NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Tudta, hogy meg lehet kerülni a vasárnapi nyitva tartás tilalmát?

Bizony, vannak kiskapuk a törvényben, nem is olyan nehéz azt kijátszani. De csak a 200 négyzetméternél kisebb boltok trükközhetnek.

Megvolt hát az utolsó vásárlós vasárnap, meg is örökítettük drónos galériánkkal

2015.03.08. 19:33

Az utolsó vasárnap sem voltak üresek a boltok - körbenéztünk egy drónnal a parkolókban

/ aktuál gal. 2 hsz. 1 kapcs. /
Megnéztük még utoljára a nagyáruházak forgalmát Szombathelyen. Nem lepődtünk meg, az emberek boltba járnak vasárnap.
, hogy tele voltak a bevásárlóközpontok parkolói. Megmutattuk, hogy Puskás Tivadar, Szombathely KDNP-s polgármestere is kihasználta az utolsó napot
2015.03.08. 14:13

Szombathely KDNP-s polgármestere is kihasználja az utolsó vásárlós vasárnapot

/ közélet 22 hsz. /
A Family Center parkolójában fotózták le Puskás Tivadart és feleségét. A város nem hivatalos Facebook-profilján jelent meg a kép.
, pedig pont az ő pártja kezdeményezte az üzletek vasárnapi bezárását.

Alkalmazott helyett tulajdonostárs

És folyamatosan frissülő cikkünkben

2015.03.07. 08:00

Ezek a boltok vannak nyitva vasárnap is Vas megyében

/ hasznos 9 hsz. /
Térképen mutatjuk, még a dohányboltokat is, ha tud kimaradt üzletről, jelezze, frissítjük. Egész Vas megyéből várjuk a vasárnap is nyitva tartó boltokat. Segítsük egymást!
mutatjuk meg, melyik üzletek lesznek nyitva továbbra is vasárnap. Mert a törvény ad erre lehetőséget, az egyik alap, hogy 200 négyzetméternél nagyobb boltokra nem vonatkoznak a kivételek. Nem soroljuk fel most az összes szabályt, arra koncentrálunk, milyen módszerrel lehet kikerülni a tilalmat. Ezeket nem mi találtuk ki, szemfüles kereskedők találták meg a kiskapukat.

A szombathelyi Tesco parkolója március 8-án, vasárnap délben
fotó: Tánczos Mihály

Az egyik módszer, hogy az alkalmazottakból tulajdonosokat csinálnak. Van mondjuk egy kis csemegebolt, amit egy kft. üzemeltet, ez elvileg csak akkor lehet nyitva, ha a kft. tulajdonosa vagy családtagja dolgozik benne vasárnap. Kell adni egy kisebb tulajdonrészt az alkalmazottaknak, és máris megoldott a kérdés, hiszen így rájuk is vonatkozik a kivétel, sőt, az ő családtagjaikra is. De erre is van szabály, az alkalmazott tulajdonrésze minimum húsz százalék kell, hogy legyen.

Egy kereskedő azt mondta, a tulajdonrész átadásától nem kell félni, húsz százalékkal az alkalmazott nem szólhat bele a kft. ügyeibe érdemben, ha meg el akarná adni azt, a többségi tulajdonosnak elővételi joga van.

Vasútállomások – felpöröghet a kereslet

Egy másik módszer a kisebb üzletláncoknál használható, ahol 200 négyzetméternél kisebb üzletek vannak. Egyszerű, az üzlethálózat – papíron legalábbis – kiadja bérbe az üzletet az alkalmazottaknak, akik erre alapítanak egy kisvállalkozást, mondjuk egy bt-t, és máris szabad a gazda.

És még mindig nincs vége. A törvény szerint a vasúti pályaudvarok területén lévő üzletek is nyitva lehetnek vasárnap. A pénzcentrum.hu február végi cikkében egyenesen azt írja, hogy felértékelődhetnek a MÁV-ingatlanok, ha a kereskedelmi üzletláncok vevők erre a lehetőségre, és üzlethelyiségeket bérelnek a MÁV-tól. Azt is írják, hogy mindez átrendezheti a kiskereskedelem arculatát.

Írtunk már arról, hogy a piacok is kimaradnak a tiltásból. És a piacokon működő üzletek is, Szombathelyen ezt úgy oldották meg, hogy azok az üzletek lehetnek nyitva, amelyek a vásárcsarnoktól bérlik az üzlethelyiséget. Így egyrészt a piacokon is felpöröghet a helyiségek cseréje, és emelkedhet a bérleti díj, de van más is.

Felértékelődnek a piacok

Korábban több hír is szólt arról, hogy az illetékes önkormányzat piaccá nyilváníthatja a bevásárlóközpontokat is. Ehhez csupán csak saját rendeletét kellene módosítania a képviselő-testületnek. Egyelőre nem tudunk olyan városról, ahol ezt megtették volna, valószínű, hogy a kormány barátságtalan lépésnek tekintené. De a törvényi kiskapu megvan.

Szóval, vannak lehetőségek, hogy a kisebb üzletek mégis nyitva tarthassanak vasárnap is. Kíváncsiak leszünk a fejleményekre, de úgy tűnik, az országhatár túloldalán már kapcsoltak is. A legújabb hírek szerint az osztrákok lehetővé tennék a magyar határ közelében lévő szupermarketek vasárnapi nyitva tartását. Igen, ők a várható igényekhez alkalmazkodnak.

Kapcsolódó

2015.03.07. 08:00

Ezek a boltok vannak nyitva vasárnap is Vas megyében

/ hasznos 9 hsz. /
Térképen mutatjuk, még a dohányboltokat is, ha tud kimaradt üzletről, jelezze, frissítjük. Egész Vas megyéből várjuk a vasárnap is nyitva tartó boltokat. Segítsük egymást!

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat