NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Vas megyei álláskeresők elvesznek a bőség zavarában

Kilátogattunk a Vas megyei karrierhétre, munkáltatókkal és munkavállalókkal beszélgettünk.

Ezen a héten, szeptember 11-től 13-ig rendezték meg Szombathelyen az Aréna Savariában a karrierhetet, amire a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket, pályakezdő fiatalokat, álláskeresőket, vagy épp állásváltoztatókat vártak a szervezők.

A programsorozat egy női karriernappal indult, amiről kolléganőnk hétfőn tudósított .

Kedden, szerdán a pályaválasztás előtt álló diákoknak és szüleiknek adtak hasznos tanácsokat az előadók mind a szülő-gyermek kommunikációval, mind pedig a különböző szakmákkal kapcsolatban.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat
fotó: Kovács Dávid

Csütörtökön ismét kilátogattunk az eseményre, ahol közel 40 cég szállt versenybe a munkaerőpiacon. A különböző prospektusok mellett számtalan csalogató játékkal, érdekességgel készültek az álláskínálók. Volt ott sakk, üvegfestés, itt a piros, hol a piros stb. Minden cég bevetette sajátos "mézesmadzagát". Ki lehetett próbálni különböző szakmunkákat. Tényleg olyan volt egy kicsit, mint a piacon, ahol a zöldséget áruló nénik egymás mellett azon versengenek, kinek van nagyobb és szebb paprikája.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat
fotó: Kovács Dávid

Az álláskeresők láthatóan élvezték mindezt. Sorban álltak a standoknál, hogy éljenek a cégek által kínált programokkal, kóstolókkal, és ha tetszett nekik, akkor talán még tovább is érdeklődtek.

A munkaadókat kérdeztük nyitott állásokról, továbbá arról, mivel próbálják elérni, hogy őket válasszák. Volt cég, amely 50 állásajánlattal érkezett. Az egyik multinacionális vállalat munkatársa elmondta, hogy nehéz helyzetben vannak a munkáltatók. Szerinte az a gond a mai álláskeresőkkel, hogy a bőség zavarában nem tudják mihez kezdjenek. Itt is dolgoznak egy kicsit, ott is dolgoznak kicsit, nem horgonyoznak le, mert tisztában vannak a munkáltatói piac - talán kis túlzással élve - végeláthatatlan lehetőségeivel.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat
fotó: Kovács Dávid

A rendezvényhelyszínen megjelenő álláskeresők a szakmunkástól egészen a vezetői pozícióig, a gazdától a mérnöki beosztásig mindenféle munkalehetőséggel találkozhattak.

Voltak céltalan látogatók, akik tulajdonképpen csak megnézték Vas megye nyitott állásainak kínálatát. Volt, aki komoly szándékkal érkezett: ő most meg fogja találni a következő megélhetési forrást, mert már két hónapja csak "van" a világban és azért "nem mindegy" neki. Kérdésemre, hogy milyen szempont alapján választja ki a neki tetsző céget és területet, azt válaszolta: megnézi, hogy adott cég mivel foglalkozik, mit kínál, de a legfontosabb kérdés természetesen a fizetés.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat
fotó: Kovács Dávid

Több vállalati vezetővel, HR szakemberrel beszéltünk, akik a fizetés kérdést inkább kerülték. Azt mondták, ha komolyabbra fordul az érdeklődés, akkor tárgyalnak tovább a pályázóval. Így ezt nem teszik nyilvánossá.

Néhány cég élt azzal a lehetőséggel, hogy magát színpadon is prezentálja: miért jó náluk dolgozni, miért kell őket választani? Programok, juttatások, lehetőségek sorát mutatták be, oly módon, hogy nem is értettem, miért küzdenek adott szervezetek létszámhiánnyal, ha ilyen jó náluk a munka.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat
fotó: Kovács Dávid

A Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya adatai alapján, a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében 2018 júliusában 4217 fő volt. A munkát keresők részére július hónapban 3974 üres állás állt rendelkezésre, amelyből a hónap végén 2174 maradt betöltetlen. (Az augusztusi adatokat jövő héten teszik közzé. - A Szerk.)

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

zenefirkasz: Sz*r*nt*m s*jn*s v*gy s*m, - *z *lt*s j*l*n *t*m*t *s *zt t*k*nt...
Április végéig kiderül, lesz-e idén Sziget
lionking: Ny*g*dt*n *rj*n*k *m*t *k*rn*k. M*l*t *m*t k*ll *lv*g*zz*k,* s*j...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
iszek: * N*r** *t- Br*nn*r krt- * k*rf*rg*l*m *gy v*cc. Kb.*gy *v* *p*t...
Módosulás előtt a KRESZ, sokan kiakadnak majd a változáson
j...: *mb*r*k . M**rt k*ll *gy *ly*n k*t*l*c** m**tt *lr* m*nn* ?...
„Öt napja csak fekszem a kórházi ágyon, és várom, hogy történjen valami”
miki1950 : * K*ll*n* K*s K*rt n*m m*gy * Y**T*b* -*n. ...
Élő online koncert a Nyugaton!