NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kinek kell helypénzt fizetnie a szombathelyi piac sátrában vasárnap?

Olvasónk felháborodott levélben tette fel a kérdést.

"Azért fordulok a szerkesztőséghez, mert áldatlan állapotok uralkodnak a szombathelyi vásárcsarnokban. Aki havi bérletet fizet a sátorba, azt is kötelezik, hogy vasárnap még pluszba fizessen az asztalért, de a Csarnokban viszont nem kell fizetni.

Ez olyan mintha a havi buszbérlet mellett vasárnap jegyet kellene venni, hogy utazhassak. Ha nem tetszik, haza lehet menni, ha szóvá teszi valaki, meg vannak félemlítve a kereskedők. Senki nem meri felvállalni mert a régi bérleteseket szívatják. Nézzék meg mennyi üzlet kereskedő zárt már most be véglegesen. Zalaco, tejivó, vetőmagbolt, zöldséges. Kérdés kinek újítják fel a piacon, ha nem lesz árus?"

A felháborodott levelet egy olvasónktól kaptuk, aki ezek szerint maga is érintett az ügyben.

A járvány miatt szünetelt a zsibvásár

A szombathelyi vásárcsarnok felújításáról sokat írtunk már, legutóbb szeptember közepén, amikor kiderült, hogy az eredetileg tervezett összegen felül újabb 170 milliót kell beletenni

2020.09.18. 19:57

Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását

/ gazdaság gal. 46 hsz. /
Csúszás viszont valószínűleg nem lesz, a tervek szerint jövő májusig végeznek a munkálatokkal.
a felújításba.

Azt is írtuk, hogy a felújítás idejére egy ideiglenes sátrat állítottak fel a piacon, de amikor elkezdik az I. csarnokban a munkálatokat, a fejépületet is ki kell üríteni, és le kell bontani a sátrat is.

fotó: Kiss Tamás

Az I. csarnokban lévő árusoknak a másik csarnokba kell átköltözniük, emiatt pedig értelemszerűen sokkal kevesebb lesz ott a hely és ez valószínűleg kihat majd a forgalmukra is. Ráadásul több árusnak be is kell majd zárnia arra az időszakra, amíg az I. csarnokot felújítják, ugyanis nem megoldható a lángosos, a pékségek, a tejtermékeket árusítók és a húsosok átköltöztetése.

Ezt is tartalmazza a vásárcsarnok igazgatójának válasza, amit a fenti olvasói levél alapján írt kérdéseinkre küldött. Polákovics Marietta azt is írta, hogy a zsibvásár, amire olvasónk hivatkozik, a II. csarnokban volt évek óta, a felújítás miatt kellett a sátorba költöznie. Mivel július végéig nem tarthattak zsibvásárt, a kereskedők ott vasárnap is tudtak árusítani.

A piac oldalán az is fent van, hogy zsibvásár csak vasárnaponként van, a járvány miatt csak augusztus elejétől. A zsibvásáron egyébként használt cikkeket árusítanak, erre a lakosságnak is módja van.

A sátor fele a kereskedőké, fele a lakosságé vasárnap

A zsibvásár augusztusi indulása után a csarnokban árusító kereskedők jelezték, hogy szeretnének vasárnap a sátorban árusítani. Az igazgató válaszából kiderül, hogy aki új árut árusít, annak vasárnap nem kell bérleti díjat fizetnie, ha a csarnokban kifizette a havi díjat, a szándékot azonban előre jelezniük kell.

Aki viszont használt cikket akar árusítani vasárnap a sátorban, annak ki kell fizetnie a vasárnapi helyfoglalási díjat. És ha jól értjük, annak a kereskedőnek is, aki nem jelezte előre, hogy vasárnap is árusítani akar a sátorban. A kereskedők egyébként a sátor felét használhatják vasárnap, a sátor másik felét a lakosságnak kell fenntartani.

Az igazgató kérdésünkre azt is közölte, hogy az I. csarnokban egy üzletnek kellett bezárnia, így szólt a szerződésük is. A II. csarnokban két pavilonbérlő távozik, és három asztalbérlő mondta fel a szerződését.

Az igazgató hozzátette, hogy október 18-án és 25-én a temetői virágárusoknak kell helyet adniuk a sátorban, így kevesebb lesz a bérelhető hely, novembertől pedig le kell bontani a sátrat, így átmenetileg megszűnik a zsibvásár.

A vásárcsarnok igazgatójának levele

Az átalakítási munkálatok kezdetét megelőzően hosszú évek óta a zsibvásár helyszíne a II. csarnok volt vasárnaponként, amikoris a zsibvásáron részt vevő, használt cikkeket árusító lakosság számára kellett a csarnokot rendelkezésre bocsátanunk. Az I. csarnok árusait a zsibvásár régen sem érintette.

A Vásárcsarnok felújításának kezdetekor a II. csarnokból a szabadtéri sátorba, sokkal kisebb helyre költöztek az iparcikkeket árusító kereskedők, a zöldség-gyümölcs árusaink az I. csarnok asztalain kerültek elhelyezésre, ugyancsak csökkentett számú árusítóhellyel.

A zsibvásár megtartására a sátor, valamint a Kinizsi Pál u. és Bercsényi Miklós u. közötti szakasz 6615/25 hrsz.-ú közterület lett kijelölve. Az építkezés miatt sokkal kisebb területen, előzetes regisztrációt követően tudjuk elhelyezni a zsibvásáron résztvevőket.

Mivel a koronavírus járvány terjedését megelőző intézkedések miatt zsibvásárt egészen július végéig szüneteltetnünk kellett, ezért addig a sátorban természetesen tudtak a kereskedők vasárnap is árusítani, azt az időszakot a helykorlátozás nem érintette.

Az első zsibvásárt augusztus 2-án tarthattuk, ez az az időpont, amitől kezdve vasárnaponként a sátrat - ahogy a II. csarnokot az építkezés megkezdése előtt is - használt cikk árusítására kell, hogy használjuk. Az átmeneti időszakból adódóan, hely szűkében a bérelhető helyek számát a lakosság számára is 5 méterben maximalizáltuk.

Mivel az iparcikkes sátorban árusító kereskedők a zsibvásár indulásakor jelezték, hogy a vasárnapi (várhatóan nagy) forgalomból nem szeretnének kimaradni, ezért azt a kompromisszumot kötöttük, hogy a részvételi szándékot előzetesen jelző kereskedők részére új áruval a bérelt helyeik felén meg tudnak jelenni - ezért fizetniük nem kell.

Amennyiben ezen felül használt cikkeket szeretnének árusítani, úgy a lakossághoz hasonlóan regisztrálhatnak - ebben az esetben ugyanúgy díjfizetési kötelezettségük van, mint bármelyik másik zsibvásáron árusítónak.

Október utolsó kettő, Mindenszentek ünnepét megelőző vasárnap (október 18. és 25.) sajnos a zsibvásáron árusítók is kevesebb árusító felülethez jutnak, ekkor ugyanis a krizantém- és koszorú árusoknak kell nagyobb területet adnunk.

November 2-án a sátrat lebontják, az I. csarnokot építési területnek át kell adnunk, és az összes árust a megújult II. csarnokba kell költöztetnünk, így zsibvásár rendezésére a következő hónapokban nem lesz lehetőségünk.

A novembertől kezdődő építési ütemben a kereskedőknek sajnos még kisebb helyen lesz lehetőségük termékeik értékesítésére. Mivel az átépítés alatt az üzemelés lehetőségét, ha csökkentett mennyiségű területen is, de biztosítani szeretnénk számukra, ezért megértésüket továbbra is kérjük, a kitartásukat pedig megköszönjük!

Másik kérdése a távozott üzletekre és kereskedőkre irányult. A felújítás első ütemében az I. csarnokban egy üzletnek kellett bezárnia, az ő bérleti szerződésük eleve úgy szólt, hogy az átépítés megkezdésével ők elhagyják a Vásárcsarnokot, helyükön a Gombavizsgáló került kialakításra.

A II. csarnok pavilonbérlői pedig már az építési munkákat megelőzően nyilatkoztak, hogy szeretnék-e szüneteltetni tevékenységüket az átmeneti időszakban. Családi okokra hivatkozva egy, szünetelés alatt lévő pavilonbérlőnk mondta fel végleg a szerződését, egy másik szünetelő pavilonbérlő pedig jelezte, hogy az újonnan megnyílt Vásárcsarnokban már nem kíván megjelenni.

Több száz asztalbérlőnk közül összesen hárman jelezték, hogy a következő ütemben nem szeretnék az asztalbérletüket fenntartani, ebből ketten 1-1 m2-t béreltek, egy kereskedő pedig indoklásként a csökkent árusítási felületet (helyhiányt) jelölte meg, amit sajnos a következő hónapokban nem tudunk orvosolni.

A régi üzlet- és pavilontulajdonosokkal az új üzleteik a tervezés során előzetesen le lettek egyeztetve, velük élő szerződéseink vannak. A kiadó, vagy időközben esetlegesen majd megüresedő üzleteket a Vásárcsarnok átadása után pályáztatjuk meg.

A pályázati feltételek természetesen időben kifüggesztésre kerülnek mind az Önkormányzaton, mind a Vásárcsarnok hirdetőfalán, és többek között megjelenik a www.szombathelyipiac.hu weboldalunkon is.

Kereskedőinknek a türelmet és a segítő hozzáállást továbbra is köszönjük, bízunk benne, hogy a megújult Vásárcsarnokot mihamarabb birtokba vehetjük, és kereskedőink ismét az általuk kívánt mennyiségű árusító felületen, egy megszépült környezetben tudják vásárlóikat kiszolgálni.

Üdvözlettel:

Polákovics Marietta
igazgató

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *z *j *rk*t*n*k, *k*k*t R*zs* Sz*l*rd k*pz*tt k*, v*n*lt*k *l*kz...
Különös fények Szombathely egén
fgzb: N*m k*t*l*z* *tt sz*nv*dn*d. ...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
Paulus_Maior: *S...? N*ncs *tt s*mm* l*tn*v*l*, *z *tt "m*gy*r*rsz*g&#34...
Több pénzt kapott az államtól Mészáros egri hotelje, mint maga Eger
Paulus_Maior: * FR*NCB*, h*t*k *t* n*m s*k*r*l c*lsz*m*lyn*k v*l*sz*ln*m! T*...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
demoktatorovm: N*m *rt*l*k M*k*! H*sz*n n*m *s r*g*sztr*lt*l......
Mikortól ad védettséget az orosz vakcina?