NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hatalmas üvegfal és égikert is lehet a felújított szombathelyi Vásárcsarnokon

Koncepciók már vannak, konkrét tervek még nincsenek.

Közel egy évvel ezelőtt foglalkoztunk

2016.04.19. 07:44

Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok

/ gazdaság /
A bontás után újraépítenék a hátsó csarnokot, és talán még a tetőre is kerülne valami zöld növényzet.
a szombathelyi vásárcsarnok felújításával, amire több, mint 2 milliárd forintot tud elkölteni a város. A tervek szerint egy modern, európai, küllemében és funkciójában is minden igényt kielégítő épület születne. Az első egyeztetés a múlt héten történt meg az ott árusító kereskedőkkel, akik nem voltak elragadtatva a csarnok, mondjuk így, piszkozattervétől.

Több elképzelésen is változtatnak

A szombathelyi vásárcsarnok 1971-ben épült. Azóta pár kisebb munkát kivéve egyéb beruházás nem volt az épületen. Most a pályázati pénzek felhasználásával szeretnének a városvezetők ezen változtatni. 250-300 kereskedő árusít állandó jelleggel a piacon. Ezek egy része az épület oldalaiban kialakított üzletekbe rendezkedtek be, mások pedig a csarnok közepén elhelyezett asztalokra pakolnak ki, bár itt is többségében olyanok árulnak, akiknek évtizedek óta fix helye van. Közel hét évvel ezelőtt tettünk egy videosétát a környéken, hogy bemutassuk a szombathelyi piac hangulatot.

Nem támogatott video formátum
Video: Szombathelyi Piac 2010

Most gyökeresen változna meg a csarnok. A tervek között ugyanis az szerepel, hogy az északi oldalon hatalmas üvegfallal engednének még több természetes fényt be a piacra. A Szent Márton utca felőli oldalról költöznie kellene az üzleteknek, amik így csak a déli oldalon sorakozhatnának. A megnövekedett üzletszám viszont azt hozná, hogy a mostani átlag háromméteres frontok, egy méterre szűkülnének és hátrafelé nyúlnának el a helyiségek.

Ez volt az egyik leginkább kényes pont az egyeztetésen. A kereskedők véleménye után aztán a tervezők arra jutottak, hogy az északi oldal nem lesz egybefüggő üvegfal, hanem üzletekkel megszakítják majd azt, így ott is marad hely a boltosoknak.

Nem számoltak a raktárakkal

Azt is meg kell majd vizsgálni a következő tervnél, hogy mi lesz a raktárakkal. A mostani első rajznál ugyanis nem számoltak azzal a 30 raktárral, ami a hátsó csarnok falában van kialakítva. Erre is felhívták az árusok a tervező figyelmét.

Kissé szokatlan volt az is, hogy az új csarnok tetején zöld terület lenne kialakítva. A modern építészetben bőven van már példa hasonló megoldásra, a piac kereskedői azonban rácsodálkoztak a megoldásra.

Egyes vélemények szerint már maga az épület is kicsi egy Szombathely nagyságú város piacának, sokan továbbra is a Gazdaáruház épületének megvásárlásával és annak a csarnokhoz csatolásával oldanák meg a szűk helyek problémáit. Ám ebben a beruházásban a pályázati lehetőség ingatlanvásárlásra nem biztosít forrást, csupán a felújításra.

Zöld tetőt kaphat a felújított csarnok, mi valahogy így képzeltük el
fotó: Nyugat.hu

Szanálják a lengyel piacot

A vásárcsarnok felújításának egy másik hozadéka a csarnok körüli forgalom átszervezése. Akár csak a város többi pontján, itt is kezdi kinőni az autópopuláció a parkolót. Ezért szanálják a lengyel piacot, hogy ezzel is parkolókat szabadítsanak fel.

Az áruk mozgatásának megkönnyebbítése miatt is hozzá kell majd nyúlni a mostani parkolórendszerhez. Szakemberekkel már vizsgáltatják, hogy egyes utak egyirányúsításának feloldásával illetve egyirányú úttá való átminősítésével, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a közlekedést.

Ezek tehát a tervek és az első skiccek. A tervezők és a város vezetői meghallgatták a piacot naponta használó és ismerő kereskedőket, hiszen náluk jobban senki sem tudja, hogy hogyan lehet egy nem csak küllemében szép, de valóban praktikus piac létrehozása.

Bár próbáltuk megszerezni a koncepciós vázlatot, Illés Károly, a fejlesztésért felelős alpolgármester, azt mondta, az annyira kezdetleges, hogy még ők sem kaptak belőle. Az egyeztetések és a tervek fejlesztése tehát folytatódik. Az ütemterv szerint a nyár elején, akár már május végén megszülethet a végleges tervrajz és látványterv. Ezt követően pedig több ütemben (előbb az első csarnok, majd a hátsó kerülne sorra) megtörténne a piac átépítése is.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után