NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Lángos Traditional: íme Európa legjobb piaca, a Nagycsarnok

A budapesti Fővám téri Vásárcsarnokot a CNN Travel választotta a kontinens legmenőbb vásárának. Képeken mutatjuk meg, miért érdemelte ki a titulust.

Tud azért dicsőségtől felpukkanni a mellkas, amikor kiderül, hogy tökmindegy, milyen hülye ücsörög éppen a kormányfői székben, ettől függetlenül mégiscsak elismerik Magyarországot ezért vagy azért a határokon túl. Kapott már jó pontokat a külföld szemében a fővárosi kerékpáros kultúra, a romkocsmák vagy éppen a Sziget, és nemrég egy komolyan veendő orgánum, a CNN utazási különkiadása emelte a magasba az egyik legjelentősebb hazai vásárteret, a Fővám téri Nagycsarnokot . Bizony, még olyanokat is beelőzött, mint a legendás isztambuli Nagy Bazár, a barcelonai La Boqueria vagy a londoni Portobello Road-i vásár.

Tessék klikkelni a többi fotóért!
fotó: Unger András

A Budapest első polgármesterének, Kamermayer Károlynak nevéhez fűződő, Pecz Sami építész által megtervezett és 1896-ban megépült csarnok kialakítását nagyon méltatják , ezen túl rajonganak egy kört a sonka-kolbász-szalámiválasztékért, külön említik a "helyben nagyon tisztelt" lángost, és azt mondják a turistának, hogy ha csak egy dolgot vihet haza, akkor az lehetőleg egy pakettnyi füstölt paprika legyen.

Kissé túlgondolt a lángos, de azért rendben vannak a dolgok

Azért persze mi kézen fognánk a csillogó szemmel a tengelye körül pörgő-forgó turistát, és szólnánk neki, miután kicsodálkozta magát a grandiózus vas tetőszerkezeten (ami alatt zöldségesek hadától a hentes-hadtesteken át a Made in Hungary típusú emlékgiccsekig minden van), hogy ez nem egészen a hagyományos lángos, legalábbis magyar asztalra így, minden oda nem illő dologgal és fetasajttal megpúpozva még sosem került:

Tessék klikkelni a többi fotóért!
fotó: Unger András

És azért azt is tegyük hozzá, hogy nem volt túl nehéz kiszúrnia a CNN-nek a Vásárcsarnokot, hiszen az elismeréstől függetlenül már évek óta az idelátogatók egyik legfontosabb úticélja, ráadásul a Váci utca (erről szóló mobilfotóriportunk errefelé található ) is egyenesen ide torkollik, eltéveszteni gyakorlatilag lehetetlen. Sőt, hallottunk már olyan BKV-ellenőrökről is, akik kifejezetten csak itt utaznak pár megállót oda-vissza, mert tudják, hogy jegyek ügyében fogalmatlan külföldiek szép számban akadhatnak horogra.

Odabent is többségében külföldi szavakat lehet elkapkodni a levegőben, a pultos meg úgy nyújtja át a szárazkolbászt egy achthundert-und-sechzig kíséretében, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Mondjuk itt talán az is. Persze ez nem jelenti azt, hogy csillagászati árakon mérnék az árut, és temérdek mennyiségű honpolgár is megfordul itt, filozófiaprofesszortól a hipsztertinédzserig.

Tessék klikkelni a többi fotóért!
fotó: Unger András

Ha kicsit félrerakjuk a fenti, turistaorientált "magyar"-emeletet, akkor marad minden földi jó: friss húsok és fűszernövények halmokban, ínyenc francia és holland sajtok potom áron a főbejárattal szemben, bor és banán, minden. A fenti fotók mögött a helyszíni hangulatjelentésünk további árnyalatokkal bővül, bátran kattintani ér.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *n v*gy*k * k*cs*g?? *n k*lt*k *l *gy h*l*m p*nzt “t*n*cs*d*sr*”...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
joska01: * t*ny *z t*ny!! L*h*t m*gy*r*zn*!! 63m*ll** * h*v*r*kn*k pr*p*g...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
StarMan: R*TT*GJ*T*K! *gy k*s f*lh*, *gy k*s sz*l, *s* s*mm*, *m* k*ll*t...
Valami nagy és durva közeledik Szombathely felé
StarMan: H*gyj*k * gy*rcs*nyt!...
Videó: Luxusautókat, csőre töltött éles fegyvereket foglaltak le a NAV nyomozói
StarMan: M*sn*k k*ll*tt v*ln* *ll*pn* *zt * p*nzt....
Videó: Luxusautókat, csőre töltött éles fegyvereket foglaltak le a NAV nyomozói