NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vasárnapi nyitva tartás: ugye Ön is nagyon örül neki, hogy a KDNP akarja megmondani, mikor mehet bevásárolni?

Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető szerint a kormány mellettük áll a kérdésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban máris felemelte a mutatóujját.

A kormány megtárgyalta és támogatja a javaslatot, ami a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozná - jelentette be a kisebbik kormánypárt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Harrach Péter azt mondta, hogy kivételt a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok képeznének, az intézkedés pedig 2015. március tizenötödikétől lépne életbe.

Harrach reményét fejezte ki, hogy a törvénytervezet - amit csütörtökön nyújtanak majd be a Tisztelt Ház elé - tisztességes, és a szükséges, jó változtatásokat hozó vitát generál majd. Mondjuk némi összezörrenés már eddig is felütötte a fejét: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint akkor, amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, nem túl okos dolog korlátozni ezt, és nem is vagyunk még olyan gazdag ország, hogy ez legyen az elsőszámú kérdés. Sőt, Harrach mai bejelentését követően már a minisztérium is jelezte:

A kormány tárgyalt a KDNP javaslatáról, de döntés csak azután születhet, miután meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is

– válaszolt az NGM a hvg.hu kérdésére.

Harrach Péter sajtótájékoztat
fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Az elképesztő javaslatra az ellenzék is megmoccant kicsit. A Magyar Liberális Párttól például az az üzenet érkezett, hogy szeretnének látni egy hatástanulmányt, ami ezt a lépést indokolná, a Demokratikis Koalíció pedig több ezer munkavállaló elbocsátását vizionálja. Szóvivőjük szerint az emberek dolga lenne eldönteni, mivel kívánják tölteni vasárnapjukat, és nem szorulnak

a mérhetetlen támogatású KDNP álszent iránymutatására.

Egyébként a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége is úgy vélekedik , hogy ha megszavazná az országgyűlés a korlátozást, úgy legalább 35 ezer munkavállaló szívhatná a fogát - ennyi számíthat fizetéscsökkenésre, vagy akár kirúgásra is.

A Tesco, Spar és társaik a célkeresztben?

Nem nehéz belelátni egyébként a sztoriba, hogy a kormány a nagy hipermarketeket szorongatná, nem csak a nyitva tartás korlátozásával, hanem például az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávos emelésével . Az ugyanis csak azokat az üzleteket érintené, amiknek éves nettó árbevétele meghaladja az 500 millió forintot: 0,5-50 milliárd forintnál 0,1 százalékos, 50-300 milliárd forintnál több lépcsőben 1-5 százalékos, 300 milliárd forint éves forgalom felett pedig 6 százalékos felügyeleti díjat kellene fizetni. Magyarul a legnagyobb szupermarketek szívnák a legnagyobbat.

fotó: Mészáros Zsolt

Visszatérve a vasárnapi nyitva tartás lehetséges tiltására: a KDNP nem először jön elő az ötlettel, konkrétan négy éve, 2010-ben egyszer már megpróbálkoztak vele. Akkor az volt az érv, hogy a vasárnapi munka tönkreteszi a családi életet és a társas kapcsolatokat, az ilyenkor dolgozók egészségügyi mutatói is rosszabbak, illetve hogy az "éjjel-nappali társadalom" nem fenntartható. És hogy ha ezt korlátoznák, a szmog és a zajterhelés is kevesebb gondot okozna.

Egy valamivel korábbi, 2007-es Medián felmérés során azonban a válaszadók 58 százaléka nem tartotta jó ötletnek a kötelező bezárást, és csak 37 százalékuk állt ki mellette. Egy 2011-es kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a magyarok 48 százaléka, azaz 1,9 millió család vásárol vasárnap is.

Szavazás: Most akkor örül Ön, vagy nem örül a vasárnapi nyitva tartást korlátozni kívánó törvénytervezetnek?

Hozzászólások (27)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat