tanítanivaló módon építgeti imázsát a Facebookon. Itt egy szibériai tigriskölyök-ölelgetés, ott egy kis maffiabaloldalazás, itt egy kis cuki romantikázás a margitszigeti lassúzósmaratonon, ott egy parlamenti életkép. Meg jó sok ember, csoportkép, hadd lássa a szem, hogy sokan állnak mögötte. Ágh tehát nem szarakodik, tolja neki, mint a bivaly - még úgy is, hogy később esetleg gondot okozhat neki a személyes és a politikusi profil kettéválasztása.

fotó:

Czeglédy Csaba : a nép nyelve

Maradunk az ifjabb generációnál, de fordulunk vissza a balhoz: az MSZP erős hangja, a kesztyűs kézzel bánást még hírből sem ismerő Czeglédy Csaba konzekvens módon viszi a Facebookon is azt a csípős, fideszpofozó zsánert, amit megszoktunk tőle a közgyűlésben - és mindezt oldja személyes bejegyzésekkel, gyakran a futball bűvkörében maradva, de minden esetben olyan hangvételben, ahogy az egyszeri ember is teszi. Semmi hivatali nyelv, "került átadásra" és társai, mint Puskásnál, inkább a másik, szélsőségesen szubjektív, szenvedélyes véglet uralkodik.

Csattan a pocakos tábornokozás , megy a lelkesítés határon túl és megyehatáron innen , és így tovább - azoknál biztosan nem rúghat labdába a politikus, akiknek sok az ilyen mértékű szókimondás, mindenesetre Czeglédy nem gondolkodik sokat azon, hogy publikussá tegye vagy sem egyik-másik veretes cinkelését, ami jellemzően a jobboldalnak szól.

fotó: Nyugat.hu

Horváth Zoltán : a Bob Dylan-rajongó elempés

Horváth pont úgy kezeli az internetet, ahogy azt a magát felvilágosult pártnak mutató Lehet Más A Politikától mindig is elvártuk volna - tudatosan, okosan, tartalmasan, kultúrember módjára, pedig ő sem ápolgat külön politikusi hírfolyamot, minden egy helyen van nála. Külön öröm (számunkra), hogy nem csak linkel inenn-onnan, de igazi újságíróbarát tartalmakkal is előrukkol, például fotóval jelentkezik hallgatói fórumról, élőben a közgyűlésről , de még az esküvői fotóját és függetlenfilmes sikereit - hiszen ebben az iparágban is tevékeny - is szívesen közszemlére tárja. Ahogy azt is, hogy megveszekedett Bob Dylan-rajongó:

fotó: Nyugat.hu

Balassa Péter : a reblogoló

Az exfocista Jobbikos szintén személyes oldalát használja a politikai üzenetek közvetítésére, ezt azonban nem túlozza el: látszólag akkor oszt meg valamit, amikor éppen belefut egy számára szimpatikus tartalomba. Saját gondolatokkal ritkán házal, Vona Gábor cuccait osztja meg újra, illetve vasi párttársa, Rába Kálmán blogos kirohanásait , néha leesik egy Kurucinfó, de ennyi - a legerősebb kontent, csak hogy keretessé avassuk a cikket, Balassa borítóképe: az ugyanis gyönyörű kislányát ábrázolja.

fotó: Nyugat.hu

És Önöknek ki a kedvence? Hogyan kéne egy politikusnak viselkednie a Facebookon? Mutassa meg, amilyen, vagy mutassa azt, amit látni szeretnénk? Formalitások vagy szabadosság? Öltöny vagy rövidnadrág? Aktuálpolitikai kirohanások vagy kedvenc zenekarok videói? Várjuk a kommentjeiket az alsó kommentboxban!

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*nth* *gy h*t* *zt m*r *lv*st*m v*ln*, cs*k *pp*n n*m *rk*z*tt ...
Újabb nagy adag orosz vakcina indult útnak vasárnap Magyarország felé
gaful: * k*n** v*kc*n* s*mm*v*l s*m r*ssz*bb,m*nt * t*bb*!* f*l Sz*rb**...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Vasi: *tt n*m *s *z * l*gn*gy*bb pr*bl*m*,h*gy k*t m*v*l *lt*n*k b*, h...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
fgzb: M**t*n sz*nt* * t*lj*s s*jt* * t* k*z*t*kb*n v*n, *m*t *l*p*s*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
angelica: G*nd*l*m *z cs*k *nny*t j*l*nt, h*gy * k*n** v*kc*n* *s m*gk*pj*...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?