NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Képek és videó a téli Szombathelyről és az összedőlt teniszsátorról

A tél szépségei kerültek túlsúlyba mostani összeállításunkban. Az óriás teniszsátor összeroskadását szép havas képek és éjszakai autós videó ellensúlyozza. Szinte hihetetlen, de nem történt komolyabb baleset!

Újabb képgalériák kerültek összeállításunkba. A megtekintésükhöz klikkeljenek a képekre!

A közútkezelő tájékoztatása szerint megyeszerte mintegy 8-18 centiméternyi hó esett le a megyére, Körmend, Vasvár illetve az Őrség térségében volt a nagyobb mennyiség. A főutak nedvesek, a mellékutak hókásásak, latyakosak. 45-50 saját és bérgéppel dolgoztak az utak tisztításán a megyei közútkezelők. Folyamatosan figyelik a fáról lehulló havat, illetve a fakidőléseket, erre kell az autósoknak is ügyelniük. Hóátfúvás szerencsére sehol nem nehezíti a közlekedést, és mivel jelenleg is plusz fokokat mérhetünk, az utak sehol nem síkosak.

Folyamatban a járdák és a parkolók tisztítása is

Szombathelyen a nagy forgalmú főutak, az úgynevezett elsődleges utak nedvesek, helyenként hókásásak. Több utat kétszer is letakarítottak a tegnapi havazás után a SZOVA munkatársai, akik mintegy tucatnyi saját illetve bérgéppel dolgoztak az éjszaka. A mellékutakon folyamatosan megkezdik a hó eltakarítását, illetve a bérgépek tisztítják a járdákat, kerékpárutakat illetve a parkolókat is.

így kezdődött - hamarosan további fotók az első hóról!
fotó: Tánczos Mihály

A lánglovagoknak is akadt dolguk a hó miatt Vas megyében: a katasztrófavédelem ügyeletese a Nyugat Rádiót arról tájékoztatta, hogy éjfél óta 37 esetben vonultak a megye több pontján a tűzoltók, mivel a lehullott hó súlya alatt kidőltek a fák, illetve letörtek az ágak. A legtöbb hívást a körmendi tűzoltók kapták. A fakidőlések miatt több helyen megrongálódott az elektromos vezeték is, az E-on arról tájékoztatta a katasztrófavédelmet, hogy jelenleg Hegyháthodászon nincs áram, de az áramszolgáltató még a mai nap folyamán elhárítja a hibát. Néhány árokba csúszott autót is menteni kellett, de a balesetekben személyi sérülés nem esett, csak anyagi kár.

Szombathely, hajnal, hó: videón is megmutatjuk

Munkatársunk a legnagyobb havazásban vetette bele magát a szombathelyi éjszakába és tett egy nagy kört a városban. Az autó fedélzeti kamerája rögzítette a látottakat, mi pedig gyorsítva, négy percbe sűrítve adjuk közre az egy órás kanyargás filmanyagát. A szombathelyiek még ezen a sebességen is biztosan tudni fogják, merre jártunk a havas városban. A Közútkezelő javára írjuk, hagy hajnali három óra után sok munkagéppel találkoztunk az úton, amelyek először a főbb utakat takarították le, de a járdákon is küzdöttek a kis hótolók. Negatívumként a Thököly utcában, a Történelmi Témapark közelében az egyik sávban lerakott nagy hótömböket említenénk. Valószínűleg nem voltak ott sokáig, de ahogy mi arra jártunk, más is belefuthatott volna.

Összeomlott a 2000 négyzetméter alapterületű ponyva

Vasárnap még telt házzal üzemelt, hétfőre virradóra pedig összeomlott az időközben lehullott nagy mennyiségű hó súlya alatt a szombathelyi Sportligetben álló teniszsátor. A ponyva több mint 5 ezer négyzetméterén az acélsodronyokra rakódó hó okozta a nagy nyomást és az sem segített, hogy egész éjszaka meleg levegőt áramoltattak a sátorban, segítve a leolvadást.

Antal János, a sportközpont műszaki vezetője reggel mérte fel a károkat
fotó:

A ponyva először benyomódott, majd elérte a teniszpálya szerelvényeit, amelyek 7-8 helyen kiszakították azt. A hirtelen elszökő levegőtől pedig a 20 millió forint értékű sátor összeomlott. A jelenlegi információk alapján néhány napig biztosan szünetel a tenisz a népszerű létesítményben, de ha minden jól alakul, akkor a hét végére újra állhat a sátor. Hasonló eset már fordult elő, amikor a hó benyomta a ponyvát, akkor azonban segített a meleg levegő befúvása, így a sátor nem omlott össze.

A söptei viharvadász fotói

Barki László által a szerkesztőségünkbe eljuttatott fotók - amiket ezúton is köszönünk - jól mutatják, hogy 16 centiméternyi hó biztosan esett az éjszaka folyamán. A galéria az alábbi képre kattintva nyílik.

Az első hó utáni reggel
fotó: Barki László, Söpte

Sötétek a főbb utak

Reggel már hómentesek voltak a legfőbb utak Szombathelyen, az iskolába, munkába tartóknak legfeljebb csak a mellékutakon gyűlhetett meg a bajuk a hóval és latyakkal. Képgalériánk 8 óra környékén készült.

Téli reggel Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Kápolna a hóban

Bejcgyertyánosról kaptunk egy szép képet, az ottani harangláb kápolnáról. Dr. Lendvai Róbert körjegyzőnek köszönjük a hangulatos felvételt!

A bejcgyertyánosi harangláb kápolna
fotó: Dr. Lendvai Róbert

Megvannak a hószobrászok

Az éjszakai képeinknél kerestük a "Profán szentháromság" című Fő téri szoborkompozíciót hóemberrel és hócicával kiegészítő alkotókat , akikre a Facebook segítségével bukkantunk rá. A vidám fiatalok jutalma három virágzó teagumó, amelyekkel a téli teázás még különlegesebb élménnyé varázsolható. Kérjük a pár valamelyik tagját, adja meg elérhetőségét szerkesztőségünk emailcímén, hogy eljuttathassuk részükre a jól megérdemelt jutalmukat!

Óvatosak voltak az autósok

A Facebookon bukkantunk rá a vidám fiatalokra
fotó: Facebook

Dicséret illeti a szombathelyi autósokat, hiszen a rendőrségi ügyelet tájékoztatása alapján Szombathelyről, illetve a környékéről semmi rendkívüli balesetet nem jelentettek. A hó úgy tűnik óvatossá tette a sofőröket, ez pedig jó hír. Természetesen árokba csúszások, koccanások történtek, de semmi olyasmi, ami miatt gyászos című írással gyarapodna Sokkoló rovatunk!

Cikkünket természetesen folyamatosan frissítjük, amint új szöveges vagy képi információk birtokába jutunk. Fotókat egyébként olvasóinktól is szívesen fogadunk, erre az e-mailre lehet küldeni őket, és a legjobbakból akár még egy fotógalériát is készítünk!

Kapcsolódó

2010.02.14. 10:54

Kényszerű kamionstop, tükörjég és útra havat szóró munkás – videókkal

/ sokkoló gal. 21 hsz. 3 kapcs. /
Beszélgettünk kamionosokkal, toltunk Volán buszt, megörökítettük a végeláthatatlan kamionsort és tettünk két kört Vas megyében, az útviszonyokat tesztelve.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés